Dešťová voda na splachování a praní

Dobrý den, potřebuju radu. Řešíme problémy se sousedem, který se odvolal k našemu sloučenému stavebnímu a územnímu řízení. Nechce akceptovat náš hydrogeologický posudek a navržené řešení umístění retenční nádrže+vsakovací vrt+drenáže. Máme pozemek v mírném sklonu a on je pod náma. Jelikož máme jílovité podloží, tak se obává v případě přívalových dešťů se voda v nádrži rychle naplní a bude přetékat směrem k jeho pozemku. Spojil jsem se s hyrogeologem, který nám průzkum dělal a ten navrhl ještě další řešení jako zavést vodu do domu na splachování +praní. Nejdříve jsme s tímto souhlasili, ale jakmile nám ukázal cenový návrh projektant zdravotechniky tak jsem toto okamžitě zamítl. Prý by mě to všechno kolem a kolem stálo kolem 100 000kč (další nádrž, vodárna, čerpadlo, dvojí rozvody, filtry atd.) nehledě na to, že máme bitumenovou střešní krytinu, která je pro tento účel nevhodá (odplavování částic ). K čemu mi tedy je posudek s kulatým razítkem, když si za tím hydrogeolog nestojí ? Hydrogeolog je již na mě naštvaný, že jsem jeho nové řešení zamítl a mám pocit , že si hlídá svou prde.. Žádal jsem ho, aby odpověděl pouze na námitky souseda a nezahrnoval tam další opatření. Co myslíte ? Nebyli jste někdo v podobné situaci ?
Odpovědět
1
2
A co udelat bezpecnostni prepad ze vsaku do kanalizace? To by mohl VaK povolit.
Odpovědět
Btw....takovy hydrogeolog je na zabiti......pokud na to dal razitko, tak si za svym resenim musi stat za kazdou cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak velkou máte tu retenčku?
Odpovědět
@pepa89 Já se zpetám blbě, ale když máte jílové podloží, to znamená, skoro se to nevsakuje, jaký je rozdíl, když tam ten dům nebude a bude přívalový déšť? Tak se mu ta voda pohrne na pozemek tak jako tak, ne? Takže ta vsakovačka tu situaci už jen zlepšuje oproti dnešku, ne?
Odpovědět
@martii1 S kanalizaci se v naši lokalitě počítá do budoucna. Máme žumpu, kterou budeme vyvýžet jednou měsíčně. Sousedovi jsem již navrhl, že podél plotu uděláme žlábek pro případ větších dešťů a vodu svedeme pryč (čistě jen ústní dohoda jelikož toto by nám stavební úřad zamítl z důvodu nutnosti zachytit vodu na pozemku). Nesouhlasí. Budu trvat na svém, aby si hydrogeolog obhájil svou práci jinak po něm budu žádat vrácení peněz. Přece není normální, aby jakýkoliv laik napadl jeho průzkum a on sklopil hlavu a dělal mu ústupky, které jeho nebudou stát nic než jednu dobře formulovanou větu, ale nás to bude stát šílené peníze. Tím pádem může vrátit oprávnění k hydrogeologické činnosti, kterou mu vydalo Ministerstvo životního prostředí. Nepřeju nikomu. Dělám kolečka od hydrogeologa -úředníka na stavebním úřadě-projektanta domu-projektanta vody a kanalizace bez úspěchu. Hydrogeolog mi teď musí odpovědět na námitky souseda. Na stavebním úřadě potvrdí, že máme vše v pořádku a vyrozumí souseda. Ten se odvolá na kraj a pak se uvidí.
Odpovědět
@pepa89 můžu se jen zeptat k té střeše......jaká je životnost bitumenové střechy? Máme bitumenovou střechu na pergolce a po cca 3 letech je vidět, jak je zničená, drobné částečky bitumenu jsou stále splavovány.....u nás jde o pár stovek, max. tisíc, ale při představě, že tohle by mi dělala střecha domu, tak nevím.......díky
Odpovědět
@catt82 Retenčka je spočítána na velikost naši střechy na 5m3. zde nemám problém zvětšit velikost klidně na 8m3, ale s tím soused zase nebude souhlasit.
