Úvěr ze stavebního spoření - dřevostavba

Prosím o radu ohledně řešení úvěru ze stavebního spoření u Lišky na stavbu dřevostavby, které jsou prý jinak financované než klasické stavby a taky nevíme jak vyřešit meziúvěr. Hotovost 500 000 Kč Pozemek máme a je již zasíťovaný. Máme 3 stavební spoření: 1) sepsáno 2008 - nyní 180 000 Kč - CČ 300 000 Kč 2) sepsáno 2009 - nyní 180 000 Kč - CČ 400 000 Kč 3) sepsáno 2014 - nyní 120 000 Kč - CČ 400 000 Kč Jedná se o financování dřevostavby, kterou bude stavět firma a my budeme řešit dokončovací práce (veškeré vnitřky jako sádrokartony, koupelny, voda, elektro). Předpokládaná cena za dům na klíč 2 500 000 Kč. Představa je, že se doba splácení natáhne na co nejdelší dobu a když budou peníze, tak přihodíme více a tím si dobu splátek zkrátíme. Filozofie je dobrá??? Dotazy na nastavení financování RD: 1) Jak nejvýhodněji nastavit překlenovací úvěr a částku? 2) Na kterou smlouvu žádat o překlenovací úvěr? 3) Zažádat o meziúvěr hned i když je ještě hotovost? 4) Nebo prostavět tak, že postavíme základovou desku a dáme zálohu firmě a pak žádat o úvěr? 5) Nebo přes jednu smlouvu, na kterou by se přihodilo, aby vznikl nárok na řádný úvěr a požádat o úvěr bez zástavy, prokáže se pak pozemkem a základovou deskou a pak zažádat o meziúvěr, kterým by se hned splatil i úvěr bez zástavy? 6) Na smlouvu z roku 2014 žádat o meziúvěr a peníze ze smlouvy z roku 2009 a 2008 vybrat? 7) Na smlouvu z roku 2014 žádat o meziúvěr a peníze ze smlouvy z roku 2009 a 2008 přihodit na tuto úvěrovou? 8) Žádat o překlenovací úvěr na jedné smlouvě (které?), jednu vybrat a jednu nechat jako rezervu k případnému výběru či k dalšímu úvěru? 9) Žádat o překlenovací úvěr na dvě smlouvy současně, např. po jednom milionu? 10) Je potřeba u všech způsobů dokladovat faktury? Jakým způsobem je financovaná dřevostavba u stavebního spoření s liškou? Ideální představa je, že obdržíme peníze na účet a pak sami hospodaříme při stavbě, ale nejsem si jista, jestli je to u stavebního spoření s liškou možné.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@badlina ehm a v bance jste už byla? Snad vám někdo poradí, já jsem z tolika informací úplně dezorientovaná 😀
Odpovědět
Zrušila bych stavební spoření a vzala si normální hypotéku.
Odpovědět
Samo, že netrvám na všech odpovědích, potřebuji poradit jakkoliv ze zkušeností, z praxe apod. Hypotéku nechceme.
Odpovědět
Jestli tomu dobře rozumíme, máte skoro 1 mil Kč. Jak vás napadlo čerpat překlenovací úvěr? Vis Jake tam jsou podmínky?
Odpovědět
@badlina A kolik na řádný úvěr dostanete úrok? Byli jste se poptat jaký úrok by vám dali na hypotéku? Co vycházelo mně tak stavební spoření je mrtvé a hodí se jen jako nouzovka. Hypotéka většinou dovoluje splatit mezi fixačními obdobími 20% částky a může to být lepší varianta.
