Zvládly jste to bez hypotéky, je tu někdo takový?

Profilova fotka
zajimalo by me jestly tu je nekdo kdo zvládl svepomocí postavit dům bez hypoteky,samozřejmě nemyslím milionáře ale uplně pruměrnýho občana :-)
Odpovědět
1
2
6
Já, ale jsem průměrný milionář:-)
Odpovědět
My stavíme, bez hypotéky a bez půjček a blížíme se do finále :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
bylo by dobré napsat, jak se vám to podařilo. např. zda jste dlouho šetřili, dostali nějaké nemovitosti či finance od rodiny..Protože si myslím, že ne každý má tu možnost... :(¨ ale vám všem tady, kteří ji máte to moc a moc přeju, protože život bez hypo musí být něco krásného :)
Odpovědět
@baraz asi tak, když se řekne A, musí se říct B. Pro běžné lidi, co začínají opravdu od nuly a nikdo jim nedal ani korunu, je to myslím nereálné, nevím. Znám třeba takové, kteří od rodičů dostali městský byt, ten pak sami od města koupili za 150 tis a pak ho prodali za desetinásobek nebo víc a šli do domku bez hypotéky a nebo s minimální hypotékou. Pak věřím, že se to dá bez hypo, protože měli slušný základ. :-) Nebo postavili na pozemku, kteří jim dali rodiče, nebo, nebo, nebo, možností je spousta :-) Život bez hypo musí být báječný. :-)
Odpovědět
@baraz O tom je již tady jiná diskuze http://www.modrastrecha.cz/forum/rozp... Já jsem jen odpověděla na otázku tazatelky, ale je pravda, že jsme hodně šetřili než jsme vůbec začali, opravdu stavíme svépomocí a víme dobře, že člověk nejvíc ušetří tím, co je schopen si udělat sám. Pozemek jsme dostali od rodičů (což je opravdu nezanedbatelná a velká pomoc). Nevybírali jsme luxusní dům za 5 mega, držíme se při zemi, stavíme staršími technologiemi, tj. ve většině žádné polotovary, počínaje dřevěným bedněním v základových pásech atd. atd. Myslím, že je více lidí, kteří by stavění zvládli i bez hypo, ale třeba mají vyšší nároky na bydlení, nespokojí se s kde čím. Více se rozepisovat nebudu, myslím, že si člověk má zachovat své soukromí a "nepouštět" vše na diskuzní fóra, ale jsme úplně obyčejní lidé. A máš pravdu, ne každý má tu možnost a chápu, že někdy je lepší splácet hypo, než platit třeba stejný obnos za nájem v bytě. Držím všem tady palce, ať se jim sny o vlastním bydlení splní ať už je financují z vlastních nebo cizích zdrojů.
Odpovědět
@katty.w to máte parádní. Nejvíc se ale podle mého dá ušetřit na tom, když jsou spolu partneři třeba od 20 let a od začátku mají jeden společný cíl, který se v průběhu let nemění.
Odpovědět
Profilova fotka
jsme spolu osm let a i kdybychom dělali cokoliv, s našema platama (fyzioterapeut a grafička v městském divadle - takže zdravotnictví a kultura) neušetříme na bydlení ani korunu :D Náš příjem činil dohromady 25tisíc korun. Odečtěte si nájem, jídlo, benzín atd..a máte překrásně kulatou nulu. Můžem si sami za to, děláme co nás baví, ale i neuživí a čas nám to sežere stejně jako jiným těžce pracujícím profesím. jen za jiný peníz :) Záleží vždycky jen na možnostech. Teď neplatíme nájem, ale hypotéku ve stejné sumě :) takže pohoda. Ale zezakrývám, že abychom na hypotéku vůbec dosáhli musela nám pomoci penězi i rodina a byt se kupoval opravdu za velice nepražskou cenu. Souhra náhod a vstřícnosti.. a díky bohu za ní !
Odpovědět
Ne, nezvládli. Nedostali jsme skoro nic, já od rodičů cca 50 tisíc. Takže jedeme od nuly, já dělám v sociálních službách, takže i když VŠ, plat jako uklízečka (moje chyba, chtěla jsem pomáhat lidem, dneska bych se rozhodla jinak). Muž plat taky nic moc. Hypo máme mini, když se srovná třeba tady s lidmi, ale jsme konečně po 10 letech podnájmů a spolubydlení s "cizíma" ve svém a je to paráda, nedá se to srovnat!
