Čím odstranit barvu ze stropních lišt

Dobrý den, prosím o radu ohledně vyčištění barvy ze stropních polystyrenových lišt. Na některá místa se nám dostala fialová barva, protože jsme zadělávali spáry a mezery pod lištami. Zkoušeli jsme barvu umýt Realem, jarem, ale marně, stále je tam vidět. Má někdo nějaký nápad, čím by šla barva úplně vyčistit? Možnost je to celé přetřít bílou barvou, ovšem docela dost dlouhou dobu jsme ji smývali, nechtěli jsme, aby byla vidět, proto bych uvítala i jiné možnosti.. Předem děkuji za rady. Veronika
Odpovědět
Polystyren dokonale nevyčistíte, vzdejte to, je to marný boj. Polystyren je, ač se nezdá, docela pórovitý, a barva se vpila do vnitřní struktury polystyrenu. bud přetřít polystyren bílou barvou, nebo koupit a nainstalovat novou lištu.. Šel bych cestou nové lišty
Odpovědět
@luk92 Děkuji za názor a radu. Bohužel máme nerovné zdi, tudíž jsme dávali do mezer tmel, který jsme poté zakryly barvou, aby vše splývalo. Můžeme to zkusit znovu s novými lištami, ale pochybuji, že se nám podaří nedotknout se štětečkem lišty.. 😞 🙂
Odpovědět
@werunqa1994 Teď nějak nechápu, co se mi snažíte říct... Co takhle vymalovat tu fialovou (růžovou) až nahoru, a poté to nepřiklopit bílou lištou, a máte to bez starostí... Nějak nechápu váš postup prací (nejdřív lištu, potom malovat)..
Odpovědět
@luk92 My jsme nejdříve malovali a až poté dali lišty. Ale tím, jak jsou v bytě nerovné zdi, vznikly velké mezery pod lištami, takže jsme ty mezery zadělali tmelem. Vypadalo to dost blbě, takže ten tmel jsme také přemalovali štětečkem fialovou barvou, aby to normálně splynulo. A tím, jak jsme malovali pod těmi lištami, jsme se dotkli několikrát těch lišt, proto je na lištách ta fialová barva. Sad jsem to dobře vysvětlila🙂
Odpovědět
jo, ted už to chápu.. strhněte lišty, vymalujte trochu víc ke stropu, a nalepte nové lišty (ten barevný přechod se schová, a bude to vypadat pěkně)
Odpovědět
@luk92 Teď pro změnu nerozumím já, cenu to pomůže🙂😀Pokud bychom dali listy nové, tak zase budeme muset dát tmel (mezery tam kvůli nerovnosti opět budou), ten tmel potom budeme chtít zabarvit, přičemž je těžké nedotknout se při tom těch lišt, takže zase by na nich byla pravděpodobně ta fialová..😞
Odpovědět
@werunqa1994 k čemu tam ty lišty vůbec máte? Já jsem asi ten poslední kdo by v malování měl radit, ale když něco maluju a nechci, abych něco zamazal, ve vašem případě tu lištu, tak si jí můžu přelepit lepící páskou, kterou následně po vymalování strhnu. To jsou ty zdi tak křivé, že musíte mezery vytmelovat? Ta PS lišta nekopíruje nerovnosti?
Odpovědět
@radim83 Máme stropy sádrokarton a ty přechody mezi zdí vypadaly hnusně (mezery), tak jsme to chtěly zadělat lištami. Ano opravdu byly obrovské mezery, nechat to bez tmelu si neumím moc představit aspoň na většině místech. S tou páskou mě to nenapadlo dát ji na lištu, to byla určitě chyba. Teď mám obavy, kdybychom ty lišty odstranily, jestli by to nebyl problém (jak je tam ten tmel, lepidlo..).
Odpovědět
@werunqa1994 a co to udělat obráceně. Vzít bílou barvu a namalovat ty lišty. Zeď samozřejmě olepit.
Odpovědět
@jejeku To nejspíš budeme muset. Ale právě jsem psala, jestli náhodou není i jiná možnost, což zřejmě ne, protože jsme docela dlouho smývali tu bílou barvu, která tam přečuhovala když jsme zadělávali tmel, a nechce se mi ji tam znovu nanášet, ale asi se tomu nevyhneme..😞🙂 Každopádně děkuji.
Odpovědět
@werunqa1994 tak buď přemalovat šmouhy na lištách bílou barvou, trochu bych byl nervózní, aby ta bílá byla stejně bílá jako ten polystyren, jinak by bylo nutné přemalovat všechny lišty komplet, do čehož by se mi moc osobně nechtělo. Možná bych vzal jednu lištu do obchodu barev, ať mi dají stejný odstín bílé. Nebo ještě jinak...přemalovat lišty stejně jako jsou zdi a jen strop nechat bílý. Nevím jak by to ve výsledku vypadalo. Trochu mi není jasné, proč jste si tam dávali PS lišty, které jste museli ve výsledku také tmelit, kvůli nerovným zdem. Nebylo jednodušší vytmelit mezery mezi sádrokartonem a zdí a na PS lišty se úplně vyprdnout?
Odpovědět
@radim83 já nějak nechápu celej ten jejich postup.. Vytmelim, vymaluju, a roh přelepim lištou, což mi schová přechod mezi bílou a fialovou, bude to krásné, čisté...
Odpovědět
Článek se načítá
@radim83 Zřejmě je zkusíme přetřít a uvidíme. Zkoušeli jsme v jiné místnosti mezery mezi sádrokartonem a zdí vytmelit v jiné místnosti, ale nevypadalo to vůbec pěkně a mezery byly opravdu velké (bohužel nemám nikde foto, škoda).
Odpovědět
Ještě se zeptám..Kdybychom se rozhodli u těch dvou fialových stěn PS listy vyměnit, neumím si moc představit, co bude s tím tmelem a lepidlem, budeme to muset odstranit pravděpodobně špachtlí, ale to by se zničila zeď a muselo by se znovu malovat, nebo ne? Má s tím někdo zkušenost?
Odpovědět
Tak jsme zkusili lišty přetřít stejnou barovou, jako je strop a dvě stěny v místnosti - Swingcolor sněhově bílá - a vypadá to pěkně, takže problém vyřešen🙂 Každopádně všem ěkuji za rady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?