Zelená úsporám. Co musím mít v projektové dokumentaci?

Profilova fotka
AHoj všem, chci se zeptat, jestli jste už někdo byl žádat o dotaci v programu MŽP Zelená úsporám... Jako přečetla jsem si o tom vše, ale moc mi není jasné co přesně musím mít v té projektové dokumentaci?
Odpovědět
1
2
6
Profilova fotka
Ahoj, ráda se také dozvím víc. Pokouším se tam celý den dovolat (na jejich linku) a marné - pořád obsazeno ]-( , na mail taky neodpovídají a jejich základky, jsou pro nás daleko :-(
Odpovědět
Profilova fotka
CORI, linku jsem taky vzdala. Jako já nevím, proč to nerozepíšou "po lopatě", abych to i já blbá ženská pochopila :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Veru, jj přesně tak - hlavně mně není vůbec jasné, jestli je třeba možno dáta na zateplení a okna u novostaveb, to sem se tam fakt nedočetla :-| Veru, vy budete mít zájem o jaké dotace?
Odpovědět
Profilova fotka
CORI u novostaveb taky. My budeme chtít na komplet zateplení + soláry
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a vlastně ještě okna. Takže skoro na všechno, krom kotle na biomasu.
Odpovědět
Profilova fotka
Takže dete do pasivního domku? Či jednotlivě na okna, zateplení, čerpadlo... Stavíte nový domeček? Nebo rekonstruujete?
Odpovědět
Profilova fotka
Co přesně ten pasivní znamená? Stavíme nový.
Odpovědět
verusv, dotace na nove domy se vzatuhe pouze na domy postavene v pasivnim standartu, ne na klasicke novostavby ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě jsi slyšela o nízkoenergetických domech, tak pasivní je ještě o něco úspornější - já to laicky chápu tak, že barák je tak dobře zaizolovný, že jsou z něj minimální úniky tepla, tudíž se nemusí moc vytápět, ale více stojí pořízení.
Odpovědět
a hlavne se v nem nebydli jak v klasickym dome, musi se umet ten dum "ovladat", coz neni vubec lehky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Martek a co je tam na "ovládání" nejtěžší? Rekuperace? Vy jste si přidělávali krb do domečku, byla Vám tam zima?
Odpovědět
typicka situace: prijde mamka na navstevu (treba nekdy v zime) a rekne, jezisi, zatahni ty zavesy, vzdyt ti sem jde z ulice videt (mame velke francouzske okno v kuchyni a jeste vetsi v obyvaku - obe na jizni stranu) a ja ji marne uz druhym rokem vysvetluju, ze my tim oknem defacto topime 8-) :-D my mame teplovzdusne vytapeni s rekuperaci tepla a zemnim registrem, super vycyhtavka, jenze nikdo si neuvedomuje, ze jen ta samotna jednotka ma nejakou spotrebu, ktera rozhodne neni zanedbatelna. jiste, muzeme pomoci zemniho registru v lete dum klimatizovat, jenze to vyjde uplne stejne, jako kdyz v zime topime ;-) prvni rok v nasem (pouze) nizkoenergetickym dome nebyl moc slavnej (co se tyce nakladu) proste sme to fakt s domem neumeli, ale ted uz to je v cajku ;-) zima nam nebyla, krbova kamna byla v projektu jako bivalentni zdroj, tak sme si je poridili a naklady na vytapeni ihned klesly temer o 2/3 8-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
martek dík za info, taky máme francouzké okna :) tka to naši taky nepochopí :-D přece jen nejlepší info je už od zkušených obývačů pasivních domků ;-)
Odpovědět
nemame pasivni domek, jen nizkoenergetickej ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ty bláho holky, tak to se teda do toho budu muset nějak víc ponořit... Koukám, že o tom vím kulový oproti vám. Já jsem dostala od manži za úkol o tom vše zjistit a oběhat to. Já vím pouze to, že máme zateplené všechno co jde a taky nějaké spešl okna, takže že bysme teda měli pasivní dům???
