Jakou spolehlivou stavební firmu si vybrat?

Zdravím všechny zkušené i méně zkušené stavaře na tomto fóru. O co jde? Vlastním stavební pozemek v okr. Blansko. Jedná se o mírně svažitou parcelu o rozloze cca 1250 m2 (25 - š, 50 - d). Rozhodli jsem se, že si s přítelkyní na této parcele postavíme dům - respektive s časových i jiných důvodů necháme postavit dům na klíč. Chtěli bychom nějaký bungalov cca 4 nebo 5+kk, ale ani patrovému domku bychom se nakonec nebránili, kdyby se nám líbil. Rozpočet na kompletní obyvatelný dům máme do 2,5 mil. Kč max. V podstatě nejsem proti dřevostavbě, ani zděnému domku, materiál výstavby pro nás není rozhodující. Máme zájem bydlet nejpozději do léta 2016. Rozhodující pro nás je výběr nějaké dobré stavební firmy, na kterou je spolehnutí, vyřizuje bleskově reklamace, nedře vás finančně z kůže a staví se s ní jedna radost. No a právě v této oblasti jsme úplní laici a tak bych vás, co už nějaké zkušenosti máte, chtěl požádat, o doporučení nějakých takových "spolehlivých" firem a také můžete přidat i negativní zkušenosti s firmami, se kterými jste stavěli. Díky moc všem za radu, která nám pomůže v našem rozhodování |-|
Odpovědět
Jen otázka bokem...stavební povolení máte? Pokud ne, tak se rozlučte s termínem do letošního léta :-)
Odpovědět
Jestli máte hotový projekt a stavební povolení, tak to zvládne skoro každá firma. Pokud ale máte jen pozemek, tak na bydlení do léta zapomente...
Odpovědět
Omlouvám se moc všem za chybný plánovaný termín, uvedl jsem léto 2016, ale správně jedno léto 2017, stavební povolení smozřejmě nemáme, to budu vyřizovat.
Odpovědět
Profilova fotka
mi postavila dům firma Woodsystem, nevím jestli se vejdete finančně, ale udělají vám kalkulaci obratem zdarma, pracují kvalitně, rychle, platby až po
Odpovědět
Profilova fotka
Osobně si myslím, že 5+kk do 2,5 mil. na klíč nepostavíte. Nejde jen o cenu díla na klíč, v ceně není kuchyň, venkovní přípojky, oplocení, stále ještě se platí za vyjmutí z půdního fondu.. na to si připravte cca 500 tis. navíc. Takže hledáte firmu, co vám postaví 5+kk na klíč do 2 mil. a to půjde hodně těžko.
Odpovědět
Profilova fotka
@stavaramater přesně jak píše @slabici pokud máte peníze pouze jen "dům" a má být ještě vybavený, tak to vidím na nějaký menší bungalov... + pak peníze na zahradu.... Jo a o co jde když né o peníze ? :-D Myslím, že tady jde hlavně o peníze :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici ten výňatek ze ZPF záleží na lokalitě, nemusí to být takové částky, jak píšeš. U nás se to (samozřejmě pozemek od pozemku) liší, ale i tak to nebývá víc jak 300 Kč/m2, navíc se vyjímá jen plocha pod dům a zpevněné plochy, takže to nemusí být až tolik. Ale s přípojkama, oplocením... to ten půlmilionek dá jak nic.
Odpovědět
Zatím bydlíme v menším bytě 3+1, jsme 3 + středně velký pes a nijak se nemačkáme, zřejmě jsme celkem skromní :-) Asi by nám stačil bohatě 4+kk, nějaká menší technická místnost a malá šatna. @romik67 - a na kolik vás to od Woodsystemu orientačně přišlo? @petrsv1000 - ten titulek byl spíše tak trošku ze srandy, je úplně víc než jasný, že jde především o peníze, zvláště když je omezený rozpočet, tak jako u nás :-) Ještě před pár lety bych si to troufl postavit svépomocí, ale teď už bych to nedal. :-S
Odpovědět
Ahoj, spadáš vyloženě pod stavební úřad Blansko ? Jestli ano, tak se připrav na boj, tam bojují zásadně vždy a proti všemu s čím přijdeš, rychlostí hlemýží, s arogancí nebetyčnou. Ale třeba budeš mít kliku :-) Rozhodně nečekej ani den a tlač na pilu, moc času nemáš, obzvlášť není-li pozemek ani stavební. Spoj se s projektantem, někteří ochotně za příplatek pomáhají s úřady, neustále tlač na úřady a zároveň si udělej svoje výběrové řízení na stavitelskou firmu, třeba z firem, které tu doporučí, rozešli poptávky. Přeložení eon drátů taky nebude žádná rychlovka a už vůbec ne láce. Přípojka elektřiny trvá i rok, ihned o ni zažádej, pokud to teda je možné na nestav.plácek. Lhůty si úřadové drží pěkně až do mrtě. Ikdyž VASka je o něco svižnější. Studna tě přijde na 800 - 1000 Kč/m + vybavení cca 10.000,- Jestli to zmákneš do toho jednoho roku, věř, že zestárneš o deset :-D Snad jsem tě neodradil, sám se hrabu z bytovky a dám za to cokoliv. Držím palce. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@stavaramater také jsem šel z časových důvodů do stavby na klíč, pokud chceš bydlet do příštího léta máš nejvyšší čas začít a obíhat vše potřebné, ze začátku projektanty a firmy která bude dům stavět.... Každopádně pevné nervy, budeš to potřebovat ;-)
Odpovědět
Pro upřesnění, očekáváme narození ještě jednoho prcka a tento stav bychom chtěli mít jako konečný :-) No a proto si myslím, že 4+kk by při vší naší skromnosti nám mohl stačit. @zmrz_lina - a ten poplatek za to vyjmutí, když je to teď vedeno jako orná půda, se asi liší celkem hodně podle lokality? Měst-vesnice? Když je to na malé vsi, tak to asi nebude zase taková palba?