Odpovědět
@breberka Záleží na kvalitě. Známý má na domě tuto krytinu zhruba 3 roky a nesjou zde žádné známky poškození. Soused u rodičů má 10 let bez poškození.
Odpovědět
@pepa89 ono je strašně obtížné to posoudit, jako "horní soused" ...... my jsme při prvním návrhu souseda nad námi taky měli připomínku a chtěli přepracovat jejich systém vsakování a spol......bojíme se, aby nám to nešlo do vrtu.....přepracovali to a pak jsme problém neměli a nic nám už nezbývá. Pak bude jedině zle, kdyby se nám voda nějak znehodnotila - to zjistíme rozborem vody a pak budeme žádat nápravu.....chceme si ohlídat, jestli opravdu dělají, co maji v projektu, tak uvidíme.......bohužel nikdo nezaručí, že si lidi neprovrtávaji vsaky, nechávají to vyvážet a tak, že :-|
Odpovědět
@atilius Pro představu. Dům máme v přední části zahrady. Za domem máme navrženou retenční nádrž, kde poteče voda za střechy, za nádrží je vsakovací vrt a následuje drenážní systém. Tento drenážní systém je rozvětvený na zadní část zahrady. Soused tvrdí, že zrovna v tomto míste máme neustále podmočené místo (pokud prší více tak to tam čvachtá, ale neustále to není. Včera se tam jezdilo i autem a půda je pevná bez známky podmočení) a pokud do toho podmočeného místa přivedeme ještě drenáže tak to všechno přeteče a povalí to k němu na pozemek.
Odpovědět
@pepa89 díky za info
Odpovědět
@atilius tak on je taky rozdíl že teď tam má jen půdu, ale když tam bude i dům a terasy apod, tak o ten prostor bude půda mít co dělat aby to pobrala. @pepa89 my jsme si dle kalkulátoru měli mít 4m3 jímku. Zvolili jsme 6-7m3 pro jistotu a protože dodavatel si začal ode dne závozu hrát na mrtvého brouka, museli jsme objednat jímku jinde a pro danný rozměr jsme muselil dát 10m3. Svody máme pouze z střechy a naplnila se za cca 3-4měs bez odčerpávání. Co se týče používání vody v domě, tak nám to nacenili na ca 25-30tis, ale odmítli jsme, protože jsme četli v pár zkušenostech o smradu v domě a pak nikdy se to nevrátí ta investice. Jinak půdu máme taky jílovitou.
Odpovědět
Článek se načítá
@pepa89 Ono opravdu záleží jaké máte podloží. Jen pro představu, taky máme jílovité podloží, ve kterém jsem vykopal malé jezírko (objem cca 200l) bez folie a za týden se vsákne voda v tomto počasí o 1-2cm, takže za vydatnějších dešťů si dokážu představit, že se tam ta voda bude u vás hromadit. Než jsem na zahradě udělal drenáž, protože jedno místo je tam jako mísa, tak se tam na jaře držela voda i tři týdny než se to vsáklo. Tohle může být reálně problém. Ale je pravda, že na to by měl odpovědět hydrogeolog a navrhnout pořádné řešení - napoprvé....
Odpovědět
@nitro On nám pořád tvrdí, že jeho nádrž 6m3 se naplní za jeden den když prší hodně. A do domu to tahat nyní taky nechci z důvodů návratnosti a nechci mít zbytečně další zařízení, které se mohou pokazit nebo nefungovat správně.
Odpovědět
@pepa89 to má hrad a nebo si tam dolévá hadicí ne? Máme tu 10m3 zapojenou od září 2016 kvůli kolaudaci. Od té doby jsme ji tak 1x celou vypustili (postupně), protože nemáme ještě trávník a používáme vodu z ní pouze na betonáž
Odpovědět
@atilius Přesně tak. Ten vsak je špatný to vím, ale s tím se mělo počítat od počátku. Je to RNDr s mnohaletou praxí tak to nechápu.
Odpovědět
@nitro Má obyčejný dům zastavěná plocha odhadem 130m2
Odpovědět
@breberka Ale od toho posouzení jsme si nechali dělat hydrogeologický průzkum s návrhem řešení. Dělá to člověk s oprávněním, které mu vydalo Ministerstvo životního prostředí a má praxi desítky let. To jsem nemusel platit nic a udělat si to jak chci po dohodě se sousedem a bylo by.
