Vzít si hypotéku při nižším příjmu?

Prosim o vas nazor, jestli jsme blázni nebo jen obycejna rodina se svými sny. Chceme stavet, mame vybrany domek za 2,5 milionu ktery bysme si vzali na hypoteku a jeste předtim chceme koupit pozemek za 570 tisic financovan pres burinku(aby jsme jej mohli dat do zastavy bance). Vlastni zdroje bysme meli mit cca 500 jakmile prodame byt, ktery mame taktez na hypo, ale chceme jej prodat jeste pred zacatkem stavby(byt jsme kupovali na hypo za 1,1 milionu, ale byty v naší lokalite dost vzrostly a my do nej taky neco investovali, prozatimni odhad prodeje je cca 1,5 m, proto ta castka vlastni zdroje 500, neco z hypo mame jiz splacene). Penize co by nam zbyli chceme nasledne splatit pozemek. Manzel prijem cca 23,5 cisteho, nekdy se postesti a vydela si vice, ale radeji chceme pocitat s timto prijmem. Ja do zari na materske nyni 9 tisic, nasledne navyseni cca 14-15 tisic. Jedno dite. Myslite si, ze jsme schopni s nasimi příjmy a popr. zdraji neco postavit nebo jsme jen blazni co se zadluzi? Jak jste na tom vy?
Odpovědět
1
2
7
tak to je velké sousto, my máme stejný příjem bez dvou, bez hypo, sem tam nějaká dovolenka, nízký nájem ve vlastním bytě a je to tak akorát, každopádně hodně štěstí
Odpovědět
Záleží, na jaký standard jste zvyklí. Máme hypo tři mega, ale jsme na to tři (já, manžel a otec, žijící s námi). Osobně bych do stavby šla znovu, protože nám to vyřešilo soukromí, ale na úkor splácení a dodělávání domu si můžu třeba s druhým děckem nechat jen zdát, protože výpadek jednoho příjmu by byl dost likvidační. S třemi platy relativně zvládáme tak, že se nemusíme nijak moc omezovat (rozuměj, že nepočítáme rohlíky a jogurty při nákupu, ale dovolená je mimo..). Ještě je to tím, že nemáme hotovo finálně, ale barák je fakt žrout peněz. MOje představa, že za prodej bytu postavíme, byla hodně mimo (pozemek jsme koupili zvlášť), základní vybavení a práce okolo domu, které se do stavby nepočítaly už sežraly skoro milion a zdaleka není hotovo. Záleží na situaci, ve které jste a na standardu, na který jste zvyklí.
Odpovědět
Profilova fotka
@sarus87 Tak záleží jaké byste měli a jaké máte měsíční výdaje, to si musíte spočítat. Já jsem zkoušel namodelovat váš příklad, s tím že máte dohromady výdaje cca 10 tisíc na vše a vyšlo mi, že vám to nevyjde, tak nevím jestli je rozumné se do toho pouštět. Opravdu si to pečlivě spočítejte, ať se nedostanete do finančních problémů. A počítal jsem to s těmi vyššími příjmy.
Odpovědět
S tak malymi prijmy bych do toho asi nešla. Já chtěla stavět a to mám ještě cca o 9000 vyšší příjmy a vlastní být bez hypo k tomu. Jenže k domu si člověk musí spočítat ještě kuchyňskou linku,okolí domu, garáž či stani, úpravu zahrady, plot..další poplatky se stavbou domu spojené. Ja od toho upustila a nakonec budeme rekonstruovat starší. Hypo mám 2.5 mil. Stejnou hypo bych měla i na ten nový dům s pozemken...ale k tomu novému domu se zkrátka musí počítat další statisíce navíc i kdyz by se ten zbytek dělal svépomocí
Odpovědět
@sarus87 Ano, uprimne jste blazni. Ja osobne bych nesla do hypoteky, pokud by to u nas neutahl jen jeden z nas. Stat se muze opravdu cokoli a vzhledem k tomu, ze nyni jdou hypoteky opet nahoru a po dobe fixace za pet let muzou byt uroky klidne treba 5%, tak s vasimi prijmy by to byla financni sebevrazda. A to nevite, co prijde (nemoc, uraz..). Sny jsou sice krasna vec, ale clovek by mel zustat nohama na zemi.
Odpovědět
@adjanni tak my mame nyni hypo na byt na 1 milion a ja zatim na mateřské a zijeme si myslim hodne slusne. Mame hezky zarizeny byt, ted kvuli malé jsme zatím byli pokazde v lete na dovolene tady v Cesku, ale jinak bezne u more a vecne po vyletech. Na jidle nesetrime, cokoliv potrebujeme tak si teda koupíme.
