Přebalujete knihy, aby ladily?

Profilova fotka
Nikdy mě to nenapadlo až jsem tady u někoho četla, že všechny knihy přebaluje do stejného papíru, aby nebyla knihovna strakatá .. bohužel u komentáře chyběla fotka. Takže děláte to taky? Nebo vám příjde přebalování knih zbytečné nebo třeba nepěkné? Líbí se vám různobarevné knihovny? A pokud knížky přebalujete ... jaké papíry používáte? Pochlubíte se knihovnou? Děkuji za názory :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Upřímně mi to přijde ujetý. Já si knížky seřadím podle žánrů a autorů. Ale miluju jejich různorodost, jejich originální obaly jsou často uměleckými díly sami o sobě, tak proč to schovávat? Momentálně mám knihy halabala na sobě navrstvené, protože knihovna je plná dalšího bordelu a jinde není místo a rve mi to srdce. Nemůžu se dočkat domečku a knihovny v hale, všem na očích.
Odpovědět
no já bych ráda aby ladily, ale přes manžela to neprojde, takže budou knihovna různobarevná, naštěstí bude umístěna při vstupu do obýváko-kuchyně, takže když se postoupí dál, už mi to až tak nenaruší ten celkový dojem :-D takže jsem povolila prosklené dveře, původně jsem je chtěla zavřít za plnýma :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Teda přiznám se, že tohle mě v životě nenapadlo:-) Navíc při množství knih, co máme, by mě asi kleplo, kdybych se do toho pustila. Mám ráda tu barevnost a taky, že knihu poznám podle obalu, aniž bych ji musela hledat...
Odpovědět
Profilova fotka
Mě by to taky nenapadlo, to už mi připadá jako úchylka :-) Já se chci chlubit svými knihami a ne tím, jak mám všechno do milimetru sladěné... Každá kniha je jako osobnost, proč bych ji měla za každou cenu měnit??? @jamesie Souhlasím ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nikdy by mi to nenapadlo.Že si sladím interiér,typu podlaha,nábytek,okna dveře,to ano...Ale obalovat knížky,to fakt ne.Nezařizuju si přeci nějaké bydlení z katalogu... Knihy,stejně tak jako třeba určité obrázky,dekorace,věci po předcích,to vše jsou pro mě důležité věci v mém bydlení,mám k nim osobní vztah a rozhodně nic z toho nebudu "ladit".. Sama pořádnou knihovnu nemám a mrzí mi to, asi jako jediná věc na našem bydlení...Mám jen police Expedit...
Odpovědět
Miluju knížky a nikdy by mě nenapadlo je takhle "prznit". Plně souhlasím s @mavor, že každá kniha je jako osobnost. Je jiná, tak proč je stejně balit? To je můžu schovat do sklepa.
Odpovědět
chuděrky knížky....tohle dělá jen někdo, kdo je má jen jako dolněk a má jich pár....na to je škoda knih, zabalit krabice od bonboniér by vyšlo nastejně:(škoda času na takovou pitomost
Odpovědět
zásadním problémem asi bude, že někteří lidé knihy čtou a jiní se jimi chlubí...stejně jako s knihovnou - někdo ta má knihy, které mu něco daly, a jiný tam dá knihy, které pěkně lícuji a ladí...
Odpovědět
Profilova fotka
Ne. Co kniha, to originál - obsahem i přebalem. Nekupuju si knížky, abych si je obalila a vystavila a ladily mi. To si rovnou můžu nechat udělat jen něco, co bude jako knihy vypadat, ale ve skutečnosti to bude jen hrana, aby to vypadalo stejně barevně i velikostně. Knížky mám roztříděné podle žánru (odborné, o psech, romány, kuchařky, manželovo sci-fi....) a líbí se mi barevnost knihovny.