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina také bych se spíše přikáněl k názoru @lenka5731( byť milion nemají, 480tis jestli dobře počítám ) ale koukám, že hypotéku nechcete, jaký je důvod ? Já spoření měl, použil jsem na koupi pozemku, úrok byl velký, nešlo s ním nic dělat, naštěstí jsem neměl překlenovací úvěr, a letos o vánocích si pučil od rodičů a pozemek lišce doplatil. Já bych peníze vybral, postavil za to desku a zbytek si nechal na vybavení domu a zahradu ( budou se hodit ) a smlouvu z 2014 spořil dál. Asi to není uplně to co si chtěla slyšet, ale Liška v poslední době nemá nic zajímavého, banky jsou na tom lépe a umožní ti i splatit když máš něco navíc a třeba u Air banku si pošleš peníze na účet o to se ti sníží úrok, ale peníze můžeš kdykoliv vybrat ;-) Každopádně bych se obrátil na finančního poradce ať už tedy od lišky jaké možnosti nabízí ale určitě bych ho nechal oslovit i banky ať udělá nabídku. Obecně je dřevostavba financovaná jednodušeji než zděný dům, alespoň já to tak měl, první částka šla na desku a po postavení domu firma vystavila fakturu a tu banka do měsíce zaplatila, zbytek co zbylo z cílové částky mi poslala na účet, já byl spokojen ;-) Zbylo i na auto :-D
Odpovědět
@petrsv1000 počítala jsem 500 t hotovost a 480 t na stavebkach, tak nevím, jak to bylo mysleno
Odpovědět
Mít fixaci a pak refinancovat nebo mít od banky vyšší úroky se mi moc nepozdává, chci mít v částkách jasno po celou dobu splácení. Na případné nabídce u částky 1900000 je % několik: úroková sazba ve fázi spoření 1,3%, čerpání meziúvěru 2% (bez slev 2,4%), úroková sazba ve fázi spoření 1,3%, meziúvěr úročený úrokovou sazbou 4,3%, platby spoření 3000 + meziúvěrové úroky 3160 celkem tedy v době meziúvěru 6160 a po 15 letech na dalích asi 15 let úvěr 8870. Je to nataženo na co nejdelší dobu, aby byla částka co nejnižší, ale když budeme mít, tak dáme víc. Nastavit přes stavebko jinak?
Odpovědět
Mezitím přišla další odpověď, tak doplňuji. Ano 500t je hotovost a ještě k tomu je 480t na stavebkách a pak už nic jsme vycucaní. Uvažovali jsme i o možnosti nechat si z toho jako rezervu třeba 200t na případ nemít peníze.
Odpovědět
@lenka5731 Myslíš, že jako vše nacpat do té nejmladší smlouvy a co nejvíc se přiblížit k částce, která je potřeba na řádný úvěr? A tím třeba mít překlenovací úvěr jen chvíli nebo vůbec? Tak to bych musela počítat s úvěrem minumálně na 2500000. A potom by tedy 35% cílové částky bylo 875000. No to bychom tedy dali ze stavebka a z hotovosti. A jaký by pak byl úrok, případně přeplacení, případně výpočet výhodnosti to nevím. No a ještě k tomu bychom pak neměli nic v hotovosti a vše by muselo jít přes faktury a to by bylo asi dost problém. Co na to říkáte? A základovka by nemohla jít z hotovosti, ale již z úvěru. Dokážete někdo napsat, jestli je to výhodnější?
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 jj máš recht, to jsem přehlídl :-D to je slušná částka pro začátek ;-) @badlina ano rezervu určitě nechat... jasně liška má pevně danej úrok, ale o dost vyšší než banka ( to bylo za mě ) měl jsem 4,5% a u banky 3,5% teď budu mít pod 2% tzn splátky půjdou dolů ;-) Každopádně základy posatvit ze svého, pak nechat nacenit pozemek a projekt, bude to pro vás výhodnější ....
Odpovědět
Když nechám rezervu 200t na kterou nebudu šahat, tak mi zůstane 300t hotovost a 480 na stavebkách s tím, že jen dvě můžu hned vybrat, protože na jedné musím udělat meziúvěr, takže tedy jen 360t. Celkem bych tedy měla 300t + 360t = 660 t a rezervu na kterou bych nerada šahala. A nebo by možná byla lepší nechat jako rezervu jednu ze smluv ze stavebního spoření?? Aby se na ni případně mohl vzít úvěr bez zajištění nebo prostě jen to vybrat. ????
Odpovědět
Článek se načítá
@badlina za mna takto... co ti ponukaju v Liske vies. Zajdi si napriklad do CSOB/Hypotecni banky a povedz, ze mas 300 tisic v hotovosti a 360 tisic na stavebkach (o rezerve zamerne nehovor) a ze potrebujes celkovo cca 2,5 miliona. nech ti povedia co ti vedia ponuknut a potom si vyberies pre vas vhodnejsiu variantu. Vzdy je najlepsie mat viac moznosti porovnania a rozhodnut sa potom. Ja to vidim, ze by si sa vedela dostat na sadzbu 1,69 percenta u 85 percentnej hypoteky -tzn. vas vklad by som videl na nejakych 375 tisic (zvysok by som si nechal, takze by ste mali vacsiu rezervu) vypadalo by to asi takto... http://prntscr.com/atfr5f
Odpovědět
Ještě jsem chtěla dodat, že se nám zamlouvá to, že pokud nevyčerpám celý úvěr na stavební spoření, tzn. že zjistím, že nebudeme potřebovat tolik na půjčení, tak řeknu, že již více peněz ze smluveného úvěru nepotřebuji a tím se to stopne a vše se přepočítá. Alespoň tak nám to bylo vysvětleno. Tak doufám, že v tomto není žádný háček a že neslibují hory doly.
