Jaké zvolit tepelné čerpadlo - Stiebel, Eltron nebo Nibe?

Dobrý den, chystám se s výstavbou rodinného domu, jedná se o bungalow o zastavěné ploše 150 m2, všude bude podlahové vytápění, tepelné ztráty pod 5kW. Mám dvě nabídky na tepelná čerpadla vzduch-voda s celoročním ohřevem teplé vody a zajímalo by mě kterou by jste mi spíše doporučili: 1) NIBE F2040-6 + jednotka VVM 320 a akumulační nádrž NAD 100 v1 (s izolací), kompresor s řízeným výkonem 1,5 - 7kW, účinnost v tabulce z roku 2016, kde se porovnávají TČ vzduch-voda u F2040 je cca 172% 2) Stiebel Eltron WPL 10 AC s akumulační zásobník topné vody závěsný 100l SBP 100 a smaltovaný zásobník teplé vody 300l SBB 301 WP. Účinnost v tabulce z roku 2016, kde se porovnávají TČ vzduch-voda u WPL 10 AC je cca 146% Cena je srovnatelná, akorát u Nibe je 5 let záruka na TČ a 10 let na kompresor, u Stiebel Eltron je jen 5 let na vše. Mohl by jste mi prosím doporučit, ke které variantě by jste se přikláněli. Děkuji moc
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je cena srovnatelná, zvolil bych NIBE díky větší síti servisních středisek.
Odpovědět
@dejvj jdi do nibe, je kvalitni opravdu, tichy, bezproblémové a zaruku na 10let si muzes doplatit 😉
Odpovědět
odpovím mimo zadání, - nejdřív počitejte (ideálně na portále TZB-info, kde je velmi dobrá kalkulačka) Zjistíte, že při TZ pod 5kW se TČ nikdy nevyplatí, respektive je zvýšená investice oproti elekřitně nenávratná, Maximálně budete na konci jeho životnosti šul nul - pokud na něm trváte, proč chcete aku nádrž o objemu 100 ltr ? U TČ s řízeným výkonem je to nesmysl. U podlahovky (která sama plní akumulační funkci, větší než oněch 100 ltr), je to nesmysl na druhou.
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 Chci se jen zeptat, často slyším, že investice oproti vytápění elektřinou je nenávratná. Ale pokuď vím, tak dneska je vytápění čistě elektřinou téměř nemožné (nevychází to na primární energie). Takže je potřeba nějaký dodatečný zdroj. Často to bývá krbová vložka. Ta ale spolu s komínem (který jinak není potřeba) vychází často dráž, než to tepelné čerpadlo. Tak jak to vytápění elektřinou řešíte?
Odpovědět
@jakuda Tak možnosti jsou dvě. Spoléhat na nepozornost nebo nezájem úředníka při kolaudaci a nebo jít cestou nějakého doplňkového zdroje, kdy zde někdo v nějaké diskuzi zmínil, že jako doplňkový zdroj stačí uvést kamna na plynovou bombu (pohody).