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy Já jsem zcela bez úvěrů a hypotéky zvládla jen byt o 32 m2 :-S @guteman Provokatére! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My hypo nemáme. Přítel pracuje od svých 18 let (dnes je mu 38) a já studuji, veškeré jeho našetřené peníze jsou ve stavbě a navíc si skoro vše děláme svépomocí. Chápu, že v dnešní době je to spíše vzácnost, ale zatím se nám to daří. Ano, je pravda, že se budeme stěhovat (nejraději bychom to stihli do konce roku) do ne příliš vybaveného domu. Dětské pokoje (zatím nemáme děti), šatny, 2. koupelna (pouze sanita) budou bez vybavení a budeme mít pouze to základní...skříně ve vl. šatně, nábytek v koupelně, OP., kuchyně, ale spousta věcí tam nebude. A bude nejméně rok, dva trvat než to bude k naší spokojenosti. Jinak pozemek vlastnil přítel již dlouhou dobu, který dostal od svých rodičů. Taky jsem zapomněla zmínit to, že bydlíme u rodičů, čímž také hodně ušetříme, rodičům přispíváme ke společné domácnosti nákupy a pomocí (což se skládá víceméně z veškerých domácích prací.) Navíc jak jsem zmínila, já studuji a teď se snažím najít si práci a příteli trochu vypomoci. Velké díky patří tatínkovi od přítele, protože pro nás na stavbě udělal neuvěřitelný kus práce. V dnešní době to opravdu není lehké, a tak přeji všem současným i budoucím stavitelům, aby se jim jejich sny o bydlení vyplnili! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Asi bychom to i zvládli kdybychom stavěli na pozemku od rodičů a veškeré peníze z platů by šli do domu, tak za cca 5 až 7 let let bychom měli pěkné bydlení ale nic jiného bych si nekoupil, nikam bych se nepodíval, nic bych si neužil a to není nic pro nás.... to radši splácím ale bydlím hned a na ostatní aktivity zbývá pořád dost peněz ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 I tak to je ;-) , ale přítel třeba nerad cestuje a taky nerad jezdí na dovolenou místo toho jde na ryby nebo do lesa a říká, že si to užije mnohem víc. Naopak já jsem ta, která cestuje a oba si to užíváme :-) , on svým způsobem a já tím svým. myslím, že si i většinou koupíme to, co se nám líbí (teda zrovna ne auto a nějaké věci v desetitisícových hodnotách a více :-D ). Jde to tak i tak, záleží jen jak se každý rozhodneme :-) ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Kdybychom se nerozhodli bydlet na druhem konci republiky nez nase rodiny, tak bychom meli vydaje na bydleni vyrazne nizsi nez mame ted v podnajmu (u obou rodicu bychom mohli mit vlastni byt v baraku s rodici) a pak bychom urcite zvladli stavet nebo rekonstruovat bez hypoteky.. nicmene jsme se rozhodli zit jinde a pri placeni podnajmu uz na tvoreni vlastniho bydleni finance nezbyvaji, takze hypoteka nas nemine, navic uprimne priznam, ze by se nam ani nechtelo veskery volny cas venovat stavbe..
Odpovědět
Profilova fotka
@nikush150 jo tak to máš dobrý, my jsme mároční cestovatelé, jezdíme na moto, každej na svý ( nejdrazší dovolená ) pak autem do chorvatska, no a občas letecky nějaká exotika či poznávací výlet no a v zimě na lyže, no skrkátka nic levného, když můžem tak doma nejsme :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 To mi povídej moto dovolená je ta nejlepší, na které jsem kdy byla ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 vy asi nemáte děti že?mi by jsme se asi s nema jen tak nevypravily ale mě ni neláká nic jineho než jednou ročně moře a mám dost
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg o tom to asi taky je manža se chtěl a 100%věnuje stavbě je to jeho životní sen,pro něj je relax práce
Odpovědět
Profilova fotka
@katty.w tak to je super mi právě se taky už blížíme k finiši ykdyž tedpoletí peněz nejvíc asi,ale pořád bez jediny pujčený koruny,pozemek máme od rodičů ale zase to co by jsme jinde daly za pozemek nás stála studna,septik atd nemáme možnost připojek,jinak ale se tady prodávají pozemky od 70kč/m takže to je pakatel,jinak jsme mely 1+1 kterej jsme prodaly a dve stavebka který byli momentálně hotový celý k čerpání.jinak ušetříme i dost ted na tom že bydlime v dvougeneračáku u rodičů platíme jen jidlo.ykdyž nám nestačípomale 10tis na mesíc,ale co jsem chtěla říct že dnes manža přišel s tím že by jsme to mohly zvládnout i bez hypo do tý fáze aby se dalo bydlet samozřejmě by to nebylo uplně všechno dokonale hotový a nejspíš i bez fasady
Odpovědět
Profilova fotka
