Zpráva z odhadu

Ukázala vám banka výsledky odhadu či zprávu od odhadce? Na žádost vám ukázali výsledky odhadu? Mohli jste mít proti odhadu nějaké námitky? Dělal vám průběžný odhad stejný odhadce co prvotní odhad? A řekli vám zvlášť odhad pozemku a zvlášť budoucí stavby? Odhad se řeší podle rozpočtu? Rozpočet nám neobsahoval kuchyň, ale domnívám se, že díky např. kuchyni by měl mít při posledním odhadu vyšší hodnotu. Při prvním odhadu nám uvedli rozestavěnost v procentech. Při postupných odhadech se řeší rozestavěnost podle procent nebo podle částek v rozpočtu a co je hotovo?
Odpovědět
Hmm, zatím žádná reakce. :-( Banka odmítla ukázat zprávu odhadce, pouze dali zjednodušenou zprávu, kterou zpracovávala banka a částku na první čerpání nám napsali na malý lísteček. Dosti se mi to nelíbí. Alespoň nahlédnout do odhadu by snad měli nechat, co?
Odpovědět
Profilova fotka
Běžně to banky nedělají. Je to jejich interní dokument. Občas se dá domluvit jinak, ale většinou se s tím musí začít ještě před odhadem.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám jen řekli, že to vyšlo. A když jsme si mysleli, že budeme potřebovat odhad k přiznání z dani z převodu nem. dala nám paní z banky jen kontakt na odhadce. ABychom ho mohli znovu požádat o odhad a měli to levnější.... A to jinak šlo skoro všechno. Tak počítám, že to prostě není standartní. Zvlášť pokud, jak je to dnes běžné, jsou odhady k hypo zdarma.
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina standardne se to nedela. Ono bezni klientsti pracovnici ani k tem zpravam nemaji pristup. Jen hypotecni poradci. Jinak co se tyce ostatnich otazek u nas pracoval jeden s ten samy odhadce jak na prvni odhad tak na postupne cerpani odhady rozestavenosti. Prvni cerpani pred zahajenim stavby bylo ve vysi odhadu na pozemek, dalsi pak vzdy podle prostavenosti. Prvni cerpani nam uvolnili az pote co jsme prokazali vyuziti vlastnich prostredku (zalohove faktury na material). Vse ostatni pak bylo hez kontroly faktur. Odhadce stanovuje dva zakladni udaje: odhadni cenu a procento rozestavenosti dle rozpoctu. Odhadni cena muze byt vyssi i nizsi nez jednotliva kapitola rozpoctu. Napr: mate v rozpoctu radek koupelny 100tis, v projektu jsou 2 koupelny a udelate jen jednu, ale oblozite si ji treba mramorem tak odhadni cena muze byt za tu jednu koupelnu klidne 150tis ale cerpani rozpoctu je jen 50%. Banka pak pri uzavirani hypoteky posuzuje jak odhadni cenu nemovitosti- musi byt vyssi nebo stejna jak puvodni odhad dle projektu a dale "kompletnost". T.j. Jestli byly dokonceny vsechny stavebni celky dle predlozeneho rozpoctu. Napr. Je li v rozpoctu pro banku kuchyn, musi byt namontovana (bude-li levnejsi nez planovana, ale celkova hodnota domu bude vyssi nebo rovna puvodnimu odhadu neni to problem, ale musi tam ta kuchyn byt).
Odpovědět
@jumpmans Takže když je v rozpočtu garáž a my budeme chtít již bydlet a garáž stavět po nastěhování, tak to pro banku stále bude nedokončená stavba?
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina ano. resp. bude vyzadovat, aby byl proveden zaverecny odhad do x mesicu od dokonceni cerpani hypoteky - toto maji vetisnou ve smlouve. Je tam casto taky mastna pokuta. ale zkuste se s nima domluvit bud na aktualizaci rozpoctu nebo ceste jak to resit. ja takto resil problem s fasadou - fasadu jsme chteli take delat az po nastehovani s 1-2 letym odstupem ale museli jsme ji dokoncit drive a navic jsme museli zadat o upravy podminek hypotecni smlouvy a posun toho terminu. Bylo koelm toho nejake papirovani, ale bylo lepsi platit 500 poplatek nez pokutu 1% z hypoteky. jinak samozrejme muzete mit zkolaudovano a bydlet - stavebni urad neresi vas vztah s bankou, ale zajima se o to zda je stavba obyvatelna a bezpecna.
