Čidlo u vedeni vody a odpadů kvůli úniku vody

Dobrý den, máte u odpadů a vody v kritických místech (třeba pračka) čidla úniku vody? Jaká prosím? Potřebovala bych nějaké doporučit specialistovi, který nám kreslí rozvody. Děkuji 🙂
Odpovědět
@bayt Ahoj, budeme je mít až se posuneme k rozvodům, půjde o čidla úniku vody od Loxone ale vím že třeba i Rehau má něco podobného, tuším se to jmenuje Re.guard nebo tak.
Odpovědět
@windu Děkuju 🙂
Odpovědět
@windu Mám dotaz k tomu Loxone...ale ta čidla koukám, že jsou na povrchu, tj na omítce nebo na podlaze, je to tak? Takže detekujou já nevím vylitou pračku do místnosti, ale už ne to, že mi někde napraskkne potrubí a bude mi do zdiva dva roky zatékat....nebo se mýlím?
Odpovědět
@bayt Dobrý dotaz, ano záplavová čidla mají pouze tuto funkci ale jelikož jsem paranoidní tak si plánuju kromě nich k rozvodům dát i senzor tlaku vody v potrubí a impulsní výstup na vodoměr a vše propojit skrz Loxone v domě - obojí mi zaručeně ihned ohlásí jakýkoliv problém, na dálku pak bude možné zavřít přívod vody a řešit opravu.
Odpovědět
@bayt Mame doma od REHAU vola sa to RE.GUARD. Ovladame to cez aplikaciu v mobilu, vidime spotreby vody v jednotlive dni, tlak vody teplotu vody a hlida to cely rozvod vody. Pri prekroceni nastavenych limitov uzavrie cely system a nevytopi sa RD. Pripadne to viem zapnut a otvorit cez aplikaciu aj ked niesom doma, klidne z dovolene.
Odpovědět
@bayt detailne informace sme cerpali tu: https://www.rehau.com/cz-cs/reguard-s...
Odpovědět
@windu A ten senzor je zn. Loxone? Resp. ten vystup 🙂
Odpovědět
@vimamima Děkuji za tip 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, v říjnu jsme měli komplet vytopené sklepy, voda byla někde až do výšky 35cm. Strašný zážitek. Systém na hlídání úniku vody aktuálně řešíme, máme tip na systém od Grohe. Díky za další tip od Rehau, porovnáme je @vimamima
Odpovědět
@dita_a_ivan ano to je typicky priklad preco sa taketo "hracky" oplatia, skoda z vody pod tlakom je neprijemna a asi aj draha. S Grohe sme tez porovnavali a jedine v com bolo nakoniec lepsi bola cena, Rehau to ma o dost vychytanejsie.
Odpovědět
@dita_a_ivan Co u Vás nastalo za poruchu a jak dlouho trvala?
Odpovědět
@bayt Mno záplavový senzor a senzor tlaku jsou Loxone přímo, ten impulsní výstup už ne pokud se nepletu, ale všechno se to stejně bude propojovat přes Lox, zvažoval jsem i Rehau ale jelikož by ho nešlo propojit a musel bych to ovládat separátně přes aplikaci nedává mi to smysl...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@martin_s praskl filtr, který máme namontovaný na vstupu do domu - na mechanické nečistoty z vodního řadu. Důvod prasknutí neznámý, možný dostal "pecku" zvýšeným tlakem vody, fakt nevíme.. Pošlu odkaz přes @, kde jsem tu o tom psala. Stalo se to uprostřed noci, zjistili jsme to v pět ráno, takže voda tekla "jen pár hodin"... nedokážu si představit, kdybychom byli v práci nebo někde na delší dobu..
Odpovědět
@dita_a_ivan Tento pripad nam vysvetlovali ze Grohe sa musi montovat za filtrom a tym padom je cast rozvodu nehlidana. Rehau sa montuje prave pred filter, aby bol aj ten hlidany. O Loxone nic neviem ten sme neriesili.
