Senzor CO2 - má to smysl ?

Ahoj, jsou ty měřiče kvality ovzduší v bytě k něčemu, nebo je to do bytu, kde není krb ani plyn, zbytečné? Jde mi asi spíš o větrání. běžně větrám kromě léta, kdy se větrá i přes noc, ráno (5 minut) , pak jednou během dne (ne víc než 5 minut) pak večer (také 5 minut). Ale protože fakt nezvládám mít okno dlouhodobě otevřené na ventilačku tak přemýšlím, že by mi nějaké upozornění, že je vydýcháno, mohlo pomoct. Máte s tím někdo zkušenosti?
Odpovědět
@myfairlady Ja len jednu poznamku. Vetranie na ventilacku nie je vetranie. Zbytocne to moc riesis, vetraj otvorenim celeho okna do prievanu podla osobneho pocitu a potreby.
Odpovědět
Profilova fotka
Co to je za krám, to jsem nikdy neslyšela :-N Jako kde není plyn, ani karma, tak si to dát? To je snad nesmysl ne, jakože to upozorní, že tam není vzduch..ještě jsem neslyšela, že by se někdo jen tak udusil v nevětraném bytě a každý normální člověk přeci větrá
Odpovědět
@petta33 Asi dříve než psát by to chtělo trošku studia k dané problematice. Vzduch v místnosti kde jsou lidé se dýcháním zhoršuje a stoupá CO2 které by se mělo udržovat v určité koncetraci a to do max 1500 ppm lépe pod touto hranicí 800-1000 ppm.
Odpovědět
@petta33 v nevětrané místnosti, kde spí dva lidé, se může za noc uvolnít víc CO2 než je vhodné, hranice je tuším 1500, ale stává se že může být i 2000 a pokud člověk vypil alkohol, organismus jej při odbourávání produkuje víc, čili to může hodit 5000 . Projev vydýchaného vzduchu po noci může být ten, že se člověk budí unavený, nechce se mu vstávat, je malátný, bolí ho hlava. Problém může být i dlouhodobé sezení v bytě u pc, třeba 4, 5 hodin u pc a zapomenete větrat. čidlo jednoduše upozorní. Samozřejmě pak domy, které mají krb, tam to vhodné je. spí mě zajímalo jak se to osvědčilo u obyčejně vydýchaného vzduchu. v malém bytě a tak.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas nemyslím si a nikdy by mě nenapadlo studovat si takové blbosti. Stále zastávám názor, že se nelze udusit v místnosti, kde si před spaní vyvětráte. Ale pokud někdo má potřebu nakupovat zbytečné krámy, tak prosím, každého věc ;-) Dneska někteří lidé potřebují aplikace a čidla na jakoukoli normální věc, třeba aby je aplikace upozornila na to, aby se napili. Tady tento krám upozorní na to, aby si vyvětrali.. Ale fakt to kupujte, když chcete 8-)
Odpovědět
@petta33 Je mně líto ale vaše neznalost je nebývalá, když toto v době kdy je vnitřní klima místností velmi diskutovaný problém. Je doba kdy se staví domy velmi těsné , kde přirozená infiltrace je téměř nulová je větrání důležité. Jen pro vaši informovanost v lošnici cca 15 m2 kde spí 2 lidé již po 20 min. hodnota CO2 přesahuje max hodnotu 1500 ppm a je potřeba větrat. U řízeného větrání právě tyto "krámy" tuto hodnotu hlídají a spustí větrání tak aby jste nemusela vstát a jít otevřít okno,
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady Myslím si, že bez automatizace větrání to nemá moc smysl. Měl jsem to asi na měsíc půjčené, abychom vychytali řízení rekuperace a podle mě přes den to člověk docela pozná a v noci se tím budit asi nenecháte.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: myslím, že tazatelka nemá řízenou rekuperaci a už jí vidím, jak bude v noci každých 20 minut vstávat a větrat. Takže trocha zdravého rozumu by neškodilo. Tyhle udělátka jsou právě pro ty další udělátka, člověk se nestačí divit, jak mohl do dneška bez toho být ;-) . My taky máme novostavbu bez rekuperace, prostě večer pořádně vyvětrám a když to náhodou nestačí, tak otevřu mikroventilaci a je to. A zatím jsme se neudusili. Takže nic se nemá přehánět.