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina Taky jsem se kvůli tomu vztekala, ale bohužel. Taky se mi to nelíbí, že člověk dá cca 4 500 Kč za odhad, na který se ani nesmí podívat...Jen řeknou kolik cca vyšel. Ale chceš hypotéky - tak drž h..u a cáluj.
Odpovědět
@ba2te Tak to jsou přesně moje slova. A ještě chtěli pojistit stavbu/dům proti povodním a přitom stavíme mimo povodňovou zónu a ještě k tomu to nikde nebylo stanoveno, jako ve smlouvě apod., ale že na to mají svoje interní nařízení. Prostě chceš hypotéku, tak dělej jak říkáme. A vlastně couvnout dá se říct nelze, když je smlouva podepsaná a již se dokládají takové věci jako pojistka apod. a pak teprve lze čerpat. Chceš peníze? Chceš. Nesplníš podmínky, nic nedostaneš.
Odpovědět
@jumpmans Tak to jsem ráda, že jsme do rozpočtu nezahrnuli plot apod. i když tedy i toto a další věci okolo domu něco budou stát. Jinak máme daný termín, do kdy musíme hypotéku vyčerpat, vlsatně z to plyne do kdy musí být postaveno. No tak to máme co dělat. Když to časově nezvládneme, tak předpokládám taky nějaký poplatečeček. No a další věc, že hypotéku sjednáme např. na 25 let, tudíš nám spočítá měsíční čásku, ale protože rok či dva vlastně čerpáme a stavíme, tudíž je doba na splácení hypotéky zbývá např. na 24 či 23 let a tudíž je najednou měsíční částka podstatně vyšší, než nám vlastně nabízeli při počátku.
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina tak zrovna o tom pojisteni je to primo ve smlouve. Vsechno co je potreba dolozit tam byva vyjmenovane.
Odpovědět
Profilova fotka
po dobu čerpání platíte jen úroky z vyčerpané částky, nikoliv komplet splátky, to znamená, že splácet a ubírat z 25 let tedy začnete až v okamžiku kdy dočepáte a začnete splácet "standartně" hypotéku. Pokud stavíte např. 2 roky připočtěte si k době splácení další 2 roky. ale co se třeba týká fixace ta je "běží" od podpisu smlouvy. takže pokud teď uzavřete smlouvu 12/2016 na 5 let fixu platí do 12/2021. Podívejte se do smlouvy, jak je to tam přesně napsané, do kdy musíte mít kolaudaci. My ještě hypo na dům nemáme tak nevím jaká je praxe.
Odpovědět
@jumpmans Podmínka pojištění tam byla uvedena, ale že musí být pojištěna i proti povodním tak, to tam uvedeno nebylo, přesto to banka požadovala. Asi jsem se měla víc bránit, či co. (?). A jinak při jakékoliv změně pojištění chce vidět a doložit novou pojišťovací smlouvu.
Odpovědět
Článek se načítá
@tulda27 Tyto informace už máme vychytané, jen jsem si postěžovala, jak to vlastně s tou dobou splácení je. Jinak do určitého data musíme vyčerpat a pak máme ještě půl roku, do kdy musí být závěrečná zpráva odhadce.
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina tak pardon, já to čtu v letu u kafe :) asi jsem to špatně pochopila. Podle mě se ale čas, kdy jen čerpáte do doby splácení prostě nepočítá a splátku by to ovlinit tudíž nemělo.