Odpovědět
@sarus87 ptala jste se na radu - zařizovat byt a dům (i kdyby malinký) jsou dvě naprosto odlišné věci (finančně náročné) - i novostavba Vám bude brzy po postavení ubírat finance na údržbu, dodělávky apod... Snu bych se nezvdávala, ale spíš přemýšlela nad tím, jak navýšit příjmy na Vaší straně. Souhlasím s názorem @vercajano , že je dobré to mít spočítané, aby v případě jakéhokoliv průšvihu utáhl hypotéku a chod domácnosti každý z Vás ze svého platu...
Odpovědět
@agnessa To by ale znamenalo, že hypo je rozumná pouze pro bezdětné. Protože žena, která bude mít tři děti po sobě, na splátku a další výdaje ze svého nedosáhne třeba 7 let. :) Takže mi vychází, že pro většinu rodin je to trochu risk.
Odpovědět
Podle zdejsich kriterii by nemohl mit z nasich znamych hypo asi nikdo, a presto ji vetsina ma a i my take :-.
Odpovědět
@r4d3k74 Tak ono to tak bohužel je (pokud nemají např. dostatečnou rezervu, ze které by mohli v případě dlouhodobějšího výpadku příjmu živitele pokrýt měsíční splátky)... My jsme třeba právě kvůli těmto obavám odsunuli stěhování právě až na dobu, kdy i já budu míst dostatečný příjem a stabilní práci (a bohužel se tím pro mě rozplynula i představa 3.dítěte, protože si momentálně nedovedu představit, jak bychom to utáhli, pokud chceme starším dětem dopřát rozvoj v podobě kroužků apod.)... Spoustu věcí člověk v životě nenaplánuje, ale pokud jde s dětmi cíleně do rizika, přijde mi to nerozumné... Ale každý samozřejmě svého štěstí strůjcem a je to na rozhodnutí tazatelky, jak se k tomu nakonec postaví... A je klidně možné, že do toho půjdou a zvládnou to dobře... Taky mi přijde, že spousta lidí z bytu si neuvědomí, že domeček není jen o větším prostoru a příjemnějším bydlení (pokud nenatrefíte na šílené sousedy :D ), ale i o spoustě menších či větších výdajů, které na bytě prostě nejsou.
Odpovědět
@ivko20 dobrý den, myslím si, že představy ohledně financí jsou jedna věc, ale potom realita je trochu jiná. Měl jsem představu - hypotéka - postupné splácení, nebude žádný problém, ale ono se to fakt strašně kupí a vždycky přijde něco, co člověk nečeká....Došlo to až tak daleko, že jsem potřeboval peníze hned na překlenutí výpadku a banka toho nebyla schopná.....jednou jsem si půjčil od známých, ale to už nejde...teď zkusím zastavit auto u této společnosti, ty peníze aspoň budou rychle
Odpovědět
Ja když vezmu kolik měsíčně platím jen za různá pojištění..domu domacnost životní úrazové. Navíc větší děti mnohem víc stojí...My dáme za kroužky ročně cca 22 tis...angličtina, hudebka a florbal. To nepočítám výdaje s tím spojené. Nedovedu si s příjmem 30 tis platit 10 tis splátku...to zůstane 20 tis..energie, vodapojištění domu, dane atd nový dům je krásný sen...ale asi není pro všechny...možná najít lépe placenou práci a pak o tom přemýšlet.
Odpovědět
Článek se načítá
@sarus87 Ja souhlasim s ostatnimi tady. Je to trochu moc velke sousto. Na vasem miste bych rok nebo dva zkusil setrit, pokusil se splatit co nejvetsi cast te stavajici hypo a pak bych zhodnotil situaci znovu. Za dva roky uz budete mit snad lepsi prijmy po materske, neco prisetreno a treba to pujde. Jak uz tady psali ostatni, je treba pocitat i s dalsimi vydaji kolem stavby a nasledne kolem baraku. Ono i samotna stavba nakonec vzdycky vyjde na vic, nez je puvodni plan. Takze pokud vy mate predstavu baraku za 2,5M, pocitejte s tim, ze nakonec budete potrebovat tak 3M. Jen pro ilustraci - my si brali 100% hypo a stejne jsme uz museli dat ze sveho pres 250tis a dalsich 350tis jeste bude treba. A to nepocitam zadne vydaje na terenni upravy po stavbe, stavbu plotu atd - to proste budeme delat, az na to bude....
