Rekuperace a pokojové rostliny

Přes rok bydlíme v novostavbě, kde máme rekuperaci. Mám velmi ráda kytičky, ale pravděpodobně bojuji s příliš suchým vzduchem. Některým rostlinám, které jsem dříve měla v bytě, se nedaří (vlastně spíše hodně květinám). Třeba orchideje, které jsou vděčné, tak ty zlikviduji během chvíle, navíc se na nich udělá takový jakoby plísňový povrch (myslím, že je to plíseň). Pozorujete ve svých domech s rekuperacema něco podobného? Máte případně tip na rostliny, kterým by naše klima vyhovovalo? Něco co máte třeba vyzkoušeno? Moc děkuji za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
Obecně pomáhá rošení listů. Nevím tedy jak konkrétně u orchideje. Rekuperaci právě z tohoto důvodu nemám a přes zimu větrám s rozumem. Pokud bych větral příliš není problém vlhost 40 % a méně a to už je hodně špatné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od veronikaka:

Přes rok bydlíme v novostavbě, kde máme rekuperac…
@veronikaka podstatná je informace o vlhkosti. Rekuperace jenom větrá, ta za to nemůže. Pokud budete pravidelně větrat okny, budete na tom stejně. Naopak pokud nebudete větrat, bude narůstat vlhkost, budou vznikat plísně na stěnách a bude narůstat CO2. Obojí škodí lidem, ale vyhovuje rostlinám. Je potřeba nastavovat větrací výkon s rozumem a případně přidat zvlhčovače.
Odpovědět
No, mám rekuperaci a prostě, chce to kytky, co to dávají v pohodě. U mě teda hlavně monstery, philodendrony, pothosy, ficusy, voděnky atd.
Odpovědět

@veronikaka suchým vzduchem to nebude ... rekuperací nemáme a teď přes zimu díky topení v krbu máme vlhkost kolem 30 %... a orchideim ani ostatním kytkám to nevadí...
Odpovědět
rekuperaci máme, jsme teda cca půl roku nastěhovaní. Kytky a právě i orchidee mi přijdou mnohem lepší než dřív v paneláku. Je pravda, že teda tady mají 100% jen dešťovku na zalévání, dřív jsem jim občas dala kohoutkovou, a to je na nich vidět hodně
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od smokemom:

rekuperaci máme, jsme teda cca půl roku nastěhova…
@smokemom Hnojíte ich občas a keď tak čím? Pretože dažďová voda v sebe neobsahuje skoro žiadne minerály, ktoré kvety potrebujú. Mne sa omnoho viac osvedčilo polievať tvrdou vodou zo studne.
Odpovědět
Profilova fotka
Mame rekuperaci a pravda ze pokud vypneme zvlhčovač tak nám hned padá vlhkost pod 40%, takto jedem tak na 53. Ale ani v předchozím domě bez reku to nebylo jinak a bylo tam v zimě běžné 38-40% . Možná díky palubkám ve strope a dřevěným trámům . Každopádně kytky úplně vklidu ale ano, manželka se hodne stara, rosí je a tak ale to dělala aj v byte
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@smokemom Hnojíte ich občas a keď tak čím? Pretož…
@roman_ nehnojím ničím :-) jako vždycky jsem měla zažité, že právě ona měkká voda bez minerálů je pro kytky nejlepší :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od smokemom:

@roman_ nehnojím ničím :-) jako vždycky jsem měla…
@smokemom Tá je najlepšia na pranie, do myčky a na umývanie, ale kvety minerály potrebujú. Buď ich majú zo substrátu, hnojenia alebo vody. Ak polievate mäkkou vodou a nehnojíte, tak ich aspoň raz za rok presaďte do nového substrátu.
Odpovědět
Kytky nám rostou v pohodě. Spíše lépe než dřív v bytě a to o ně pečujeme stejně a slunce mají taky stejně. Můžete mít suchý vzduch. Drtivá většina majítelů rekuperací přefukuje dům a pak řeší vlhkost.
Odpovědět
Profilova fotka

@veronikaka Jo, to sucho z rekuperace je fakt zabiják pro rostliny. Orchideje potřebujou víc vlhkosti, takže to může být tím. Zkus je třeba dát do koupelny nebo poblíž nějaké misky s vodou. Jinak zkus sukulenty, dracénu nebo zamiokulkas – těm suchý vzduch nevadí. A občas je rosit, to by taky pomohlo! 🙂
Odpovědět
Zkus si změřit vlhkost vzduchu, možná tě překvapí, jak je nízká. Ideální pro rostliny je alespoň 50 %.
Odpovědět
Článek se načítá
Bez zvlhčovače to lepší nebude.
Odpovědět
Profilova fotka

@veronikaka Odporúčam zamiokulkas: https://www.modrastrecha.cz/magazine/... a zmerať vlhkosť vzduchu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?