Stavba garáže, čím začít?

Zdravím střešáky :-) , dneska jsem vyzvedla projekt na garáž, kterou chceme postavit hned vedle domku (bude průchozí do domu a přes 25 m2), budeme muset mít vyjímku, jelikož to bude na hranici s pozemkem sousedů. Chtěla jsem se zeptat, s čím začít jako první? Chystám se na SÚ, ale než tam půjdu, chci být trochu připravená.... Projektantka mi říkala, že budu muset mít vyjádření od hasičů a životního prostředí.... tím začít? Budu tyhle věci vyřizovat poprvé a jsem nějak bezradná. Na SÚ jsem byla ohledně dotazů kolem rekonstrukce domku (asi 4x během roku, což mi nepřijde až tak moc a dotazy nebyly nijak dotěrné) a když jsem se tam objevila na posledy, tak mi paní řekla "jo, to jste zase vy", tak proto chci být připravená, abych tam nemusela víc než budu muset :-( Děkuji všem, kdo poradí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, garáž spadá do 50 m2 na územní souhlas + ohlášku za předpokladu, že dostanete kladné souhlasy se stavbou od vašich sousedů. V případě že ne, jdete do územního řízení a stavebního povolení. Pokud jste pod 2 metry mělo by být v technické zprávě zdůvodněno, proč se tak děje, pod 2 metry je totiž vyjímka a vy musíte zdůvodnit, proč třeba nemůžete tu garáž posunout za ty 2 metry. Úplně první bych žádal sousedy o souhlas. Je na to formulář. Jednoduchá A4 "souhlas se záměrem" kde se Vám podepíší. Musíte u toho mít situační výkres a A4 popis záměru. Na situačku Vám musí také dát sousedé "souhlasím se stavbou" + datum a podpis. Pak bych zažádal město o vydání koordinovaného stanoviska (formulář najdete na stránkách stavebního úřadu vašeho města). Co se týče hasičů, tam budete potřebovat mít "požárně bezpečnostní řešení stavby" je to dokument, který zhodnotí stavbu a navrhne různá opatření. Podívejte se do technické zprávy, zda ji již nemáte. Ale vypracovávají ji požárně bezpečnostní technici. A je opatřena kulatým razítkem požárního technika. Taky pozor,u staveb které jsou pod 2 metry od sousedního pozemku, tak myslím že na tu stranu nesmí být ani ventilační otvory, okna atd... Žádost hygieny, tam stačí napsat na papír že žádáte o souhlas se stavbou průchozí garáže, přiložíte jedno PD a pošlete nebo zajedete podat na příslušnou KHS která má vaše město pod sebou. Na podatelně Vám pak dají na kopii Vaši žádosti štempl, že žádost převzali. Ale než to začnete, tak bych si zajistil souhlasy od sousedů, a pak zašel na úřad, s tím, že máte kladné souhlasy sousedů, a zda tedy můžete žádat o stanoviska pro územní souhlas a ohlášku. A paní Vám řekne, do čeho půjdete. Určitě si vše pište. Já to normálně takto dělám, za hodinu už totiž nebudete vědět, co máte dělat. A paní by měla mít trpělivost a být ráda, že se snažíte předcházet problémům.
Odpovědět
Profilova fotka
ještě, ten formulář: "souhlas se záměrem" by měl být k dostání ve formulářích příslušného stavebního úřadu. Je již předepsán. Jen doplníte iniciály, název stavby, datum a adresy dotčených sousedů. Ti pak dají na ten formulář podpis a dají podpis, datum a "souhlasím se záměrem" na tu situačku.
Odpovědět
@homina Ten formular k souhlasum sousedu neni vyhlaskou dany, tzn. ze bud muzete mit vlastni, nebo ho nebudete mit vubec, protoze neni povinny. Zakon po vas chce jen souhlasy na situacnim vykresu. Na hygienu nemusite, pokud ve stavbe nevzniknou obytne mistnosti. Vyjimka je samostatne rizeni, kam jeste souhlasy nepotrebujete. St. urad si obesle ty uvastniky rizeni, kterych se to tyka a vyzve je k podani pripadnych namitek. Az po pravomocnem rozhodnuti o vyjimce probehne samotne umisteni a povoleni stavby. Pokud splnite podminky pro uz. souhlas a ohlasku, dolozite souhlasy sousedu. Pokud to bude vetsi, opet si urad obesle ucastniky rizeni sám. @poslednipretorian
Odpovědět
@poslednipretorian díky, díky moc, :-)
Odpovědět
@puhelin děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@poslednipretorian Ahoj, ta garáž je vždy na ohlášku popř. stav. povolení nebo se dá (pokud je do 25m2 zast. plochy) udělat bez povolení?
Odpovědět
Profilova fotka
@vejtek30 Ahoj, garáž spadá do 50 m2 na územní souhlas + ohlášku. Takže by jsi se měl vlézt s těmi 25 m2 do ÚS plus ohlášky. Záleží ale, kde je garáž situována, viz můj příspěvek výše. Ideálně navštiv stavební úřad, pod který spadáš. Poví ti více.
Odpovědět
Profilova fotka
@vejtek30 Budeme bourat garáž 18 m2. Paní na SÚ nám řekla, ať to klidně zbouráme, že stavby do 25 m2 SÚ neřeší. Jestli je to u stavby jinak nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@poslednipretorian @alikc info z našeho úřadu - pokud to bude do 25m2, tak jen ÚS, pokud do 50m2 tak SÚ + ohláška. K obojímu doklady dotčených orgánů jako pro RD na ohlášku. :-( takže půjdeme asi do větší lochy garáže, když už to je s doklady stejné.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
@vejtek30 dobré rzhodnutí. Bohužel je to tak. A nový stavební zákon nebude o moc lepší
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?