Vyvázání se z hypotéky

Chceme si brát s manželem hypotéku. Vzhledem k tomu, že jsem momentálně na rodičovské dovolené, u které mám ještě vedlejší příjmy, které se mi ale bohužel nezapočítávají do hypotéky (DPP), bylo nám doporučeno vzít si ještě jednoho spolužadatele a zvýšit si tím bonitu. Chci se zeptat na osobní zkušenost s vyvázáním se z hypotéky. Rádi bychom ho drželi jen po dobu nezbytně nutnou, tj. cca rok než se vrátím zpátky do práce. Lze se vyvázat bez problémů? (pokud doložíme s manželem bonitu), kolik měsíčních příjmů banky při dokládání bonity potřebují doložit? Děkuji za osobní zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Teoreticky se lze bez problémů vyvázat, pokud doložíte potřebné příjmy, ale prakticky to záleží na vůli banky, jestli tuto změnu udělá...
Odpovědět
@vladimirsvorba ano děkuji, na internetu jsem se to také dočetla. Nějakou konkrétní zkušenost nemáte? Zajímala by mě spíš praxe :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No to je ta praxe, že záleží na vůli banky. Pokud vám schválí úvěr, u kterého jsou požadavky na příjmy 30.000,- Kč a vy máte 40.000,- Kč ( se spolužadatelem), pak když za rok budete mít bez spolužadatele příjmy 32.000,- Kč, tak pro banku už je to o dost rizikovější záležitost a zcela jistě přihlédnout ke všem parametrům obchodu, nejvíce k hodnotě LTV. Dopředu to ale nikdy neodhadnete, jak to dopadne. Pokud není jiná cesta a spolužadatel do toho půjde, tak pak asi ano, ale já osobně bych do toho nešel ( rizika jsou velká). A pokud už do toho chcete jít, tak zvolte krátkou fixaci, maximálně 3 roky.
Odpovědět
@vladimirsvorba děkuji za odpověď. Můj příjem bude po nástupu do práce stejný jako u potenciálního spoludlužníka. Naše makléřka nám tvrdí, že vyvázání nebude problém, ale samozřejmě se toho bojíme hlavně kvůli spoludlužníkovi, který k nám bude tímto způsobem "upoután". Zmiňujete velká rizika, můžete je uvést konkrétně? A z jakého důvodu by měla být spíš kratší fixace? Nám říkala makléřka, že je možné vyvázat se kdykoliv. Děkuji za rady.
Odpovědět
Vyvazani z HÚ je možné kdykoliv v průběhu splacení. Ale vždy záleží na konkrétním případu a jak se k tomu banka postaví. Dcera si s přítelem pořizovala byt na HÚ a po nějaké době se spolu rozešli. Jednim z řešení bylo vyvazani přítele z hypotéky. Dcera podala zadost v bance a musela doložit znovu vše co dokládala pri prvotním schvalování. Pohorela na tom, ze měla pracovni smlouvu na dobu určitou i přesto ze ji měla jiz několikrát prodlouženou. Pri prvotním schvalování toto bance vůbec nevadilo protože měla jistotu v druhem žadateli. Vyřešili jsme to tak, ze jsem k hypotéce přistoupila já a nakonec nám to schválili, až asi na potřetí.
Odpovědět
@eupha manzel rucil rodicum a ve chvili kdy jsme zacli uvazovat o vlastnim bydleni tak jsme je pozadali o vyvazani.. protoze jsou rodice podnikatele - delali neco s danema (danove priznani nebo co.. fakt netusim - proste ze na to dosahnou uz sami) a pak to slo docela rychle bez problemu..
Odpovědět
Profilova fotka
@eupha Kým ti to bylo doporučeno? Maklerem? Jdi s požadavkem primo do banky, jak se k tomu vyjádří oni. V novějších bankach byvají v tomto směru vstřícnější...
Odpovědět
Profilova fotka
@eupha Banka nemá povinnost žádosti o změnu žadatelů povolit. To je celkem zásadní. Stejně tak jako změna zástavy se dá udělat pouze se souhlasem banky. Pokud by vaše příjmy vypadly třeba z důvodu ztráty zaměstnání nebo nemoci, bude to pro dočasného spolužadatele trochu delší "dočasná" doba a může ho to pak omezovat v pořízení vlastního bydlení. No a tříletá fixace, pokud vám první banka nepovolí vyvázání spolužadatele, tak máte šanci to za tři roky refinancovat, pokud na to bonitně dosáhnete. Pokud zase nebudou příjmy, tak je to opět ten samý problém... A to se vůbec nebavíme o tom, že každý spolužadatel ručí za dluh nerozdílně, tedy když nebudete splácet, může se dobrý skutek spolužadateli šeredně prodražit. Internetová fóra znají stovky takových případu....
Odpovědět
@soika71 @kaeth01 @vladimirsvorba děkuji za odpovědi
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?