Odpovědět
@lilibeth přijde mi také ujeté, navíc knihovna má být barevná, vždyť právě knihy jsou barevné. Přebalováním mi jaksi uniká význam knihovny, to si potom můžu dát místo knihovny skříň s dveřmi a za ně teprve dát knížky :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Nemoc ? :-D
Odpovědět
Jsem kdysi nekde slysela, ze v Americe je desne v mode se "chlubit" knihama. Tam si proste zajdete do obchodu, koupite si metr knih (rozumejte krabicove aranzma) a vystavite. :-D No ale to je mimo tema... My mame knihy v originalnich obalech a nehodlame to menit. Jen bychom pomalu potrebovali vetsi knihovnu, protoze knih pribyva a zaciname je skladat tak halabala. :-p :-p
Odpovědět
Článek se načítá
@lilibeth Mě se moc líbí takové ty staré knihy, kdy máš něco z určité tiskárny v látkovém přebalu stejného designu a vypadá to moc pěkně. Osobně ale po zkušenostech z knihovnou chci jednou knihovnu, která bude za mléčným sklem a tam mi to bude jedno. Ale už jsem nad tím taky přemýšlela. Dokonce se i šijí obaly. Za mě proč ne. Dnešní knihy nejsou nic designového co by člověk musel mít vystavené, ale ty staré knihy s látkovým přebalem a protlačeným třeba i pozlaceným textem to byla nádhera.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak upřímně, kdybych měla mít v obýváku v knihovně vyskládané manželovy pestrobarevné Pratchetty ( a jiné fantasy popř. sci-fi) nevím nevím, jestli bych s tím něco neudělala :-D Ať se snažím, jak se snažím ani ždibec umění v těch animovaných přebalech nevidím. Naštěstí má manžel vlastní knihovnu v pracovně ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mě se líbí staré knihy a záměcké knihovny. Když si všimnete, tak je většina starých knih je vázána do hnědých, vínových nebo tm. zelených vazeb a dohromady to tvoří jednotný celek. Asi těžko by taková zámecká knihovna vypadala krásně, kdyby knihy byly "jiná ves jiný pes".
Odpovědět
@lilibeth No tak jasně, to je jiná, ale bavíme se o domácí knihovně. :-D Mně se taky líbí ty krásné kožené přebaly, mám tak jednu encyklopedii o čtyřech bichlích s pozlaceným textem a vypadá to nádherně. Ale kdybych tak měla kupovat kožený obal na každou knihu, tak se nedoplatím. Pratchetty bych neřešila, podle mě když je naskládáš vedle sebe, tak to nebude vypadat špatně. Prostě to k tomu patří. ;-)
Odpovědět
@alcar @lucinkafr @zmrz_lina @janapro @gigi2 @mavor @kajovaevicka @angie.shy Holky já všechny knihy co mám v knihovně tak mám přečtené a přesto už od dlouho toužím po tom mít knihy v hezkých obalech. Spíš mám tedy ráda jak jsem psala výše když má kniha hezký látkový přebal už z tiskárny, ale těch se dělá už v dnešního době málo. Takže to neznamená, že kdo chce mít knihy sladěné obalem musí být jednoznačně úchyl :-D a knihy má jen na dekoraci. Pokud bych měla zbytečné peníze a někdo vydal moje oblíbené knihy v hezčím látkovém přebalu tak si je koupím. Jako levnější varianta pak skutečně může být možnost, že to někdo dá do stejného papíru, nebo ušije látkový obal. Ve škole jsem taky měli obal na knihu hnusný plastový a nikomu to nepřišlo divné. Naopak, pokud mám oblíbené knihy a chci je co nejvíc chránit tak mi obal navíc hezky sladěný přijde fajn. Já osobně nemám ráda takový ten chaos v knihovně, dělají to hodně designeři kdy třeba část knih leží, část je položená, také z knih dělají dekoraci. Já je mám radši hezky srovnané :) A nemusí mít všechny stejný obal, stačí nějaký sjednocující prvek, třeba stejný vzor látky jen jiná barva, nebo