Poraďte rozměr schodu pro pohodlné stoupání

Profilova fotka
Ahojky, chtěla bych schodiště jako je na přiloženém obrázku, tj. místo podesty 4 schody, nechci klasické točité schodiště a podesta se nám tam nevejde, takže kompromis jsou tyto schody. Vypočítala jsem to tak, aby se to vešlo do prostoru 2,5 m * 1,85 m a výška 3,2 m. Rovný schod vychází na rozměr 90 cm x 27,7 cm a výška mezi jednotlivými schody 17,7 cm. Bude stačít šířka schodu 27,7 cm pro nohu? A stoupání po 17,7 cm - nebude to moc náročné na výšlap? Jak to máte vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Děláme hodně podobné rozměry, liší se opravdu jen pár milimetry a chodí se na nich dobře, ač ještě nejsou úplně hotové. Pokud nikdo z vašich blízkých nemá nohy jako náš truhlář - vel. 49 :-D tak je to úplně v pohodě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
rozměr 17,7 / 27,7 je minimum na pohodlné chození. Poměr spočítáš snadno podle vzorce 2 x výška + délka = 61 - 63 cm. Tak jsme se to učili před lety, ale lidé jsou stále vyšší, v dnešní době už je 63 cm minimum, pohodlné je i 64 cm. U toho zatočení počítej jejich délku asi v 1/3 šířky od zrcadla schodiště (od středového průhledu dolů nebo středové zídky místo zábradlí), protože člověk při zatáčení bude chodit blíže středovému zábradlí, nebude chodit středem schodů, tak jak chodí v případě přímého schodišťového ramene. Schody na obrázku v tom otočení nebudou pohodlné, protože délka těch otočných stupňů je mnohem delší než délka stupňů v přímé části schodišťového ramene - nebude to tedy "sedět do kroku". Mnohem pohodlnější by bylo 3 nebo 4 ramenné schodiště kde místo klasické široké podesty by byly dvě menší oddělené třeba jen třemi stupni.
Odpovědět
Pro výpočet schodiště se používá tzv. Lehmanův vzorec: 2xh+b=630 (2krát výška stupně+šířka stupně=630). Více o schodištích zde: http://www.estav.cz/katalog/listy/K05...
Odpovědět
Profilova fotka
@mavor děkuju moc, manžel má nohu 45 ;-) @jitulkaka @enmuhan2 díky, ten vzorec jsem také našla, spíš mi jde o praxi, jestli to má někdo podobně a jak je to pohodlné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Poměr podle toho vzorce máš dobře, ale jde o to, že v té točité části není jednoduché ten poměr dodržet. Jde o dodržení délky kroku. Jakmil se vychýlíš, bude to nepohodlné.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka zkusila jsem si to namalovat ve sketchupu a když bych šla přesně prostředkem, tak se šířka schodu z 27,7 změní na 29,2 - 46,3 - 46,3 - 29,2...takže na těch dvou místech 46,3 budu muset asi trošku víc natáhnout krok, ale mě se tohle schodiště zdá pořád bezpečnější než klasické točité...
Odpovědět
Profilova fotka
Ale to jsem ti právě psala, že v přímé části schodišťového ramene člověk jde prostředkem, ale když zatáčíš (buď na podestě nebo na točitém schodišti), už nejdeš prostředkem, ale asi tak v 1/3 šířky schodiště nebo podesty. Schválně si projdi jakékoliv schody, ať si to uvědomíš při chůzi. Proto nemůžeš měřit středem.
Odpovědět
Já mám rozměr schodiště 2,5x2,0 metru a je pohodlné... Stupně máme vysoké cca 17 cm, nášlap 28 cm. Točité stupně mají v půlce cca 32 cm. Schválně jsem se teď byla po něm projít a opravdu nejdu uprostřed, spíše u kraje, kde je zábradlí. Jestli chceš, pošli mi do IP zprávu a pošlu ti počítačový nákres schodiště od stoláře.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
@keila tak jak dopadly nakonec schody. Máte je? Také se nám líbí schody jako na obrázku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?