Jak sehnat stavební firmu a situace na stavebním trhu obecně

Vážení stavebníci, jelikož je situace na stavebním trhu díky nedostatku kapacit velmi kritická z pohledu zákazníka, který chce stavět svépomocí formou částečných dodávek, chci se s vámi podělit o názor/tip jak a kde sehnat kvalitní firmu či řemeslníka na jednotlivé činnosti. Co se vám osvědčilo při hledání a komunikaci s firmami. Kde hledat - jestli brát z místních zdrojů nebo spíše po celé ČR. Dle mého názoru je dobré vzít kohokoliv po celé republice na hrubou stavbu a dokončovací práce nechat na osvědčených místních firmách. Jde při těchto úvahách samozřejmě o dvě věci - postavit co nejdříve a za rozumný peníz. 😉 Moje zkušenost je taková, že při oslovení 10 firem Vám rovnou 8 z nich zakázku odmítne z nedostatku kapacit a ty zbylé dvě musíte týden co týden uhánět a doslova jim lézt do zadku, aby Vám vůbec vypracovaly byť jen cenovou nabídku (o podpisu smlouvy ani nemluvě)! Dá se tomuto nějak předejít? Jsem z Libereckého kraje, možná že je situace v jiných krajích lepší... Děkuji za každý názor/postřeh!
Odpovědět
1
2
My bydlíme čerstvě měsíc, ale v této době (jaká je situace ve stavebnictví) mi přijde jako šílené (nemyslím to zle) jít stavět svépomocí-dodavatelsky. My měli obrovský problém sehnat vůbec firmu na klíč na dům za 3 miliony. My nakonec stavěli s Havo od Loun a jsme Praha-východ a dostali jsme se na stejnou cenu jak dodavatelsky. (2 850 000 za 145m2, vč. projektu) Akorát si manžel udělal elektřinu, nebyl to problém pro firmu. Zkusila bych zároveň s hledáním oslovit i firmy s žádostí o nacenění na klíč. A bylo to naprosto bez stresu, to se nedá při stavbě dodavatelsky, svépomocí srovnávat. (vím, o čem mluvím, je to náš druhý dům.)
Odpovědět
To jste byli teda hodně levní! To musí být nějaký podprůměrný standard. To vychází na nějakých 20 000 Kč/m2 užitné plochy s DPH. U mě to je 35 tis., to je značný rozdíl! A potom si myslím, že to je přesně naopak - sehnat firmu na klíč je těžší než stavět po částech, takže si trochu protiřečíte. Přeci jen, firma na klíč musí "umět vše", a tak jich je logicky míň než jednotlivých profesí. I se mi to tak potvrzuje - ze všech cca 8 oslovených na klíč byla v podstatě schopna stavět jen jediná..
Odpovědět
@guarrdian Tak to jste o 8 000 výš za metr než naše nejdražší nabídka od firem na klíč😉Ale před rokem, uznávám a za m2 zastavěné😉. Standard je to průměrný(teplovodní podlahové topení, nadstandaední zateplení, Porfix, dlažba kromě ložnic všude, sanita značková(Grohe, Geberit 3x,Ravak,..)... Nemáme rekuperaci, to taky uznávám. Paní hovoří o tom, že nemůže sehnat firmu na hrubou stavbu. Logicky pro firmy je přitažlivější stavba od A po Z, mají pak větší marži. A my to měli jako bonus naprosto bez starostí a mohli jsme se věnovat práci a dětem. Přeji příjemné bydlení.
Odpovědět
@norikakaa Můžu se zeptat, jestli jste tu firmu museli uhánět, abyste dostali zakázku nebo to šlo na první dobrou a rovnou vás zaplánovali? A za jak dlouho se začlo stavět?
Odpovědět
@guarrdian Tak ono jelikož roste nezaměstnanost, tak asi brzy nebudete mít problém. Jinak my jsme předběžně oslovili lidi/firmy, kteří nám něco dělali v minulosti (nebo na reference od přátel). Nemám problém, že by nás někdo odmítnul, naopak pár lidí bylo vysloveně rádo za podobnou zakázku (dům se jim líbí a co si budem povídat, za málo peněz to taky nebude). Myslím, že pomůže, že oni nás taky už znají, ví, že peníze dostanou s jsme spolehliví. A taky že máme prováděcí projekt, se kterým se staví o 300% líp a nehrozí tolik nedorozumění. Na klíč bych v ČR zděný barák nestavila. Kdo situaci na trhu zná, neporadí nic jiného...
Odpovědět
@norikakaa To bylo zděný?
Odpovědět
@guarrdian reagovali okamzite. V unoru jsme si zarezervivali termin na srpen, dostali jsme v zari povoleni, zacali za tyden.