stejná barva jiný vzor, nebo jednobarevné, ale sjednocený vyšitý nápis ... Fantazii se meze nekladou. Mrkni na fotku z jedné české veřejné knihovny vzácných knih. Jak jinak a hezky se dřív dělal přebal knihy. Další foto je královská knihovna Edingurgh. Nemůžu bohužel najít nějaké hezké foto z moderního obýváku abych ti ukázala jak hezké to může být. Až něco najdu tak ti hodím foto. Jinak nechápu jak někdo může říct, že ten kdo chce mít knihy hezky srovnané je nečte a má je jen jako dekoraci. To je jako kdyby někdo odsuzoval, že chci mít pořádek třeba v otevřené polici v kuchyni a mít sladěné kořenky. Taky si většinou nekupujete kořenky každou v jiném designu a nikdo se nad tím nepozastavuje. Takže za mě klidně se můžou knihy sladit 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to hezký, ale já bych tohle doma nechtěla ;-) Radši se podívám na veselé pratchettovské obaly, než na řadu knih v černé kůži se zlatým písmem. Aspoň hned vím, kam šáhnout, když chci konkrétní titul. Osobně mám ráda paperbackové knížky, protože si je beru s sebou na cesty a jsou lehčí, než knihy s pevným přebalem. A to, že se mi někde ohne nějaký růžek vůbec neřeším - aspoň je vidět, že je kniha čtená (to zas ale nesnáší můj muž, ten tvrdí, že kniha musí i po přečtení vypadat jak nová).
Odpovědět
Obalene knizky, aby ladily, jsem videla jen u tady, jinak nikdy nikde http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.... Mne teda barevnost nevadi a kolikrat dotycnou knizku hledam podle barvy hrbetu, protoze po stehovani jsem stale v knihovnach nezavedla nejaky system :-N
Odpovědět
@kofinka ano, ale tyto knihy mají stejný potah proto, že to bylo vydané jako série. Málo co máš v sériích. Dnes se opět tisknou látkové potahy i kombinované s jinými materiály, kožené, sametové. Jsou různé potisky. Jenže toto pak dělá cenu knihy.
Odpovědět
@candat Ano když máš serii tak je obal úplně stejný, ale dřív bylo hezké, že design těch knih byl podobný, prostě to k sobě ladilo ikdyž to nebyla serie. Mě se moc líbí takové ty knihovny až do stropu, třeba když má někdo galerii v obýváku a udělá si knihovnu se žebříkem, ale popravdě neměla bych tam asi co dát. Doma tolik místa nemám a tak jsem si nechala jen knihy, které mám ráda a dětšké knížky. Zbytek jsem darovala. Takže pokud si budu chtít někdy pohrát a udělat jim hezký obal, tak to nebude tolik práce. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kofinka - kdybys někdy měla ještě "darovací chutě" týkající se knížek, vzpomeň si na mě, beru všechno. Právě proto, že čteme hodně (měsíčně nám doma přibydou 2-3 knihy) a v důchodu chci mít tu tebou zmiňovanou knihovnu až do stropu :-D
Odpovědět
@zmrz_lina TO bude krása, byla jsem loni na služebce v Edinburghu a v jednom malém soukromém zámečku byla. To je taková nádhera. Tam byla jedna místnost čistě knihovna, do toho ty pohodlné sedačky a polštářky a k tomu zapálený krb. Sedla jsem si tam a odmítala se hnout. Ikdyž byl pro nás nachystaný program nikomu se z té místnosti nechtělo. Škoda že jsem se nenarodila jako princezna :-D
Odpovědět
@kofinka ano, mě se taky moc líbí staré knihovny. Staré knihy jsou krásné, ale dnes už je to o něčem jiném. Obal prodává.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@lilibeth Vidis a ja Zemeplochu a jeji obaly miluju a rada se jimi chlubim :-) Kazdopadne ja bych knihy opravdu neobalovala. Knizky jsou skvosty a je treba je ukazat :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?