Inteligentní rozvod v novostavbě - zkušenost s instalací

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat lidí, co mají zkušenosti s instalací chytré domácnosti na jejich názor. Do novostavby chceme dát inteligentní rozvody pro budoucí chytrou domácnost. Bohužel už nezbývá moc peněz na kompletní řešení realizované firmou. Proto bych rád řešil vše, co půjde, svépomocí. Všechny systémy co jsem studoval, mají jedno společné – zapojení do hvězdy. To bych rád obešel. Nejde o délku kupovaných drátů, ta cena zas není o tolik větší, ale jde o sílu kabelového svazku vedeného po domě. Venkovní zdi mají sílu jen 180 a vnitřní 150, a nechce se mi do nich dělat velké drážky. Napadlo mě udělat v každé místnosti jeden malý skrytý rozvaděč, kde by bylo Arduino Uno + modul s relé. Senzory teploty, pohybu, vypínače, atd. by se napojily přímo na Arduino, zásuvky a světla na 220V zas přes modul relé ovládaný Adruinem. Ve skutečnosti by vlastně rozvod typu hvězda byl jen po té jedné místnosti. I v budoucnosti by se dalo cokoliv dodělat, protože zásah by se týkal jen oné místnosti. V centrálním rozvaděči by pak byl mozek (přemýšlím nad Loxone nebo Respberry PI + UniPi + software OpenHAB2), komunikace by byla pravděpodobně po RS-485. Z centrálního rozvaděče do každého podružného rozvaděče v místnostech by pak vedl jeden datový kabel CAT7 a dva silové 220V (z pojistek na zásuvky a na světla v hlavním rozvaděči). Snad jsem svoiu myšlenku dobře vysvětlil. Už jste někdo řešil podobnou kombinaci? Nebo máte tip jak nevést z každého vypínače, každé zásuvky a každého světla kabel do hlavního rozvaděče? Děkuji za rady a tipy.
Odpovědět
1
2
@paja_a_daja Ahoj, já dělám svépomocí inteligentní domek pomocí Arduino, RaspberryPi, MQTT, NODE-RED (příp. taky Open Hab, ale a implementaci je podle mě časově náročnější než node-red), to jen na úvod :-) kdyby jsi měl zájem o nějaké info... K dotazu, např. já mám rozvod veden v CAT 5 (CAT 6 mi přijde předimenzovaná (jako fakt)) k vypínačům, čidlům atp.. CAT6 jen pro LAN. Příklad: od vypínače jde drážka dolů (ve které jdou obvykle 3 UTP) a veškeré rozvody jsou poté ve svazcích vedeny po podlaze (mám nosné stěny 20cm tl. + příčky 11,5cm). Doporučuji to udělat do hvězdy protože: 1. Zajistíš si tím kompatibilitu s ostatními systémy 2. Relátka v místnosti nechceš (cvakání) 3. V každé místnosti dělat nějakou krabičku 4. Cenově to vyjde +- stejně?
Odpovědět
Děkuji za odpověď. Místo klasického relé bych použil solid state relé.. Ale takhle jak si to napsal, ta hvězdice dává smysl. Můžu se zeptat, na co máš 3 UTP kabely k vypínači? Já si zatím neumím představit ten ohromnej balík drátů NN od každého světla a zásuvky + datové kabely od každého čidla a vypínače který se sejde v rozvaděči. Zatím ještě nemám projekt elaktra dokončen, ale co jsem teď narychlo spočítal, bude to celkem cca 80 UTP kabelů a 80 CYKY kabelů. Jinak to budu mít jako ty, od vypínače drážka dolů a rozvody v podlaze. A řešil si nějaké odrušení mezi NN elektroinstalací a UTP kabelovým svazkem?
Odpovědět
@lisakstavitel Můžu poprosit o foto tvého rozvaděče? A pokud by bylo možné také napsat typ (výrobce) a rozměry. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
vubec nerozumím tomu co píšeš, ale pokud se chceš podívat jak vypada rozvadec pro Loxone, tak koukni ke mne do alba. Mam to kvuli financim rozdelene do nekolika etap. Pripravene je samozrejme vse.
