Vzít hypotéku, koupit byt - jak postupovat?

Ahoj, prosím o radu....chtěli bychom od nového roku začít řešit s přítelem nové společné bydlení. Již teď se dívám na realitky jak se pohybují ceny. Vypadá to tak, že si budeme muset půjčit celou částku tj. cca 1 800 000 Kč. Ohledně financí a vyřizování jsem docela neználek, takže vůbec nevím jaký zvolit postup. První si oběhat banky, kde jaké mi dají nabídky a podmínky? Nebo jít do realitky, poptat se na jejich financování? Nebo vyhledat finančního poradce, který by mi s tímto vším pomohl? Prosím o radu i zkušenosti, jak jste postupovali vy. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Můžete vyzkoušet všechny tři varianty, pokud máte času nazbyt. Ale doporučuji obrátit se na kvalitního finančního poradce, který vám s tím pomůže. A pokud si budete brát 100% hypotéku, tak čím dříve, tím lépe, možná je ČNB stopne. http://afpcr.cz/cnb_planuje_omezit_10...
Odpovědět
Nejdřív si doma spočítat příjmy a vzít si hypo, která dělá maximálně 25 procent z čistého příjmu. Nevím, zda máte nějaké úspory, nebo rodiče, co pomohou v budoucnu atd. Ale tohle je začátek.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky to řeším vždy přes finančního poradce. Oni ví, kdo co kde nabízí. Jinak si lze předem s bankou předjednat hypo s tím, že na realizaci je 1 rok, ale zafixujete si úrok, který je v platnosti teď. Je to dobrý i z toho důvodu, že banka rovnou řekne, jestli to je či není reálné (kvůli příjmům atd.) a hypo předschválí
Odpovědět
@alcaaa kvalitního finančního poradce bych také rád našel. Je jich asi jak šafránu a ještě jsem ho nenašel. Musíte počítat s tím, že jim jde v první řadě o provizi a pak o Vás!!! Finančního poradce použít pro rychlí přehled a pak si obejít banky sám. Hlavně nehodnotit banky podle úroku, ale podle RPSN.
Odpovědět
Profilova fotka
@alcaaa Ja tedy ve schopnosti fin.poradcu (a uz vubec ne tech doporucenych realitkou) moc neverim.. navic to jednani pres prostrednika je rizikove, ze se nejake informace prekrouti, zapomenou apod... pokud mate cas, tak si obejdete banky sami, prvne se pozeptat, jestli na cilovou castku vubec dosahnete a za jakych podminek.. pak az vyberete konkretni nemovitost, tak to chce znovu zjistit u banky, jestli s touto konkretni nemaji nejaky problem (resp. jestli ji oceneni aspon na kupni cenu, abyste vubec na 100%hypo dosahli a jestli nemaji problem s navrhy smluv od prodavajici strany), stejne tak je potreba s prodavajici stranou dohodnout podminky banky (napr. podpis zastavni smlouvy, po jakem kroku banka uvolni penize) hlavne nic nepodepisujte ani bance ani prodavajicimu, dokud si neoverite, ze se vzajemnymi podminkami souhlasi! kazda banka to ma nastavene trochu jinak (napr. nektere neposkytuji hypo na developerske projekty, nektere nesouhlasi se zastavnim pravem v druhem poradi, uvolneni penez po podpisu kupni a zastavni smlouvy nebo az na zaklade navrhu vkladu na katastru, apod..) ten proces ma sice strasne moc kroku, ale neboj, neni to tak slozite jak to vypada ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hondrle Chce to hledat... Ale abych vás uklidnil, spolehlivým a zodpovědných klientů je možná ještě méně než šafránu :-)
Odpovědět
@alcaaa Pokud nemáte žádný zkušenosti, museli byste mít veliký štěstí, aby celá akce klapla bez problému. Jak se psalo výše - doporučuju poptat se po přátelích a dobrých známých na kvalitního finančního poradce, se kterým mají osobní dobrou zkušenost a obrátit se na profesionála. Tohle je velikej krok a hodně drahej, neriskovala bych ho absolvovat bez pomoci. Stoprocentní hypotéka je dost rizikový produkt (hodnota ručení, vyšší úroková sazba a s tím související výše splátky) a proto se mluví o tom, že by mělo skončit její nabízení bankami. Jestli nejste manželé, s přítelem si taky dobře ošetřete majetkové vztahy, kdyby se v budoucnu něco zvrtlo (člověk nikdy neví...).