Odpovědět
@pepa89 No to je teda smutne.....proste hydrogeolog si musi stat za tim co orazitkoval. Vy muzete udelat ustupek v ramci dobrych sousedskych vztahu, ale to je vase rozhodnuti a ne hydrogeologa. Takze bych trvala na tom ze jeho posudek je spravne a at si to obhaji u stavebniho uradu. Soused proti vam bude muset dat protiposudek pokud chce uspet.
Odpovědět
@atilius Rozdil je v tom, ze vy tu vodu ze strechy (celkem velka plocha) stahnete do jednoho mista. Kdyby tam byla jen trava tak se to vsakuje na cele plose....kdyz bude opravdu privalovy dest, tak to souseda vyplavi i kdyby tam novy dum nestal.
Odpovědět
@martii1 Ano klasický déšt, který by přirozeně spadl na místo, kde bude stát náš dům bude přiváděn do nádrže, co přeteče do vsakovacího vrtu, kde dle posudku hydrogeologa již vsakování je a kdyby náhodou tak drenáž po zahradě. Přívalové deště jsou něco neočekávaného na co se nedá běžně připravit. I na běžně propustných plochách se v době přívalových dešťů tvoří jezera. Máme již vše naprojektováno. Příjezd pro auto, parkovací stání, žumpu, chodník a předělání by bylo strašně náročné na rozmístění, protože soused si představuje, že právě tyto místa jsou jako jediná vhodné k vyvedění drenáží atd :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Nedělej si s tím starosti. 1) v § 21 odst. 3 vyhlášky č. 501/2006Sb. se říká, že: vsakování dešťových vod na pozemcích staveb pro bydlení je splněno, jestliže poměr výměry části pozemku schopné vsakování dešťové vody k celkové výměře pozemku činí v případě samostatně stojícího rodinného domu a stavby pro rodinnou rekreaci nejméně 0,4, Předpokládám, že tohle splňujete. V takovém případě po vás ani nikdo nemůže chtít hydrák. A vy nejenže splňujete výše uvedené, ale navíc!! máte nádrž na vodu, kterou budete využívat (která dosud na pozemku zasakuje, nebo teče k sousedovi) a ještě navíc!! máte hydrák oražený oprávněnou osobou. Má snad váš soused oprávnění hydrogeologa?! Váš soused má možnost doložit oponentní posudek. Pokud to neudělá, stavební úřad rozhodne ve váš prospěch a kecy souseda setře v odůvodnění. Pokud by oponentní hydrák doložil, což pochybuji a pokud by se lišil od vašeho, musel by úřad nechat zpracovat třetí - rozhodující. Žádný žlábek bych mu tam nedělala.
Odpovědět
@jitulkaka Ano splňujeme. Půdorysná plocha domu 150 m2, plocha zahrady 1350m2. Máte v tom osobní zkušenosti, když mě tady uklidňujete za což vám děkuji ? Kolem plotu nic kopat nebudu to bylo řešení pro případ ústní dohody se sousedem s čímž nesouhlasil. Nyní čekáme až nám hydrogeolog sepíše reakci na sousedovy námitky. Stavební úřad mu stížnost samozřejmě zamítne. On se odvolá na kraj, který by to měl taky zamítnout. Co může následovat dále pokud se s tím soused nesmíří ?
Odpovědět
Mě by zajímalo jak vypopočítávají ty náklady 100tis a víc pokud se voda využívá v domě. Máme 5kubíkovou nádrž s čerpadlem vevnitř. Veškeré rozvody po domě stály pár stovek navíc. Je finančně skoro jedno jestli táhnete jednu trubku nebo dvě. Nyní deštovnou splachujeme oba záchody, zaléváme zahradu a máme ji přivedenou i k pračce. žádný smrad z vody prostě nic. Veškeré filtry stály cca 3tis? Máme teda pálenou tašku, u ondulainu by to bylo asi něco jiného....
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 já jeho obavy chápu, ale na druhou stranu je v jeho zájmu najít nějaké řešení... Proč by nesouhlasil s větší retenčkou?
