Musíme mít odvětrání garáže? Máte zkušenost?

V garazi, ktera je soucasti domu, mame 2mala okna. Ted se nas stavbyvedouci pta, jestli tam maji udelat diry s mrizkami na odvetrani. Nevypada to pry nic moc, ale nekdy to pri kolaudaci vyzaduji. Jakou mate zkusenost?
Odpovědět
@sonasta máme tam odvětrávací otvory, prý je to nutné kvůli tomu, kdyby se tam náhodou hromadil třeba vyteklý benzín nebo tak. Máme dva a ke kolaudaci nutné byly.
Odpovědět
@lucinkafr A nemas prosim fotku, jak to vypada? Pry to esteticky neni nic moc:-(
Odpovědět
Profilova fotka
Otvory musejí být i kvuli provětrání, aby se tam nikdo neudusil, když by zustal v garaži se zapnutým motorem,,, většinou to jsou otvory o pruměru 100-150mm máte v projektu? a mřížky jsou normální - dej do googlu-větrací otvory v garáži a obrázky a máš jich tam plno :)
Odpovědět
@sonasta jejda tak to nevím, po estetické stránce to ani nevnímám. Na velikost garáže jsme potřebovali právě dva otvory, jeden je u podlahy, druhý pod stropem, takže já ani dlouho netušila, že tam jsou :-N Fotku u sebe teď nemám, když si vzpomenu, nafotím to. Ale jinak je to přesně jak píše @kasha .
Odpovědět
Profilova fotka
@sonasta co to máte za stavbyvedoucího ? =-) jasně že tam být musej, mělo by to být už v projektu a na kolaudaci to vyžadovali...
Odpovědět
@petrsv1000 Projekt je spichnuty narychlo a stavbyvedouci je jaky je... chcete, udelame... nechcete, tak nic.
Odpovědět
Profilova fotka
@sonasta taky dobrý.... takže každopádně radši udělat ;-) ikdyž ke kolaudaci po vás projekt také budou vyžadovat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ke kolaudaci byli nutné 2 větrací otvory v protilehlých rozích a výškách a paní po tom "šla", stejně tak to máme ve špajzce, kde není okno...
Odpovědět
Tak je to asi jasne, nechame udelat diry. Taky s tim mohli prijit driv nez udelali fasadu.
Odpovědět
známý si mřížky nalepil na fasádu, nechtělo se mu bourat betonový monolit, zkolaudoval
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 proč by chtěli ke kolaudaci projekt? ten snad chtěli k ohlášce a nebo stav.povolení :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ajdiii ve špajzce? to jako muselo být? :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kasha jj, byli nakreslený na projektu a na stavebním nás na to i upozornili. i kdyby tam nebyli, tak je uděláme, protože jiné větrání tam není :-) máme ji na severní stranu, tak i v létě je tam prima klima :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha u nás ho kontroloval, zda to souhlasí se skutečným stavem....
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha k nám si ke kolaudaci taky paní přinesla projekt, ale jen půdorysy přízemí a 1.np :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ajdiii @petrsv1000 , no tak na to jsem zvědavá, zanedlouho nás to čeká a změn máme víc jak dost,,, :) ale takových malilinkých :))) a v garaži nebyly otvory nakreslené a ani tam nejsou, ale nebude tam ani auto, tak jsem také zvědavá :)))
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha také tam nemám auto a mít ani nebudu, ale odvětraná být musí.... no uvidíte koho chytíte, max vám to zapíše do drobných závad k odstranění ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sonasta u nás je teda rozhodně vyžadujou, prý je to dokonce jedna z prvních věcí co kontrolujou.. jsou instalované na kříž v garáži .. a to tam teda taky máme dvě okna .. ale jako že jsem docela cimprlich, tak tohle taková katastrofa mi zas nepřijde - máme takovou tu širší trubku zabudovanou do zdi, na ní je mřížka - dají se vybrat různé typy (tzv. za peníze v praze dům :-D mají i nerezový).. akorát je teda vážně škoda, že vám to neudělali rovnou :(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Ze zákona musí být garáž odvětrána neuzaviratelnými otvory (pozor okna se do toho nepočítají, a to vzthledem k tomu, že je můžete zavřít, jak jinak). Osobně navrhuji větrací mřížky od 50mm na protilehlých stranách prostoru. Sice s tím nesouhlasím, ale je možné toto obejít tím, že místo garáže nazvete prostor skladem.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Je to sice už hodně stará konverzace ale mě by zajímalo, jak je to v případě, že garáž bude průjezdná - tedy z obou dvou stran budou sekční garážová vrata. Moc děkuji. :-)
Odpovědět
@ivule4 ....vim,ze kazdy SU ma jine pozadavky,jine podminky....nez jsme kolaudovali,nechali jsme si zaslat,co k tomu,nas dany urad potrebuje....ted uz je vse jinak i s tou kolaudaci,proste si na urad zavolejte😉budete moudrejsi...
