Úvěr ze stavebního spoření od Lišky, máte zkušenost?

Profilova fotka
Řešíme teď způsob financování stavby. Jednou z možností je úvěr ze stavebka, tak by mě zajímaly vaše zkušenosti. Především s čerpáním peněz, s dokládáním faktur atd... Děkuju :-) Ještě teda dodávám, že se chystáme stavět svépomocí.
Odpovědět
@memollka Chybí uvést podstatné informace. Je treba vedet cilovou castku stavebka, dale kolik mate nasporeno a kolik si chcete pujcovat. Stavebni sporeni je fajn, pokud si berete radny uver, jakmile ale spadnete do překlenovacího úvěru, už to takové terno není, protože zde se neplatí úroky ze zbývající dlužné částky, ale s celé častky, kterou jste si pujcili. Pak je rozumne pouvazovat o hypotece. A reknu Ti, ze si nedovedu predstavit dokladat k cele stavbe faktury, protoze pokud stavim svepomoci, tak je spousta veci po znamosti bez faktury, zednik bere penize na ruku...Ja potreboval vyuzit stavebko na koupi pozemku a shanel faktury za hloupych 300tis. na rekonstrukci a dal jsem to dohromady taktak...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac k tomu, abych od ostatních zjistila jejich zkušenosti s jednáním Lišky si myslím, že nemusím sdělovat kolik si chci půjčovat a kolik mám naspořeno. Podstatné by mohlo být leda to, že mě zajímá postup, kdy člověk na začátku stavby ručí pozemkem a postupně tím, co prostavil.. A taky si nedokážu představit, dokládat to celé, ale myslim, že nejsme první ani poslední, kdo to tak musí dělat..protože jinou variantu nevidim, pokud chci stavět...ty ano?
Odpovědět
@memollka tak v tom pripade bude lepsi oslovit spise nezavisleho poradce, tomu v soukromi tyto podstatne veci sdelite a on vam srovna jednotlive varianty reseni a sdeli vyhody a nevyhody. Samozřejmě variant je spousta. Ale pokud nepatris, stejne jako ja, mezi ty, co kradou nebo vydelavaji 100tis. mesicne, pak je tech variant mene, ale stale dost. Je to vsak na hlubsi analyzu financni situace, takze cokoliv tu napisu, je strelba od boku. Ja treba financoval ze stavebka pozemek a náklady, které je nutno vyrídit jeste pred samotnou stavbou. Plánuji vsak, ze v momente, kdy budu chtit opravdu stavet, tak toto refinancuji hypotekou, protoze urok je proste vyrazne mensi. Takze smaznu 160tis. uver ze stavebka a k tomu si vezmu penize na dum. Osobne bych si napr. 2mil. ze stavebka nepujcoval. V zásadě máte 2 hlavní moznosti: 1) vzit si uver ze stavebniho sporeni - z meho pohledu dost draha varianta 2) zrusit stavebko a nasporene penize pouzit k ziskani napr. 85% hypoteky, ktera bude mit lepsi urok nez 100%
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac moc děkuju za reakci, informace od nezavisleho poradce mam, v tuhle chvíli mě ovšem zajímaly realné zkušenosti lidí, kteří ten úvěr mají a čerpají, chtěla jsem vědět jak jsou spokojení s průběhem a jednáním... nechtěla jsem žádnou hlubší analýzu naší finanční situace..mimo jiné ty dvě možnosti, co jsi mi nabídl stejně neřeší dokládání faktur..
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka za nás musím říct, že jsme u Lišky nebyli vůbec spokojení. Spousta papírování, odhady po každé fázi stavby, neochota...Navíc se při jakémkoli problému nedá s nikým spojit mailem nebo telefonicky...všechno je třeba řešit poštou. A i když máme v místě bydliště čtyři poradce od Lišky tak po podpisu smlouvy za kterou inkasují provizi už je nic jiného nezajímá. V dnešní době kdy jsou velmi nízké úroky u jiných bank bych rozhodně do stavebka nešla...je nevýhodné jak úrokově jak co se týče poplatků. No a v neposlední řadě je zde nutnost dokládat faktury...i když na druhou stranu musím říct, že to nebyl až takový problém...faktury se dají koupit....zatímco teď u KB nám peníze vůbec nepřijdou do ruky...všechno KB posílá na základě zálohových faktur přímo dodavatelům....takže udělat něco načerno už nejde vůbec.
