Užitečné vychytávky v domě - podělte se :-)

Zdravím, zásadní věci si při plánování bydlení člověk ohlídá, ale co něco navíc? Máte nějaké vychytávky, na které jste pyšní?:-) Něco, co je užitečné, efektní, vtipné apod.. Napadá mě třeba shoz na prádlo, viděla jsem super poličku, která má vzadu háčky na zavěšení dekorací, třeba má někdo pěkný koutek v kuchyni pro kávovar a rychlovarnou konvici, zajímavé odkládací místo v zádveří, užitečné detaily v kuchyni, zajímavě řešené vestavné skříně ..Prostě takové detaily, které člověka upoutají a líbí se.. :-) Předem díky za nápady, nejlépe i s fotkou.
Odpovědět
Profilova fotka
v mnoha domácnostech zastoupeno - deska poblíž susičky na skládání prádla. U nás kus pracovní desky z kuchyňské linky. Luxfery do míst, kam se špatně dostane světlo. Jinak asi nic super nemáme... ;-)
Odpovědět
Tak já sama sobě závidím naši špajzku :-D Je to prostě bezva prostor pro spoustu věcí, sice není nijak velká, ale je to fajn. A manžel ji navíc vylepšil, protože tam udělal automatické rozsvěcování světla - když otevřeme dveře, rozsvítí se, když zavřeme, zhasne se. Stálo to pár korun a z tohoto jsme teda nadšení oba dva - jako malí, fakt :-D
Odpovědět
Profilova fotka
u mě vede vstup do garáže suchou nohou, v původním projektu byl hlavní vchod do domu z boku, já dal hlavní vchod z čela domu vznikla další menší předsíň. A nechal jsem si přivést vodoměr z řádu až do domu tzn že jsem ušetřil nemálo peněz na retenční nádrž před domem.
Odpovědět
Rozhodně nelituji světlovodu. Je to skvělá věc. A asi budu i hrdá, až za rok uděláme pergolu. Přemýšleli jsme děsně dlouho, jak na ni, a nyní mi náš nápad přijde geniální. .-) Ale asi 3 roky přemítání. Za rok dám foto. .-)
Odpovědět
Nám se moc líbí "probourání se" do bývalé kotelny. Z kotelny je kuchyně, vše spojené s obývákem. Krásný otevřený prostor s 2 fr. okny do zahrady. Ale to je spíš o návrhu rekonstrukce... Vychytávkou by mohlo být udělání sezení pod oknem v koupelně. Máme široké zdi a budeme zateplovat, tak bylo možné zeď ubrat a vytvořit odkládací/odpočívací prostor... Jinak moc fajn téma, díky.
Odpovědět
@janaa1 díky za tip, tu taky plánujeme a těším se na ní :-) A to je nějak napojen na pohyb dveří? nebo jak to funguje to světlo ? :-)
Odpovědět
@dracula super tip, díky. našla jsem v komentech, že stál cca 15tisíc? a to je jedna "trubka"? nebo se dá třeba rozdvojit do dvou míst? Jako vypadá to super, to bych vůbec neřekla, že z toho bude tolik světla! taky plánujeme bungalov, takže to určitě bude na pořadu dne
Odpovědět
@outanka Je to taková krabička, která se namontuje do dveří...nooo, radši se zeptám večer manžela jak se to "odborně" jmenuje, ať tady nemelu nesmysly a napíšu to ti trochu normálně :-D Jo a kdyby to šlo, tak - jak už tady psal @jirkonson, určitě bych udělala vstup do domu přes garáž "suchou nohou", to je určitě taky supr! To my, bohužel nemáme, neb nemáme zatím ani tu garáž :-D Ale, snad aspoň ta garáž snad někdy časem bude ;-)
Odpovědět
Já bych řekl, že super věc je mít spíš, do které se vleze spousty věcí. Pak prostor na pračku a sušičku zvlášť ještě s místem na prádlo a ten shoz na prádlo jsem taky někde viděl a dost se mi to líbilo :-). Ale projít suchou nohou z garáže domů je top :-)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpovědět
Profilova fotka
Pohled ze zadu domu. V dvojgarazi mám miste na dilnu😁
Odpovědět
Profilova fotka
mít koupelny nad sebou, tak rozhodně shoz na prádlo. my je máme na opačných stranách, takže mám smůlu a budu to muset pořád přenášet :-( za úžasné na domech považuji naprostou klasiku, která nám ale bude chybět. úložné prostory. takže sklep, garáž, dílna, půda...co se týká interiéru, tak mě přijde vychytané mít co nejvíce nábytku ode zdi ke zdi a od podlahy ke stropu, vše zabudované, schované, minimum pracholapacích prostor. super jsou různé dobře využité niky. máme i to světlo ve spíži na senzor pohybu, jak tu už padlo :-) bohužel stále na domě pracujeme a nebydlíme, ale téma mi přijde fajn a bude hezké se podívat i přímo na fotky detailních vychytávek, třeba rozdělovačů v kuchyňských šuplících, vymazlené spíže, šatní skříně...u nás jsou vychytávky spíše technického elektro charakteru, co si přítel přál. např. centrální vysavač. máme na něj "zásuvku" i z venku na vysávání auta. k domu pro mě rozhodně už dnes patří i osvětlení vchodových dveří na fotobuňku. my budeme mít kompletně chytrou domácnost, takže vlastně na čidla hodně věcí, přítel si hraje s nastavením topení a světel v mobilu. jelikož není z domu vidět na branku, tak budeme mít i zvonek s kamerou a hosta uvidíme v hlavním prostoru na tabletu na zdi. po čem toužím je udělat u domu, později terasy nějaký kohoutek s korýtkem, něco jako mívají v přímořských letoviscích u branky apartmány, aby si lidé omyly nohy z pláže od písku. vzhledem k počtu našich čuňátek bahnících se věčně bosky v zahradě...koupelna je pak přes celý hlavní prostor, bohužel nešla dát hned pod horní koupelnu, aby byla u zahrady.
