Zateplit nebo nezateplit novostavbu RD? Co je lepší?

Poraďte prosím. Je lepší postavit barák z lepších cihel a nezateplovat nebo z levnějších cihel a zateplit ho? Díky :)
Odpovědět
1
2
Vždy zateplit! Záleží co myslíš lepšíma cihlama. Kolikrát nabízení "lepší" cihly, např. 440 mm, které vyhovují normám bez zateplení...jo vyhovují, ale jejich součinitel prostupu tepla se pohybuje kolem U= 0,3 W/m2K (za předpokladu splnění všech technologických postupů, použití tepelně izolačních omítek apod.). Zateplená třicítka (30+150 EPS) má Učko skoro poloviční, tedy poloviční ztráty a tím i náklady na vytápění. Každopádně čím silnější EPS, tím lépe, cena mezi zateplovákem 5 cm a 15 cm se liší pouze cenou polystyrenu a cenou delších kotvících prvků a v rozpočtu stavby je tato položka skoro zanedbatelná. Při 5 cm EPS vychází rosný bod vždy v konstrukci, což je nežádoucí. Je doporučeno zateplovat alespoň 8-10 cm. Osobně bych v dnešní době nešla do stěny s větším součinitelem prostupu tepla než je 0,15 W/m2K.
Odpovědět
Taky myslím,že zateplit.Nemám sice takové fundované výpočty jako enmuhan2,ale selský rozum mi říká,že cihla musí být vždy horší izolant ,než polystyren.
Odpovědět
my zateplili z ciste ekonomických důvodů. Prostě 30 Heluz + 15 cm EPS a fasádou vyšlo levněji než 44 STI Heluz s termoomítkou a fasádou. To, že to ma daleko lepší vlastnosti je jen příjemný bonus :-)
Odpovědět
Profilova fotka
také zateplujeme,,, cihly 44 a polystyren 7
Odpovědět
My nezateplujeme. Stavíme z cihel Heluz vyplněnýma polys. kuličkami. Údajně je to lepší, jak udusat novostavbu polystyrenem.
Odpovědět
Ještě jsem v rychlosti našla, že tyto cihly mají U = 0,11 W/m2.K
Odpovědět
@jancip Je to jedno, jestli je dům udusaný polystyrenem zvenku nebo ho má v dutinách cihly :-). Dýchání stěn je naprostý nesmysl, stěnama může projít max 3% vzduchu (viz odborné články, dole odkaz). Tyto cihly s izolantem mají opravdu dobré hodnoty, ale U=0,11 je laboratorní hodnota, v reálu za dodržení všech technologických postupů atd. bude kolem 0,14, ale i tak je to velmi pěkná hodnota. Ale co se týče ceny, myslím si, že 300+150 izolantu asi vyjde levněj než tyto cihly, ale těžko říct, nesrovnávala jsem to. http://www.polyform.sk/files/ts-20100...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky zateplujem...cihla 45 a polystyren 10. Původně jsme plánovali jen termoomítku...ale při současných cenách eneregií navíc s rostoucí tendencí je třeba udělat vše proto, aby náklady na obývání byly co nejnižší
Odpovědět
my máme postaveno z cihel Heluz Thermo 44 a nezateplovali jsme.
Odpovědět
@enmuhan2 Co říkáte na 250 cihlu + 200 polystyren u jednopodlažního domu?
Odpovědět
@enmuhan2 Upřesním svůj dotaz. Vedli jsme se spolužáky při, jestli je vůbec možné postavit obvodové stěny domu z 250 cihly. Padaly takové názory, že se tam nevejde věnec a že je to nedostatečné. Jsou dva tábory, já nevěřím tomu, že by všechny ty super therm, thermo therm, ... o tl. 500 mohly být lepší, než minimální tl. nosné stěny + zbývající mm polystyrenu do stejné tloušťky stěny (např. s celkovou tl. zmíněných 500). Kdyžtak mě vyveďte prosím z omylu, ráda se poučím. Díky
Odpovědět
@aurinko Z 25 cihel lze stavět a věnec tam také vejde. Schválně jsem vám hodila do programu pár běžných variant: 1) Heluz 44 STI - U=0,25W/m2K 2) Heluz 24 STI + 200 mm EPS - U=0,15 W/m2K 3) Heluz Family 50 - U=0,13 W/m2K 4) Heluz 24 STI + 250 mm EPS - U=0,13 W/m2K 5) Dřevostavba - stěna tl. 350 mm - U=0,13 W/mK Takže neljíp samozřejmě vychází stěna dřevostavby (při tloušťce 350 mm má stejné vlastnosti jako jiné varianty s 500 mm). Co se týče variant cihlových vychází nejlíp tenká cihla+masivní zateplení nebo cihly vyplněné izolantem. Jaké je cenové srovnání netuším.