Odpovědět
verus, jestli tedka nevis, co je pasovni dum a uz jste ve fazi projektu, nema cenu to zjistovat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
MARTEK, ale já potřebuju vědět o co mám žádat. =-) Já to asi nechám na manželovi, ten o tom ví vše, akorát nemá čas studovat podrobnosti, tak si ho asi bude muset udělat. 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já se připojím :-) Verus, dotace jen na zateplení nebo jen okna u novostaveb nejdou, to platí jen pro dodatečná opatření u starších staveb. Jestli je to možné nějak obejít (třeba neudělat fasádu, zkolaudovat a až potom žádat o dotaci na provedení zateplení), to je otázka. U novostaveb lze získat samostatně dotace na tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu nebo solární systém. Jinak se dotují jen novostavby v pasivním standardu jako celek - příspěvek je 220 tis. Kč na dům. Otázka je, jestli se to vůbec vyplatí. Protože když máš čerpadlo + soláry, dostaneš prakticky stejně tolik a nemusí ti stavět celý dům certifikovaná firma z certifikovaných materiálů. Základní kritérium pro dotaci pasivní dům je spotřeba tepla na vytápění do 20 kWh na m2 ročně. Pak ještě celková spotřeba energie z neobnovitelných zdrojů do 60 kWh na m2 ročně, dále musíš splnit koeficient prostupu tepla stěn (snad U do 0,22), neprůvzdušnost stěn do určité hodnoty a mít řízené větrání s rekuperací. Budeme stavět velmi úsporný dům, to většiny kritérií se vejdeme, ale tu měrnou spotřebu tepla prostě nedáme. A to proto, že využíváme neobnovitelný zdroj - do vzduchotechniky budeme přitápět elektro kotlem, takže nám to vychází na 38 kWh na m2 ročně. Nízkoenergetický dům s prstem v nose, ale pasiv nikoli... Snad jsem to shrnul nějak srozumitelně...
Odpovědět
zadat se muze pouze na pasivni domy! a pasivni dum neni DUM jak kazdej jinej, je to spis filozofie, zivotni styl. a jestli nevis co to je, a chces ho jenom proto, ze na nej jsou dotace, tak to je peknej nesmysl. pasivni dum je investicne uplne nekde jinde, nez klasicky dum a doatce ti ten rozdil rozhodne nevyrovna
Odpovědět
Profilova fotka
Martek? To bylo na mě? Já vím, co je pasivní dům ;-)
Odpovědět
Otázkou je, zda by kolaudace proběhla bez té fasády. Dle mého asi ne.
Odpovědět
Já četla, že dotace se vztahuje na komplexní zateplení (i novostavby), díky němuž se z domu stane nízkoenergetický... Kromě toho jsou ještě dotace přímo na pasivní dům. Akorát ten nízkoenergetický dům musí ještě splňovat nějaké normy, protože není nízkoenergetický jako nízkoenergetický... My nemáme pasivní dům, ale normy pro dotaci bude snad splňovat (porotherm 44, zateplení, trojsklo v oknech) + ještě máme solární kolektory pro ohřev vody, tak nám z toho snad kápne ještě ten bonus.
Odpovědět
hugo, jiste ze to NEBYLO na tebe ;-)
Odpovědět
alcar, hod sem link, kde si to cetla!!! minuly tyden jsem osobne mluvila s reditelem SFZP a potvrdil mi, ze se podporuje vystavba novych domu pouze v pasivnim standartu! holt my, co uz mame, nebo planujeme nizkoenergeticky dum, utrem nos 8-( :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Hugo, díky, napsal jsi to naprosto perfektně srozumitelně. Martek, no jasně, nevím co to je, ale rozhodně ho chci ("nechci slevu zadarmo" :-)).... to fakt nééé. ;-)
Odpovědět
Tak nevím, ale usuzuji, že se to týká i ještě nezkolaudovaných novostaveb... http://www.nazeleno.cz/energie/dotace...
Odpovědět
Martek, asi máš pravdu, v předposlední tabulce je to napsané... :-( Ale je to pěkně ujeté... ]-( To znamená, že když zateplím až po kolaudaci, tak se jedná o stávající budovu???
Odpovědět
Profilova fotka
Je to tak, jak píše Martek. Ostatně, kdyby se podporovalo zateplení novostaveb (jako samostatná položka), dosáhne na dotaci s trochou polystyrenu skoro každý :-) V "nejměkčí" kategorii je požadováno snížení spotřeby energie na vytápění na 70 kWh na m2 ročně, což asni neodpovídá nízkoenergetickému standardu, ten je 50 kWh/m2/rok. Dotace na pasiv jsou ok, jen měly být daleko vyšší, aby se to vyplatilo...
Odpovědět
kdyz zateplis, tak musis snizit energetickou narocnost budovy o 40% (komplexni zatepleni) nebo o 20% (dilci zatepleni - kombinace alespon tri opatreni ;-) )
Odpovědět
dotace POUZE na pasiv nejsou OK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 8-(
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?