Odpovědět
Profilova fotka
@paja_a_daja Ještě je možnost použít rozvody Loxone Tree, což znamená redukci množství kabeláže, ale opět je to nestandardní řešení, které znemožní kompatibilitu s ostatními systémy.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem nad tím uvažoval, ale nakonec vyhrála instalace do hvězdy a s tím množstvím kabeláže to nebylo zas až tak hrozný. Světla a vypínače máme takto nachystány všechny, ale většinu zásuvek máme propojenou tradičním způsobem. Kabely taháme stropním podhledem. Pro prostup mezi patry máme dvě stupačky, jednu pro NN jednu pro UTP.
Odpovědět
Profilova fotka
máme loxone do hvězdy, část máme taženou sníženými stropy
Odpovědět
@ozzy77 Múžu se zaptat co to ja za typ rozvaděče a jeho rozměry? Děkuji
Odpovědět
@paja_a_daja Můj rozvaděč i kabeláž určitě půjde vidět v albu, ještě není dopojený však. Velikost 1200x2200x400, cena cca 18 000 vč. montážních lišt. Kovopol industry. Ty UTP jsou jak kde podle počtu vypínačů atp. obvykle minimálně 2 kabely tam jsou :-D jako backup. Odrušení jsem řešil tak, že kde se to dalo vést odděleně jsem to vedl odděleně kde ne tam byl souběh. Většinou však ´docházelo spíše ke křížení cest tj. nevyhnutelné. Spočítané kabely nemám, ale tolik jako @ozzy77 jich nemám :-D
Odpovědět
@ozzy77 @awakened @jakuda @blahova_andrea Máte vypínače nebo tlačitka na světla? Řeším teď toto dilema :-D Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel máme multifunkční dotykové vypínače loxone
Odpovědět
Muj muzsky se ted hraje s Loxone u nas na dome. 16km kabelu, 3 rozvadece, vypinace budeme mit i ty multifunkcni, i klasiku. Puvodne premyslel take nad podobnym resenim, ktere pise @paja_a_daja v uvodnim prispevku (ja tomu nerozumim, cetla jsem mu to jen 😁 ). Ale resil to s programatory a ti rekli, ze nas dum by to neustalo, ze bychom to odpalili - bude na to napojeno vse, vcetne bazenu, virivky, sauny, dvou rekuperaci, klimatizace, atd.atd.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lisakstavitel Máme všude Valenu Life od Legrandu, spínače. Kabeláž u nás asi 5.3km vše včetně repro, LAN a koax, bungalov 175m2.
Odpovědět
Profilova fotka
Budou klasicke vypínače, uvažoval jsem i o těch multifunkčních od Loxone, ale ty se zapojují do Loxone Tree. Asi pujdeme do Schneider Unica, protoze k jejich vypinacum se da dokoupit toto http://www.sedtronic.cz/10001,cz_unic...
Odpovědět
@jakuda Nemusí se zapojovat do Loxone tree. Navíc v sobě mají čidla teploty i vlhkosti, takže máš potom na stěně jen jeden poměrně pěkný vypínač.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud by se ovšem člověk rozhodl v budoucnu z jakéhokoliv důvodu systém zrušit a přejít na klasickou elektriku, pak multifunkční tlačítko od Loxone bude zřejmě k ničemu? Tedy ne, že by tato alternativa byla při vstupní investici úplně pravděpodobná, ale stát se může cokoliv, že :-).
Odpovědět
@lisakstavitel Děkuji za odpověď. Hloubka 400mm je pro mě hodně. Já spíš počítám s 250mm. Snad se to tam vejde =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened tak to nepujde, nebudes mit u vypinace 230V....
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda jak jsi daleko s tema vypinacema? Kompletujes? Ja to potrebuju vyresit, kompletovat mam druhy tyden v srpnu. Unica color je docela hezky vypinac, akorat si jeste pohravam s myslenkou je podsvitit (ne na porad) jen na zaklade cidla osvitu a pohybu. Nemas nejaky tip jak na to?