Odpovědět
@markarnatnel No asi to bude "nejjistější" i když už jednou nám SU některé věci odkýval a pak muselo být vše jinak a na poslední chvíli jsme předělávali projekt. Nejlepší by bylo nechat si to napsat černé na bílé ačkoli než budeme kolaudovat, tak situace může být zase jiná.
Odpovědět
@ivule4 Úřad od úřadu to asi bude jiné, to je fakt. Po nás to ještě před kontrolní prohlídkou (náhražka kolaudace) výslovně chtěli a tak jsem to musel dodatečně navrtat. Prý pokud je garáž součástí domu, pak je to z hlediska bezpečnosti nutnost. Asi bych s tím i souhlasil. A pokud by jste funkci ventilačních otvorů chtěli nahradit protilehlými vraty, tak by jste je asi neustále museli mít pootevřené a to nevím....
Odpovědět
@markarnatnel Je ale pravda, že kvůli takové maličkosti mít pak problémy, by bylo hodně zbytečné, takže s odvětráváním budeme raději počítat. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jako docela mě tato diskuze zarazila. Vy sami jako investoři si sami zaděláváte na problém. K věci. Stavba je dílo. Něco kde budete celý svůj zbytek života žít. A za to dílo platíte nemalé peníze. A jelikož chcete aby to dílo nějak vypadalo, bylo pro Vás a vaši rodinu útulné, tak si uděláte vizualizaci/skicu. Rozhodnete se jaký domeček chcete a s tím jdete za projektantem. A zde se dostávám k bodu, který je zde položen. Projektant, je osoba vyštudovaná, která MÁ znát patřičné vyhlášky, nařízení, normy etc... k tomu aby Vám, jakožto investorům a jako majitelům naprojektoval Váš dům snů. Taky za nemalé peníze. ANO garáž musí!!!! Opakuji, MUSÍ!!! Mít větrací mřížky. A to že je nemá a je v projektu napsáno "GARÁŽ" je problém. Každá garáž má mít větrací mříže. Když už dlabete na svou bezpečnost a zdraví, tak alespoň pamatujte na pojišťovnu. Platíte nemalé peníze na pojištění a pokud zadrbete, tak pojišťovna Vám nedá ani vindru. A stavební dozor bych poslal do dalekých hájů. Co to je za otázka, "chcete tam větrací mřížku". Stavební dozor, by Vás naopak měl upozornit, že v daném projektu není přirozené větrání zajištěno a ne se Vás ptát. A zde se vracíme k problému číslo jedna. Tedy projekt a jeho schválení. Pokud tam není mřížka, tak už úřad měl toto řešit ale chápu, že na úřadech nesedí technici/techničky ale lidé kteří stavařině ani nerozumí. A taky to tak vypadá. Když už ale prošel projekt u SÚ tak nechápu co dělal požární technik, který musel vypracovat požární zprávu a ta šla na schválení na příslušný hasičský záchranný sbor. A hasiči neskutečně drbou za každý odkrojený větrací prostor a hlídají si to. Takže to máme pochybení už čtyř lidí. Tedy pokud jste si vůbec přečetli PBŘS a stanovisko HZS a řídíte se schválenou a oraženou PD. Sorry jako, jsem upřímný, ale tohle řeším minimálně jednou za měsíc, kdy každý chce vše zadarmo a pak nadává, jak je to vše špatně a předchozí firma stojí za starou belu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?