Odpovědět
Článek se načítá
Ještě jsem si vzpomněla, že bych sem mohla napsat , že mi doma ještě přijde super mít dvě šatny. Jednu máme u ložnice a jednu má syn u pokojíčku. Díky tomu i malé místnosti nepůsobí nijak stísněně a jsou vzdušné. Každý se u nás podivuje, kolik máme místa, že to zvenčí nevypadá. Jenže vtip je v tom, že je to dřevostavba (užší stěny) a ještě ke všemu nemáme v místnostech moc nábytku, když jsou šatny. .-)
Odpovědět
Tak my tiez este len projektujeme, ale moja jednoznacna podmienka bola pradelna. Uz z predosleho domu a aj sucasneho byvania v byte viem, ze pradlo (zbieranie, susenie, ukladanie, triedenie pred jeho vynesenim do skrine) tvori vzdy najvacsi neporiadok v obyvacej casti. A tym, ze je pracka a zber spinaveho pradla v prizemi, kde je spolocenska zona, tak ma moj milovany manzelik pocit, ze sa musi vyzliect zasadne v obvaku a rozlozit si vsetky svoje veci rovnomerne na kazdu stolicku....(ponozky su samostatna kapitola :) )A ak by sa do projektu nezmestila pradelna (co sa vdaka bohu podarilo), tak by pracka a susicka boli urcite na poschodi, kde sa clovek vyzlecie a kde sa to radlo nasledne uklada do skrin. Nasa pradelna bude samostatna miestnost s prackou, susickou, doskou na skladanie pradla, ulozne priestory a rozmyslam, ze tam nechame aj Tv aby som si tam mohla zehlit :) No a tesim sa strasne na velke okno na sedenie v obyvaku (180 x 180cm) - mavame vela navstev, takze to bude dodatocna plocha na sedenie, ked si vsetci sadneme na gauc. Chcela som aj spiz pri kuchyni - ale to sa bohuzial uz nezmestilo...takze bude dalej a tudis nie na jedlo, ale na odkladanie "beznych veci". No a na com momentalne pracujem je, aby v technickej miestnosti bolo miesto na okupani psa/vycistenie zablatenych holiniek - proste taky predlzeny sprchac, ktory bude sluzit viac na umyvanie viac zaspinenych veci rozneho druhu (skor teda tie spinavsie veci - pridem zvonka a umyjem psa/deti/boty...Svetlovod je prima vec - tiez bude :) A potom mame par vychytavok vonku na zahrade, ale to je specificke nasmu pozemku, nakolko mame svah, takze sa tam s tym da pekne hrat.
Odpovědět
Profilova fotka
@brufinka12 mohla by jsi rozvést ty venkovní vychytávky? Taky budeme nejspíš( jestli to klapne) stavět ve svahu ;-)
Odpovědět
@mat11 Tak vychytavky to nazyvam ja - pretoze sme predtym byvali na "placke" :) Napriklad nam vznikne pod terasou priestor, ktory budeme mat ako "zastresenu terasu" alebo detsky kutik - domcek/pieskovisko(este uvidime). Staviame novu opernu zed a tak ju vyuzijeme ako jednu stenu krytej pergoly, kde bude schovana aj venkovni kuchynka - zhora z domu to nebude vadit vo vyhlade. Mame tam prirodzeny svah zboku pozemku, tak tam asi pride detska klouzacka a uplne najvacsi ulet, nad ktorym sa bavime je, ze z tej terasy pojde do bazena klouzacka (projektant to zatial vstrebava) :) No a ak raz padnu tie nase stastne cisla v sportke, tak sa v tom svahu da pekne schovat sauna (ale to je este vacsie scifi ako ta klouzacka do bazena) :)
Odpovědět
Nevím, jestli se to "naše" dá označit jako vychytávky, ale hned ze zádveří je vstup do takového krcálku, kde se odloží boty, bundy, nebude se hrát u vchodových dveří na přetlačovanou. Dál určitě technická místnost s extra dveřmi ven- dostatečně prostorná, aby se vešla pračka, sušička, mrazák i jednotka od TČ. Pod schody bude mít mamka šatničku - sice malou, ale bude tam. Určitě spíž - na tu se moc těším. A v lince skříň s pojezdy, abych nemusela přehrabat půl police, když chci kokos. V patře velká šatna - 10 metrů. Tudíž méně skříní. No a pro mě osobně, jelikož jsem tvořivý člověk, tak místnůstka na korálky, mýdla, plotr..... Jelikož máme dům do U, tak mezi výběžky bude zčásti krytá terasa. Garáž bohužel nemáme, zato je v plánu krytý přístřešek na auta vedoucí až ke vchodovým dveřím, takže se dostanu suchou nohou.
