Chytré zabezpečení domu. Vyplatí se, či naopak?

Pěkný den přeji, s dcerkou si zařizujeme náš první domek a celkem vážně uvažuji o pořízení něčeho jak se tomu teď říká chytrý nebo inteligentní domov. Máte někdo zkušenosti? Vyplatí se, či naopak? Předem díky za reakce Bára
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Barčo jestli myslis chytrou elektroinstalaci a mas na mysli, že diky ní usetris, tzn jestli lze vyčíslit nejaka uspora, tak te zklamu = toto nelze. (ikdyz by to v extremní situaci samozrejme slo vyčíslit, ale o tom třeba později v diskuzi) spis si poloz otázku, co tim chces ovládat a proc a jestli na ni mas dostatecny budget
Odpovědět
Je to tak, chytrý dům není o úspoře, ale o komfortu. S trochou dobré vůle by se dalo říct, že je to i o bezpečnosti, protože by to mělo jít napojit na pult centrální ochrany. Ale úspora tam není, naopak je to spíš investice navíc. Na druhou stranu to pěkně zvyšuje hodnotu domu, kdybyste ho později chtěli prodat. Ony se ty kabely blbě tahají dodatečně.
Odpovědět
Moment moment, jaké kabely ?? :) :-o to já myslela bezdrátové, rozhodně už nic nehodlám vybourávat :). Myslím to z části jako komfort, ale také hlavně o bezpečnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle názvu tématu se spíš jedná o alarm.Ten jde samozdřejmě i bezdrátově.Něco jiného je ale chytrý domov.To je o řízení a dohledu celého domu.Ceny jsou značně odlišné.Alarm od 10 tisíc.Chytrý dům to už jsou už i statisíce.
Odpovědět
No měla jsem na mysli něco jako senzor pohybu a toho když mi někdo otevře dveře když nebudu doma, atd. O kameře ještě hodně vážně popřemýšlím.
Odpovědět
@barboragaide máme systém z Jablotronu, my teda instalovali dráty, ale dnes už to většinou dělají i bezdrátově. Kromě alarmu, který obsahuje čidla do oken a dveří, pohybová čidla a fotopast, máme přes to napojené i zavlažování, filtraci bazénu, můžeme ovládat topení, ovládání zásuvek, internetu. Vše ovládám a sleduju z počítače nebo chytrého telefonu, když je potřeba. Chodí mi sms, když se něco děje, takže vím kdy syn příjde ze školy, že třeba nechal otevřené ráno okno....Takže doporučuju nějaký systém, do kterého se dá časem zapojit více věcí, rozšířit ho a více využívat, protože asi nejvíc stála ta řídící jednotka, zbytek jsme si dokupovali postupně. Na zabezpečení máme navíc kamery, funguje to podobně na dálku a infrazávoru, protože nemáme u vchodu plot. Pokud uvažujete o kameře tak určitě nějakou s nočním viděním a s dobrými parametry.
Odpovědět
@kkaccullka Díky moc, to bylo asi vyčerpávající :). Jen mám takové tušení, že to asi nebylo zrovna nejlevnější ne??
Odpovědět
už si nepamatuju, ale myslím, že řídící jednotka stála kolem 10 tis., řešili jsme teď čidla na vlhkost a jiný systém který funguje podobně a je to všude stejné. Ty řídící jednotky tak stojí. Čidla nevím (500-1500-3500,-), kamery stály od 2,5 do 4 tis. Máme 4. Chce to opravdu poptat pár firem co to montují a nechat si udělat návrh.
Odpovědět
Profilova fotka
Zkuste si prolézt přímo stránky Jablotronu, ať si uděláte představu - mají celkem velký rozsah možností. Např. takovou standartní nabídku pro rodinné domy mají kolem 50 tis. - záleží co všechno si necháte hlídat. Když popojedete na stránce níž je tam vzorová instalace s cenou. Počítám, že sama se do toho pouštět nechcete :). https://www.jablotron.com/cz/produkty... Jsou to Češi, na trhu jsou dlouho a od známých žádné negativní recenze nemám :).
