Stavba domu svépomocí - která forma financování je výhodnější?

Dobrý večer, hodláme svépomocí stavět rodinný dům a řešíme, jak postupovat při financování stavby. Stavební pozemek vlastníme a máme i něco našetřeno (cca 1/3 předpokládaneho rozpočtu na stavbu). Je lépe napřed naspořené finance prostavět a až následně zažádat o hypotéku nebo zažádat před zahájenim celé stavby? Jak banky pohlížejí na rozestavěnou stavbu, lze jeji hodnotu uvádět jako vlastní zdroj v žádosti o úvěr? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Ne, bezpečnější je mít schválenou hypotéku před začátkem stavby. A s dostatečnou rezervou na případné navýšení rozpočtu, aby byla téměř stoprocentní pravděpodobnost, že stavbu dokončíte, že vám nebudou chybět peníze. Občas se stane, že stavebník žádá o hypo až v průběhu stavby, nikde mu nepůjčí a pak je problém na světě...
Odpovědět
@babilen Tak to je zapeklitá otázka. I hypotéka je jen úvěr, ze kterého platíte úroky. Nízké procentem, neskutečně vysoké při vyjádření v korunách. Po podpisu máte zpravidla dva roky na čerpání a od chvilky kdy vyčerpáte (byť i jen malou část) platíte úroky. Pokud budete stavět sami, asi to i chvilku potrvá a cca1/3 vlastních zdrojů, to je vlastně základovka a skoro celá hrubá stavba. Rok času? Předtím projekt, papírování po úřadech a z těch dvou let na čerpání vám moc nezbude, takže žádáte o prodloužení a samozřejmě platíte …. tuším to bylo 5 000 Kč. Pokud nemáte nějaký škraloup a dostateční příjmy ke splácení, pak asi s hypo nebude problém a snad každá banka prostavěné peníze uzná jako vlastní zdroj, takže já osobně bych počkal a řešil až před vyčerpáním vlastních zdrojů. Ale v dostatečném předstihu, klidně bych i nezávazně předjednal. No a pak zcela samostatnou kapitolou je (růst?) úrokových sazeb.
Odpovědět
@jiri_1477 my u banky prodlužovali, protože jsme to samozřejmě v termínu nestihli. Nevím u které banky to máte za takové peníze vy, ale já za prodloužení o půl roku platil u ČS 500 Kč, což je prkotina za ušetřené starosti.
Odpovědět
@radim83 Stejně jako vy, u ČS v roce 2015. Brali to jako změnu smlouvy a opravdu mi účtovali 5 000Kč. Nevím, možná mezitím změnili pravidla. 500Kč mi tuším účtovali jako poplatek za každé čerpání.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 stejna zkusenost. Prodluzoval jsem 2x. Poprvé zdarma, podruhé za 500. Taky Česká spořitelna.
Odpovědět
Profilova fotka
@babilen my si vzali hypo hned po tom, co jsme dostali stavební povolení, něco našetřeno taky máme, ale jednak jsme museli udělat celou základovou desku, než jsme vůbec mohli začít čerpat (100% hypo už nikde neseženete a ačkoli pozemek byl náš, museli jsme těch 20% hypo mít v likvidní formě) a jednak, chtěli jsme mít rezervu kvůli různým nepředvídaným událostem, teď se nám např. vysypalo auto a stálo to dost peněz
Odpovědět
Profilova fotka
My tak teď fungujeme, chtěli jsme žádat hypo na stavbu až letos až prostavime naše peníze, ale kvůli růstu úroků jsme to podepsali už loni. Čerpali jsme teď v létě poprvé, počítám, že prodlužovat budeme. Ale je to standartní"akce". Když jsem naopak chtěla protlačit rovnou prodloužení do smlouvy nešlo to. (Kupodivu také ČS). Nicméně na začátku jsme si to ověřili, že hypo nebude problém. Jen upozorňuji, že se zpřísní podmínky. Myslím od října říkal teď náš fin por. Při stejném příjmu přibližně o třetinu nižší hypotéka než dosud. Detaily jsem nezjišťovala už se nás to netýká. Ale být vámi tak se poptam.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans o jakou lhůtu cca? To jsem ještě nezjišťovala, díky!
Odpovědět
@jiri_1477 jestli mají třetinu vlastních zdrojů, tak první čerpání mohou mít až po tom roce, roce a půl, což je v pohodě jak pro banku, tak z hlediska placených úroků. S bankou se jde často i domluvit už předem na delším termínu, případně si do smlouvy vyhádat bezproblémové prodloužení zdarma.
Odpovědět
@ptjj "(100% hypo už nikde neseženete a ačkoli pozemek byl náš, museli jsme těch 20% hypo mít v likvidní formě") // Proč vám nestačil pozemek? Kvůli výše LTV nebo ho banka neakceptovala jako zástavu vůbec?
Odpovědět
@tulda27 od října budou mít největší problém spíš dlouhodobé hypotéky nebo lidi co mají nějaké další půjčky. Nic až tak závratného by se měnit nemělo (samozřejmě se uvidí ještě jak s tím naloží banky), akorát kromě LTV a max. výše splátky vůči přijmu bude nově i omezená na max. půjčenou celkovou částku podle přijmu, takže kdo si bral vysokou hypotéku na 30 - 35 let, tak už mu to nemusí vyjít (prošel by na LTV, prošel by na max. výši splátky vůči přijmu, ale neprojde na max. půjčenou celkovou částku).