Odpovědět
@tulda27 To nic, v pohodě. No u nás to bylo tak, že od prvopočátku se řešila doba hypotéky na 25 let a tím, že je doba na čerpání stanovená na jeden rok, tak splátky se spočítaly vyšší a nám to nějak nešlo do hlavy, když se od prvopočátku mluvilo o jiné částce. Následně nám bylo vysvětleno, že vlastně první rok, kdy čerpáme se vlastně nesplácí, takže se splátky přepočítávají na 24 let a tím pádem je měsíční částka vyšší. Z počátku bylo rozčarování, i když zas příliš velký rozdíl to nebyl, ale když ještě připočtu životní pojištění a pak ještě pojištení stavby/domu a pak poplatky za domácnost a pak další výdaje a pak se taky z něčeho musí žít, tak se člověk snaží počítat a počítat.
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina Chápu a děkuji za vysvětlení, tohle si pak pohlídáme až to přijde :). Je to běh na dlouhou trať. Ať se daří!
Odpovědět
Budeme brát hypo u Hypotečky a tam jsme si museli zařídit odhad sami a vybrat mezi nabízenými odhadci. Odhad nám byl dán přímo do ruky oproti penězům, tak že jsem měla možnost do něj nahlédnout. Odhad v podstatě obsahuje odhadovanou cenu (v našem případě se jednalo o pozemek a projekt), potom je tam nějaké porovnání nemovitostí v okolí a zbytek byl částečně okopírovaný projekt, výpis z katastru nemovitostí, smlouva z katastru ohledně nabití pozemku a nějaké fotky pozemku...
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina Máme hypo u Raiffeisen bank a dali nám seznam spolupracujících odhadců. Oslovili jsme jednoho z nich a ten nám odhad vypracoval ve dvou vyhotoveních, jedno dal nám, druhé bance.
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 my máme s bankou domluveno, že od počátku čerpání platíme měsíční splátku, ne pouze úroky. Čerpáme ale celou hypotéku jednorázově.
Odpovědět
Máme hypo u ČSOB a externího poradce. Vždy jsme odhad nemovitosti a rozestavěnosti měli k dispozici... Kdo ho platí??? Přece vy, tak byste ho měla obdržet...Tady přece není co řešit. Pokud Vám ho nechtějí dát, tak ať si ho zaplatí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
aha no vida, to jsem ani nevěděla, že se také dá - díky. Pro nás to nebude budeme stavět dlouho, čerpat postupně a platíme vysokou hypo na byt, takže jsme rádi, že budeme platit jen úroky, ale je dobré o tom vědět.
Odpovědět
Profilova fotka
@mrazekrad ano Csob to tak ma. Nicmene jine banky to maji jinak. Napr sporitelna ma interni system aukci pro odhadce a vybrat si ho nemuzete. U komercky to je myslim podobne. Odhadce ma smlouvu s bankou a je vazan mlcenlivosti a pomerne vysokymi pokutami. Nekdy banky nabizeji odhad zdarma. Pak je poznamka o placeni ponekud mimo misu. U naslednych odhadu rozestavenosti se to da brat taky opacne. Poplatek je bran jako uhrada bance za naklady na zjisteni ze jste prostrediy skutecne proinvestovali a banka vam uvolni dalsi finance. Nicmene vsechny tyto informace ma klient pred podpisem smlouvy takze je to cele postavene trosku jinak: chces penize za techto podminek? Pokud ano tak je odsouhlas. Pokud ne, zkus to jinde.
Odpovědět
@jumpmans je to tedy postavene na hlavu... za to ze Vam banka pujci penize platite uroky. Pokud zaplatite poplatek za odhad, tak ten odhad bych chtel videt - tecka. Verim, ze po urgenci odhad banka doda.
Odpovědět
Profilova fotka
@mrazekrad good luck then.
Odpovědět
@nininka23 tak pokud čerpáte jednorázově, tak je jasný, že hned začnete splácet, když žádný další čerpání nebude ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@damada No ono to tak není, že se platí hned při jednorázovém čerpání. Ptali se nás, zda chceme platit jen úroky do kolaudace nebo hned začít splácet celou částku. Úrok by byl z plné částky , takže nám přišlo rozumnější mořit to hned vzhledem k tomu,že bychom minimálně rok, než stavbu dokončíme, platili jen vysoký úrok.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?