Odpovědět
To, že je to česká společnost je mi sympatické. Co je mi bohužel méně sympatické je cena :(
Odpovědět
Profilova fotka
@barboragaide a našla jste levnější řešení? případně, že by jste si neobjednala celý ten balíček? manžel vyvyjí prům. elektroniku a říkal, že níž se nedostane, ani kdyby si to nakoupil a postavil sám... a mají opravdu dlouholetou působnost na trhu a dobré reference...
Odpovědět
Profilova fotka
opravdu je rozdíl alarm a chytrá domácnost, přes kterou lze ovládat půlka domácnosti :-) my asi pojedeme v loxone. ale levné částky to fakt nejsou.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Od Jablotronu za cca 30 tis... 2 kamery, čidla ve všech oknech, dveřích. Sms a možnost vzdáleně ovládat. Říkali, že tím lze na dálku ovládat i topení, světla a spoustu dalšího, to nám ale zatím připadá zbytečný. Chce to promyslet, jestli chcete opravdu inteligentní dům anebo jen systém, co vám dům bude hlídat, když nejste doma. Každý inteligentní systém je taky náročný na ovládání a čím víc má hejblátek, tím víc se toho může rozbít. Zatím si nemyslím, že to nutně potřebuju, je to taková hračička pro technický typy ;-) U Jablotronu si pak můžete platit službu, kdy vyjíždí při poplachu. Anebo je to téměř grátis, kdy chodí jen sms a jedete si tam sami ;-)
Odpovědět
@barboragaide Kazda sranda něco stoji. Myslím, ze ani moc nemate představu co vlastně chcete, jen se Vám "něco" libi. Jablotron je asi nejrozsirenejsi a nejlevnější certifikovane spolehlivé zařízení, ovšem za 10 tisíc to fakt neporidite. Navic nechcete tahat draty a bezdratove komponenty jsou vzdycky drazsi. Můžete si koupit bezdrátový cinsky alarm za 3000 kc, ale nepočítejte s tolika funkcemi nebo spolehlivosti.
Odpovědět
@wries jestli myslíte, že chci investovat peníze jen proto, že se mi to „líbí“ tak jste na omylu. Jsem do fora jsem přišla přesně proto abych si nějakou představu udělala, nebo získala rady proto tu forum snad je ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@barboragaide Koukala jsem na ten systém a i na cenový rozpočet. Také jsem se již ptala, kolik by byla cena a základní zařízení na zabezpečení apod. jak psáno výše za cca 30tis. Kč. Samozřejmě další vychytávky pak cenu navýší. Přiznám se, že cena mi tedy nepřijde vůbec šílená, bála jsem se, že to bude třeba 80tis. apod. Takže za mě je to myslím cenově takové optimální. Nevím tedy, jakou jste měla cenovou představu, a co vše má systém umět, ale pokud to bude jen čistě alarm na zabezpečení, třeba jen s pohybovýma čidlama v místnosti (třeba jen garáž a chodba), tak cena asi bude o dost nižší. Ale to asi už nebude ten "chytrý" systém s připojením na telefon.
