Jídelní stůl v kuchyni nebo v obýváku?

Mít ho v kuchyni mi přijde víc takové domácí a i se mi to víc líbí. V plánovaném domečku v obýváku by ale na něj zase bylo více místa. Přijde mi, že když je stůl v kuchyni jíme u něj, jak ho ale budeme mít v obýváku, každej si s jídlem sedne do sedačky (je to pohodlnější :-) ). Jak to máte vy?
Odpovědět
My máme jídelní stůl v kuchyni, ale je to spíš provizorní řešení. Plánujeme samostatnou jídelnu - místnost částečně oddělenou od obýváku. U jídelního stolu v kuchyni mi vadí, že člověk má při jídle na očích nepořádek z vaření na kuchyňské lince. A zase jíst přímo v obýváku mi taky nepřijde ideální, přece jen se občas něco vylije, nadrobí, odnese to koberec nebo potahy na sedací soupravě.
Odpovědět
Profilova fotka
takze mam zkusenost z bytu - jidelni stul v kuchyni, uz bych ho nechtela 1. vetsinou je kolem kuchyne mene mista a lidi u stolu se ti pletou 2. smrad z vareni 3. sedis v neuklizene mistnosti ted jsme v dome, kuchyn oddelena a stul je v obyvaku a je to parada, je kolem vice prostoru a naopak to noseni jidla na sedacku se delo, kdyz byl stul v kuchyni, ted je mnohem pohodlnejsi se najist u stolu, ... takze za me jednoznacne stul do obyvaku ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My ho máme mezi kuchyní a obývákem. je to jakýsi kompromis, který nám vyhovuje
Odpovědět
bude záležet i na uspořádání celkových prostor - rodiče mají vcelku prostornou kuchyň s jídelnou a i návštěvy většinou sedí v jídelně u stolu. naopak my máme jídelnu maličkou a dost často při jídle na něco koukáme, takže jídelní stůl máme sice v jídelně/kuchyni, ale obědváme v obýváku :) v novém domě nám navrhovali do 25 m2 místnosti kuchyň do U, ale nechali jsme si variantu L a uprostřed hromadu místa, jídelní stůl s dostatkem prostoru a k tomu gauč, telka v rohu - takže předokládám, že to hlavní dění se oproti současnému stavu (obývák) přesune do kuchyně/jídelny - pokud se tam člověku bude líbit.
Odpovědět
Profilova fotka
my máme v kuchyni i v obýváku :-D v kuchyni menší pro 3 lidi, oceňuju to u malého, jídlo lítá všude. V obýváku máme větší stůl, když přijde návštěva (je uklizeno, není tak cítit jídlo z vaření) nebo u něho "tvoříme" - trávíme večery společně v obýváku
Odpovědět
@lucijele Právě řeším totéž, akorát ne v domě, ale v bytě, je ale velký, takže o prostor nouze víceméně není. Když tak přemýšlím, souhlasím se vším,co píše @hhranolka a ona má navíc tu výhodu, že si to i vyzkoušela, ale myslím, že je to tak, jak píše. Tedy u nás bude asi jídelní stůl také v obýváku, v podstatě je tam na něj i víc místa - na rozloženou variantu, navíc rádi zveme návštěvy a raději budu chystat jídlo v klidu v kuchyni, kde budu mít taky pracovní nepořádek a potom donesu jídlo na čistý prostřený stůl, než aby viděli na nepořádek a motali se všichni v kuchyni. V kuchyni asi ale budeme mít malinký stolek pro dva, kde třeba nakrmím prcka, může u mě někdo sedět, když vařím, dát si čaj..apod.
Odpovědět
Ale pište další vaše názory ;-)
Odpovědět
Nebo kdyby měl někdo fotku hezkého řešení jídelního stolu v obýváku, tak sem s ní ;-)
Odpovědět
@fangi My máme v bytě kuchyň s jídelnou. Kuchyň je taková nudle a za ní je místnost cca. 3,5m x 3m, tak tam máme jídelní stůl. Nikdo u něj nejí, jíme v obýváku. Jen výjimečně na Vánoce, nebo když přijde někdo na oběd, tak u něj jíme. Rodiče mají domek a mají kuchyň, která navazuje na obývák. Taky řešili, jak to udělat a nakonec to vyřešili tak, že místo konfrenčního stolku maj v obýváku stůl jídelní. Je to vcelku praktické, bez tak jedli v obýváku a hlavně, nezabírá to místo. Jen ta kultura stolování mi přijde taková.... no nezvyklá. :-D Jak to uděláme v domku zatím nemám tušení, ale asi dáme mezi obývák a kuchyň jídelní stůl.