Odpovědět
@bayt ano
Odpovědět
@norikakaa A by jste fakt nic neresili, nevybirali okna, dvere, dlazbu, sanitu, kuchyni? To jste vse nechali na nich, max. poslali obrazek z webu?
Odpovědět
@bayt my mame uplne normalni dum na klic. Tedy jsme rekli firme, jaka se nam libi okna, jakou jsme si vybrali dlazbu, atd... A firma to objednala, dopravila, nainstalovala a poslala fakturu. Proste normalni dum na klic.
Odpovědět
@norikakaa Jasně, tak ono když je velká vzájemná důvěra, tak to asi jde. Já si upřímně prostě nedovedu představit, že nějaký firmě napíšu "chci hliníkový okna" a oni mi "nějaký" objednají. Chci si to osahat, zkusit (otvírání, manipulaci), porovnat si cenový nabídky a parametry a vybrat fakt to nejlepší za dostupný finance. Žádná firma mi asi nebude srovnávat cenový nabídky 20 firem po celý ČR apod.
Odpovědět
Doporucuji si zjistit pojem,, dum na klic". To je snad jasne, ze si vyberete okna podle ceny a kvality a napr. v prodejne si vyzkousite kliku. A pak firme napisete, jake jste si vybrali. Nebo to si myslite, ze jakoze ty tisice lidi, kteri stavi v ČR na klíč řeknou prostě firmě, aby jim dodali nejaka hlinikova okna a neresi jaká a za kolik? Snad kdyz clovek chce novy dum, tak si dokaze vybrat poslat zadost firmam o cenove nabidky nebo si nexha doporucit od firmy, jaka okna obvykle dává...Dům na klíč znamená, ze si vyberete, co chcete do domu a necháte si to od firmy postavit. Je snad jasne, ze nejakou praci (napr. vybrat dlazbu a okna a dvere a sprchove dvere...) s tim mit musite. Je to nový dům, ne pytlík s rohlíkama.
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt Doporucuji si zjistit pojem,, dum na klic". To je snad jasne, ze si vyberete okna podle ceny a kvality a napr. v prodejne si vyzkousite kliku. A pak firme napisete, jake jste si vybrali. Nebo to si myslite, ze jakoze ty tisice lidi, kteri stavi v ČR na klíč řeknou prostě firmě, aby jim dodali nejaka hlinikova okna a neresi jaká a za kolik? Snad kdyz clovek chce novy dum, tak si dokaze vybrat poslat zadost firmam o cenove nabidky nebo si nexha doporucit od firmy, jaka okna obvykle dává...Dům na klíč znamená, ze si vyberete, co chcete do domu a necháte si to od firmy postavit. Je snad jasne, ze nejakou praci (napr. vybrat dlazbu a okna a dvere a sprchove dvere...) s tim mit musite. Je to nový dům, ne pytlík s rohlíkama.
Odpovědět
@norikakaa Možná v tom mám maglajz, ale teda asi nechápu rozdíl oproti našemu přístupu, kdy si sami vybereme dodavatele (střecha, okna, dlažba, sanita) a firma nám to vše nainstaluje (pokud není lepší mít zkušeného specialistu). Ta samá, co nám dělá hrubou stavbu.
Odpovědět
U stavby svépomocí děláte vše sami. U stavby dodavatelsky si najímáte jednotlivé firmy, ale práce a postupy prací si organizujete sami. A u stavby na klíč najmete firmu, kde rozkážete firmě, jaké materiály a co chcete mít v domě. A je úkolem firmy vše zorganizovat, postavit např. hrubou stavbu a najmout na další úkony řemeslníky anebo firmy, které se specializují např. na položení dlažby nebo udělání podlahového topení. Rozdíl je v tom, zda si to organizujete sami a posíláte žádosti o nacenění prací a uzavíráte smlouvy s řemeslníky anebo to za vás dělá firma. Jediné, co musíte, je si vybrat do domu to, na co máte. Firma vám napíše, ať jí řeknete, jaká chcete dveře a vy jdete, vyberete si, napíšete to firmě a ta to zařídí. A pak převezmete hotový, uklizený dům a jdete se stěhovat.
Odpovědět
@norikakaa Jasně, asi mi to prostě nepřijde takový rozdíl oproti tomu, jak bysme postupovali my 🙂
Odpovědět
@bayt Vy jste to zmínila přesně - při stavbě subdodavatelsky si daleko líp můžete ohlídat a hlavně vybrat jednotlivé materiály, komponenty atd., což je hlavní důvod, proč je podle mě lepší stavět tímto způsobem. U stavby na klíč jste vždy do určité míry svázáni dodavatelskými vztahy hlavní firmy. Nikdy prostě nedocílíte takové volnosti jako u částečných dodávek. Jak říkáte - u dřevostaveb to jistě nedává smysl, tam se staví jedině na klíč, ale u zděných je situace zcela jiná a řekl bych, že těch firem na klíč je tam relativně velmi málo. Paní měla zřejmě velké štěstí, když ji firma zařadila ihned do pořadníku. Mě prakticky všechny firmy na klíč odmítly s tím, že mají do konce roku plno. Těch pár, co neodmítlo hned, mě tahalo za nos a opakovaně jsem je musel uhánět, abych se stejně nakonec rozhodl oslovit firmy jen na hrubou stavbu. Tohle si myslím, že není závislé na regionu.
