Jak máte řešenou dešťová vodu, pokud nemáte kanalizaci?

Profilova fotka
Jak máte řešenou dešťovou vodu, pokud nemáte kanalizaci???
Odpovědět
1
2
Tak já osobně jsem to řešil životní prostředí požaduje většinou vsak takže je potřeba hydrogeologický posudek a na základě toho navrhne vsak u mě je to vlastně vykopaná díra 3x3m a hloubka cca necelý metr a zasypaná makadamem zdůvodnění je to že chcou aby voda napršená na pozemek na pozemku zůstala
Odpovědět
@anetal7 Máme malou jímku do které jde dešťovka, kterou používáme na zalévání. Když prší víc a nebo je nádrž plná, tak voda odchází přepadem do vyštěrkovaného vsaku.
Odpovědět
Na netu se dá najít srážková mapa. Vody je málo, z řádu je drahá. Jednoduše se dá spočítat, pokud ji budete chtít na zalévání, kolik jí získáte ze střechy za rok a kolik stojí z řádu, kolik Vás bude stát jímka o velikosti aby se na sběr skapové vody vyplatila. Není to levná záležitost a většina rodin se shodne na tom, že investice do jímky umožní zalévat z řádu asi 10 let. A pak se spíše vyplatí zmíněný trativod. Ale říkám to potichu, aby to ekologie neslyšela.
Odpovědět
máme v zemi nádobu na dešťovku, kterou zaléváme. když je tam vody moc a přetáká to, jde přepad do vsakovačky.......
Odpovědět
Mám špatný vsak dle hydrogeologie a blízkost studní od sousedů. Já mám řešeno retencí o objemu 12 m3 + havarijní přepad do kanalizace, která končí u vodoteče - vyřizování trvalo 1 rok, nechtěl jsem ustoupit, podařilo se.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Ahoj, potrebovala bych radu. Chtela bych svest destovou vodu do kanalu, ten je ale melky a trubka ktera tam povede nebude hluboko pod povrchem a povede od parkovistem takze bude vystavena velkemu tlaku. Nemate nekdo napad jaky material pouzit(tak aby jsme to financne zvladli?)
Odpovědět
@janina2343 to je novostavba nebo starší zástavba? je tan kanál určený pro dešťovou kanalizaci?
Odpovědět
Retencni nadrz
Odpovědět
Profilova fotka
Dešťová voda nesmí být svedená do kanalizace...
Odpovědět
Profilova fotka
U novostavby po nas chteli likvidaci destovych vod na pozemku, takze u kazdeho okapu je zakopany 200 l sud vysypany sterkem. Na bezne destiky staci, v pripade privalovych tece voda gajgrem vem. Mame podlozi pisek, takze vsakovani bez problemu. Na zalejvani mame studnu, ktera stala cca to samy jako by stala x kubikova zakopana nadrz na vodu, takze volba byla jasna. Pokud chcete obejit vsakovani na pozemku a chcete svest vodu do kanalizace, tak je to jednoduse odhalitelny dymovnici, kterou vodarny muzou dat do kanalizace. a komu se kouri z okapu, ma problem...
Odpovědět
Profilova fotka
@marrei může, pokud je v obci zvlášť splašková a dešťová kanalizace jako např. u nás ;-) My máme teda 8m3 nádrž v zemi, ale z ní je přepad právě do dešťové kanalizace pro případ jejího naplnění
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 ano máš pravdu, já myslela, že se ptá na klasickou kanalizaci splaškovou ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@marrei no ono to z toho příspěvku právě jasné není... pokud je kanalizace pouze splašková, tak jsi měla naprostou pravdu - vodu tam svést nesmí ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@catt82 Dobrý den,můžu se zeptat v jaké hloubce je u vás vpusť do dešťové kanalizace?
Odpovědět
@adelkav Tez mame podzemni nadrz a nasledne vsak. Jsem za tu vodu stastna a po dokončení kanalizace takto vyuzijeme i odpadni jimku.
Odpovědět
@houzkova to je dobře, že ti to vyhovuje. Já bych tohle řešení znovu nebrala.
Odpovědět
@adelkav Tak to me mrzi, ze tobe to nevyhovuje. A můžu se zeptat proč?
Odpovědět
@houzkova těch důvodů je víc. Máme ji tři roky, postupně si to sedá, takže musím pořád dorovnávat trávník. Když propočítám návratnost, tak tu jímku máme zaplacenou asi za 17- 20 let (tak dlouho nevydrží čerpadlo, takže návratnost bude asi ještě delší). Když napojím čerpadlo z jímky, tak je tak malý tlak vody, že můžu zalévat celé odpoledne. Asi to má význam u velkých pozemků, kde je větší spotřeba vody, ale na naší 350m2 velké zahradě je to přebytečný a drahý luxus. První rok, kdy jsem zakládala zahradu mi jímka nestačila, druhý rok mi na zalévání stačila. Ani si nechci představit ten vopruz až ji budeme čistit. A to nemluvím o tom, jak třeba zjara voda zapáchá. Takže stejně musím poslat vodu z řádu do obráceně do jímky aby se to potrubí pročistilo. Takže ve výsledku je to dobrý tak proto, že se voda recykluje a šetří se městská voda. Jinou výhodu v tom nevidím :-(
Odpovědět
@adelkav u vas nejsou období sucha a zákazy zalévání jinak než z řadu? Tohle vnímám osobně jako primární problém, protože když si vezmu co mě stojí zalévat normální vodou i mnohem menší zahradu, tak je to hlavně do budoucna hrozný průšvih. A to beru podle mnohem menší zahrady než máte vy... obvykle se to tahá ze studni třeba nebo tak, jenže když jsou období sucha a nesmí se to, tak následná obnova totálně sežehlé zahrady tu cenu ještě posouvá někam jinam. Mít na té zahradě úrodu, tak je to ještě horší... jak velkou jímku máte?
