ČOV - kvalitní, ale levná

Zdravím, vím, že kvalita nikdy není levná. Letos začínáme se stavbou RD a musíme mít ČOV. Na obci nám řekli, že výhledově do 5-8 let se bude stavět obecní čistička, a poté musíme naši čističku odstavit a připojit se na obecní, proto nechceme kupovat nějakou extra a dávat do toho moc peněz. Rodinný dům pro 5 osob. Poradíte? Děkuji a pěkný den všem.
Odpovědět
Profilova fotka
@jo5 máme Envi-pur, jestli je z vašeho pohledu levná nevím, ale my jsme spokojeni.
Odpovědět
@jo5 A co máte ve vodě vlastně špatného? Dělali jste rozbor? Bez rozboru nemá vůbec smysl o ničem uvažovat.
Odpovědět
@skunkos tak tomu fakt nerozumím. Jak mohou dělat rozbor odpadních vod, když ještě ani nemají postaveno?? =-)
Odpovědět
@jo5 pokud to má být jen na cca 5 let, možná by vyšela levněji jímka na vyvážení. Když jsme to vyřizovali my, tak nám taky tvrdili, že výhledově obec bude dělat kanalizaci, už je to cca 6 let a teď to spíš vypadá, že žádná obecní kanalizace nebude, spíš bude obec přispívat na pořízení právě ČOVek, což už se nás bohužel netýká neb máme více než rok po kolaudaci.
Odpovědět
@angie.shy Já nerozumím vám. Pokud mi obec řekne, že musím mít ČOV, tak první co řeknu já je "a proč?" Takže, pokud je tam obecní vodovod a je nutnost mít svou ČOV, tak bych jednoznačně chtěl detailní rozbor vody. Buď ať jej poskytne obec (určitě jej má, musí se periodicky opakovat) nebo ať vás umožní si tu vodu v nějakém místě odborně nabrat a udělat rozbor na svoje náklady. Teprve s rozborem v ruce se lze o něčem bavit. Jinak je to o ničem. Ono se totiž taky může stát, že obec "přehání" a ve vodě jsou třeba jen koliformní bakterie, které se dají eliminovat UV lampou (investice do 10 000 max). Stejná situace je i v případě, že budou stavitelé vrtat novou studnu. Po vyvrtání studny se něco odčerpá, udělá se rozbor a pak se řeší.
Odpovědět
Já budu kupovat tuhle: http://www.cisteniodpadnichvod.cz/pro... co jsem se díval na ceny, tak ono to pak už není takový rozdíl a všechny musíte postavit na desku, zasypat, dovést elektřinu, takže být na vašem místě, tak si koupím klidně i dražší a kvalitní a až výhledově obec postaví svoji čovku, což může být také za podstatně delší dobu, tak neexistuje síla, která by vás donutila se na ní připojit (prostě nebudete mít peníze na přepojení) aby jste nemuseli platit stočné a oni max. nedají prodloužení povolení na tu stávající a až by čistička dosluhovala apod, tak teprv bych uvažoval o připojení.
Odpovědět
@skunkos Mám dojem, že se vám to trochu popletlo, čističku musíme mít proto, že není jiná možnost ty sr* vypouštět jinak a jinam, to s vodou z vodovodu nemá vůbec nic společného. Pokud pak obec postaví svoji čističku a umožní napojení stávajících objektů, tak aby naplnila kapacitu a získala peníze ze stočného, se dobrovolně moc lidí nepřepojí a proto se to zkouší silou..
Odpovědět
@rimmer Jo takhle, máte pravdu, popletlo. Nedá se to řešit nějakou vlastní žumpou nebo to se nevyplatí finančně?
Odpovědět
@skunkos tady by byl spíš problém s úředníky, obecně nepovolují jímky na vyvážení, finančně by to bylo na pořízení šul nul, ono udělat pořádnou žumpu také něco stojí a prodražuje to častý vývoz vozem, to u čovky je vývoz max. kalu jednou za půl roku a když má člověk vhodný pozemek a může to využít na kompost, tak pak nemusí vyvážet vůbec nic.
Odpovědět
@skunkos jak píše @rimmer, máte to trochu pomíchaný. A co se týče ČOV tak to nepovoluje a nenařizuje obec, ale Odbor životního prostředí a ti už dají do podmínek, že pokud v obci vznikne obecní kanalizace, je povinen stavebník svou ČOV odpojit a připojit se tam. Navíc provoz ČOV je vždy časově omezený a musí se po několika letech žádat opět OŽP o prodloužení.
Odpovědět
@rimmer a když nedají to prodloužení, nehrozí pak dle nějakého zákona/nařízení sankce? Já tuším, že na životním něco hlásali, že bez povolení 30-50 tis. pokuta, ale nevím dle jaké legislativy.
Odpovědět
Strašná byrokracie.
Odpovědět
Článek se načítá
Dekuji vsem za diskuzi. Projektant navrhl nejakou do 50 tis(ted nevim nazev), a tuto cenu nechceme prekrocit, protoze az bude obecní cisticka, musime se napojit na jejich. Sileny system v te nasi zemi.😣
Odpovědět
No a co kořenová čistička, neuvažovali jste?
Odpovědět
@jo5 Pokud bych ti mohl poradit, udělejte čističku s nádrží na přečištěnou vodu a tu vodou používejte na zalévání zahrady. Takhle to děláme my a ušetříme dost vody. A zároveň, až bude hotová obecní kanalizace, tak můžete přepad z téhle nádrže napojit na kanalizaci. Tím využijete čističku s vodou a splníte podmínky obce k napojení.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Jde o to, jestli jim to OŽP povolí. Nám tohle nepovolilo povodí Moravy, že dle hydrogeologickeho posudku nam zemina nezasakuje dostatečně, aby nám to mohli povolit. Takže za čističku jsme mohli dát nádrž na přečištěnou vodu, ale tu bysme stejně museli vozit na čističku obecní. Takže tak samo jako když bysme měli žumpu a vyváželi přímo, ale DČOV a nádrž by pak pro nás byla zbytečná. Takže jsem projekt na DČOV a HG posudek (celkem asi 10 tis) schoval do šuplíku a koupil žumpu ...
Odpovědět
@sargic My to máme taky tak. Žumpu řešenou čističkou. A beru to spíš jako výhodu. Vodu vykropíme po zahradě po většinu roku, úplně bez problémů. Nemusím dělat pravidelné zkoušky na čistotu vody a posílat je do laboratoře.
Odpovědět
@jo5 ještě se zeptám jaké máte řešení přepadu? Do potoka? Do půdních vod? ono čistička sama o sobě do 50 tis. je dost drahá, co vše je v tom započítáno? I zemní práce/vsak? To nám udělalo docela dost navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
My uvažujeme o této https://www.cisteniodpadnichvod.cz/pr... aquatec microclar, má akumulaci na přítoku (máme velkou vanu), není drahá a lidi jí celkem chválí.. Ale mám strach z údržby.. Nemáte s ní někdo zkušenosti?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?