Odpovědět
@petrsv1000 No což o to, nervy ty já mám zatím ze železa :-) A která firma tě postavila dům?Spokojenost?To je asi to nejzásadnější, co bych potřeboval vědět. Na jaké firmy se obrátit, abych neztrácel čas u firem, kde jsou nějaké problémy apod.?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@stavaramater není to ani tak podle město-vesnice, ale podle bonity půdy ;-) Zajděte si na místně-příslušný odbor životního prostředí a tam vám to spočítají přímo pro vaši parcelu ;-)
Odpovědět
@xavik Trošku jsi mně zneklidnil, snad to nebudu s tím bojem na tom úřadě tak horký. Spadám pod Letovice. Tak uvidím jak úřední šimli tam budou vstřícní a svižní. Já myslel, že tam přeložka elektřiny záleží celkem i na domluvě. V podstatě pak může být eon rád, když budu mít topení na el. nebo plyn a budu odebírat od něho.To se mu pak lehce za krátký čas ty náklady na přeložku vrátí a bude na mně vydělávat. A nevíš do kolika metrů minimálně firmy studnu kopou?Kdyby proutkař našel vodu v 15 metrech, jestli by ta hloubka byla dostačující ohledně kvality vody? Já už na pozemku mám vodu od VAS přivedenou i s hodinama. Jestli zestárnu o deset let, tak to už si přímo můžu zažádat o byt v nějakém domě s pečovatelskou službou :-D
Odpovědět
@zmrz_lina díky za radu, tak tohle jsem třeba nevěděl, jako spoustu dalších věcí. Ještě že jste tady vy, již zkušení mazáci :-)
Odpovědět
@stavaramater O Letovickém SÚ jsem neslyšel a sám jsem spadnul pod Boskovický, takže u mě dobrý, byl to frkot. Nebuď neklidný, jen prostě jednej a nestůj. "Kdo chvíli stál, stojí opodál" Ono to dobře dopadne :) U eonu jsem si taky říkal, jak je to v jejich zájmu ale v jedné věci mě vyhovět nechtěli, zkoušeli to, mršky, tak jsem neustoupil a svého dosáhl, jen se nebát. Přeložit sloupy asi nebude teda zrovna standartní jednoduchá záležitost, třeba se tomu nějak vyhneš, ihned zjišťuj. Nebýt arogantní ale taky se nehrbit, pak to s úřady jde :) Studnou se moc netrap, kór když máš přípojku vody, tu natáhneš do domu, připravíš i druhý okruh a studnu připojíš kdykoliv. Kvalitu vody hloubkou asi neovlivníš, co a v jaké hloubce tam je jsi už koupil s pozemkem. 15 m je fajn, ikdyby nebyla pitná, jako užitková se hodí. Mě ani neřekli jak hluboko budou vrtat, prostě voda je všude, jen záleží, jak hluboko, tak vrtali 40m a našli, bylo to dražší ale jsem rád. Bude i nádrž v zemi na dešťovku.
Odpovědět
Profilova fotka
@stavaramater jo firem je mraky, já zkusil Canabu, ta mě nenadchla, pak Rýmařov a u něj jsem skončil :-D letos budeme bydlet 4roky. kolega z práce přes 10let a zatím spokojenost ;-)
Odpovědět
@stavaramater Poplatek za vyjmutí nesouvisí s městem, nebo vesnicí....ale s "kvalitou" půdy, na které chcete stavět. Takže paradoxně někde na vesnici v blízkosti řeky zaplatíte více-jako my- máme pálku 170 tisíc-protože jsme v nějakém ochranném pásu . Takže asi tak.