Odpovědět
@badlina to same plati aj u hypoteky, takze si myslim, ze to tak skutocne je a ziadny hacik v tom obvykle nebyva.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych se Lišce vyhnul velkým obloukem. Horší stavební spořitelna už je jen Wustenrot. PS: myslím si, že u úvěru ze stavebního spoření (ať už řádný a nebo překlenovací) bude třeba doložit faktury do poslední koruny.
Odpovědět
já taky nějak nevidím žádnou výhodu v úvěru ze stav. spoření, zvlášť Liška, od který je dost těžký se pak dostat... Hypotéky jsou momentálně o dost níž s úrokovou sazbou a mimořádné splátky můžete dávat taky, i to nedočerpání je možné... Nejlíp vám to spočítá nějaký finanční poradce z okolí :-)
Odpovědět
@badlina @akoinac já ten rozdíl vždycky chápal tak, že úvěr ze stavebního prostředí můžu umořovat jak rychle dokážu. Prostě tam posílat všechny volné prachy a tak ho splatit rychleji -> levněji. U hypotéky to nejde, tam jsou jen občas možnosti splatit nějaké procento (často 20) mezi fixačními obdobími.
Odpovědět
@z_1_z podla mna tato "strategia" nieje uplne idealna. preferujem variantu platit co najdlhsie co najnizsiu ciastku.
Odpovědět
@badlina mně se také zamlouvala možnost nedočerpat sjednaný úvěr (respektive preventivně si sjednat o dost vyšší hypo než je předpoklad na začátku a tím se nedostat do stresu, kdyby peníze při finalizaci došly). Proto když jsem finálně rozhodoval mezi hypo od RB a od KB, zvoli jsem RB, která umožňuje nevyčerpat až 50% ze sjednané částky (KB má jen 20%) bez jakékoiliv sankce Stejně tak mohu každoročně splatit bezplatně až 25% ze zbylého dluhu. Nemohu sice posílat každý měsíc částku jak se mi zlíbí, ale měsíční přebytky mohu v průběhu roku kumulovat na nějakém slušně úročeném spořícím účtu, který částečně eliminuje zaplacený úrok z hypo. Nevídím u těchto 2 bodů významnější výhodu u SS.
Odpovědět
@z_1_z těch 20 % bez sankce je většinou jednou za rok, ne za fixační období, někde to jde klidně i každý měsíc (den) posílat mimořádnou splátku až do max. výše 20 % jistiny celkem, někde to jde jednorázově po 12 splátkách, někde je možné splatit i 25 % po půl roce...
Odpovědět
Tak dle informací z České spořitelny máme možnost mít hypotéku na max. 20 let (kvůli našemu věku) a další info je, že: - fixeci lze nastavit na 3,5,8,10 let - při změně fixace leze udělat změny, jinak ne - při změně fixace lze dát mimořádnou částku (již přesně nevím, jestli je nějaké maximum bez poplatku???) - nemusím dočerpat 20% bez poplatku - potřebuji-li navýšit, jde o celou novou žádost hypotéky - při čerpání hypotéky platíme pouze úroky a až vyčerpám hypotéku (nebo nedočerpám a řeknu, že stačí), platím splátky - za měsíční poplatek 200 Kč může dát každý rok navíc až 20% (zde ale již nevím, z čeho se počítá těch 20%, jestli z měsíční splátky, celé hypotéky, z nezaplacené části hypotéky, ....???) - potřeba pojištění nemovitosti - minimálně základní pojištění proti živelným pohromám, sepsat nejpozději po vyčerpání hypotéky, sepsat ve prospěch ČS) - toto pojištění lze sepsat u Kooperativy a to přímo u ČS, který to s námi sepíše - pojištění schopnosti splácet (úmrtí, invalidita, nemoc nad 60 dní) - při 2 mil. nám vycházelo kolem 780 Kč/měsíčně a při 2,5 mil. vycházelo kolem 980 Kč/měsíčně, které se platí k hypotéce (teď už si nejsem jista, jestli se při tomto výpočtu vycházelo z výše hypotéky nebo z hodnoty budoucího domu???) - při 2 mil. nám uvedla úrok 1,89% a vychází na 3150 Kč/měsíčně, tj. 37800 Kč/rok. - dělali nám výpočet na 2 mil. a na 2,5 mil., měsíční částky splátek teď nemám u sebe, tak doplním dodatečně (bylo to v rozmezí od 11000 do 13000 Kč/měsíčně - ještě upřesním) - při 20 leté hypotéce byl přeplatek při současných úrocích (neví se co bude po skončení fixace) to vycházelo na přeplatek kolem 500 000 Kč. Ty částky mě děsí, ale lepší to asi nebude. :-( U stavebního spoření při překlenovacím úvěru byl přeplatek podstatně větší, ale mají zase úplně jiné podmínky. Je to finančně únosné? Co na to říkáte?