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka ahoj, zrovna řešíme s manželem to samé. Budeme si brát úvěr od Lišky a zbytek hypotéku. Musím souhlasit s @flakac strašně moc záleží na tom zda budete mít naspořeno 40proc cílové částky, to je pak řádný úvěr a ten je výhodný. Bereme si od Lišky 600 000,- a těch 40proc máme. Je to fajn do začátku. Chystáme se s tím financovat desku, zdi, no kam to půjde. Přípojky, studnu a projekt máme. Co mě ale vadí, je to, že fakturama musíme dokládat i tu částku kterou tam máme naspořenou. S fakturama bude boj, taky budeme stavět svépomoci, ale dnes je spousta hypoték, který třeba na část peněz prominou faktury. ( měl to takhle švagr, půjčil si 2mil a myslím 300 000 nemusel doložit ) Pokud si budete půjčovat do půl milionu, tak zástavu nechtějí. Pokud víc tak ano. Jestli chcete Liškou financovat i pozemek a tím i ručit, tak počítej, že budete zvát každou chvíli odhadce. ( od Lišky 4.500,-, aspoň tak to řekli nám ) Vždycky uvolní jen část peněz, vy je prostavíte a přijde zase odhadce, ten střelí cenu a oni vám zase pošlou další peníze atd. Můžou vám to vyplatit klidně na pětkrát a to jsou podle mě zbytečně vyhozený peníze.¨ A co se týká koupě faktur, tak souhlasím s @lin18 v dnešní době jde vše ;-) Jen tak mimochodem: Minulý týden jsme byli u fin. poradce od Lišky a u překlenovacího úvěru nám řekla, že je úrok 3,8 !!!!! Hrůza!!!!! a když si vezmeme někajé pojištění bla bla bla, tak 3,6 .... stejná hrůza :-p v porovnání s hypotékou skoro procento. Jinak v našem případě prostavíme 600 000,- ze stavebka, a pak hypotéku, budeme ručit stavbou. Jeví se nám to jako nejlepší varianta, tak snad nebudeme za pár let nadávat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme měli úvěr ze stavebka když jsme dům kupovali (2007), zakládali jsme nové stavební spoření a půjčovali jsme si čelou částku na koupi domu. Úrok jsme měli 4.75 na 100procentní úvěr garantovaný po celou dobu splácení, a ještě možnost kdykoliv částku bez doplatku splatit. - i v překlenovacím uvěru. l/my jsme refinancovali po cca po 5ti letech a jediné co nás stál refinanc bylo vrácení jedné státní podpory co jsme na tom stavebku měli, než jsme jí převedli na jiné) Loni jsme refiancovali díky nízké úrokové sazbě. 4,75 je na dnešní dobu opravdu hodně velký úrok. Ted nám došla nabídka na úvěr z dalšího stavebka co máme a nabízejí nám tak 4,75, což je v dnešní době naprosto mimo mísu:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 @effka84 @lutta holky, děkuju za info...nám teď nabízejí úrok 3,4% s fixací na tři roky, prý je to nějaký nový produkt, oproti ostatním bankám už to neni takový rozdíl a právě spousta lidí nám řekla, ať nezapomínáme krom úroku koukat i na ostatní výhody a nevýhody, protože ty úroky jsou prakticky všude stejný...jinak s tim uvolňovánim peněz postupně to tak je třeba i u hypo úvěru od komerčky, ne? pokud neručim jinou nemovitostí, tak můžu čerpat jen do výše ceny té postupně vystavované..
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka my jsme kupovali domeček postavenej, u nás jen musela odpovídat ceně odhad, abychom dosáhli na 100 procentní hypo:)
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka myslíš Lišku? Myslela jsem, že tam je spácení dáno do konce úvěru, a ne fixace. Pokud je tam fixace na 3 roky, tak pak bych šla jen do hypotéky. Ta má fixaci většinou na 5 let a úrok je nižší. Docela by mě zajímali jaké jsou výhody u stavebka???? Přece tou velkou výhodou je to, že máte pevné spácení až do konce.
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 Lišku no, řešila jsem to s FP jen po mailu, tak moc nevim podrobnosti..ale asi to bude jako u hypo úvěru..že máš nějakou fixaci na začátku..pak je ten překlenovací úvěr, či jak se to řiká a pak třeba posledních 10-15let máš zase nějaké pevné splácení..on nám u toho stavebka právě jako výhodu zdůrazňoval levnější vedeni, levnější čerpání a já nevim co ještě oproti hypotéce..tedy oproti hypotéce u Lišky..
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka no každopádně bych být tebou zkusila se poptat i jinde. Abys měla nějaké srovnání. A ty máš uzavřené stavebko? A na takovou částku jakou chcete půjčit? My jsme s manželem každý uzavřeli stavebko na 1150000,- , takže jsme zaplatili 23.000,- za uzavření a teď budeme platit 3.000,- za uzavření úvěru. To, že si půjčíme 600 000,- už nikoho nebere. NO aspoň jsme chytřejší pro příště. Co už teď.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
u většiny hypoték se nic za uzavření neplatí
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 jojo, ptali jsme se i jinde..
