Poraďte prosím, z čeho stavět - rychle a ekonomicky?

Zdravím vás po delší době a doufám, že někdo poradí. Přestože jsme letos měli začít stavět, "něco" začalo být divné a dopadlo to tak, že jsme se stavební firmou těsně před začátkem ukončili spolupráci. Letos už nic nestihneme, ale chystáme si s architektem a ve spolupráci se stavebním úřadem nový projekt a řešíme, koho oslovit na realizaci. Naše požadavky: 1) Musí to být rychlá výstavba. Potřebujeme začít včas čerpat úvěr. Tedy nejpozději příští rok v červenci se musí začít a jestliže jdou první vlastní zdroje, tak aby hypotéka šla na řadu včas, musí být dům poskládaný do 2 měsíců. 2) Jedná se o řadovou zástavbu, neměla by to tedy být dřevostavba. Pokud ano, tak to asi chce hodně ochotnou firmu, protože zdi, sousedící s vedlejšími pozemky, musí být z jiného materiálu (takto nám to předal stavební úřad). 3) Nejlepší by bylo, kdyby firma měla vlastního projektanta, který by nám upravil podle architektonické studie nějaký jejich projekt, samozřejmě za plnou cenu, protože to bude spíše individuální projekt, ale mam pocit, že by té jejich technologii mohl rozumět lépe, když s firmou na přímo spolupracuje. Ale není to až tak důležité, máme kontakty na místní projektanty. Zaujal nás Dům jedním tahem, ale máme to hodně z ruky. Je nějaká jiná firma, (Zlínský, Olomoucký kraj) která staví domy podobně? Pak jsme koukali na Izolox, Velox a podobné skládačky. No a nakonec i ty dřevostaby. Existuje ještě jiný způsob? Naše představa, firma - hrubá stavba (základy, svislé konstrukce, střecha, okna) do 1.400.000,-. Dům cca 100m2. Zbytek už zvládneme sami. Rádi bychom poptávali už trochu na jistotu a hlavně osobně, žádné maily...po zkušenosti už chceme jen osobní setkání, tedy OL, ZL kraj. Jako dojeli bychom i dále, ale určitě ne někam do Čech... Za případné tipy moc děkuji!
Odpovědět
My volili Porfix 30 a naprostá spokojenost zatím. Levnější než Porotherm a Ytong a pracuje se s ním skvěle, rychlost výstavby velmi slušná.
Odpovědět
@norikakaa nevím, co znamená velmi slušná... dá se postavit hrubá se.vsemi procesy za měsíc? To si moc nejsem jistá, kolem nás všichni stavěli zdeny dům a každý říká že tak rychle to nejde. Proto hledáme jiný systém výstavby.
Odpovědět
Jestli počítáš do hrubé stavby i zakladovou desku tak ani náhodou. U nás jen zakladovka včetně terénních úprav zabrala do zalití 4 týdny. (Ve svahu, jil, tvar do U...).
Odpovědět
Jak píše kolega výše, pokud je v tom úprava terénu, základovka - tak v takové lhůtě to stihnout nejde. Už jen základové deska - beton musí tzv. vyzrát. To také nějaký čas trvá. Určitý čas můžete ušetřit na stropech při použití stropních panelů. Jejich pokládka za pomoci jeřábu trvá pár hodin a stropy jsou okamžitě pochozí a může se stavět dál. U nadpraží nad okny, pokud se nemusí armovat a betonovat, kdy lze použít systémové řešení - nosné překlady, se dá také ušetřit nějaký čas. Záleží na výběru vhodného stavebního materiálu.
Odpovědět
Profilova fotka
podle mne, pokud jde o řadovou zástavbu a máte stavební povolení (což předpokládám, jestli jste těsně před začátkem stavby ukončili spolupráci s někým), tak můžete udělat základovou desku třeba letos, případně sklep nebo něco třeba z terénních úprav, abyste ty vlastní zdroje vyčerpali a prokázali bance jejich použití. Předpokládám, že v řadové zástavbě není moc možností variability základové desky, takže není nutno s ní čekat na začátek stavby. Deska vám za zimu "vymrzne" a příští rok nebudete mít takový shon.
Odpovědět
@cankikris Nejde u vaší banky prodloužit čerpání? U ČS je to za poplatek 5kKč na dva roky. Nakonec bychom se tedy o dva dny vešli, ale za ty nervy jsme raději šli do prodloužení. Jinak s djt máme postaveno, desku jsme si dělali sami vloni v listopadu a do zalití mi to trvalo pět týdnů. Pak musí beton vyzrát a zase vyschnout, než na něj dáte penetrák a lepenku. Samotná stavba dvou pater i se stropy trvala djt dva dny a oknaři dělali okna bez zaměření, jen z dokumentace týden po akci djt. Hrubou snad dělá djt kdekoliv po republice, však tam zkuste zavolat. S uživatelskýma úpravama už to tak jednoduché nebude.
