Výstavba RD, kdy financovat hypotékou?

Ahoj, S přítelkyní plánujeme výstavbu RD svépomoci (předpokládaná cena 2,5 mil). Pozemek máme. Příští rok na jaře bychom to chtěli začít řešit - projekt, povolení atd. Nyní máme cca 300tis s tím, že do začátku výstavby bychom měli mít tak 600tis (mesíčně spoříme cca 28tis).Myslíte, že je lepší prostavět prvně své peníze - tj postavit např. desku, hrubou, (možná střechu) a až poté žádat o hypotéku, nebo o hypotéku žádat ještě před projektem? Nyní jsou lepší úroky, než asi budou např. za rok, či dva. Ale zase již budu muset hned platit bance úroky, pojištění atd. Díky za rady, jak byste to řešili vy?
Odpovědět
@petr13 úroky začnete platit, až začnete hypotéku čerpat - většinou bývá určena maximální lhůta na zahájení čerpání - někde 2 roky, někde rok... být Vámi, tak bych to prozkoumala, sazby by skutečně měli spíše růst .. Pokud jde konkrétně o pojištění, podle mě, pokud už budete stavět, tak stejně není od věci :)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že čím větší rezervy si necháte, tím lépe. Takže vyřídit projekt a stavební povolení a půjčit si peníze hned. A ke konci uvidíte, jak vám to vyjde s penězi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak už bylo zmíněno, dokud nezačnete z banky peníze čerpat, úroky neplatíte - určitě si zařiďte hypotéku co nejdříve. Ale pozor, banka potřebuje k zařízení hypotéky projekt domu, aby mohla zpracovat odhad - takže to Vás bude nyní asi nejvíce brzdit ;-)
Odpovědět
Děkuji všem za rady. Pokud si tedy vezmeme hypotéku ještě před stavbou, tak máme ale ještě obavu z jedné věci. Jak jsem psal, dům budeme stavět svépomoci, máme v rodině elektrikáře, zedníka a vlastní dřevo. Neodhadne nám banka dům např. na 3,5 mil. když, vím, že to postavím např za 2,5 mil? Musel bych si pak vzít mnohem větší úvěr než budu potřebovat?
Odpovědět
@petr13 ty si pak řekneš jestli chceš hypotéku na 80%, 70% ...50%...
Odpovědět
@plaintruth Jenomže pokud řeknu, že chci 50% hypotéku z domu, který mi oni odhadnou na 3,5 mil, tak musím dokázat, že mám na účtě 1,7 mil ne?
Odpovědět
@petr13 Banka může odečíst 20 procent z ceny domu na svépomoc.
Odpovědět
@petr13 nemusíš dočerpat, vyjednej si větší možnost nedočerpání bez sankcí, odhad třeba bude takovej, že ti to vlastně nakonec dobře vyjde i tak, možností je spousta...
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 my to obešli tak, že jsme udělali jednodušší projekt, osekaný na základ, aby vyšel odhad na to, co chceme půjčit. to, že stavíme svépomocí a šetříme tím, tak si pak můžeme dopřát doplnit o věci, které v projektu nebyly. to, že pak necháme předělat tepelný štítek je to poslední :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?