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka nezapomínej, že u Lišky si musíš navýšit cílovou částku...takže pokud budeš chtít třeba 2 miliony musíš na ně navýšit cílovou spořící částku...a každé zvýšení se platí 1% z cílové částky. Pak to je několik odhadů, kolky na katastru...celkem jen za zřízení se dostaneš někam na 50 tis. U KB nás zřízení stálo 5 tis. My měli taky Lišku a teď jsem na sebe naštvaná :-| . My u Komerčky čerpáme zálohově...takže prostě předáme zálohovou fakturu od řemeslníka a oni mu ji proplatí.....čili žádné fázování stavby, x dalších odhadů a pod. Liška nám peníze posílala po 200 tis. ...vždy po vyčerpání jsme museli doložit celou částku a pak jsme teprve dostali další peníze...samozřejmě zase na základě odhadu a žádosti. Kolikrát byl od vyčerpání jedné části a obdržení druhé prostoj i dva měsíce...což opravdu potěší když ti tato doma vyjde jako nám na léto kdy bychom potřebovali stavět nejvíc....Taky jsou tam limity do kdy musíš každou část vyčerpat...v řádu měsíců...což je obzvlášť v zimě taky dost problematické...... Ale hlavně to jejich jednání...jak máš podepsáno tak je nezajímáš.....Navíc veliké obstrukce s vypovězením smlouvy, sankce a na všechno tříměsíční vyjadřovací doba....počítej s tím, že jen tak vás nepustí.
Odpovědět
Profilova fotka
a co se týká odhadů, máme to tak, že na 600 000,- od Lišky bez zástavy není potřeba odhad, a až je prostavíme ,tak ano odhad budeme potřebovat pro hypo, ale přece těch 600 000 musí být někde vidět, ne? takže doufám že se do dvou tří odhadů vejdeme
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 má pravdu, kdyby jsme do Lišky neinvestovali tolik peněz asi by jsme do toho nešli, další + je taky v tom že tam máme naspořeno
Odpovědět
@memollka kdyz jsem si ja pohraval s myslenkou, ze bych bral vse ze stavebka, protoze jsem tam videl taky spoustu vyhod, predevsim jasny urok po celou dobu splaceni, tak me FP vratila nohama na zem tim, ze to je sice hezke, ale u preklenovaciho uveru splacis po celou dobu jeho trvani uroky z cele castky, takze se ti nesnizuji podle toho, kolik dluzis. To se deje, az spadnes do radneho uveru. Udelala mi na to simulace a tam to bylo pekne videt...A ze ja jsem hodne opatrny, tak kdyz mi delal u Raiffky 5. simulaci na stavebko, tak se smala, ze uz ji tam za to nemaji radi :-D
Odpovědět
Profilova fotka
jo a jinak asi před týdnem jsme měli jednání s paní od Lišky, strašně hezky tam mluvila, no můžu říct, že jsme odtud odcházeli totálka zblbnutý a mysleli si jak ta LIška je výhodná ( myslím překlenovací úvěr ) no a pak doma, když do tebe nikdo nevalí, tak to člověk vidí zase jinak
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac jo jo i nám dělali simulace, dostali jsme je vytisknutý a studovali doma, pěkně v klidu a bez nátlaku @memollka zkus o ně taky požádat, je to tam opravdu všechno pěkně vidět....paní Liška nám tvrdila, že se za úvěr nic neplatí a v té simulaci jsme ji nachytaly
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 no to čerpání mě právě zajímá, protože nám Lišák tvrdil, že tam žádné prostoje nejsou, že to je hned vyřízené..ale vim, že kámoš, který má teda úvěr asi od KB to dokládá a čeká na to taky dlouho a jinej u ČSOB taktéž... @effka84 jak řikáš, oni umí moc hezky povídat a tvářit se, že všechno je nejlepší..ale ale..HLavně mi se ani jeden v těhle věcech vůbec neorientujeme (ikdyž te´d už o něco víc), takže je lehký nás doběhnout..:-( @flakac v rámci opatrnosti už máme těch modelů taky několik..:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka prostoje nejsou? Po vyčerpání musíš doložit faktury a poslat poštou...pak mají tuším 14 dnů na zpracování. Pak další odhad...ale jen od jejich odhadce a ten taky nemá vždy čas a pak to ještě zpracovává...nejdřív za měsíc. Pak čekáš na peníze minimálně dalších 14 dnů. A to nemluvím o tom, když se jim něco nezdá na fakturách....já jenom za doporučený dopisy, který jsme si furt vyměňovali utratila majlant. Navíc