Odpovědět
@barboragaide Mám ten čínský systém, akorát ne za 3000 Kč, ale za šest. Obsahuje centrálu na SIM kartu, k tomu mám 4 ks senzorů na okna a dveře, dvě bezdrátová pohybová čidla, detektor tříštění skla a detektor kouře, k tomu pak čtyři ovladače (klíčenky) a sirénu. Na dálku přes telefon funguje tak, že buď pošle při vniknutí či nějakém pohybu SMS, nebo volá - má interkom, takže slyšíte jak hlasy z domu, tak můžete přes telefon mluvit. Můžete si o do domu zavolat a jen ověřit, jestli je vše ok. Aktivovat i deaktivovat alarm lze na dálku - zavoláte na něj, vymačkáte přes mobil kód aktivace či deaktivace a hotovo. Můžete i na dálku sepnout sirénu a někomu, kdo se potlouká kolem, houknout. Kameru jsem dokupoval separátně (+ 3500 Kč), je zapojena mimo systém, funguje ale podobně (posílá obrázky či zaznamenává videa, přístup na dálku přes mobil ve 4G bez problémů). Toto řešení je pro mě dostačující a myslím si, že i pro většinu lidí a nemá moc význam investovat. Jako bývalý SW vývojář nemám rád přechytralé (nebo komplexní) věci, takže chytrý či inteligentní produkt ve mně vždy vzbuzuje obavu z toho, jak mají taková SW řešení vymyšlena krizové situace, kdy něco v celém systému selže - jestli nefunguje jedna část, nebo to celé padne, jestli to není na dálku hacknutelné (hlavně tedy v případě ovládání, např. topení) atd. Navíc, jak tu ostatně psala @slabici, hejblátka jsou hezká věc, ale po počátečním hračičkování a všemožném zkoušení to člověk stejně nepoužívá, takže vyhozené peníze. Ale líbivé to je, to samozřejmě...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak zrovna u Jablotronu se plati mimo jine za to ze ten system splnuje nejake legislativni podminky jako zabezpecovaci zarizeni a ma certifikace takze to uznavaji pojistovny. Zaroven je tam jisty vyssi predpoklad spolehlivosti a kvalitativni standard. Podobne na tom jsou alarmy od Paradox a DSC. To veci z ciny bohuzel nabidnout nemuzou. Zase maji vyrazne nizsi cenu takze je na vas co si vyberete. Pokud chcete mit prehled co se deje v dome da se to vyresit i par kamerkama z Ebay po 700 kc za kus a k tomu jedno dvr za 1500 s prenosem na net a alarm nemusite resit vubec
Odpovědět
@lukoid Muzu se zeptat na značku a a typ Alarmu? iGET ??
Odpovědět
@wries Ne, ne, SX Platinum Duo. Ale zřejmě to bude podobné, možná jen jiný obal a vnitřek stejný.
Odpovědět
Děkuju, ale tohle je pro mě teď opravdu dost. Zřejmě budu i muset ubrat z požadavků. Co jsem tak koukala, tak třeba jiné značky dělají levnější varianty, jestli budou stát také za to.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@barboragaide A povedlo se nějaké najít?
Odpovědět
JJ, pořídila. Nechala jsem si poradit na ještě jiném fóru a podařilo se najít i o dost levnější variantu.
Odpovědět
@barboragaide A „levnější varianta“ vyjde tak zhruba na kolik?
Odpovědět
Tak „zhruba“ do 3 tisíc. A má to ty základní nejpotřebnější (teda pro mě potřebné) prvky.
Odpovědět
@barboragaide: Na začátku jsete tu hledala informace, tak se podělte nyní s námi :-) Co přesně jste koupila a co to zajišťuje? Za 3.000 si toho moc neumím představit, tak se rád nechám poučit...
Odpovědět
@standa777 Pořídila jsem tento set https://ip-kamery.heureka.cz/bml-safe... . Je tam hlavní kamera a několik senzorů. Chápu, že se to oproti jiným cenám může zdát málo, ale asi ne vždycky platí, že čím levnější tím horší.
Odpovědět
Profilova fotka
Pekna hracka pro deti :-D Ale na koukani a falesny pocit bezpeci urcite staci
Odpovědět
Hračka pro děti?? :D náhodou mě to vyhovuje :).
Odpovědět
Profilova fotka
@barboragaide no, puvodni dotaz znel na "chytre zabezpeceni domu". ten BML kram neni ani "chytre" a ani "zabezpeceni", kdyz vypadne elektrina, tak to nefunguje, kdyz vypadne pripojeni k internetu tak to nefunguje, kdyz se na to chces pripojit, aby ses podivala na obraz, nebo abys dostala notifikaci o tom, ze se neco deje, musi se udelat dira do firewallu nebo nechat posilat data na nejaky cinsky server ven, pripadne e-mail? mno, good luck. ale kdyz ti to vyhovuje tak jen dobre...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?