Odpovědět
@johanka83 Tak tohle jsme u nás naštěstí nezavedli, jsme zvyklí jíst fakt jen u stolu, asi máme oba nějakej dobrej základ z domova nebo nevim :-D Jinak by u nás byl ten jídelní stůl v obýváku, ale jako spoj mezi kuchyní a obývákem, byl by v obýváku hned u kuchyně, tak to mi přijde docela dobrý.
Odpovědět
Profilova fotka
Bude nekde na pomezi - mezi ostruvkem a sedackou tak akorat do kucchyne a tak akorat se pak svalit na sedacku :-D
Odpovědět
@kristi :-) Tohle by u nás právě taky vyšlo dobře, z kuchyně vejdu do obýváku přímo ke stolu, najim se a pak můžu skočit šipku na gauč :D
Odpovědět
Článek se načítá
My mame malou kuchyn. Nakonec jsme si poridili takovy maly stul http://www.manutan.cz/jidelni-stoly_M... do kuchyne. Takze nakonec kuchyn unas vede.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem pro jídelní stůl kuchyni ;-) . Každopádně, pokud bude v obýváku, většina lidí by u něj asi jedla jen při slavnostních obědech a večeří, při normálním denním jídle si většina lidí asi sedne na sedačku... Možná ne ;-) . My ho máme v kuchyni ( velký, pro 6 lidí ), kde máme jakoby výklenek na stůl, takže tam nikde nepřekáží a navíc máme kuchyň spojenou s obývákem. Ale i tak se dost často stává, že se u nás jí ( hlavně večer a hlavně tatínek ) u tv v obýváku :-) .
Odpovědět
U rodičů jíme zásadně v kuchyni u stolu, mamka ho v obýváku nechtěla. U štědrovečerní večeře jsme neviděli do obýváku na stromeček a tak mohl Ježíšek během jídla nanosit dárečky. Chci v této tradici pokračovat i ve své domácnosti, takže stůl půjde do kuchyně a pokud bude velká rodinná sešlost, přesuneme ho do obýváku a rozložíme...
Odpovědět
my jsme zvětšili chodbičku či terasu, která vede do dvora na jídelnu, jde se do ní z kuchyně, bez dveří, otevřené stěny, bude tam i telka, vejde se tam velký jídelní stůl pro 6-8 lidí, už se těšíme
Odpovědět
My jsme měli kuchyň takovou nudličku a stůl byl až vzadu. Nikomu se tam nikdy sedět nechtělo a jídávalo se v obýváku. Potom jsme probourali zeď z kuchyně do obýváku. Máme kulatý stůl, takže když je složený tak je v kuchyni a když ho rozložíme - což je pořád :-) -, tak zasahuje do obýváku a vyhovuje nám to. Když přijde návštěva, může si sednout jak ke stolu tak na sedačku - každému jak se lépe sedí - a můžeme se v pohodě bavit. Do nového domečku plánujeme spojenou kuchyň s obývákem a stůl bude právě v obýváku :-).
Odpovědět
@kodl08 Je pravda, že když se sejde víc lidí v obýváku, tak se stůl hodí i na sezení, u nás taky starší část rodiny raději sedí na židlích, že je méně bolí záda, než při zapadnutí do našeho docela měkkého, ale pro nás pohodlného gauče :-)
Odpovědět
@fangi Přesně tak je to u nás :-). Především se mi líbí propojená kuchyň s obývákem. Když vařím tak nejsem oddělená a mohu komunikovat - když je teda s kým :-D
Odpovědět
@fangi ano, ani já nemám ráda návštěvní gaučing, působí to jako by se válelo na postelích, býváme u stolu
Odpovědět
Profilova fotka
@fangi My máme kuchyň s jídelnou propojenou s obývákem, je to jeden prostor. Návštěvy nechávám sednout tam, kam chtějí. Někdo dá přednost jídelnímu stolu, někdo raději sedí na nižší sedačce v obýváku.
Odpovědět
@kodl08 @lucmart @kirik Přesně tak ;-) Prarodiče si raději sedají na židli, je jim to pohodlnější na záda, než zapadnout do našeho gauče, a vlastně je tím i víc místa, nemáme tak obrovský gauč, aby se všichni pohodlně vešli, když je větší rodinná sešlost.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?