Odpovědět
@guarrdian Samozřejmě, že na klíč Vám odpadají starosti s organizací jedn. firem/řemeslníků, ale je to vykoupeno tou svázaností a většinou vyšší cenou. Je to jen o prioritách - kolik tomu chcete obětovat času a peněz a nakolik si to chcete sami řídit a hlídat.
Odpovědět
Ja to s dovolenim upresnim dle legislativy - stavba dodavatelsky je taky forma svepomocne stavby. Protoze malokdo dokaze vse udelat vlastnima rukama bez remeslniku. Nad tim vsim je stavebni dozor, casto projektant, ktery se s vami najmutymi remeslniky hada o to, jak se to ma spravne delat. :/ A pak je stavba provadena firmou s vlastnim stavbyvedoucim, ktera to bud cele zvladne sama, nebo si na to najimaji subdodavatele a stavbyvedouci se pak hada s nimi. A projektant se pak hada se stavbyvedoucim, kdyz se nepochopili...
Odpovědět
@puhelin Máte naprostou pravdu a je to tedy jen o míře vlastnoruční práce, která může být od stoprocentní (což je prakticky nereálné) až po najímání si řemeslníků na vše (můj případ páč jsem levej jak poleno a hlavně na to nemám čas 🙂slight_smile:. Tahle debata se tu už vedla v jiném vlákně. Stejně je zajímavé, že je v ČR stále dost lidí (něco kolem 35%), kteří mají velký objem té vlastnoruční práce. Na západ a sever od nás je toto prý nemyslitelné - tam se staví téměř výhradně na klíč. 😉
Odpovědět
@guarrdian Jestli to nebude tim, ze my jsme celkem sikovni a nase prace byva dobre odvedena. A kdo nestavi sobe doma, ten stavi jinym na zapade 🙂
Odpovědět
Fakt ať už jdou všechny stavební firmy do prdele! Žádnou nelze uhnat k podpisu smlouvy o dílo. To je neustále se po telefonu opakující "Uděláte si na mě už čas? Stavitel: Jasně, zhruba v polovině července tam mám místo, tak vás tam frknu. Po dvou týdnech nereakce: Uděláte si na mě už konečně čas? Stavitel: Jasný, v půlce srpna mám místo...". Po dvou měsících jsem ho dodnes nedohnal k činnosti... Zdůrazňuji, že jsem takto vyzkoušel více firem, ale každá z nich se stejným výsledkem.
Odpovědět
@guarrdian Moje zkušenost byla taková, že cca 70% firem ani neodpovědělo na poptávku. Další, že třeba za rok jsou volní, jiní zase až za dva roky. Pro další zase zakázka nebyla zajímavá. Potom leda přes známé nebo si to udělat sám.
Odpovědět
Profilova fotka
Stavěli jsme na klíč. V dnešní době bych naopak jinak nestavěla. Projeďte si tady různá vlákna, jak často se tu řeší, že nasmlouvaný řemeslník či firma odřekla/nedorazila/dělala mrtvého brouka při reklamaci. Odřekne vám jedna firma a musíte si posunout všechny. A pak čekáte, až ti ostatní budou mít zase čas a stavba se tím dost protáhne. Při stavbě na klíč je to sice lehce dražší (taky mám zkušenost, že nasmlouvané jednotlivé firmy ve finále v součtu o tolik levnější nejsou), ale většinou se dodrží termín předání, protože mají sankce ve smlouvě o dílo. Následné reklamace se taky řeší s jednou firmou, nemůžou to přehodit na někoho jiného. Oslovili jsme několik firem, asi dvě se neozvaly, tři se vycenily na základě zaslané situačky. Oslovila jsem jen ty firmy, na který jsem našla dobrý reference. Měli jsme štěstí, že ta vybraná měla čas, až dostaneme povolení (což bylo cca za půl roku), v podstatě jsme si ten čas podepsáním smlouvy zarezervovali. Jinak my jsme si mohli vybírat materiál, kde jsme chtěli. Jen oni měli pár smluvních prověřených firem, u kterých věděli, co jsou ty materiály zač a jak jsou firmy spolehlivý v dodání. Ale kdybychom chtěli sanitu z Hornbachu, nikdo by nám nebránil ;-)
Odpovědět
@slabici Paní, chápu vaši volbu na klíč - někdo ale jaksi nemá jinou možnost než stavět po částech (nebo alespoň hrubá stavba - zbytek), což je můj případ. Jak popisujete, to vypadá, že tak půlka firem na klíč má volno, resp. vás hned zaplánuje, což je v rozporu s mojí zkušeností. Taky jsem před časem zprvu zkoušel jít cestou na klíč - z oslovených cca 10 firem však asi jen 3 zareagovaly s tím, že mi vypracují cenovou nabídku. Na ni se však očividně vykašlali a po dalších urgencích se již neozývali (nebo ozývali stylem, který jsem tu popsal výše). Tak mi řekněte, jak pak má člověk začít vůbec stavět... Můžu znát název vaší firmy, resp. způsob jak jste dané firmy hledala?