Odpovědět
@alcaaa Ahoj, v dnešní době se můžeš spolehnout jen sama na sebe. Samozřejmě záleží kolik času do toho chceš investovat. My jsme si vytipovali nemovitost, jak se pohybují ceny atd. Taky jsme se rozhodli pro 100% hypo - tím se ti výběr zužuje, ne každá banka ji poskytuje. Nechci dělat reklamu, ale nejlepší nabídku udělala KB - měli teda zrovna měsíční akci na sazbu 2,69 a bez poplatků za vyřízení. Takže jsme se do toho pustili - bez realitky ale s finančním poradcem, který nám sloužil jen k předávání dokumentů mezi námi a bankou - nemohla jsem si každý týden brát dovolenou k vyřizování dokladů a podepisování smluv. Takže to za nás vyřídil, vše jsme konzultovali po mailech a telefonu a do banky šli jen podepsat. I takto to trvalo 2 měsíce. Nakonec odhadce odhadl nemovitost na vyšší cenu, takže nám stačila 80% hypotéka, takže jsme ušetřili na úroku :-) Přeji hodně štěstí a nervů ;-)
Odpovědět
Díky moc vše za příspěvky. Mám z toho hlavu jak balon :D bude se jednat o dost velké peníze, takže nerada bych udělala nějakou hloupost. Myslíte, že má cenu obepisovat banky prostřednictvím e-mailu? Abych trochu zúžila výběr?
Odpovědět
@agenz Vám dala KB 2.69% protože jste si pujcovali 80% z částky.Pokud oni chtějí 100% hypotéku tak je úrok vyšší. Sama mám hypotéku přes KB a vše jsem měla vyřízeno rychle(měsíc),ale třeba odhad mi vyšel tip top.
Odpovědět
@dandaa Nee, urok jsme měli daný v žádosti o úvěř ještě před odhadem. Měli na to akci a bylo jedno, že je 100% hypotéka, takže asi tak.
Odpovědět
@vladimirsvorba to máte také pravdu, ale tady jde o finanční poradce. Finanční poradce je od slova získat co nejvíc financí pro sebe a ne pro klienta :-), to je moje zkušenost.
Odpovědět
Článek se načítá
sama mám špatné zkušenosti s finančním poradcem, takže jsem k nim měla skeptická, každopádně, ne všichni jsou stejní - kamarádka, uživatelka tu odsud to dělá taky, a nemůžu si na ni stěžovat. U ní jsou především klienti na prvním místě, víc co všechno dělá a dělala pro mě. Takže neházet všechny poradce do jednoho pytle ;)
Odpovědět
@cherrytomato ale Vám to dělala kamarádka a kdyby Vám špatně poradila, tak to by asi nebyla kamarádka.
Odpovědět
@hondrle ale říkám, že mám i špatnou zkušenost s jiným poradcem. Ale už vím z jejího přístupu k těm lidem /nejen ke mě/, že to dělá prostě jinak no. Ale na tohle tady nebyl počáteční dotaz, takže jedu mimo mísu..
Odpovědět
Profilova fotka
@hondrle Já mám špatnou i dobrou zkušenost téměř s každou profesí :-) Čím se živíte vy, pokud to můžu vědět?
Odpovědět
@vladimirsvorba nevím proč je důležité vědět čím se živím, ale nepobírám soc. dávky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@hondrle Máte pravdu, není to důležité, neznám obor, ve kterém by byli jen profíci, takže i vaše profese mě zklamala :-)
Odpovědět
@alcaaa V prvé řadě si musíte říct, jestli to jste opravdu schopni splácet. Do kalkulace doporučuji dát vyšší úrok, než jsou teď nabídky. Ono je hezké, když to výjde teď, ale za pět let se úrok posune o procento nahoru, vy máte splátku o 1000Kč vyšší a už je to pro vás nepřekonatelná obtíž. Měli byste do kalkulace taky zahrnout vytvoření finanční rezervy, můj názor je, že s jednou, tou nižší, výplatou a rezervou, byste měli vydržet rok splácet bez velkých potíží. Když tohle všechno máte a jste si jistí, že to výjde, tak bych začal bankou kam vám chodí výplata. Máte tam už nějakou historii a banka by měla být o něco víc ochotná k vyjednávání. Taky je většinou trochu méně papírování, protože vidí, jak na tom jste. Osobně si raději zjišťuji a zajišťuji všechny věci sám. Chce to čas. Ale zase to beru tak, že na závazek na dvacet let bych si čas najít měl. Dejte si pozor na všechny ty super nabídky - často je to jen vějíčka, za kterou se skrývá prodej úplně jiného produktu. Čím dál víc mám pocit, že banky mají hypotéky jen jakési nutné zlo, aby k tomu prodaly jiný a pro ně výnosnější produkt. Jako třeba různé druhy pojištění. A dále samozřejmě poplatky. Nechte si ukázat sazebník poplatků, který bude přílohou smlouvy. Že neplatíte za vyřízení hypotéky je fajn věc, ale možná se dozvíte, že budete platit za ukončení hypotéky nebo taky každoroční výpis o úrocích, abyste mohla uplatnit slevu atd atd.