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 Ano, nějaké zkušenosti mám :-) Hydrogeolog by neměl sepisovat nic k námitkám. On má přece kulaté razítko v oboru na rozdíl od souseda, na rozdíl od vás a na rozdíl od referenta SÚ. Ale na druhou stranu, pokud navrhne ještě "bezpečnější" řešení, mělo by se to objevit v odůvodnění rozhodnutí, že bylo navrženo dostačující opatření, ale z důvodu obav souseda byl návrh změněn už v podstatě nadstandartně. Pokud i tak se sousedovi nebudou zdát opatření dostatečná, odvolá se. Problém je, že kraj často rozhodnutí shodí kvůli jiným pochybením nebo že bylo "nedostatečně odůvodněno". Dělají to proto, že pokud rozhodnutí potvrdí, soused může podat žalobu k soudu a referent kraje prohraný soud zaplatí. Takže je dobré při jednání sousedovi dostatečně vysvětlit přijatá opatření, aby měl jistotu, že to bude OK a aby se neodvolával. Pokud to udělá, zdrží vás to. Když ale kraj odvolání zamítne a rozhodnutí potvrdí, bude rozhodnutí pravomocné a vy na nic nečekejte a stavějte. Je sice malá pravděpodobnost, že by dal žalobu na soud, ale pokud ano, je pro soud jednodušší žalobě vyhovět, když ještě není rozestavěno.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 - já jen ještě doplním @jitulkaka, že i kdybyste hned nezačali s barákem, tak na místo, kde je plánovaná, vykopejte aspoň tu nádrž na svody... aby ta už tam byla, kdyby náhodou to řešil soudní cestou ;-) Ale koukám, že tam v tom vašem kraji, to jsou super sousedské vztahy. Když jsem to četla a koukala na profil, skoro jsem si říkala, jestli nestavíte o 40 km severněji :-D
Odpovědět
@honzamarek Já netuším, ukazoval mi v nějakém katalogu co by bylo potřeba. Možná, že by se našlo jiné levnější řešení, ale stejně by bylo drahé.
Odpovědět
@catt82 Protože tvrdí, že mu jde jen o přívalové deště, které mu naplní jeho 6m3 za jeden den. On by se u nás nespokojil ani s 20m3 nádrží. Chce abychom si dali vsakování na tenký pruh nad dům (v žádném případě kvůli podmáčení vlastního domu a v tomto místě je podzemní voda ) nebo do míst, kde už je navrženo stání pro auto, chodníky, vjezd, žumpa atd. Za domem kde je navrženo vsakování je celý zbytek zahrady cca 700m2.
Odpovědět
@catt82 Já taky chápu, že má obavy. Proto jsem za ním zašel a vysvětlil mu můj plán, že na hranici našich pozemků udělám žlábek, který svede vodu pryč směrem k příkopě u cesty. Toto nemůžu dávat k projektu, protože mi to pán na stavebním nepovolí (ptal jsem se ho na to) z důvodu nutnosti zachycení vody na pozemku a pak nesmím odvádět vodu pryč přes cizí pozemky atd atd.Tímto by byl soused už nadstandartně chráněný, ale nesouhlasí. Je to arogantní praktický doktor, který si myslí, že ví vše nejlépe. Vše to začalo, když jsme koupili pozemek. K pozemku vede příjezdová cesta, kterou vlastníme všichni z 1/4. On stavěl jako první a 30m ke svému domu si vysypal obyčejnou struskou. My jsme pozemek kupovali s tím, že cesta je vyřešená. Při prvním rozhovoru mi řekl, že chce 1/4 nákladu za hotovou cestu tedy 90 000kč . Firma si o to řekla 360 000kč. jedním z majitelů dalšího parcely je tchánův známý majitel stavební firmy. když jsem mu řekl co po nás doktor chce tak se mu vysmál, protože moc dobře ví za kolik dělají příjezdovky oni a prý je toto cena i s asfaltem a obrubníkama. Řekl jsem dokrtorovi ať mi předloží dokaldy o provedených prácech a na nějaké ceně se domluvíme. Nic mi nechtěl ukázat, řekl, že se mnou ztrácí čas a tím to vše začlo.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?