Odpovědět
Ja nechavam v loznici otvorene dvere a je to 😁
Odpovědět
@slabici rekuperaci fakt nemám, bude to byt. plastová okna. Takže tak. Taky jsem přemýšlela pořídit si nějaké to řízené naprogramované větrání, že to během noci otevře samo na š minuty okno...ale vubec jsem nekoukala na cenu a ani na to, zda to v bytovce uděat jde. Ale fakt, pokud lidi žijete v bytovce 70 metru čtverečních ve 4 lidech, tak fakt se vydýchá rychle. V létě problém není (ale to nejsme v bytě, ale na dovolené, většinou) enže v zimě je t důležitý. Správně a často větrat a neprochladnout. Já jednou špatně větrala v prosinci a málem mi zmrzly všechny kytky, které jsem v obýváku měla !
Odpovědět
@deto_oesya já taky, ale přijde mi to málo. Ty dnešní byty s plastovými okny jsou fakt brutálně uzavřený...
Odpovědět
@petta33 posím, když s tím nesouhlasíte, nečtěte to tady. Vyjádřila jste se, ok, já jsem se na to neptala, tak to snad stačí.
Odpovědět
Článek se načítá
Ono je asi potřeba si ujasnit, jestli vážně CO2 nebo CO. Ke krbu se rozhodně hodí CO, ne CO2.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas právě jsem se skoro udusila smíchy :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady pardon, už tuto diskuzi opouštím, ale pobavila jsem se díky ;-)
Odpovědět
@petta33 To je dobře, že to dušení bylo od smíchu a ne od CO2.
Odpovědět
@travas nechte jí, když chce trollit, ať si trollí, ale jinde. napadla mě jiná věc (protože fakt dusno v ložnici máme každý ránoú. vím, že to není smrtelný, ale bolí z toho hlava a prostě mě to vadí. to není jako chalupy, které větraly... bohužel m máme byt fakt utěsněný. Ale našla jsem na netu elektronický otevírač okna. Není drahý ! Vykašlu se na měření a koupím ten. Naprogramuju si ho na noc a třeba i přes den, aby se okno vyvětralo, mezitím co budeme spát a vyměnil se vzduch... Mám z toho radost, manžel říkal že to vypadá dobře a že by to mohlo pomoct. 🙂
Odpovědět
A fakt si myslím, že to blbost není, když to může aspon zčásti přispět ke zdravému ovzduší v našem domě. Jestli stmívače na lustry, bezdrátové nabíječky a ledničky na víno jsou k něčemu, pak tohle je daleko užitečnější vychytávka. Každá drobnost pro naše zdraví bude fajn 🙂
Odpovědět
@travas tenhle nouma je jen prodejce takovejch nesmyslu!!!! Proto tady pise sve nanóóny a to me nijak nevadi ale vadi me ze se nechaj lidi zblbnout takovejma hloupostma.takovejch nesmyslu co lidi nakoupi a pak breci ze nemaj penize....
Odpovědět
@michalplechacek už to vidím. žádnej profil, komerční popis... ale to je jedno. stejně jsem si to vymyslela sama, šla se zeptat sem a nakonec se nakonec rozhodla sama a jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: ale o tom by tyto stránky měly být, že jen dostanete informace, zkušenosti a postřehy, ale rozhodnout si to musí každý sám, co je pro něj nejlepší. Nikdo vám nic nepřikazuje, nebo neměl by :-) . Je to na vás.
Odpovědět
O tom zadna ja takove veci vyuzivam jako zdroje novinek-(jit s dobou)ale jak rikam kdyz se u toho nepouziva hlava pak bych se utopil v nesmyslech 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?