Odpovědět
@atilius Díky moc za odpověď. Finance stále přepočítávám dokola. Při momentálních výplatách bychom měli v pohodě vše zaplatit a mělo by nám něco málo zbýt i na horší časy. Ale člověk nikdy nevím, kdy může přijít o práci, kdy bude mít mimořádný výdaj třeba za péčii o své zdraví. Takže neustále váhám a snižuji požadavky na byt, tak aby byl levnější. Projela jsem si webovky některých bank a vypočítala si splátky přes kalkulačku hypotéky. Příjde mi, že všechny to maj skoro stejné s rozdílem pár stovek. O vánocích se poradím ještě se sourozenci, kteří si již hypotéku brali. V lednu se do toho vrhnu, objedu nějaké banky a pokusím se zkontaktovat i nezávislého finančního poradce.
Odpovědět
Já si myslím, že nápomocným, co se týče výběru hypotéky a následního postupu by mohl být článek o hypotéce v několika bodech, viď http://www.gpf.cz/jak-vybrat-hypoteku....
Odpovědět
@alcaaa Důležité je si uvědomit, na co tu hypotéku chci, protože RPSN je samozřejmě důležitý ukazatel, ale další služby bank se zásadně liší. Podle toho je dobré vybírat. Jak správně podotknul atilius, milion na 30 let dnes stojí méně než 4000 měsíčně, ale ještě nedávno to bylo 5000, takže si dávat i rezervu na splátku. A jít do úvěru s nulou je hodně odvážné ( tím neříkám špatné ) řešení.
Odpovědět
Tak teda mám momentálně po schůzce s jedním finančním poradcem (známý od přítele), který nám nabízí vzít si 80% hypotéku a zbylých 20% úvěr ze stavebního spoření. Akorát mám pocit, že nás do toho až příliš tlačí, neustále chce další schůzku, na které máme podat žádost o hypotéku. Ve středu mám schůzku ještě s jiným finančním poradcem, tak uvidím. Můžu si podat žádost o hypotéku když tak přes oba? Nebude v tom nějaký problém u bank? Přece jen každý poradce má kontakty na jiné banky.
Odpovědět
@alcaaa Ahoj, my máme teď z podzimu docela čerstvou zkušenost s koupí bytu,vyřizování hypotéky atd... vzhledem k tomu, že svých peněz jsme moc našetřených neměli, potřebovali jsme jak částku na byt, tak na reko. Máme kombinaci hypotéky a úvěru ze stavebního spoření. Protože ani jeden penězům nějak nerozumíme, požádali jsme o pomoc manželovu spolužačku z vejšky, která dělá u partners. Udělala nám docela dost možných variant a kombinací, nabídek z různých bank než jsme se rozhodli, co zvolíme, vše za nás vyřídila, což bylo super, protože jsem měla nervy a problémy s realitkou a neměla jsem čas obíhat ještě banky. Sdělila jsem strop částky, kterou jsem ochotná splácet, ona mi doporučila částku ještě o něco nižší ( z důvodu MD, ztráty práce atd...- aby byla rezerva), s tím, že by bylo rozumější peníze někam spořit a když se nic nepokazí, můžu splatit např. mimořádnou splátku a pokud by se něco stalo, mám rezervu. Vše jsme vyřídili bez problémů. Finančního poradce, pokud někoho znáš, komu věříš, je k nezaplacení. Ovšem opatrně na výběr. Pokud chceš mít jistotu, požádala bych více poradců (defacto by se jejich odpověď na to, co je pro vás nejvýhodnější měla shodovat min v první trojce. protože to byla naše první nemovitost a jsme v tomhle oba "telata", byla jsem moc ráda, že nám poradila i s vinkulací, pojistkou, kdy kam co odnést atd... fakt nám hodně pomohla. Stejně tak jsme si na kontrolu smluv atd. najali právníka, a udělala bych to takto znova.Hodně štěstí! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@alcaaa Od takového poradce rychle pryč. Tohle je nesmyslný krok. Ovšem čím víc žádostí v bankách, tím hůř pro Vás. Pokud si pamatuju, tenkrát jsem Vám psala, s nabídkou na opravdu skvělého poradce, takže za sebe říkám snad jen, že komu není rady, tomu není pomoci ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?