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 uz si nepamatuju ale tusim ze to bylo 2x pul roku
Odpovědět
Článek se načítá
Také jsem tohle řešil. Je nutné si spočítat, o kolik by jste mohli zaplatit víc na úrocích, když by jste si hypotéku vzali např. až za rok. Pesimistická varianta je, že úroky budou okolo 3,5%, optimistikcká okolo 3%, nyní se dá ještě dostat okolo 2,7 na 10letý fix. Pokud si vezmete úvěr už nyní, tak je zase nutné počítat se zaplacenými úroky, + se u většiny bank platí po 6 měsicích poplatek za rezervaci prostředků (je to tuším kolem 0,5% z nevyčerpané částky)
Odpovědět
@tulda27 mě nabízeli půl roku nebo rok. nicméně tak i tak se to předává k nějakému schválení. Chtěl jsem rok, ale nevím proč, schválili mi jen půl roku. Zrovna dnes mi toto vlákno připomělo, že mi v srpnu lhůta končí, takže jsem si dnes zažádal o další prodloužení. Jestli mi schválí rok nebo jen půl roku by mi měli zavolat.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 děkuji, my možná stihnem vyčerpat už tím jedním prodloužením, uvidíme jak se stihnou okna a ostatní "velké" věci.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime přiznám se, že to úplně nevím, máme ho zahrnutý jako součást zástavy, ale museli jsme mít ještě peníze jako LTV
Odpovědět
@ptjj aah, tak asi vám to jen nestačilo na celkovou hodnotu :)
Odpovědět
@vladimirsvorba Můžu se zeptat v čem je riziko pro banku tak velké nebo jaký je důvod, že stavebnikovi v průběhu stavby nepůjčí na dokončení?
Odpovědět
@jiri_1477 Projekt už máme dokončeny, ohláška stavby na světě a právě růst úrokových sazeb nás přivedl k úvaze, zda nepřehodnotit naše záměry ohledně financování. Naše úvaha byla začít stavět z našetřenych prostředků a v průběhu začít řešit hypotéku, ale teď začínáme přemýšlet co by kdyby, aby jsme třeba nenarazili na situaci, že bude problém získat prostředky na rozestavěný dům, jak uvádí @vladimirsvorba.
Odpovědět
Profilova fotka
@ptjj to si tak úplně nemyslím, protože hodnota pozemku byla oceněná na cca 1/4 celkové výše hypotéky, což by mělo být dost.... možná motám hrušky s jablkama, prostě jde o to, že jsme museli mít kromě vlastnictví pozemku hotovo 8% výstavby (reálně to byla u nás celá základová deska, na kterou jsme tudíž museli mít už před prvním čerpáním našetřeno), abychom mohli prvně čerpat hypo...ale třeba to tak dělá každá banka a je to běžné, nevím, neorientuju se v téhle oblasti
Odpovědět
Profilova fotka
@babilen určitě bych si začala minimálně obíhat banky a zjišťovat jejich podmínky
Odpovědět
@babilen ono to riziko žádat až v průběhu úplně nesouvisí s tou rozestavěnou stavbou, tedy ne pro banku. Jde o to, že ať máte či nemáte rozestavěno, banka Vám prostě nemusí z jakéhokoli nesouvisejícího důvodu hypo schválit. A co pak s rozestavěným domem .. ? Proto je lepší mít financování vyřešeno předem
Odpovědět
@ptjj Je mi právě jasné, že 100% nám nikde nedají, že minimálně těch 20- 25% je potřeba mit vlastních prostředků. Spíš řešíme pokud by jsme větší část úspor napřed prostavěli a pak žádali, tak pozemek s rozestavěným domem moc likvidní není a jak k tomu banky vlastně přistupují.
Odpovědět
@ptjj To určitě budeme, protože konkretni podmínky a informace k naší sitaci se stejně dovime jen tam. Ale i tak informace tady od střečhačku v někdy cloveka nakopnou, diky. Řešili jste někdo hypotéku přes finančního poradce nebo raději osobně obíhali jednotlivé banky?
Odpovědět
@kataw To je asi fakt, mít to pořešené dopředu, člověk nikdy neví jaká komplikace se může objevit...
Odpovědět
Profilova fotka
@babilen Pokud stavebník splní pravidla banky, banka půjčí, pokud je ale nesplní ( a těch důvodů může být více), tak prostě banka nepůjčí.... Stačí třeba přijít o práci ( a nová bude hůře placená), žena jde na mateřskou, zvýší se úrokové sazby, změní se legislativa a podobně.
Odpovědět
Profilova fotka
@babilen je mi jasné, taky sháním info, kde se dá......prostě jak píšu, u nás (Unicredit) to bylo tak, že prvně čerpat jsme mohli až poté, co jsme prokázali 8% rozestavěnost, takže na to bylo mít potřeba peníze předem.......ovšem sjednávali jsme ještě před stavbou, což může být pak rozdíl.....a taky nevím, zda to, že jsme měli kromě pozemku ještě nějaké peníze v likvidní formě nemohlo mít vliv na to, jakou jsme dostali úrokovou sazbu apod.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?