Topit dřevem nebo plynem?

Dobrý den, koupili jsme dům, kde se plynem protopilo cca 36000kw za rok. Je tu i možnost topit krbem. Cena už suchého dřeva by byla 1600 za sypaný metr. Dává smysl vůbec kupovat dřevo? Nebo letos koupit dřevo a nechat ho vyschnout a topit plynem? Nějak si to sama nedokážu spočítat... děkuji
Odpovědět
Záleží na krbu a ceně plynu. Plynaři mají sazebník za kWh (asi 1.5 Kč, ale nevím, jestli je to s daní a distribucí). Mrkněte na výkon krbu a spotřebu dřeva kg/h. Pokud by 6kW krb měl účinnost 75 % a spotřebu 2 kg/h, vyjde Vám kubík (asi 450 kg) suchého dřeva na vytopení 1.000 kWh. Jestli máte takovouto spotřebu, museli byste neustále přikládat. Jinak snad pořídit peletový automatický kotel. Spíš bych ale uvažoval nad izolacemi. Neznám sice plochu a polohu domu, ale přijde mi to šílené. Osobně bych tam nedával ani automatický kotel, i tam se bude muset dodávat co chvíli materiál.
Odpovědět
Jen pro doplnění - reálný nový krb může mít účinnost třeba 80 % a spotřebu 1.5 kg/h. Potřebovali byste asi 25 kubíků dřeva na zimu. Větší kamna by to dala i s 20 kubíky. A těch 20 kubíků se do kamen musí nějak dostat (v období od října do března je to 3.3 kubíku za měsíc, a tedy 45 kilo za den).
Odpovědět
no ti majitelé měli měsíční zálohy 4500 Kč, takže protopili okolo 55 tisíc ročně, my bychom měli lepší sazbu a bylo by to asi o třetinu levnější. Dům je zateplený, takže ta spotřeba se mi zdá také veliká, ale je fakt, že je to obrovská vila ze 40. let, jak se dá ten dům víc izolovat?
Odpovědět
Profilova fotka
@tanyya dřevo je pro ty co se tím baví, když to berete jako relax je to ok pokud se k tomu budete nutit je to otrocina Dřevo je taky potřeba někde skladovat a mít ideálně 2 roky vyschlé a pokud byste potřebovala 20 kubíků na sezonu je těch 60 už poradna hromada, výhodou je že teď se dá sehnat dřevo za babku (tedy např. Ve 2 metrech ne nastipane :-) )
Odpovědět
Na to jsem se právě ptala - takže asi nemá cenu kupovat metr za 1600 Kč vyschlého dřeva, ale spíš topit plynem letos? A na příští rok koupit levnější nenařezané nevyschlé dřevo?
Odpovědět
@tanyya Duležité pro výpočty jsou jaký metr za těch 1600kč máte na mysl . Je sypaný metr , rovnaný metr nebo plnometr (počítá se kostka dřeva bez mezer) . Jinak krb je spíše estetické topidlo s nižší učinností (je vlastně zazděn a odchozí kouř je málo ochlazován) . Na klasické topení jsou lepší kamna . Tam dáte na kouřovod spalinový teploměr a krásně máte přehled kolik pouštíte tepla do komína a jak máte topit .
Odpovědět
Profilova fotka
@jendad "Cena už suchého dřeva by byla 1600 za sypaný metr" coz je asi 0,4m3 @tanyya - ta cena za drevo je tak brutalni, ze by vas to vyslo stejne jako ten plyn, akorat budete mit navic tu praci. vyhrevnost 1kg sucheho dreva je cca 4,2kWh, takze byste na dodani 36MWh potrebovali 8,5 tuny dreva- pri hmotnosti cca 670kg/m3 to je cca 12,7m3 - coz odpovida 31 PRMS - spalila bys drevo za cca 49tisic. V realu by to bylo asi jeste vice, protoze se musi pocitat s nizsi ucinnosti krbu - pokud by mel 80% tak si pricti dalsich 20% ceny neco jineho by to bylo, kdybys mela drevo ze samotezby za 500kc/m3 ale topit kupovanym susenym drevem s takovouhle spotrebou je nesmysl.
Odpovědět
@jumpmans Aha díky za upřesnění . Ted jsem zjistil , že to má paní napsané na začátku . Vypočet je dost brutální , vychází to pomale na 6kč na kilo . To už je možná lepší topit briketami . Ty jsou více vysušené (méně vody větší uččinost)
Odpovědět
@tanyya výpočty, výpočty. Když řešíte finance, tak počítáte také s časem, kdy budete štípat, skládat, nosit, přikládat, vymetat, odnášet a znovu štípat a do toho zametat a uklízet? Dřevo na chalupu ano, na full time bydlení ne. Není to ani tak o penězích jako o čase. Přihodit do krbíku nebo do kotle dřevíčko a poslouchat praskání je super, ale jít zatápět ráno za tmy, když nemám připravené dřevo, venku mrzne a je sníh a do toho prší, to jsou 2 rozdílné věci se stejným efektem :-) Samozřejmě když dřevo, tak záleží na tom, zda Vám za domem roste les buků a baví Vás to připravovat (opět čas) a nebo musíte kupovat naštípané za tuto cenu. Oboje je ok, ale pokud budu celoročně kupovat štípané palety, tak se nedoplatím. Pokud je beru jako hobby (chalupa), tak štípané je v pohodě. A pak je tady ten plyn...
Odpovědět
Rozhodně vám dřevo, a obzvlášť za uvedenou cenu náklady nesníží. Pokud je plynový kotel starší, nahradit novým kondenzačním. Úspora je netopit, tedy investovat do snížení tepelných ztrát. Dnes na to jsou i dotace. Dřevo je hodně práce a jeho pálení v krbu kvůli teplu je vyhazování peněz z okna.
Odpovědět
@jarda77 děkuji za reakci, problém je v tom, že jsme kupovali dům po rekonstrukci, takže vlastně už nemáme moc peněz na další investice, jak jsem psala - je zateplený, okna tu jsou, ale vše je z roku 2000 včetně toho kotle, může tohle být důvod tak veliké spotřeby? nebo pro 230m2 je to normální spotřeba? není to možné poznat z energetického štítku, kudy jdou největší úniky? děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?