Odpovědět
Určitě chcete hypotéku u spořky? Splatit k výročnímu dni 20 % výše hypotéky je snad ukotveno v zákoně, nechápu ten poplatek 200. Určitě navštivte víc bank, nebo se spojte přímo s nějakým finančním poradcem, jistě vám dá rozumné možnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@teron Žádný zákon to v současné době neupravuje. Možná to tak bude v budoucnu, ale dnes záleží jen na podmínkách bank.
Odpovědět
Aha, pardon. Zrovna jsme byli v UCB, tam to je bez poplatků.
Odpovědět
Za ten měsíční poplatek 200 Kč můžeme dát každý rok navíc až 20% (zde ale již nevím, z čeho se počítá těch 20%, jestli z měsíční splátky, celé hypotéky, z nezaplacené části hypotéky, ....???) Ještě zjistím, jak je to přesně. Jinak nám bylo v ČS řečeno, že bez toho poplatku se platí co je sjednané a dát navíc můžeme jen na konci fixace.
Odpovědět
Profilova fotka
Dle statistik využívá možnost mimořádných splátek sjednaných ve smlouvě jen 2 % klientů...
Odpovědět
@vladimirsvorba To je tedy zajímavé, očekávala jsem vyšší procento a že se větší část lidí na hypotéky dívá tak, aby bylo co nejdříve splaceno. Mne tedy děsí představa, že budu platit 11-14 000 Kč měsíčně na 20 let a taky nevím co přinese finanční budoucnost i když nyní je to v pohodě a splátky by mohly být i vyšší. Jenže se zavázat na vyšší splátky, když se může cokoliv přihodit se mi moc nepozdává. Já to vidím tak, že bychom se této zátěže chtěli co nejdříve zbavit. Ještě nabídli za "poplatek" (již nevím její výši) tzv. variabilní hypotéku, kdy se může splácet plus mínus až 20% z měsíční splátky, ale to by člověka lákalo dávat méně a pak logicky musí dávat více. ????
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina Děsit vás to nemusí. A budoucnoust je vždy nejistá :-) Dovolím si ale malou poznámku. Vy jste teď v situaci, že se na vás valí tolik informací, že je ani nedokážete zpracovat a řádně vyhodnotit. Je to naprosto normální, když klient obíhá banky. U financování bydlení jsou důležité a nedůležité věci a parametry. Většina klientů však řeší ty nedůležité věci a ty důležité přehlíží.
Odpovědět
@badlina Tak jen ve zkratce. - uvedený úrok 1,89% nic neříká, nemáte tak ani jak dlouhá fixační doba atd. - budete platit za účet? Co další poplatky? Nenechte si vnutit bankou pojištění, ale udělejte si další průzkumy na trhu. Banky dnes používají hypotéku jako způsob, jak k sobě přilákat klienty na pojištění. - ptáte se, jestli to zvládnete - z uvedených údajů to rozhdoně nejde říct. Musíte počítat příjmy, výdaje, jaký chcete mít dál životní standard, jaké je riziko, že příjdete o práci a případně odhadnout, jak dlouho bude trvat si ji sehnat. - rezervu si určitě nechte. A až budete kalkulovat dům, tak nezapomeňte i na věci okolo domu. Zpevněné plochy, terenní úpravy, nářadí atd. nemálo peněz stojí projekty a poplatky na úřadech. One je to tisíc k tisíci a člověk se na konci nestačí divit. - Na to, že můžete zaplatit mimo fix se vykašlete. Máte spočítáno, kolik reálně můžete dávat stranou tak, abyste měli mimořádnou splátku, která má význam? Jestli třeba čekáte dědictví nebo prodej nějaké další nemovitosti, pak má smysl s tím kalkulovat, jinak myslím, že to je zbytečné. Ono se to pak nechá případně "dohnat", že ty "přebývající" peníze někam investujete. A jedna rada na závěr. Počítejte, počítejte, počítejte. A při tom počítání nebuďte vůbec optimisti, ale naopak ;) A pak ještě jedna rada - počítejte ;)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?