Odpovědět
Profilova fotka
@sarus87 co si neco castecne svepomoci zrekonstruovat? Proc hned kupovat pomezek a stavet. At si muzete aspon trochu v klidu zit.
Odpovědět
Ono fakt záleží na stylu života a na těch dalších životních výdajích. Pokud člověk nepodlehne (jak říká pan Netík) hladové nenažrané bestii zvané standard, tak těch finančních prostředků k tomu aby člověk zase tolik třeba není. Vím to, máme čtyři děti a lze to. A jsme spokojení, snad i šťastný. Ale někomu jinému by to zase vyhovovat takto nemuselo a náklady má třeba vyšší. Je třeba to řešit indivuduelně. Souhlasím s tím, že ale tazatelka nemá kam chvátat. Ale chápu ji, Jak teď máme ty dvě malé holky, taky si myslím, že už bude pozdě až barák bude i se zahradou kompletní, že už bude pozdě až stromy na zahradě budou rodit a pod.. Blbost, hlavně všechno v klidu :)
Odpovědět
@koordinatorka_odboje to je rada nad zlato, rekonstrukce starého domu vyjde na víc než nový. Asi dobře myšlené, ale ze zkušeností vím, že je to blbost.
Odpovědět
@sarus87 zjistete si, kolik by stál komplet dům i s kuchyní a připojením k sítím a alespoň jednoduchým plotem, myslím, že budete na 3milionech.. S Vasimi příjmy bych určitě dělal svépomocí, ušetříte spoustu peněz, uvědomte si, ze z těch 3mil. bude milion firmě, to máte 4500na hypotece..
Odpovědět
My stavime dum svepomoci, opravdu dela manzel vse sam s jednim kamaradem. Strechu si nechame udelat, na tu si netroufne. Vodu se strejdou, el s kamaradem. Platime prakticky material. Chteli bychom se vejit do 2.5mil a nejsem si jista, jestli se podari. Pozemek se sitema stal 400 tisic.
Odpovědět
Asi jsem bláhová, ale já bych to tak strašně neviděla. Vidím to kolem nás, kdy lidé mají s hypotékou řekla bych menší platy než vy (i když také nejste nějaký nadprůměr), do toho dvě děti, splácení, placení, výdaje kolem baráku a přesto si žijí úplně šťastně a relativně v klidu -neměnili by. Samozřejmě byste byly dost na hraně a nějaké nečekané výdaje by byly problém, ale vše se dá zvládnout.
Odpovědět
@annabell92 a mohu se zeptat jak je dům velký a jestli počítáte do těch 2,5mil. i ten pozemek?
Odpovědět
@monis123 souhlasim. Kdyz je zena na rodicaku, tak se musi opasky priskrtit, ale ze dvou prijmu by se vyjit melo. Samozrejme, ze kazdy mame jiny standard, co pro jednoho dostacujici, pro druheho nemyslitelne.
Odpovědět
@jaroslav1987 pozemek ne. Ten byl zvlast. 2.5 mil jen dum. Dum je obdelnik, pudorys 18x8. Obytna cast 10x8 s podkrovim. Zbytek je kryte stani a garaz. Klasicka sedlova strecha.
Odpovědět
@sarus87 U toho jednoho dítěte zůstanete, druhé opravdu nebude? Až nastoupíš v září do práce, budete mít dohromady 37 tisíc. To už není tak beznadějná situace. Můžete věci řešit postupně, nejdřív koupit pozemek, ten z větší části splatit, našetřit, vše promyslet a za pár let začít stavět. Každopádně s vašimi příjmy si budeš muset vybrat, jestli chceš dům a nebo "jezdit na dovolené, koupit si co chceš, na jídle nešetřit". Oboje s vašimi příjmy ani po tvém nástupu do zaměstnání nepůjde. Co se zkusit omezit už teď, abyste viděli, jak vám bude nový styl života vyhovovat? Nezlob se, ale už z toho, jak srovnáváš situaci po koupi bytu a po stavbě domu, je vidět, že vůbec netušíš, do čeho se chceš pustit.... Jinak vaše současná hypotéka 1 milion je sranda, potom budete splácet minimálně 3 miliony. Pochopila jsem dobře, že vaše jediné aktivum je cca 0,5 milionu, o které se vám díky situaci na trhu zhodnotil byt?? Nenašetřili jste fakt nic?