bacha na smlouvu...hodně se lišila od toho co nám tvrdil poradce...plus je třeba ještě nastudovat jejich všeobecný podmínky. Všechno je to psaný celkem nejednoznačně takže v případě jakékoli nejasnosti strávíte zase další dobu čekáním a dopisováním. My třeba ručili před zahájením stavby jinou nemovitostí....no a i když už byla hotová hrubá tak nám odmítli tu původní nemovitost vyjmout z ručení...takže nakonec na úvěr ve výši 1,2 mil. jsme ručili nemovitostmi dle odhadu za 3,5 milionu.....ale vyjmout je nešlo :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 no to je dobrý vědět :-D taky uvažujeme, že bysme ručili jinou nemovitostí.. a ty faktury jsi posílala přímo do Prahy na centrálu nebo kam, že to muselo být poštou? já myslela, že se to dá přímo tomu FP a odhadce chodil k vám na stavbu a nebo to posuzoval podle fotek? nám lišák tvrdil, že se to posuzuje podle fotek..ikdyž je fakt, že teď si nejsem jistá, kdo ty fotky pořizuje...ach jo, to mě nebaví tohle :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka odhadce chodil přímo na stavbu. A posílala jsem všechno poštou do Prahy úvěrářům. Poradce ti udělá ty základní věci, ale když je nějakej problém tak stejně musíš sama. Navíc poradce ti to posílat nebude...maximálně ti to zkompletuje a dá razítko....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Taky uvažujeme nad Liškou, máte někdo hypo na stavbu od nich? Prý se dokládají jen faktury odhadce nechodí jako u klasických hypotek, nemusíte mít nic naspořeno. Porosím o Vaše zkušenosti. Děkuji.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Zdravim. Bral jsem si pred rokem 150 000 na rekonstrukci baraku. Jenze rekonstrukce se nekonala jelikoz jsme museli rekonstrukci odlozit. Nyni jsem cca po 10 mesicich vratil vsechny penize raifce a dokonce na splatkach 10 tisic takze ddohromady odemne doystali 160 tisic za necely rok. Ale problem je v tom ze odemne chcou dolozit faktury a ja je nemam. Da se stim neco delat ? Kdyz je do roka nedolozim fin. Poradke rikala ze daji dalsi tri mesice na dolozeni. Je to pravda ? Dekuji za jakoukoli odpoved.
Odpovědět
@standaa mrkni po okolí, kdo staví a zkus od něj koupit kopie dokladů na materiál...
Odpovědět
@memollka ahoj, do Lišky bych nešla. Máme s nimi jen starosti. Uvolňují peníze proti fakturám - při stavbě svépomocí, nebo pokud ti tam dělá někdo na ruku, taky problém. Každá větší investice se dokládá, takže pokud např. okna nezvýší dle odhadů lišky cenu nemovitosti o reálnou částku co za okna opravdu dáte, uvolní vám méně peněz. A pak babo raď, kde na ten rozdíl vzít. Další věc, která mě osobně fakt vadí je to, že když si vezmu peníze ze stavebka Lišky, platím úroky i z mnou naspořené částky, tedy z mých vlastních peněz. Za mě rozhodně ne, možností je mnohem víc a myslím, že mnohem lepších.
Odpovědět
Profilova fotka
@memollka Ahoj...Nám rovnou řekl pán, co dělá pro Lišku, že od nich se nám to nevyplatí... Rovnou řekl, ať zkusíme hypoteční, že ta je v současné době asi nej...Ale chce to určitě oběhnout víc bank... :-) Někde se dá vyjednat sleva na procentech, když si třeba už dlouho jejich klientem- běžný účet atd...
Odpovědět
Úvěr ze stavebního spoření se rozhodně nevyplatí ať se jedná o Lišku, či cokoliv jiného. vysoká úroková sazba, která je navíc pevná a neměnná a počítá se z celkové částky po celou dobu splácení, takže i když budete mít na jistě např. 80 000,- doplatek, tak stejně úrok bude počítaný z částky, kterou si na začátku půjčíte. Nejlevnější peníze jsou, byly a budou jen z hypotéky - kór při dnešních sazbách, takže určitě utíkejte k hypotečnímu specialistovi. Zároveň bych doporučil stavební spoř., pokud Vám končí, vybrat, jelikož účelovost se stále více a více omezuje a prognózy jsou takové, že za pár let bude možné čerpat stavební spoření čistě na stavbu (tzn. nepůjde tím doplatit hypotéka, koupit dům, byt, či pozemek atd.). Stavební spoření je z prominutím mrtvý produkt.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?