Betonová deska nad retenční nádrž

Na zahradě mám umístěnou samonosnou retenční nádrž na dešťovou vodu (8m3) a na ní cca 30 cm zeminy - což je dle výrobce maximum. Pokud bych chtěl více, je nutné nad nádrží udělat betonovou desku s přesahem 50 cm. Má s tím někdo zkušenost? Jak silnou desku jste dělali? Je možné použít kompozitní síť namísto kari sítě (jak silné)? Lije se deska přímo na nádrž, nebo na určitý nános zeminy (příp. dává se mezi zeminu a beton nějaká folie)? Díky. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@rades89 dá se říct, že je to spíš pojistka výrobce.. pokud přes nádrž nebudete vyloženě jezdit autem, tak bych to řešil tak, že na nádrž položíte např. XPS 15cm (a víc) a pak zasypete zeminou, tak aby byla výška zeminy těch 30-40 cm.
Odpovědět
Profilova fotka
@rades89 Jak píše @slamer řeší se to navýšením potřebné výšky polystyrenem a na to zemina ale je to tedy pouze pochozí né pojezdové. Pokud chcete po tom jezdit autem tak většinou výrobce uvádí svůj postup betonování nádrže. Ale spíš bych se poradil se statikem, to také výrobce uvádí že je zapotřebí řešit se statikem tento postup.
Odpovědět
Díky za tip, polystyren je dobrý nápad. To mě nenapadlo. Nicméně když se dívám na ceny, tak to o moc méně než betonová deska nevyjde. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@rades89 mrkněte na bazar tam toho je a za méně peněz než nový.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
@jarin1 @slamer Polystyren se mi podařilo sehnat, teď jej naskládám na nádrž a co dále? Igelit, geotextilii, nebo rovnou zeminu? Nebo nahoře na polystyrenu udělat betonovou vrstvu, či vyztuženou desku? Nebude polystyren v zemi degradovat a zemina klesat? Budu rád za každou radu.
Odpovědět
@rades89 Když tam dáš XPS nebude degradovat. Přežije tě to. Klidně dej pod to i nad to folii (igelit co najdeš). Celé o omotej. A zasyp. Trosku bych to před podkladovou xps zarovnal a udusal. A hotové. Nic to už neudělá... Já mám betonovou. Dal jsem vrchní desku 25 cm silnou. Zbytečně moc předimenzované. Po tom můžou jezdit tankové jednotky z ukrajiny a nic to neudělá 😄....
Odpovědět
@zateplovak A pokud použiju EPS, tak ten degradovat bude? Popř. jak jej tomu zamezit?
Odpovědět
@rades89 Eps bude sat vodu vice. Ale jestli pouzijes podlahovy eps dejme tomu eps 150. Slo by to. Klidne ho poradne obal folii a pak to zasypej. Ja daval na dome eps 200 do podlahy. Taky zbytečně předimenzované. Upřímně, aj kdyby to vlastně nasalo vodu, tak to ničemu nevadí. Nejde o izolaci ale o krytí retencky. A to by melo spolehlive splnit. Klidne dve vrstvy. Jestli ti zbylo. Obalto cele dokola a zasypej.
Odpovědět
@zateplovak Tak jsem se dnes pustil do práce. Teď se nemůžu rozhodnout, jestli nad polystyren udělat betonovou desku s přesahem, nebo celé jen zahrnout hlínou. Terén bude ve výšce poklopu, 30 cm od polystyrenu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?