Odpovědět
Ať to tedy upresnim, stavební povolení nemáme kvůli problémům, které způsobila firma, letos stavět nemůžeme. Koho to zajímá, klidně napíšu zpravu, ale sem do vyřešení nic psát nechci. Proto mame nový projekt. Co stavět můžeme víme a máme studii, jak jsem psala. Projekt jsme zatím zpracovat nedali, protože nevím, s kým a co budeme stavět, to jsme kvuli termínům chtěli právě vyřešit na základě zkušeností. Termínově je to takto, červenec 2021 se udělají základy. Dům má jednoduchý pudorys, pozemek je rovina, žádné úpravy není potřeba. Sítě máme taky, ale musíme dodržet hranice pozemku, tzn. Šířka domu je dána. Přízemní dům s max obytným podkrovím - my mame střechu sedlovou s větším sklonem v obytné místnosti, kde chceme vysoké stropy. Podkroví nepotřebujeme, 20m na šířku je až až. Z toho jsme vycházeli a myslím, že základy nebudou až na tak dlouho. Viděla jsem v sousední ulici 1.6. Betonovat a 20.6. Jim dovezli domek. Ten složili za týden. No a u nás musí být do poloviny srpna hotová hruba, odhad potvrzeny že proinvestovano a dal musíme čerpat hypotéku. Odložili jsme to už teď, a déle to bez poplatků nebude. Nemluvě o tom, že by to znamenalospousta papirovani a kdoví jak dlouho by zase vše stálo. Ten rok úplně stačí🙂 @kofein vím, že montují po celé čr. Ale já už s nikým pouze po telefonu jednat nechci a pro nás je to daleko. Poptavat takto firmy po celé čr a objíždět je se nám nevyplatí. Chci mít pobočku po ruce, kdyby se cokoliv dělo, ať zase nemusím přes celou republiku nekam jezdit. Po naší zkušenosti věřím,že by to udělal každý🙂 nejspíš tam zavolám a zjistím, jaké jsou možnosti a uvidíme. Spíš mě zajímalo, jestli někdo stavěl ve zlínském nebo olomouckém kraji a podělil by se o zkušenost, případně poradil spolehlivou firmu. Kterých je bohužel fakt málo...
Odpovědět
@cankikris Mě spíš překvapuje váš postup. Se mnou se žádná solidní stavební firma nechtěla bavit, dokud by neviděla projekt. Nejlépe prováděcí. Projektant vám taky nejlíp poradí, jaké jsou varianty, z čeho stavět, případně doporučí firmy. Každý trochu zavedený má ty, se kterými spolupracuje. Dům je na celý život a určitě bych teď kvůli zdlouhavějšímu papírování nic neuspěchala, na dobré firmy se čeká...
Odpovědět
@cankikris Dům jedním tahem je na realizaci fakt fofr, základovka se vylila 21.4. a hrubou stavbu (2 patra+garaz) nám předávali na konci června, ale reálně ho dokončili už v polovině června. Takže během svou měsíců opravdu stál. ALE - předtím jsme skoro půl roku řešili projekt, s tím že jsme vycházeli z jejich už upravené typovky, na které se dělaly další úpravy, projektantovi manžel všechno (!) kontroloval a opakovaně vracel, nedovedu si představit jak dlouho by to trvalo, pokud by to s nimi řešil někdo méně technicky zdatný. Dalších 9 měsíců jsme čekali na stavební povolení (Kladensko). Tolik můžu sdílet k tématu, držím vám palce, protože časově to sice vypadá, že rok je fůra času, ale realita je často jinde.