@baraz tak mi jsme třeba mely 1+1 ve městě ten jsme prodaly,pak stavebka a hlavně stavíme sami s 2 zedníkama,v rodině mame topenáře,vodaře,elektrikáře,kotelníka takže tyto věci nas staly pakatel a pozemek mame svuj kterej by jsme mohly rozprodat ještě na 6 baraku.ale tím že stavíme svepomocí,vyhledáváme akce,manžel má možnost nakupovat bez dph,tak v tyto fázi budem dělat podlahy-anhydrid,mi řekli zedníci že by od firmy dům ted stál cca 2,7milionu nás stál 1,2mil
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy ne zatím ne, na ty je času dost ;-) u moře to je jen relax, preferujem alpy na moto, Francie, Itálie, Švýcarsko.... prostě aktivní dovča ;-) jasné každej máme jiné záliby, hlavní je aby na ně zbylo ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 nooo času dost,taky sem mela času dost a pak nás to mohlo stát majlant naštěstí nám stačil jen jeden pokus ivf
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy jako že se nedařilo ?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 JJ a už mi taky táhlo pomalu na 30 což je pomalu kritická hranice
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy tak to já sem už přes... :-| naštěstí přítelkyně je na tom o něco lépe :-D
Odpovědět
Myslím, že průměrný občan to bez hypo a bez pomoci rodiny může dokázat. Ale je tu mnoho faktorů, na kt. to závisí. Každý má jinou výchozí pozici a jiné podmínky (plat, bydlení u rodičů, práce od brzkého věku, šetřivost, zdravotní stav, koníčky, atd.). Taky to závisí na tom, jak je člověk náročný. Jestli chce obr barák nebo mu stačí malý domeček 3-4+kk do 150m. Když jsem jednou s manželem počítali, kolik bychom měli, kdybychom nejezdili na drahé dovolené, na hory, omezili návštěvy restaurací, nekupovali si dražší věci, nové auto, atd. Tak jsme došli k docela ohromující částce. Kdybychom žili skromně, tak za pár let jsme mohli mít barák. A to oba nemáme nadprůměrný plat. Máme výhodu, že nás rodiče zajistili. Sami ale šetříme a plánujeme nákup bytu či pozemku pro naše budoucí děti. Stavět nechceme, stačí nám to co máme. Doufáme, že naše děti se zachovají stejně, budou si vážit docela snadného startu do života a udělají to samé pro svoje děti. Tak to dle mě má být. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Asi nespadám přesně do kategorie adresátů "postavil dům" a "bez hypotéky", ale přesto si dovolím odpovědět. Dům jsme nepostavili, ale koupili 4 roky starý, takže vlastně novostavba. Hypotéku jsme nepotřebovali, pouze menší úvěr ze stavebka. Splácení je na 6 let (jsme přesně v půlce) a měsíční splátka je méně než polovina měsíční splátky průměrné hypotéky. Považujeme se za celkem průměrné lidi. V našem případě život bez hypotéky je dán: 1. Studiem perspektivních oborů (platí hlavně pro manžela, ale i já se svými neperspektivními (humanitními) obory si na RD můžu přivydělávat prací z domova) 2. Stavebním spořením od rodičů (celkem normální částky, rodiče kromě vlastního domu žádným bohatstvím neoplývají) 3. Skromností (nemáme super dům postavený podle našich představ, interiér zařizujeme postupně) 4. Šetřivostí 5. Štěstím (na práci, na dobrou koupi...) Každý to má jinak, my to máme takto. Život je otázkou priorit. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jajulin tak to máme asi podobně ale jde to:-D
Odpovědět
Profilova fotka
@whiteswan jj tohle přesně má být i podle mě,generace by mela pro další generaci aspon něco zanechat pro start do života,jinak to pak budou mit hodně složité a pak vznikají hádky,nedorozumění,krádeže,rozvody atd
Odpovědět
Profilova fotka
My hypo nemáme. Pozemek jsem dostala od babičky a vše děláme svépomocí. Pokud se hodně hledá a zjišťuje tak se dá vše sehnat o dost levněji. Je teda pravda, že se snažím šetřit už od dob co jsem začala pracovat. Ale to neznamená, že jsme nejezdily na dovolené a nijak si neužívaly. Penízky šly na stavebko, spořící účty a tak podobně a tam se trochu rozmnožily. Jinak bydlíme u rodičů takže se neplatí nájem a nic podobného jen co sníme a takové ty běžné věci. Jinak všechny dostupné peníze jsou na stavbu. Stavíme zatím rok a možná ještě jeden stavět budem, ale jen za to co ušetříme. A nebo se nastěhujem do né uplně vybaveného a budem dokupovat postupně. To se ještě uvidí
Odpovědět
Profilova fotka
@richt mi stavíme taky rok a na vanoce tam už chceme být,a určite nebudem mít dodelávky jako jedna koupelna,dveře v patře,dveře z chodby do kuchyně a nabytek zatím taky rozhodne kupovat nebudem,jen kuchyn bude pálka
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?