Odpovědět
Je to tak. Nejsou firmy ani pozemky. Stavět dnes není snadné. Pokud člověk nemá známé a dobré kontakty a pustí se do stavby, tak je velký hrdina (nebo spíš sebevrah).
Odpovědět
Profilova fotka
@guarrdian stavěli jsme v r.2016-7, možná se situace změnila. To ale nic nemění na tom, že bych svépomocí nestavěla. Zrovna tak, jak zřejmě teď nemůžete sehnat stavební firmu, aby postavila na klíč, neseženete ze dne na den ani kvalitní řemeslníky na jednotlivé profese. Oslovili jsme tehdy hp domy, aw domy a Rodom. Od všech jsme dostali předběžnou cenovou nabídku. Oslovila jsem ještě další dvě, ale nepamatuju si jejich názvy, protože se neozvali. Dala jsem poptávku na nejremeslniky, tam mi odepsaly cca 3 firmy, jedna nabídka byla použitelná, bohužel se firma nechtěla vycenit, tak jsme jí vyřadili. Ale několik týdnů jsem věnovala tomu, že jsem si na firmy, které chci oslovit, zjišťovala reference. Věřím tomu, že každá z těch jmenovaných firem vám odepíše. Možná ale i záleží na tom, jak poptáváte. Já chtěla pouze přibližný odhad ceny (ne přesný rozpis) a chápala jsem, že nevisí na háku. Protože jsme od vybrané firmy chtěli, aby nám vypracovali i projekt (za 10tis), věděli, kdy zhruba dostaneme povolení a zařadili si nás do harmonogramu. Takže vlastně měli půl roku čas, než museli kopnout.
Odpovědět
@slabici Hehe, to je ironie! Všechny 3 jsem také oslovil. První dvě rovnou odmítly s tím, že nemají na ten rok kapacitu. Jediný Rodom byl nakloněn spolupráci, nicméně tam je to dlouhý příběh, kdy jsem narazil, že jsem nejel podle jejich, nýbrž vlastní projektové dokumentace, která byla do značné míry neslučitelná s jejich postupy. 😉 No s těmi jednotlivými řemeslníky si ale stále trvám na tom, že si líp ohlidáte kvalitu a organizaci stavby. Koneckonců, vždycky můžete pár řemesel spojit a nechat si více dokončovacích prací udělat jednou firmou (typicky co dělá rekonstrukce), takže ty časové trable, jak jste zmínila, alespoň částečně odpadnou...
Odpovědět
@l_sekanina přesně👍 My všechno jenom známý jinak bych do toho nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
@guarrdian stavíme půl napůl, na velké věci (zdění 1.NP, střecha, vodař, obkladač) máme místní řemeslníky, doporučené a spolehlivé. Zedník nám chodí na maličkosti doteď a to je skoro fakt ze dne na den (čtvrtek: hele Franto zapomněli jsme, že před pokládkou krytiny musí být nahozený komín a střechaři přijdou ve středu..., úterý: nahozeno). To považuji za velikou výhodu, pořád pro něj máme nějakou prácičku. Se všemi je vždycky dobrá domluva jak co do času tak co do nepředvídaných okolností. Na omítky a podlahy nám přímo zedník doporučil ať vezmem specializované firmy a tak jsme hodili do googlu co chceme a cca půl roku předem je domluvili. Opět bezproblémové jednání i ceny. Manžel je velice precizní na provedení detailů a u domu na klíč by dost trpěl. Omítkáři museli něco opravovat asi 8x, podlaháři 3x 😉. Jediná "nevýhoda" může být čas. Je to samozřejmě velice náročné na Váš čas - ať už co do fyzické práce nebo koordinace stavby. Ale i to se dá řešit a najít si "stavbyvedoucího", který to bude dělat za vás. Pak se subdodavatelsky dostanete na kratší čas než klasickou svépomocí.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?