Odpovědět
A ještě - na terasu vyvedenou vodu a zásuvku.
Odpovědět
Ja na nasom dome najviac milujem vzdusnost (priestranne miestnosti a vyssie stropy) a velke okna. Potom dalsie veci su garaz spojena s domom, velka technicka s kutom na zehlenie a vychodom von, vstupna chodna do L s velkym oknom a satnikom, exterierove zaluzie (ciastocne na dialkove), rekuperacia s klimatizaciou, plynovy krb, paralelna kuchyna, drevena podlaha, maximum vstavaneho nabytku- v nahodnom poradi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@brufinka12 náhodou klouzačka do bazénu je parádní záležitost. já ji dělám dětem v malém měřítku. nafukovací bazének a do něj daná klasická skluzavka. mít to z terasy z většího bazénu, tak se jdu klouzat s nimi :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My teda ještě nebydlíme, takže to není ozkoušeno, ale co se mi líbí: - na mé přání navazuje kuchyně na jídelnu s obývákem, ale lze ji oddělit posuvnými dveřmi (důvody: hluk, pachy, binec, bezpečnost - malé děti nechci mít u smažení apod.) - projektant vymyslel malou místnost vedle obýváku, která slouží k zadnímu přikládání do kamen, tam bude tedy prach, pomůcky a určitá zásoba dřeva, má to i malé plné okýnko, kterým lze podat polena z venku, v obýváku tak nebudou zbytečné krámy, nepořádek a dvířka zepředu nepálí - obkladač vymyslel vsazené zrcadlo, co je v jedné rovině s obklady, to jsem třeba vůbec neznala
Odpovědět
Profilova fotka
@antoinet to okýnko není moc praktické i když se to jeví přesně opačně. Znám to z vlastní zkušenosti ;-)
Odpovědět
@blahova_andrea To korýtko je super nápad....zakopuk terase rovnou nějakou starouvanu :-)....u našich dětí to nohama rozhodně nekončí :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@antoinet zapuštěné zrcadlo vypadá báječně. jen my nejsme na pracholapy a trváme na osvětleném zrcadle, takže nemůžeme zapouštět. nenašla jsem zapustitelné se zabudovaným osvětlením a věšet nad nebo okolo další světla nechceme :-( takže si pověsíme zrcadlo s led osvětlením a bude to jak tv v koupelně :-N
Odpovědět
@outanka Tak už vím, jak se jmenuje do udělátko do dveří, aby se tam samo rozsvítilo :-D Ta věc se jmenuje "koncový spínač" a musí být skokový, ne pozvolný. To manžel namontoval do krabičky a krabičku namontoval na obložky ve špajzu. Je potřeba to vychytat tak, že když se otevřou dveře, spínač sepne - pozn. na 2 vodiče jsou připojeny rozpínací kontakty a druhá strana vodičů je připojena na 2 kontakty ve vypínači klasickém...Klasický vypínač pak nefunguje, nevypíná. Takže tak...a stojí to fakt pár korun ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janaa1 my tam klasický vypínač rovnou nedělali a koupili obyč světlo se senzorem
Odpovědět
Shoz na pradlo, ktery vede z koupelny do sklepa az k pracce, senzor na svetlo ve sklepe a pradelne, kdyz nesu ciste pradlo, abych nemusela zhasinat Spajz hned u kuchyne Sklep Satna hned u vstupu do domu (zadne preplnene vesaky a rozkopane boty. Staci zavrit dvere a je uklizeno :-D)
Odpovědět
@blahova_andrea Jasně, to je taky možnost. Ale, ten jsme tam nechtěli, protože když pro sensor není pohyb, světlo nesvítí. Ale tady, když otevřu dveře, tak se svítí dokud dveře zase nezavřu - takže, když tam něco skládám a rovnám, tak se nestane to, že by se světlo pořád rozsvěcelo a zhasínalo, jak to sensory dělávají (a co mě někdy dost rozčiluje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janaa1 ten senzor si nastavíš, jak chceš. jak moc citlivě má brát pohyb a po jaké době má zhasnout. my si ho dáme na dýl, aby právě nezhasínal hned, to by nám taky vadilo. všude máme úsporná světla, tak ať raději chvíli déle svítí, když už tam nebudu :-N navíc pokud tam něco budu dělat, tak se budu hýbat a tudíž jen blikne. pro nás to bylo jednodušší než tahat další dráty, ubírat si na pidi zdi místo vypínačem...je fakt, že senzor, co se sepne a po pár vteřinách zhasne mě taky rozčiluje
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?