Odpovědět
Profilova fotka
My poridili nibe.s cim vsim pritel porovnaval ale nevim
Odpovědět
Profilova fotka
Můžu se zeptat - nikde to nemůžu vyčíst - je toto tepelné čerpadlo inverter Stiebel Eltron WPL 10 AC - nebo je to jen start - stop ???? nibe je určitě inventer - proměnlivá rychlost točení vrtule. kdysi když jsem objednával čerpadlo jsem měl nabídku také na stiebel a myslím, že zrovna ta 10 byla jen start stop. Nevzal jsem ho, protože je to jen jedna velká bedna venku v mrazu a chtěl jsem prostě 2 dílné - vrtuly venku a nádrž na teplou vodu a řídící elektroniku pěkně doma v teple v kotelně. Pokud je cena stejná vzal bych NIBE, ale Stiebel také patří mezi špičku, ale jak říkám - nelíbí se mi, že je to monoblok - jedna bedna venku a stejně musíte k němu doobjednávat nějakou nádrž na teplou vodu
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy podle diskuzí by měl být ten stiebel systém start stop - tak to bych nebral - pojede pořád na plný výkon - hukot, třeba v létě při ohřevu vody to nedokáže jet na poloviční či třetinový výkon. Nebo když bude 5 nad nulou pořád na plný výkon a přestávky - bude mít rychle natopeno atd. atd. V dnešní době určitě inventor - ve vašem případě NIBE
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 Takových věcí co se na domě nevyplatí a lidi si je dávají. Jezdím topenářské firmy a všichni mi říkají, že soláry se lehce možná vyplatí když je dotace. Bez dotace je to silně prodělečné. Úspora za ohřev vody třeba 2 - 3000 kč ročně a pořízení 80 - 90 000 kč ale jsou samozřejmě různé ceny. Já třeba čerpadlo chtěl a nějakou návratsnost jsem neřešil. Sousedi chtěli zase hliníkové okna o 150 000 dražší než mé plastové Rehau - mercedes mezi okny -)))) a také neřešili zda se jim vrátí investice nebo ne -)))
Odpovědět
@hbboy Já v tom ale vidím rozdíl. Ale to je můj problém :) . Když si připlatím za hliníková okna tak třeba proto, že se mi líbí. Dám třeba o 5.000,-Kč více za tlačítka geberitu, protože se mi líbí. Připlatím za tišší digestoř. Nebo třeba automatickou závlahu, abych nemusel chodit s kropáčem. Ale to TČ a elektrokotel je tam jen na topení a ohřev TUV. nedělám to pro design, lepší vlastnosti a pod, tak prostě řeším jen to, čím budu mít ve finále (pořízení i provoz) ty náklady na topení a TUV nižší.
Odpovědět
@hbboy U nas to je podobne mame TC a nejaku navratnost sme neriesili. Momentalne nas ale tesi ze pri cca 0 C nam ide do podlahy 24C a vytopime dom na 22C. spotreba elektriny na topeni+ohrev TUV+ elektrika v dome nas za leden vysla na 900 Kč a soused to ma asi 3000 Kč s elektrokotlem... Navyse TC dokaze v lete aj chladit takze sa v dome neuvarime a nepotrebujeme ziadne klimatizace. Sli sme skor cestou kvality a od REHAU (mercedes) mame komplet celu technologiu topeni, rozvodov, okna, aj terasa bude :D
Odpovědět
Ok, všem děkuji. Taky se spíše přikláním k Nibe, ikdyž Stiebel prý patří do špičky, dělají ho v Německu, ale u nás nemá takovou základnu, jako třeba Nibe nebo IVT.
Odpovědět
Článek se načítá
@hbboy to není argument, je to přesně jak píše @r4d3k74. Lepší/hezčí okna, sanita, geberity, podlahy,světla atd - tam volíme levnější nebo dražší řešení proto, že se nám to buďto víc esteticky líbí, má to lepší užitkové vlastnosti, má to lepší odolnost nebo větší životnost. či spolehlivost. U zdroje tepla je to jinak - ten prostě produkuje teplo a mělo by být čistě o o výpočtech ne o žádné "sexy" faktoru. Neřešit návratnost, respektive co nám bude v delších časovém horizontu topit nejlevněji, je přinejmenším nerozum - ale ať si každý dělá se svými penězi co chce, to ánnno :-) Já sám má v novostavbě RD tepelné čerpadlo, ale protože mám TZ 7,2 kW a návratnost mám spočtenou na 6-7 let. A jsem s ním spokojený, tudíž nemám důvod ho hanit. Ale upřimně - oproti topení čístě elektřinou jsou tam nějaké nevýhody - máte u domu bednu, která produkuje určitý hluk/rezonance.
Odpovědět
@jakuda toto upřímně detailně nevím ... já chtěl krbovou vložku od počátku, tudíž jsem tuto otázku neřešil. ale je pravda, že známý topí rohožemi a měl (musel) mít v projektu komín - má tedy nerezový komín po fasádě, díru ve zdi má zatím zakrytou obrazem a až/když usoudí, že kamna/krb chce, jednoduše obrázek sunda a napojí. Ke kolaadaci stačil ten ten komín, bez kamen, Tudíž zřejmě kdo krb(kamna/vložku nechce, tomu ta kalkulace vychází jinak než tomu, kdo s ním už počítá, protože to chce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?