Odpovědět
@windu já vám nikomu nechci brát iluze nebo nadšení z Loxone, ale rozhodně si nemyslím, že je to univerzální řešení. Dáte za to velké peníze a stejně to nebude spolehlivě fungovat. Na jaře se mi podařilo, vlastní blbostí, vytopit dům. Nepůjdu do podrobností, ale přes ucpaný a protékající záchod, žádný velký únik. Jsem skoro přesvědčen, že záplavová čidla, nebo čidla poklesu tlaku by mi byla, při této havárii, k ničemu. Nic z toho nedokáže, samo o sobě, detekovat spolehlivě všechny úniky. Proto přemýšlím spíše o centrálním zařízení typu Hydrostop, které má průtokoměr, řídící jednotku a elektromagnetický ventil. Ta řídící jednotka má algoritmus, který dokáže usoudit, že se děje něco nevhodného. Co se vymyká běžnému používání vody a vypne ventil - přívod vody. Vzhledem k tomu, že to něco stojí, tak si myslím, že je to možné realizovat i samodomo, ale je tam samozřejmě know-how, odladit ten algoritmus, aby věděl co je běžné používání a co již možný únik. Skoro se divím, že Loxone apod. něco podobného nenabízí. Možná ano.
Odpovědět
@honzik75 Jistě nic není dokonalé řešení ale přijde mi praktické mít možnost ovládat žaluzie, topení/chlazení, světla, VZT a nevím co všechno 1 systémem i když bude drahý jak sviň, už tak bude v domě elektroniky až-až a nechci mít na všechno nějakou samostatnou speciální platformu, to fakt ne - a věřím že třeba 95-99% případů u té vody se zvládne zachytit i naším řešením které bude mít stejnou funkcionalitu jak Hydrostop jak jsem na to koukal. Jestli záplavové čidlo zachytí i malý únik - no to nedokážu říct ale pro ten účel existuje, snad nikdy nebudu muset v praxi zjistit jak to je...
Odpovědět
S loxone nebo podobným systémem by se dalo neco vymyslet, jsou tam cidla přítomnosti. Tudíž když nikdo není detekovan v koupelně, wc, kuchyni a neběží pracka, myčka, tak upozornit a uzavřít. Za pár stovek se daji koupit jednoduchá zaplavova čidla treba k alarmum. Důležité je hlavně to upozornění. Vlastní zkušenost poruchy - hadicka u WC a zamrzly vodomer. Když se dostane voda k eps v podlaze nad hydroizolaci, tak to bude velky problém.
Odpovědět
@honzik75 Na to jsem koukala taky, jen se mi nechce verit, ze to fakt odhali i male uniky vody? Tj. ze by to fakt dokazalo tak sofistikovane vypocitat tak drobne odchylky....? My zas meli v byte netesnici sprchac...par kapek. Ale par kapek za dva roky udela svoje. Chtela jsem narvat neco vyslovene do zdiva, pod hydroizolaci, a sledovat pripadnou vlhkost.
Odpovědět
@martin_s A da se to cidlo narvat treba pod tu hydroizolaci a sledovat vlhkost?
Odpovědět
@bayt Ty čidla budou asi reagovat az na několik mm vody, ale kdyby se elektrody daly do nějaké porezni hmoty, tak už by to mohlo reagovat. Existují senzory na vlhkost půdy, to by taky mohlo jít. Ta vlhkost se spise ale projeví nedaleko závady, pokud je menší, takže tech senzorunby muselo být více. Pod hydroizolace se voda moc nedostane, ale horší je ze zůstane na ni a polystyren to pod betonem všechno nasaje, coz v horším případě může vést až k vybourani podlahy.
Odpovědět
@martin_s Jo, u nás teda byla špatně provedená hydroizolace a voda se dostala i pod ní...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?