Inteligentní elektrika - zkušenosti s Loxone

Dobrý den, máte někdo inteligentni elektriku? Přemýšlíme nad Loxone, máte zkušenosti? Dekuji
Odpovědět
Použil jsem Foxtrot od českého Tecomatu. Loxone a Domat byly u mě další v pořadi. Foxtrot a Domat jsou oveřené v průmyslovém nasazení. Loxone je naopak asi modernější. Záleží i na tom, co tím budete chcít řídit - zda primárně topení a světla, nebo třeba multimediální systémy. A co z toho si uděláte sám.
Odpovědět
Mám taky Foxtrot a spokojenost. jinak souhlas s @viados
Odpovědět
Profilova fotka
Co to vlastne je?
Odpovědět
@zeneva Co je to Tecomat Foxtrot: http://www.tecomat.com/clanek_388_co-...
Odpovědět
PLC Fatek, zbytek po různu (nechuť k vendor lock-in)
Odpovědět
Profilova fotka
velice silně o tom uvažuji. Nechávám si zpracovávat již druhou nabídku na LOXONE + KNX. Řízení světel, osvětlení, audio, vytápění, rekuperace, stínění, ovládání vjezdové brány, vchodové branky, sauny. Jediný co mně děsí je CENA.
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva je to jakási automatizace procesů v domě. Např. když procházíte místnostmi nemusíte zapínat osvětlení, vše se nastaví na pohybová čidla. Těm zase můžete říct, že pokud je takový nebo makový sluneční svit má se snížit intenzita osvětlení. Můžete na dálku přes PC, nebo mobil zapnout saunu (bez nutnosti k ní fyzicky jít). Audio si můžete pustit z libovolného vstupu do jakékoliv místnosti. Odcházíte z domu a na 3kliknutí na poslední vypínač se automaticky vypne vše předvolené (sat, Tv, zesilovač atd) nemusíte vypínat vše po jednom. U toho audia jde také předvolit na základě pohybu v místnosti a přihlášeném uživateli co má hrát a odkud. Tzn. pokud bude manželka sama v domě tak se může automaticky spustit ABBA, pokud tam budou děti tak pohádky Jiřiny Bohdalové, pokud tam budete sám, tak třeba AC/DC, jde navolit kde to bude hrát a s jakou úrovní hlasitosti. Např u rekuperace pokud má v základním stavu pouze 3režimy (detailně jsem to nezkoumal) tak se může klidně měnit i po jednotkách procent - velice detailně. tzn.není ovládání omezené jen na dodaném ovladači. No tolik asi ve zkratce, těch funkcí lze naprogramovat asi miliarda. Ale vždycky záleží na tom, co člověk preferuje, a jaký má rodina ráda komfort v ovládání.
Odpovědět
Profilova fotka
@cirrusa pls česky?:-)
Odpovědět
@ozzy77 PLC je od firmy Fatek, komponenty máme od různých dodavatelů, manžel si naprogramuje co chce sám. Zkoušeli jsme to na současné domácnosti a vyhovuje nám to oběma, tak do nového už nebylo co řešit... česky myslíte to "vendor lock-in"? :-) Je to stav kdy berete vše od jednoho dodavatele (a tím se jakoby uzavřete v jeho systému), který když časem buchne (zkrachuje firma, odejde z trhu nebo prostě jen přestane dělat danou řadu výrobků - což se mimochodem stává docela často), tak nejste zrovna v ideální situaci.
Odpovědět
Jestli jde jen o cenu, pak k tomu PLC Fatek bude asi podobné třeba PLC Teco od Papoucha (s PLC Foxtrot od Teco a.s. z Kolína nemá nic společného). Programování je tam skutečně jen velmi jednoduché, pouze pomocí "žebříkových schémat". Po mojí zkušenosti s čínským alarmem bych se tomu osobně vyhnul. S PLC Foxtrot můžete programovat 4 způsoby: žebříkovými schématy, jazykem FL a la assembler, jazykem ST a la Basic a logickými schématy. Jak se komu líbí. Vše jde všemi čtyřmi způsoby. S Foxtrotem chci ovládat: světla, topení, žaluzie, čerpání vody ze studny, zapínání cirkulace TUV. A mít možnost vypnout dům (až na pár okruhů jako je lednice, alarm a samotné PLC) při odchodu.
Odpovědět
@viados nyní tím ovládám rolety, světlo, topení, elektro, sound modul, server a saunu (tu se přiznávám zatím jen jednou). Mělo by být časem propojení se zebezpečovačkou, tam je to složitější.Pro mne (nás) dostačující.
Odpovědět
Profilova fotka
Také zvažuji Foxtrot a Loxone, pravděpodobně ale půjdu do Foxtrotu. Důvody - český původ, průmyslový základ (tedy spolehlivost), 40 let historie firmy, lze připojit a nakonfigurovat téměř cokoliv. Jelikož ovšem nejsem programátor, jako nevýhodu vidím fakt, že si systém nedokážu sám nastavit/měnit resp. pouze omezeně v rámci zjednodušených nástrojů, které zvládnu pochopit. Cena bude zřejmě +/- stejná u obou systémů.
Odpovědět
Článek se načítá
@awakened z toho programování bych neměl takový strach, je to opravdu jednoduché. Super je, že Foxtrot je kompletně v češtině a s dobrou nápovědou/dokumentací. K dispozici jsou knihovny s bloky pro všechny základní funkce, takže se v podstatě nemusí moc programovat, stačí je jen použít. Využil jsem i technickou podporu (řešil jsem komunikaci s kotlem) a mohli mi. Právě možnost naprogramovat si všechno podle svých potřeb vidím jako nej výhodu.
