Stůl z vlastního dřeva - zkušenosti

Ahoj, nechával jste si někdo vyrábět nábytek z vlastního dřeva? Je to realizovatelné a vyplatí se to vůbec? Máme na pozemku celkem vysoký akát, který budeme kácet, tak mě napadlo, jestli ho nevyužít a nevyrobit z něj jídelní stůl, konferenční stolek a případně nějaké příruční odkládací stolky (nic složitého). Dřevo je to prý kvalitní, tak mi přijde škoda ho jen tak spálit. Jaký je postup? Dovézt na pilu, nechat proschnout (stačilo by volně ložené na půdě?) a co dál? Stavět jsme ještě ani nezačali, takže času je dost... Díky všem. Především bych poprosila @ceslik, jestli by se nezúčastnil diskuse.
Odpovědět
My máme schodiště z vlastního modřínu. Určitě to chce dát do sušky, jinak to bude schnout leta a stejně to nebude ono. Počítejte ale, že i z vlastního dřeva to nebude úplně za pár korun. .
Odpovědět
@p92 No právě, že nedokážu odhadnout, jestli se to vůbec vyplatí. Kolik vás stála doprava, řezání na katru a ta sušárna? A ve které chvíli by se to dřevo mělo sušit? Hned po pokácení a pak třeba vysušené uložit na 2 roky na půdu nebo naopak nechat ležet kmen (ale ten by musel ležet venku) a řezat i sušit až těsně před výrobou?
Odpovědět
zeptám se, nejde ten strom zachovat? myslím že je škoda zdravý strom kácet
Odpovědět
@iveta_89 To je na jinou diskusi :-) Jako kdybychom strašně moc chtěli, tak by asi zachovat šel, myslím, že momentálně přímo do půdorysu nezasahuje, ale dost by zkomplikoval výstavbu, byl by strašně blízko domu (ještě navíc před dveřmi do skladu) a je už teď hodně vysoký a vyroste snad o metr za rok. Stín by nám na pozemek žádný neházel (jen na střechu a na silnici) a navíc od něj máme všude po pozemku výhony, kterých se budeme ještě dlouho zbavovat...
Odpovědět
Napíšu,jaj budu mít více čas;-).... ale akát se moc na stůl nehodí.....jeho dřevo hodně praská je spíše vhodný na venek ;-)
Odpovědět
@ceslik Na tvůj názor si ráda počkám ;-)
Odpovědět
:-D
Odpovědět
Zjišťovala jsem to cca před rokem. Na pozemku jsme měli dva obrovské krásné ořechy. Sám člověk z pily mi to nedoporučil, protože nikdy nevíte, jak vypadá strom uvnitř (a u nás zvenku vypadal velice dobře a zevnitř nakonec částečně nepoužitelný). Navíc by se to prý muselo nechat pořádně proschnout a to je na hodně dlouho. A pak otázka je, kolik je toho z toho stromu pouzitelneho.. u nas by to byla podlaha pry ani ne na jeden pokoj (a to byly opravdu velke stromy). A tak nejak jsme pocitali i s vyssi cenou, nez za jakou je mozne koupit normalne v obchode, protoze to suseni, uschovani dreva (my jsme to navic nechali i shazovat, coz nebylo zrovna levne) a nasledna pila plus aby vse ziskalo tvar neni zrovna levne.. ale je fakt, ze u nas to zase melo citovou hodnotu...
Odpovědět
Ahoj,tak k tvému tématu;-). Akát se na nábytek moc nehodí. Jestli ti opravdu vadí a zabírá místo,tak ho použij na kůly k ohradě,plotu nebo na nábytek k venkovnímu použití...tam je akát králem všech dřevin;-)..možná by šly udělat nášlapy k schodišti. Stůl bych doporučoval vyrobit z dubu nebo jasanu .....ořech,třešeň, jestli seženeš můžeš také použít. Já mám skoro všechno dubové ale měl jsem výhodu,že jsem skoro 4 Kubíky dubového dřeva dostal darem od mého strejdy ;-),takže jsem hodně ušetřil.....cena dubového dřeva se pohybuje od 16-24 tisíc a to je balík. :-| . Samozřejmě je výroba nábytku pracná ale nic ti nenahradí pocit si ze svého dřeva udělat svůj vlastní kus nábytku. Kmen samozřejmě musíš skácet a nikdo ti nezaručí,že bude dřevo zdravé a použitelné. Pak odkornit a nejlépe nechat nařezat na pile,katru....dřevo po nařezaní buď nechat venku( stinné místo) uležet přes zimu aspoň jednu zimu a pak dát vysušit do sušárny.( cena cca za kubík dřeva 1200 kč ) a pak hurá do stolárny a tvořit daný nábytek. :-D......ještě pár pozitiv....uděláš si daný nábytek přesně na míru a bude vypadat přesně tak,jaj chceš ty sama a bude tě to hřát u srdce ;-))..... cena takového nábytku z masivu je dost drahá ale co je dneska levné a rozdíl mezi laminátem a masivem je šíleně velký;-)....dřevo bude krásné i za 100 let za laminát neručím:-)). Mě osobně stůl z dubu vyšel na 17 tisíc ale 5 tisíc stálo jenom kování,2 tisíce dub v kulatině,3 tisíce olej osmo ale já ho používal i na druhý stůl,schody,dveře atd,1200 sušárna,pořezání na pile 600 kč ,zbytek výroba. Rozměr ale je 240 cm krát 90 cm šířka... je fakt obrovský.....nohy mají rozměr 17/17 cm ....deska je silná 7 cm .....kolik myslíš,že by stál v obchodě? Já ani nechci vědět :-D ....ten stůl ale každý obdivuje,žasne,prohlíží si ho ze všech stran,ptá se kolik stál ,kolik váží atd je to fakt kus nábytku. Cenu znáš....výhody znáš....zbytek musíš zvážit sama.
Odpovědět
@lennisek1 Já si právě říkám, že v tak malém objemu se to nevyplatí, protože ty úkony (pila, suška atd.) se stejně budou muset provést :-( Když už máš ale tu zkušenost, můžu se zeptat, kolik stálo to kácení? A co jste nakonec udělali s tím dřevem?
Odpovědět
@ceslik Díky za vyčerpávající odpověď :-) Ohradu neplánujeme, plot jsme už postavili z menších akátů, co byly všude po pozemku, a schody mít nebudeme, takže možná ten stůl na terasu... S těmi cenami pily a sušárny jsi mě docela mile překvapil, to není tak strašné, jen ty neustálé přesuny toho dřeva by to dost zkomplikovaly. A to prvotní nařezání na pile už je do finálního tvaru (tzn. např. 7cm prkna na desku a 17x17 hranoly na nohy)? Promiň, že se ptám jak nýmand, ale je to pro mě úplně neznámá oblast :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?