Odpovědět
@adelkav ono dokonce občas se nesmí zalevat ani z řadu a to je pak úplný průšvih...
Odpovědět
@ookami_hime u nás zákazy nejsou. Za 40 let co tady žiju zatím nebyl ani jednou. Ještě jsem nenapsala, že máme zahradu ve stínu vzrostlých stromů, takže spíš bojujeme s vlhkostí než se suchem :-) Naše nádrž má 3 kubíky.
Odpovědět
@adelkav aha, tak to je pak jiná :) vetsina republiky je uplne vysušená, zakazy se postupne rozsiruji na dalsi a dalsi oblasti, takže tam taky vyvoj neni nijak pozitivni. My ted zakazy taky skoro nemame, ale jedeme čisté z řadu a je to teda hrozná pálka. Zalevat vaší zahradu si tím neumím predstavit. Jinak 3 kubíky je opravdu dost málo na vaši zahradu, to se nedivím, že vám nestačí. Voda by měla vykrýt aspoň 2 - 3 týdny sucha, coz by i pri vasi velikosti znamenalo spis treba dvojnasobnou velikost. V sussich oblastech klidne i jeste víc.
Odpovědět
@ookami_hime Ale my nemáme užitkovou zahradu. Když odečtu dlažbu a terasu, tak té plochy není tolik a myslím, že kdybych třeba 3 týdny nezalila, tak se snad ani nic nestane. Překvapivě mám letos v tom suchu nejlepší trávník z předchozích let, konečně se mi v něm nedělá mech a je krásně zelený. Voda mi nestačila první rok, kdy jsem v červenci sela trávník a sázela živé ploty, ale ty už teď zalévat nepotřebují. Z celé zahrady potřebují zalévat obden jen dva truhlíky jahod, 3 květináče se zeleninou a jedna hortenzie, které nedělá tohle počasí zrovna dobře. Dvojnásobnou velikost jímky si vůbec neumím představit, kam by se vešla :-) Když už jsme tu jímku měli zaplacenou, tak nám zahradník říkal, jakou jsme udělali blbost, že kdybychom si dali podružný vodoměr, tak neplatíme stočné a finančně nás to vyjde líp. A měl pravdu. Tak se uklidňuju tím, že děláme něco pro přírodu a zase tak moc vyhozený peníze to nejsou.
Odpovědět
@ookami_hime a teď jsem se dívala na mapy sucha a zrovna ta naše lokalita je trvale zamokřená oblast. Ale jak jsem psala, mít velkou zahradu někde v oblastech kde se se suchem bojuje, tak by jímka na dešťovku byla dobrý nápad.
Odpovědět
@adelkav aha, tak pak jste jí instalovali opravdu zbytečně... dávat jimku na zalévání v trvale zamokřené oblasti když vůbec nezaléváte jsou vyhozené peníze. Ten výpočet jsem dělala na trávník a běžných pár kytek, ne na užitkovou zahradu ;) u té by to bylo horší. My zaléváme třeba teď v tom vedru maximálně obden, spíš každý den. V běžném režimu 2 - 3x týdne, aby to neumřelo. A to máme vesměs odolné okrasné rostlinstvo, všude kolem rostlin mulč, a zahradu na východ. Mít opačnou stranu, tak by nejspíš došlo i na zalivku 2x denně.
Odpovědět
@ookami_hime nám by bez ní právě nevysla likvidace destovky na vlastnim pozemku, kdyby byl jen vsak :-(
Odpovědět
@adelkav chápu. Ale jinak o velikosti zahrady to fakt moc není. Píšeš, že by to mělo smysl u velké zahrady, že máte malou, ale my máme třeba necelých 100m2 a ty vaše 3 kubíky by v tomhle počasí stačily maximálně na 2 týdny...
Odpovědět
@adelkav Tak tomu uz rozumím. To máte asi jako jedni z mála štěsti. :) My mame zahradu na jih, hlína hodne pisčitá, 1000m2.... A v techto vedrech zalevame i okrasnou zahradu na chalupe a to jsme u rybníka. Jeste pred 10 lety jsme tu tez bojovali naopak s mokrem, tak treba se Vam přeci jen jednou bude hodit:) Navic mám ráda vodu v zahradě, jezírka, nadržky atd.. takže s případnou přebytečnou vodou určitě něco vymyslím. :) Takže za mě, "vody není nikdy dost" :)
Odpovědět
@adelkav Ještě jen doplním, že naše jímka ma 6 kubíku (bude tem tedy celkem 12m3, budou 2) a když jsme při instalaci přečerpavali vodu z jedne do druhe, tak to trvalo necele 3 hodiny. Plněni však probíhalo z vodovodního řadu půl dne. Hadice byla užší než u čerpadla, ale i tak mi ty 3h prijdou ok. Tedy chce to vybavit se silným čerpadlem a širší hadicí.:)
Odpovědět
@houzkova to pak bohuzel rostou i naklady a prodluzuje se financni navratnost. My silne cerpadlo mame, kdyz poslu do jimky vodu z radu a procistim potrubi, tak je tlak v pohode, po nějaké dobe zase spadne. Nás tohle řešení vyšlo asi na 30 tisic. Kdybych používala vodu z radu, tak mi to navýší vodné o max. 2 tisice ročně. Když pripoctu naklady za kazdorocni dorovnavani sedajici zeminy, tak je to cca 500 Kč ročně. Z ekonomickeho hlediska je to pro nás nesmysl, z ekologickeho ne.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?