ČOV + dešťovka - kam u novostavby?

Budu stavět na konci obce, kderá nemá splaškovou kanalizaci. Je zde pouze dešťová kanalizace a jestě ne u mého pozemku, tak se mi nabízí 3 varianty kam s odpady: 1) na splaškovou kanalizaci postavit ČOV a na čistou vodu z ní zasakování + dešťovou vodu vést přes sousední pozemek výkopem 80m do obecní kanalizace (dobrý spád), a to nevím jestli mi to soused povolí-spíš ne (pokud ano, tak voda z ČOV by se tam mohla vést také). 2) na splaškovou ČOV a na čistou vodu z ní zasakování + dešťovou vodu vést do obecní kanalizace, přes pozemek kde bych se vyhnul sousedovi (rodinný), výkopem 110 m (minimální spád) a voda z ČOV by se tam mohla vést také. 3) na splaškovou vodu ČOV se zasakováním a na dešťovou také zasakování na svém pozemku u RD. Nebo je nějaká jiná varianta, může se voda z ČOV jen volně vypustit na svůj pozemek? Co si myslíte že vyjde nejlevněji? Díky.
Odpovědět
@jirkaking Nejlevněji vyjde určitě vsak :) Případně jímka na přečištěnou vodu s využitím pro zalévání. Obojí musí povolit. Jedno na základě geologického průzkumu a druhé na základě velikosti pozemku. Jen u povolení nám napsali "dočasně". Což chápu tak, že když si už nikdo nikdy nevzpomene, tak trvale.
Odpovědět
@davescz Díky, mám výpočet na dešťovou vodu na 0,42 l/den a 155 m3/rok, tak mám strach, aby to ten vsak pobral (abych to nemusel dělat 3x3x3m), když budou nějaké delší deště.
Odpovědět
@jirkaking To první číslo nebudou l/den, ale m3/den. Vsakujeme podobné množství z čističky. Je nás pět a denně se sprchujeme. Takže v průměru je to možná 0.42m3/den, ale z toho bude 90% v čase 21-23h. Jako podloží máme jíl, takže jsme museli jít přes 2,5m do hloubky, až na písek. Velikost nic moc. Ale zatím nemáme nejmenší problém. Máme na výtoku pískový filtr, který vodu ještě dočišťuje. Plocha střechy je cca 200m2 a dešťovku zatím pouštíme do maličkého jezírka pro kachny a z něj to přepadem teče na trávu. Ale vsakuje se to krásně. Jsme skoro na rovině. Daleko větší problém máme s dešťovkou, když jsou letní dvoutýdenní deště. To nám pak v některých místech na zahradě voda stojí a vsáknout se nechce. Ale nepochází se střechy. Asi nejlépe uděláte, když se obrátíte s dotazy na nějakého výrobce čističek. Oni budou přesně vědět aktuální podmínky.
Odpovědět
Profilova fotka
ohledně vsakování se dělá vsakovací zkouška zeminy, některé úřady ji dokonce vyžadují. Vyjde z ní koeficient do výpočtů kolik je Vaše zahrada schopná zasakovat. Akumulační nádrž na zalévání je fajn, ale musí být dost velká, aby měla smysl i v létě.
Odpovědět
Profilova fotka
Pro vsak by úřad měl chtít hydrogeologický průzkum a ten se dělá, kromě jiného, také na základě vsakovací zkoušky - v podstatě jak píše @xajaneckova a také by měla být zdrž na vodu. Můj známý si udělal takovou nádrž na dešťovku a z toho bral užitkovou vodu nejen pro zalévání, ale i na WC, což se mi zdá být dobrý nápad :-)
Odpovědět
@davescz ... to dočasně znamená - do doby než obec vybuduje splaškovou kanalizaci ... je to ze zákona povinné :-S ...
Odpovědět
@lucijeje My bydlíme uprostřed města a splašková kanalizace tam samozřejmě je. I tak máme povolenou čističku. Pokud je to dané zákonem (a to teď nevím), tak tam bude podmínka, že to musí být technicky možné a ekonomicky přípustné. Nevím, kdo to posuzuje, ale obojí si myslím, že u nás možné je. Takže pokud město přijde a na vlastní náklady mne připojí, nebráním se. Z mého pohledu to samozřejmě ekonomicky přípustné není :D
Odpovědět
Profilova fotka
Taky stavíme v obci, kde není splašková kanalizace, ale jen dešťová. Na stav. úřadu nám povolili vypouštět do dešťové kan. jen vodu z ČOV, vodu dešťovou ze střechy svádíme do vsaku na konci zahrady. Nemuseli jsme mít žádný hydro. průzkum. Nebylo by od věci to zkonzultovat prve se stav. úřadem.
Odpovědět
Podmínky jsou asi různé, my se třeba nikoho na nic neptali. Dali jsme na stavák projekt, v projektu byla čistička. K tomu dokumentaci k čističce a bylo. Žádné průzkumy. Bylo to v roce 2009.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Na našem úřadě chtějí hydrogeoloický průzkum jak pro studnu, tak i pro ČOV se zasakováním. Nechám si udělat projekty na vrt i ČOV+zasak i když mě na úřadě říkali, že to zasakování se může hodně prodražit, záleží na podkladu. Může se do jednoho vsaku zasakovat desťovka i ČOVka?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Prosím, kdybych chtěli ČOV s tím, že přečištěná voda by šla do jímky? je nutné i k tomuto mít udělaný hydrogeologický průzkum?
Odpovědět
@adula000 Na to průzkum nepotřebujete, ale musíte nějak řešit, co s tou přečištěnou vodou. Hlavně v zimě...
Odpovědět
Článek se načítá
@atilius to je jasné, přečištěnou vodu chceme využívat na zalévání a v zimních měsících mě akorát napadá odčerpání, něco jako kdybychom měli žumpu a musel bychom ji vyvážet
Odpovědět
@adula000 no, musíte to takhle mít schválené. V zásadě jde o to, že abyste to takhle mohli mít, a nemáte-li obecní kanalizaci, tak musíte mít životním prostředím schválenou aspoň žumpu a na stavebním úřadě schválenou realizaci žumpy jako "čov+jímka" bez přepadu, tj uzavřený systém, který se pak vyváží.
Odpovědět
@atilius v obci kanalizace není, ale v územním plánu obce je zmíněno, že se odvod splaškových vod řeší buď žumpou nebo ČOV. Ale tak problém by to tedy neměl být ne? jelikož však není možný a žumpu nechceme, tak to chceme vyřešit takhle.
Odpovědět
@adula000 jj, možné to je. Určitě lepší, než žumpa. Ale jde o to, co po vás ty zmíněné úřady budou chtít. Ale to se tady už nedozvíš, to budeš muset na úřad :)
Odpovědět
@atilius prosímtě a tedy, kdyby to takhle teda schválili, tak musíme i tak podávat na životní prostředí, nebo to jde vyřešit v rámci projektu spolu s domem?
Odpovědět
@adula000 Podle mě musíte jít na životní prostředí, aby vám schválili, jak budete nakládat s odpadní vodou. A to bude v rámci projektu domu :) Každopádně se může stát, že podmínky u vás jsou pro vsak vhodné, nebo můžou chtít ten hydrogeologický posudek, aby to posoudili, a když se ukáže, že je to vhodné, pak můžou trvat na čovce se vsakem.
Odpovědět
@atilius joo takhle, no vsak vhodný nejspíš není, alespoň taťka tvrdí, že je hodně jílovitá půda a sousedi si nechávali dělat posudek a nevyšel dobře.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?