Odpovědět
Zatím dělám pouze do budoucna přípravu pro IQ dům. Mě je prostě nejblíže Siemens s jeho výrobky (asi deformace z práce). Do domu by se mi líbilo LOGO! 8, ale uvidíme, až na to přijde. http://www1.siemens.cz/ad/current/?ct...
Odpovědět
Já nevím, ale podle mě, čím víc hračiček, tim větší šance na poruchu a opravy atp. Navíc si u toho vždycky vzpomenu na tuhle reklamu https://www.youtube.com/watch?v=_CQA3... :)
Odpovědět
@atilius jo ta je skvělá :)
Odpovědět
@awakened Pokud nejste programátor, ale máte oblíbeného nebo ověřeného elektrikáře, zeptejte se ho, s čím dělá. S Foxtrotem, Loxone nebo Domatem (www.domat-int.com, taky český systém, pro změnu z Pardubic) dělá překvapivě dost elektrikářů.
Odpovědět
Jak už jsem tady někde psal, já jdu do varianty postavené na arduinu... Zatím tím budu ovládat jen světla a ventilaci. Do budoucna topení, vrata, žaluzie. Cena bezkonkurenční, obrovská flexibilita, levné čidla a akční prvky, jednoduché programování, rozsáhlá komunita lidí kteří se tímto zabývají, atd...
Odpovědět
@requied Samozřejmě, ale to je pro absolutní bastlíře. Už samotná chytrá instalace je stále braná jako úlet od standardu. Chytrá instalace na arduinu je úlet na druhou. Když se s vámi něco stane, nebo budete chtít dům prodat, co s tím? Na standardní PLC vždycky někoho najdete, i když to nejspíš nebude starý elektrikář ze vsi, ale na váš originální systém plný různých jedinečných vychytávek těžko.
Odpovědět
@viados tak určitě je arduino otevřené a dostupné všem koho to baví... Původně jsem to ani neplánoval, ale jelikož mám v obýváku 12 světel a chci mít možnost rozsvítit každé samostatně ze 4 míst (na každém dva dvojvypínače), tak udělat toto z běžných vypínačů je prakticky nereálné, 10x impulsní rele stojí také balík, takže arduino byla ihned jasná volba. Jinak když budu chtít dům prodat, tak ho prostě prodám. To jestli si nový majitel vymění arduino za impulsní rele aby mu jen svítila světla, nebo jestli bude pokračovat s již zaběhnutým systémem bude jen a jen jeho volba. Sw na kterém to běží mu pak klidně pošlu emailem a kompatibilní náhradní díly budou existovat stále protože to není jednoúčelový produkt. Případně když se náhodou bude chtít praštit přes kapsu, tak vymění arduino za jakýkoli jiný systém. Jelikož kabeláž je prakticky pro všechny systémy stejná.
Odpovědět
@requied kolik stojí tohle arduino?:)
Odpovědět
@requied Původně jsem si chtěl také udělat svůj systém (mikrokontroléry Microchip, CAN bus, VSCP protokol), ale nakonec jsem to vzdal a to ze dvou důvodů: 1. je to neskutečně časově náročné a během stavby domu na to vůbec nebyl čas. 2. problém je s revizemi, protože všechno musí mít certifikát, prohlášení o shodě.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt arduino je platforma pro bastlíře, takže pokud o tom nic nevíte a nemáte k elektronice a součástkám fanaticky zapálený vztah, tak to nedoporučuju. předpokládá se, že si člověk všechny komponenty spájí z modulů sám a zároveň naprogramuje firmware do komponentů nebo alespoň upraví něco co našel na internetu. takže jestli nevíte co to je, není vaší vášní stavět roboty a podobně, tak bych do toho nešel.
Odpovědět
@bayt arduino stojí pár korun, ale @jumpmans má pravdu že pro nezasvěceného je to dost náročné na studium. Arduino UNO = 90,- Arduino Mega = 270,- 8x rele karta =130,- různé čidla kolem 50,- atd...
Odpovědět
Profilova fotka
@requied btw nezkousel jsi experimentovat s ESP8266? nejak mi je sympatictejsi nez arduino... hledam nejakou kombinaci jak monitorovat teplotu, vlhkost a co2.
Odpovědět
@musac ano, čas je obrovský nepřítel takovéto tvorby. Nicméně u sebe jsem zatím arduino nastavil jen jako "stiskem zapni/vypni" a trvalo to asi 15 minut. Nic víc během stavby nebylo potřeba. Do budoucna program postupně předělávám podle aktuálních požadavků (webové rozhraní, logy, atd...), ale jelikož to už nijak nepospíchá, tak to klidně můžu odložit až na "někdy" Co se týče revize a provozu, tak revizáka nebo jiných "orgánů" se týká pouze silová spínací část a u té není problém doložit potřebné doklady. To co je předtím nikoho nezajímá jelikož je to celé na 5V. Rozhodně ale toto řešení není pro "neznalé"
Odpovědět
@jumpmans ještě jsem neměl potřebu ESP8266 zkoušet. Arduino už používám celkem na hodně aplikacích, takže jich pár držím skladem a tak když mě napadne něco nového vezmu to co mám doma. Jinak určitě to není nezajímavá "věc" a pro dost aplikací to je jednoduché řešení. Nicméně zatím všude používám více než 2 IO porty, takže je to malé.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied esp8266-12 ma 5 io portu :)
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Jak řešíš napájení?
Odpovědět
@jumpmans to už je lepší :) zatím jsem se o esp8266 nezajímal, takže neznám a nemůžu soudit. @jakuda teď mám zatím arduino napájené 12v adapterem, ale do budoucna ho asi nahradí pc zdroj. Budu tím živit venkovní led pásky.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?