Systém uspořádání faktur a účtenek při stavbě

Při výstavbě RD je a bude hodně faktur a účtenek. Jaký máte systém při jejich uspořádání a skladování faktur a účtů? A jak se vám osvědčil váš způsob pořádku v účtech? Něco se hradí převodem, něco hotově a něco po částěch, zálohově apod. Začínají se mi faktury a účty hromadit a hledám systém v jejich uspořádání. A to jsme na počátku, takže jich bude víc a víc. A jedna věc jsou faktury a účtenky a další věc jsou záruční listy apod. Chtěla bych mít v účtech HODNĚ VELKÝ pořádek, tak hledám nápady, jak na to. Hlavně si chci také udělat různé souhrny, abych měla přehled, kolik nás stavba skutečně vyšla. Nyní mám složku pozemek, složku EOn, složku HYPO, ale začínají být různé účtenky a faktury, tak hledám nápady na systém jejich skladování. Bance nic dokládat nemusíme, ale chci mít pořádek pro sebe a pokud někdo dokládá faktury i bance nebo pro stavebko, tak v tom pořádek asi musí mít. Poradíte? Díky předem.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám šanon, kde to mám rozdělené podle jednotlivých zakázek (zemní prace, žumpa, dveře, okna, kuchyně atd.). Pro evidenci nákladů mám v Excelu tabulku, která je také dělená podle druhu. Záruční listy a návody mám v extra šanonu. Zatím to vyhovuje, vyznam se v tom a najdu všechno a hned. Způsob platby mám dopsaný na faktuře (datum a z jaký banky)
Odpovědět
@slabici Díky za reakci, bylo by možné mi poslat vzorovou tabulku v excelu?
Odpovědět
Profilova fotka
Máme to podobně jako @slabici - v Excelu jsem vedla tabulku zaplacených věcí, které se týkaly domu. Navíc si tedy vedeme měsíční vyúčtování, kde máme různé položky (jídlo, drogerie, spoření, mj. i dům). Faktury jsem archivovala podle zakázek nebo firem: zednická firma (dělali nám desku, stavbu, omítky, fasádu), vodo-topo, příjezdová cesta, okna, podlahy, osvětlení, atd. Zbytek (takové to co se nikam nevešlo) jsem hodila do společně do poslední složky.
Odpovědět
@kimimarki To měsíční vyúčtování pro celou domácnost je taky dobrý nápad. Bylo by možné poslat na email vzorovou excelovou tabulku? A pomohla vám tato evidence k něčemu, třeba, kde je potřeba šetřit, jak to vypadá s výdaji apod.?
Odpovědět
@badlina Ve chvíli, kdy jsem začal uvažovat o stavbě domu, tak mi bylo jasné, že se budeme muset uskromnit v "rozhazování" za zbytečnosti, abychom měli něco našetřeno a posléze se nám i lépe splácela hypotéka. Každý měsíc se mi skoro celá výplata rozkutálela, ani jsem nevěděl za co. Proto jsem si začal evidovat veškeré výdaje do excelu - doporučuju to všem, i kdyby se nechystali stavět. Zabere to jen minutku každý večer, je samozřejmě potřeba udržet pravidelnost. Nyní mám perfektní přehled několik let zpátky o každém výdaji a hlavně, když je potřeba, umím to kdykoliv dohledat. Dělím si výdaje do různých kategorií (jídlo, koníčky, stavba, atd.), to ať si už každý vymyslí dle svého, na co se chce zaměřit. Lze jednoduše vytvořit měsíční a roční přehledy, pomocí barev si rozlišit různé kategorie, zapisovat si i příjmy, aby se vidělo, jestli víc neutrácíš než vyděláš, atd. Velice to pomáhá při řízení rodinných financí a vždy to donutí člověka zamyslet se, než dá peníze na nějakou blbost. Určitě se to hodí podobným způsobem dělat pro ty účely, které jsi psala výše.
Odpovědět
Profilova fotka
@jizvo Tohle dělám už cca 12 let, kdy jsem se rozvedla a potřebovala jsem mít trochu přehled. Dost jsem se divila, co které položky "sežerou" a kolik je taky člověk schopný utratit "jen tak", kromě nájmu, jídla a ostatních nutností ;-)
Odpovědět
@badlina kdysi jsem si vedla domácí účetnictví v prográmku RQ money - je volně ke stažení. Pak jsem od toho upustila a teď se k němu se stavbou RD nejspíš vrátím. Za mě je to ten nej program.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?