Odpovědět
@lenka5731 Ono také záleží, jak bude situace za pár let vypadat. Nikdo z nás to tu asi neodhadne, ale už teď někteří lidé kvůli zpřísňování podmínek na hypotéku nedosáhnou. Samozřejmě se to může zase celé otočit, ale kdo ví.. Je to prostě risk tak jako tak.
Odpovědět
Na druhou stranu neuznávám ani příspěvky, kde ti lidi píšou, že si hypotéku berou tak, aby jeden člověk v případě průšvihu zaplatil hypotéku a ostatní poplatky (plus samozřejmě vše kolem dětí). To podle mě z "normálního" platu dlouhodobě nejde. Takový člověk si hypotéku musel brát buď hodně dávno a posuzuje to optikou současného platu a nebo třeba dostal pozemek nebo peníze od rodičů a nezačínal od nuly. A taky si říkám, pozemky za 400 tisíc nebo 570 tisíc. To se shání kde a kde ty pozemky jsou? :-N
Odpovědět
@monis123 jasně, věšteckou kouli nemáme nikdo. Myslím, že pokud někdo kvůli změnám ohledně poskytování úvěrů u bank bonitně na hypo nedosáhne, neměl by se do stavby vůbec pouštět. Když tady vidím, jak někteří musí kvůli nedostatečnému příjmu třeba zatajit celou rodinu, tak je mi trochu úzko z toho, jak to chtějí v budoucnu splácet, když na to ani nedosáhou ...
Odpovědět
A já mám nervy ze splátky 10 tis,kterou z poloviny zaplatím příjmem z pronájmu bytu. Ja teda s příjmem cca 42 tis dostala hypo na 2.5 mil ale jen proto že mám vlastní být v hodnotě 1.55 mil kč, kterým ručím. Na rovinu mi rekl8 pár fin poradců, že nebýt toho bytu...Hypo by mi nedali . S příjmem 32 tis a bez další hodnotné zástavy...to schválí málokterá banka. Při hypo 2.5 potřebujete svých 500 tis abyste měli lepší úrok. Nebo jinou zastavu
Odpovědět
@lenka5731 Tak ono mi nešlo ani tak o přijmy, ale spíš o těch 20% vlastních úspor. Teď to ještě jde nějak obejít myslím a nebo stačí 10%, ale koukám na to ze současné situace, kdy reality jsou řekla bych dost nahoře. Koupím si barák za 4 mega jen v případě, že budu mít svých 800 tis? Takovou částku ušetří rodina dost těžko i s dobrým příjmem na hypo pokud zrovna někde nedědí. Samozřejmě pořád jde šetřit a čekat, ale málo kdo si pořizuje dům v pozdějším věku, to už mu k ničemu není, když jsou děti velké. Jak jsem ale řekla, situace se může změnit ze dne na den a jsou to jen spekulace.. Jinak souhlasím, co jsi psala v příspěvku výše.
Odpovědět
@lenka5731 stredocesky kraj, mestys, nazev primo psat nechci. Je tam skolka, skola, obchod. Do mesta 12km. Pri kolaudaci do tri let nam obec vrati jeste cas penez zpet. Tyto zvyhodneni, kdyz obec potrebovala trvale obyvatele uz ale take moc caste nejsou. Meli jsme stesti.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak si to zkuste spočítat. Máte dohromady příjem (po ukončení mateřský) 37 tis. Dům za 2,5 mil, celý na hypo, tj. měsíční splátka bude někde kolem 10tis. Dneska se nedávají hypo 100%, takže budete muset investovat těch svých 500 tis. (nebo alespoň část). Pokud je to dům na klíč za 2,5 mil., dalších min.300 tis. utopíte v tom, abyste ho nějak zprovoznili (připojení na sítě, kuchyně, dlažba atd). Už tady vidím, že vám to tak trochu nevychází, nemáte tolik úspor, abyste tím kryli 20% hypotéky a zároveň dokončili dům k bydlení. Navíc budete mít pozemek na splátky, kolik budou měsíčně u buřinky dělat? 3-5 tis.? A dál měsíční splátky.. jen hypotéka 10 tis., splátka pozemku 3-5 tis., provoz domu 5 tis., provoz auta 3 tis., jídlo 10-15 tis., pojištění cca 2-3 tis. Jsme na cca 35 tis., moc vám tedy měsíčně nezbyde. A co až dítě začne chodit do školy, bude chtít na kroužky, na výlet? A na druhý zapomeňte určitě.. Takže za mě souhlas s těmi, co to vidí hodně na hraně a jako velký risk
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?