Odpovědět
@bayt No vidíš, a já jsem právě zase od jiných slyšela, že individuální projekty spousta firem nechce realizovat, že mají svoje, které rádi upraví (v souladu se svojí technologií), třebaže neomezeně...proto máme jen studii. Jak budeme poptávat, tak mi mohou vzniknout dvě situace - bud mi firma řekne že to naprojektují, nebo že si máme nechat zpracovat projekt a ten nám nacení. Podle toho, jak mě která firma osloví na osobní dojem uvidíme, jak budeme postupovat. A ono to papírování s bankou...to je na dlouho. My jsme měli ne vlastním zaviněním velmi velké problémy s hypotékou. I náš poradce, který o tom všechno ví a řešil to rok, nám doporučil, to stihnout, aby znovu nikdo nemusel do toho všeho šprtat a posuzovat co jak mělo být (my jsme ten příklad, kdy šlo o hodně osobní jednání, kdy jsme museli prokázat co se stalo a kdy proti nám byla jiná banka, která nám způsobila problémy a nechtěla se veřejně přiznat, protože jsme od ní odešli...tak se potom vytahovaly věci jako soukromá korespondence apod....hrůza - takže bych už tímhle projít nechtěla). S tím, že se na dobré firmy čeká, počítáme. Proto jsem chtěla tipy, koho oslovit a ideálně podle spokojenosti jiných, kteří mají postaveno. My máme jasnou vizi, co na tom pozemku má stát. Díky bohu se nemusíme dohadovat se stavebním úřadem, naše představa je v souladu s vyhláškami a koncepcí. Bohužel jak jsme zjistili, firem, co staví dobře i něco jiného, než svoje typovky, je strašně málo. Na jednu stranu fakt nemáme kdy stavět dům. Ale už i nad tím jsme uvažovali, kdyby to byla stavebnice typu Izolox apod. Máme tady ve městě pobočku výrobce desek Velox, to je hodně podobný systém a kolem pozemku plno stavebnin a betonáren, tak ted o manželově dovolené chceme i tam zajít a poptat se jak to u nich funguje a kdyby tam byl někdo, kdo přijde a položí např. první řadu, tak bychom se do toho pustili sami. Jsem fakt zvědavá jak to dopadne, už si z nás všichni kolem dělají legraci, že přitahujeme všechny trable a že ten barák asi jinak než sami nikdy nepostavíme 😄
Odpovědět
@jitavrtule to jsi mě celkem potěšila, my máme na pozemku vyřešeno všechno, studii máme (takže předělat projekt podle ní by snad šlo) a stavební úřad je nám nakloněný, na povolení se čeká max dva měsíce. Což je super 🙂 Rok není dlouhá doba, my to víme a počítám s tím, že pokud to nezačneme řešit hned, tak za rok do země těžko kopneme 🙂)
Odpovědět
Článek se načítá
@cankikris Jako mozna takovy firmy jsou, ale asi by to znamenalo dum na klic, coz mi prijde predrazeny...
Odpovědět
@cankikris Pokud se do toho chcete pustit svépomocí, tak si zvolte spíše Porotherm nebo Ytong. Proti Velox/Izolox je to jednodušší a v případě potřeby si s tím poradí každý zedník v okolí. Pokud si navíc zvolíte variantu se zateplením, je to i blbuvzdorné
Odpovědět
@zubr487 tak tam nevím, jak dlouho by to trvalo. My to fakt musíme stihnout, jinak bude průser. Stavebnice co pozoruju mají postavené za pár dní, klasicky zděné domy jsem ještě tak rychle neviděla nikoho postavit. A pokud bysme se s tím poprali sami, tak už vůbec ne. No a zedníky nechci nijak negovat nebo tak něco...sami v rodině dva máme, ale to je vždycky řečí typu A já bych to nedělal takhle, ale takhle, dělám to tak X let. Takhle je to lepší...a my pak rozestavěný dům, podle projektu a přijde týpek, co by to udělal jinak...na to fakt nervy nemám 😄 tu stavebnici bysme složili i sami, pár kolegů od manžela tady z okolí to stavělo a prý pokud není úplně že debil, tak to dá 😄 (divné, že o mě nepadlo ani slovo... 😄 ) Jako prioritně chceme poptat firmy na hrubou stavbu, byť za větší peníze, kvůli času. Ale jak to tak pozoruju, tak nevím...
Odpovědět
@cankikris celou diskuzi jsem nečetl, takže nevím jak Vás tlačí termíny. Sám jsem stavěl svépomocí a vidím v okolí novostavby. Normální bungalov kolem 120m2 zhruba měsíc základová deska a hrubou stavbu třeba z Ytongu včetně střechy uděláte taky za měsíc. Pod pojmem hrubá stavba beru obvodové zdi a příčky + dřevěnou vazníkovou střechu. Z hlediska časové náročnosti je primární problém technologické pauzy na vyzrání desky, následně věnec a pak podlahy. To platí ve všech případech, pokud nestavíte dřevostavbu. Dále je problém sladit dodací lhůty na okna/dveře, střecha apod. Jestli stavíte z Izoloxu, porothermu atd. je celkem jedno. Ve všech případech zdi a příčky postavíte klidně za týden. Jen platí to, co jsem napsal. S klasickým zdivem typu Porotherm nebo Ytong Vám pomůže každý skoro-zedník. Pokud navíc uděláte verzi se zateplením, tak samotné zdivo postavíte rychleji a levněji. Díky zateplení prakticky nejde udělat tepelné mosty a stěrkovou fasátu na EPS umí opět každý skoro-zedník.
Odpovědět
Hruba na klíč do patra a zastavěné se 100m2 bude v této rychlosti a u solidní firmy za 1,4 mio málo. Viděl bych to spise 2 mio a některé si řeknou i více. Obecně platí, čím rychleji, čím spolehliveji - komunikace, termíny, tim dráze. Jinými slovy za hodně peněz málo muziky. Navíc hrozí uspěchanim technokogickych přestávek dodatecne problémy. Dělal jsem hrubou svepomoci a na te jsem ušetřil nejvíce peněz. Dobře promyslenym projektem se da stavba urychlit. Neznám pozadí vašeho financování s podivnými podmínkami, ale doporučuji hledat jinou cestu - budeme mít lepší dům a o statisíce levnější přes řemeslníky a s vašin sháněním materiálu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?