Odpovědět
Volili jsme z časových důvodů a důvodů zaneprázdění dřevostavbu na klíč od RD Rýmařov, bydlíme 5,5 roku a jsme moc spokojeni- solidní jednání, přesnost, kvalita. Ale pokud jste nezačali ještě ani projektem, tak do léta to asi ani tato firma nedá.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitule23 mají termín léto 2017, píše to dál v příspěvcích, ale i tak má co dělat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Stavíme bungalov 4+kk s garáží. Firmu jsme vybrali a podepsali smlouvu v červnu 2015, v září 2015 jsme měli ohlášku, v říjnu začali a do května 2016 (snad) by měli skončit. Pokud ještě ani nevíte s kým a co, myslím, že to téměř nestíháte. Rýmařov je možná fajn, ale čeká se téměř rok, než začnou stavět ;-)
Odpovědět
@bamak tak to je šílená částka, jenom doufám, že na pozemku co chci stavět já, je ta bonita půdo co nejnižší. To by se ten barák začal pěkně prodražovat a musel bych vymyslet jak zbohatnout při vydání co nejmenšího úsilí :-D @jitule23 @petrsv1000 . RD Rýmařov je firma, která se mně taky vcelku zamlouvá. Jestli můžete prozradit co jste si z jejich domů vybrali a na kolik vás to cca vyšlo? @slabici a vám staví jaká firma. A jaký máte rozpočet?
Odpovědět
Profilova fotka
21000 Kč/m2, ale jak se píše výše, není v tom všechno, např. podlahy, dveře, obklady a práce, zařízení
Odpovědět
@stavaramater pokud si uz ted zjistite, co SU potrebuje a mate konkretni predstavu o domu, tak to lze. My jsme v kvetnu podepsali smlouvu o koupi pozemku, v cervnu smlouvu s firmou, v cervenci ziskali od SU ohlasku, v srpnu zacali stavet a koncem listopadu se stehovali. Ale slo o drevostavbu. Zdena je take realna, ale dulezite je mit vse promyslene a pak uz jen obehat firmy, vyridit papiry na SU a zacit stavet:) Doporucuji na ohlasku:))) JInak my jsme za vyjmuti myslim nic neplatili, ale souhlasim, ze nejde jen o castku za dum, ale hodne "zhltnou" terenni upravy, zamkovka, plot, venkovni pripojky, kuchyne a jine zarizeni domu. Takze tech 300 - 500 TCZK bych pocitala jen za to. A u vetsiny firem neni v cene zakladova deska, cena zavisi na svazitosti a velikosti domu, pocitala bych prumerne 300 TCZK. Takze bych hledala dum za ca. 1,8 MCZK, aby to vyslo aspon "na knap" a idealne katalogovy s moznosti drobnych uprav, kvuli casu a rychlosti stavby.
Odpovědět
@linee Je mně jasný, že cena se vždy hodně navýší o dodělky. Ale něco by určitě zase tak moc nespěchalo a ty dodělávky bych si už postupně dělal sám bez firmy - (myslím tím plot, terénní úpravy - zámkovku apod.) Hlavní je obyvatelný dům. Dodělávkami se jednak zabavím, jednak aspoň tímhle ušetříme a přítelkyně bude navíc ráda, že něco dělám a nechodím do hospody :-) Představu máme asi takovou, že nejraději bychom bungalov 4kk o půdorysu cca 100 m2. Po narození prcka budeme dohromady čtyři lidi. Z toho dceři už je patnáct, takže za pár let nás třeba i opustí a pokoj bude volný. Nevím, mně to připadá, že to pro nás nebude zase tak malý, ale třeba se mýlím a budeme tam stísnění. Samozřejmě si budeme brát hypotéku, taky jak jinak, ve sportce jsem zatím nevyhrál :-) Zeptám se jako úplný stavař amatér, kterým vlastně v podstatě jsem: Pozemek bude v ÚP obce schválen jako zastavitelná plocha pro 1 RD cca za půl roku. Co si do té doby můžu vyřídit oběhat, abych to vše měl do té doby připravené? (VAS, EON, atd.). Vůbec tedy nevím postup, čím mám začít a jak se dále odrazit?Jestli v této fázi můžu už něco vyřizovat, krom toho, že už si asi mohu vybrat nějakou firmu, která nám RD postaví?
Odpovědět
A vůbec, nevíte někdo, jaký tuto středu budou vylosovaný ve Sportce čísla pro 1. a 2. tah. Rád bych se už konečně stal tím milionářem? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@stavaramater oba dva máme Novu 101, fotky jsou v blogu, ta je ale přes 2,5mil. však sem taky zadluženej až do důchodu :-D
Odpovědět
Jako první bych se zaměřila na projekt, výběr stavební firmy a předběžně obešla banky kvůli hypotéce. Pokud máte v plánu vést nějaké sítě (kanalizace, plyn) přes sousedy, zjistěte si, jestli vám to podepíšou. Můžete si už taky nechat změřit radon. Jako prvotní náklady počítejte cenu projektu domu (včetně studny, vodovodu, kanalizace) měření radonu, poplatky na stavením úřadě, tj. 50-100 tis., tj. částka kterou musíte vynaložit před získáním hypotéky. Další částka, které je mimo rozpočet samotné stavby domu je vrtání studny, venkovní vodovod, ČOV, kanalizace, zpevněná příjezdovka (měla by být před zahájením stavby z důvodu prašnosti), terénní úpravy, plot, příp. retenční nádoba, el. přípojka, zaměření stavby... To jsou další statisíce. Pokud budete žádat přeložku sloupů VN, cena je cca 500 tis. za sloup.
Odpovědět
@wendy213Díky za radu, no trošku si mě vystrašila s těma ciframa. No nic začínám šetřit, omezím přísun piva :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?