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened 5,3km? To je nejak málo:-) ale jestli jsi platil jen 5,3km, tak super, u mne to vychazi i se zahradnim domkem, audio, bungalov 150m2 11,8km
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 Mně naopak přišlo, že 5.3km je až dost :-). 12km je teda docela palba, ty tam máš ale kvanta LED pásků navíc, k tomu ten zahradní domek, který ale třeba já spolu se sklepem do Loxone (zatím) nepřipojuju. Tak tam to Ti to asi naskáče. Unicu jsme taky zvažovali a elektrikář hodně doporučoval, ale nakonec se nám až tak nelíbila a šli jsme do Valeny, která byla navíc za výbornou cenu a má větší tlačítka. Unica bude jen schovaná za TV skříňkou, protože má půlmoduly na zásuvky. Jinak "převést" Loxone na klasiku určitě jde a to na úrovni rozvaděče - relátka, kabeláž zůstane stejná.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 doufam ze se k tomu dostaneme nekdy v srpnu ... konec se tahne
Odpovědět
@awakened @ozzy77 Budu mít LED pásky, které se budou na chodbě zapínat pomocí čidla pohybu. Jakou k nim kabeláž a jaké pásky zvolit? Díky moc.
Odpovědět
@paja_a_daja ahoj, my mame chytrou domacnost realizovanou svepomoci, dokonce mame zminovane Respberry PI a UniPi. Podarilo se nam s beFasterem dohodnout, ze to pro ne testujeme a dali tak lepsi ceny. Kabely mame rozvedene do hvezdy. Vetsinu drate mame vedenou po strope, mame sadrokartonove podhledy, takze k panelovemu stropu jsou uchyceny kabely a pod tim sadros. Drazek tedy moc nebylo, vedly jen k vypinacum. Pohybova cidla apod mame ve stropech. Ovladat budeme svetla, zaluzie, teplotu, mame okenni cidla a radio. @lisakstavitel mame tlacitka na svetla
Odpovědět
vic by k tomu asi napsal manzel @sorakcz
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, Asi nejlépe to shrnul @lisakstavitel v prvním příspěvku proč do hvězdy. Já jsem natahal cca 700m cat6 kabelů. Loxone doporučuje dokonce cat7, ale to je jednou taková cena a ty cat6 jsou dost odolné oproti cat5, mají lanko na vystužení a dvojité uzemnění, což mi připadá oproti cat5 lepší. Ke každému tlačítku 1 kabel, pokud tam je ještě ovládání dvou žaluzií, tak 2 kabely. Do jednoho se to dá zapojit a druhej jako backup. Rozvaděče mám dva, jeden na UTP kabely (ovládání) + jeden silový, kde jsou jističe ovládací relátka a silová relátka. Rozvaděče mám klasické, ten větší je 5x20 modulů z toho 2 řadey zabírají jističe a 3 jsou pro relátka. Ze začátku jsme měli UniPi, teď už jsme přešli na Neuron a jsem s tím nad míru spokojen. Na konfiguraci používám Mervis, což je vpodstatě SW vyvíjený ještě s dalšími třemi firmami, které mají obdobné moduly jako BeFaster. Zatím mám M303 na tlačítka (zvažuji nahradit tou větší verzí se 64 vstupy) + dva moduly s ovládacími rele přes modbus. Ještě dva relé přibudou. Jediné, kde mám vyvedené Relé mimo rozvaděč bude u dvou rozvaděčů na podlahovku a u bazénu.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Já to mám tak, že napájecí zdroj v rozvaděči (u pásků) u světel jsou přímo u nich v podhledu. Ke každému pásku tedy jde klasický kabel nebo lanko 1,5mm + vedu k nim ještě Cat6, kdybych chtěl ovládat centrálně barvu pásku. Senzor pohybu je přes Cat6 a ovládá jej centrála a ta pak přes relé spíná světlo. Když nebudeme doma, tak ten senzor nebude spínat světlo, ale bude fungovat jako alarm.
Odpovědět
Máte někdo zabudovaný tablet ve zdi? Odnímatelný? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex bude na zdi
Odpovědět
@blahova_andrea a můžu se zeptat, jak to k té zdi bude připevněno a jak řešeno napájení?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?