Odpovědět
Článek se načítá
Zajímavá diskuze na stejné téma: http://forum.tzb-info.cz/112303-heluz...
Odpovědět
@enmuhan2 Děkuji za odpověď. Jsem ráda, že navzdory svým malým znalostem jsem se nemýlila. Cenu si spočítám.
Odpovědět
@aurinko My stavíme bungalov z cihel Heluz 250, takže to jde :-)
Odpovědět
@aurinko tzb info mě zmasírovalo do úzké cihly + zateplení. Stavíme z porothermu, běžné slevy oproti ceníkovým cenám jsou 40%, polystyren 20 cm široký jsme koupili ve stavebninách za 200 Kč za metr, zedníci si říkají za nalepení polystyrenu o 65 Kč +-, za vyzdění chtějí od 500 do 1000 za kubík. Samozřejmě že jsem si vyslechla řeči, že náš dům nebude dýchat, že se nám bude potit a plesnivět.
Odpovědět
my stavíme dřevostavbu a budeme zateplovat..
Odpovědět
@aurinko ... my to tak budeme mít ;-)
Odpovědět
A je lepší na zateplení polystyren nebo vata? Máte někdo zkušenost s vatou? :-)
Odpovědět
@petraxname Jak mi někdo řekně, že dům nebude dýchat, odpálkuju ho slovy "copak on má plíce" :-). Je to holý nesmyls, podle studíí může projít stěnam pouze 3% objemu vzduchu. Zbytek jde netěsnostmi kolem oken, digestoří, komínem atd. Plísně způsobené u starých domů po zateplení a výměně oken jsou způsobeny tím, že dříve těmi starými okny doslova fučelo, takže dům byl pernamentně větrán - po zateplení a výměně oken majitelé nedostatečně nebo vůbec nevětrají a to způsobuje plísně. http://www.polyform.sk/files/ts-20100...
Odpovědět
@enmuhan2 no když mi někdo řekne, že náš dům nebude dýchat, tak odpovídám, že netřeba, protože budeme mít rekuperaci. Říkám si, že kdyby tlustozdi byly takové terno, tak nikdo neuvažuje nad dodatečném zateplení.
Odpovědět
@petraxname taky máme rekuperaci a zatím velká spokojenost. V létě větráme normálně okny, v zimě jede furt rekuperace.
Odpovědět
@enmuhan2 praktické zkušenosti s rekuperací nemáme. Chtěli jsme ji sestavit, ale zjistili jsme, že jednotlivé komponenty do sebe nepasují. Atrea tvrdila, že to není možné, ale po poslání fotek Atrea otočila. Oceňuju, že se k problému postavila čelem a teď už jen řešíme, jak rychle chybu napravit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Jestli zateplit nebo nezateplit, to se u novostavby obvykle rozhoduje ve fazi navrhovani projektu, na kolik spocita tepleny odpor cele stavby ( jak typ cihly sila cihly jaky druh zatepleni atd..se zvoli) jake pozadavky ma zakaznik,podle financi taky samozrejme :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Pohnul se názor během následujících 3,5 let... nebo pořád převažuje... tenčí cihla a polystyrén...? Jen dotaz, kolik let má trvanlivost polystyrén..?
Odpovědět
@kvasnicatomas nemá se to kam pohnout... stále vychází mnohem lépe co nejslabší cihla a co největší zateplení. Jinak životnost eps je prakticky neomezená (pokud na něj nepůsobí UV záření, nebo třeba datel a podobní), co by se mu mělo stát?
Odpovědět
@requied nic nevydrží věčně.... všechno podléhá korozi....
Odpovědět
@kvasnicatomas dobře, tak životnost EPS není "neomezená" ale rozhodně je větší než Vaše a Vašich dětí...
Odpovědět
máme 50ku porotherm a na to jeste 10cm EPS. V podkrovi ani nemusime v zime topit...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
@cincula mužů se zeptat, jak je to s prostupem hluku při použití heluz family 30. Mají sice skvěle U, ale jen 39 db, zatímco třeba porotherm má horší U ale asi 48 db. Máme strach, že Heluz bude propouštět hluk z venčí.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?