Dešťovka na zahradu a do domu na splachování wc- dopouštíte z řádu?

Hezký den, kdo máte dešťovku na zahradu i do domu na splachování, jak to máte vyřešeno když voda v nádrži dojde? Přepnete někde v technické na vodu z řádu nebo máte nastaveno dopouštění pitné vodný z řádu na minimální čerpatelnou hladinu? Děkuji moc
Odpovědět
1
2
Věděl by někdo? Děkuji
Odpovědět
Pokud vím, když se jede přes dotace, tak se instaluje nějaké (celkem drahé) zařízení, které všechno tohle hlídá. Přepne při nedostatku dešťovky na vodu z řadu, čímž zajistí, že vždycky budete mít čím splachovat a zároveň se tím chrání i čerpadlo v nádrži, aby se nespálilo. Nicméně mi tohle řešení připadá dost technicky komplikované a zbytečně drahé. Taky chceme kombinovat minimálně dva zdroje vody, ale popravdě to ještě podrobněji vymyšlené nemáme.
Odpovědět
@noemi77 děkuji moc, právě jsem vybrala toto: https://www.rainshop.cz/raintronic-sa... a vodař tvrdí že je to zbytečné a stačí až voda dojde prostě přepnout v technické.
Odpovědět
@jajinka121 ano jde to přepnout, ale je to nezákonné, pitná voda nesmí být propojena s deštovou vodou(ani přes kohout), aby nedošlo ke kontaminaci.
Odpovědět
@petr13 no to vím, ovšem tvrdí mi že když tam dá ventil tuším se zpětnou klapkou nebo jak se to jmenuje že nemůže ke smíchání nikdy dojít.
Odpovědět
@jajinka121 Reálně ke smíchání vody nedojde. Ventil + nižší tlak než mají vodari. Ale řešeno to tak být nemá...
Odpovědět
@cyklos děkuji moc, volala jsem ještě na infolinku Dešťovky a odkázali mě na krajské pracoviště.
Odpovědět
@jajinka121 Dej pak vědět, jak jsi dopadla. Taky se mi nechce instalovat zase další zbytečné zařízení. Navíc ani nechci, aby se to přepínalo samo, dělali bychom to ručně a na to mi dva kohouty (pro jistotu) přijdou absolutně dostatečné.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám se dopouští voda do minima automaticky. Přepínání vody v technické jsme nechteli. Fyzicky by se sice voda smíchat neměla, ale prakticky tam ty bakterie doputovat můžou. Správné zapojení nám i přijel zkontrolovat technik z vodáren před podpisem smlouvy o vypouštění dešťovky do kanalizace (splachování).
Odpovědět
@lontyna moc děkuji. Mohu se zeptat co mate za čerpadlo a hlavně co mate v TM? Je to pro mě stále takové fantasy co jsem nevidela v reálu. Moc dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Přesně jaký typ čerpadla ti neřeknu. Brali jsme to jako set i s retenčkou od Irrigy. V technické máme jen tlakovou nádobu a jemný filtr před ní. Z technické jde do retenčky pitná voda na dopouštění. A naopak z retenčky jde do technické voda do záchodů a do kohoutku, ze kterého beru vodu na zalívání kvítek v domě.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Jinak tedy v praxi dopouštění do minima v podstatě nepoužíváme, i když to asi pro nádrž není ideální. Je nám líto napouštět vodu pitnou, když víme, že za 3 dny bude pršet. A taky pak odtok pitné vody není "pod kontrolou". Kdyby děti venku pustili hadici do trávy, ani nevíme, že nám nonstop běží dopouštění pitnou. Takže máme dopouštěcí kohout v technické zavřený a když nám začnou záchody "chrochtat"=není voda v tlakovce, tak dopustíme ručně. Ale samozřejmě tím riskujeme, že často je v retenčce nižší hladina než minimální. Za 2 roky provozu zatím ok.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki děkuji moc. Nemáte prosím náhodou fotku technické místnosti jak to tam máte poskládáno? A jak zjistíte že vám došla voda v nádrži? Je pak jiný zvuk když se má dopustit wc nádržka že to špatně už teče třeba? Možná to přepínání je lepší v tom že pokud by se stalo něco s jímkou nebo čerpadlem třeba v ní tak to přepnete na pitnou a vůbec tu jímku nepotřebujete na chvíli? Nebo co vás k tomuto vedlo? a čerpadlo pak máte nějaké základní prostě jen v nádrži a filtr? Moc děkuji.
Odpovědět
@mikiliki Mohla bych taky poprosit o fotku nebo nějaký nákres? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki to je super ta vaše signalizace kolik je tam vody. Jinak já nádrž vybírám spíš asi betonovou, takže v ní žádná výbava není od výrobce, takže kromě čerpadla je pak asi všechno v TM v domě si myslím. Moc děkuji. Škoda že takovou signalizaci vyrobit neumím, kabel tam máme ven natažený. Ty originál řešení jsou hodně drahé a jsou všechny s dopouštěním.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki moc děkuji, super foto. a i dobrý nápad s tím ventilem na vodu pro kytky :-)
Odpovědět
@mikiliki ukazovala jsem fotky elektrikáři, tak se ptal jestli ten indikátor hladiny neděláte i na zakázku :-D
Odpovědět
@mikiliki Zdravím. Proč jste oddělil vodu na zalévání - chápu jako venkovní a do domu? A expanska je na obě tyto větve nebo jen na jedné?
Odpovědět
Profilova fotka
Plánujeme také realizovat splachování dešťovou vodou, po 2 letech se ukázalo, že máme neustále přebytek v nádrži (12m3) a to i v létě přesto, že máme dost velkou zahradu. Rozvody se nachystaly v průběhu stavby, zbývá dořešit v TM. Topenář říkal, že vodovodní řád a dešťovka musí být FYZICKY odděleny, tj. dle potřeby se to přepojí ručně, ale zde vidím fixní řešení. Jsou tedy někde k dispozici oficiální pravidla, jak je povoleno to realizovat?
Odpovědět
@awakened Nikdy by se neměla dostat dešťová voda do rozvodu pitné vody. Nesmí být nikde potrubí propojeno a ani oddělení ventilem se nebere jako oddělené. V případě nedostatku dešťové vody vždy by měla být dopouštěna do nádrže z hora aby nemohlo dojít k nasátí vody do vodovodního řadu.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel Tedy chápu správně, že to řešení zde v diskuzi není legální?
Odpovědět
@awakened Omlouvám se nečetl jsem celou diskuzi, dejte datum příspěvku.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel Je o příspěvky uživatele mikiliki, z 11, 12 a 17. srpna, s fotkami.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel @awakened tvoje řešení může mít logiku, ale není podle předpisů. To znamená, není legální. Také jsme to tak původně plánovali, ale např. u nás ČVAK toto řešení podmiňuje vložením nějakého schváleného zařízení do systému (jehož princip je stejný - nedopustit v žádném případě kontaminaci vodu v řadu vodou z tvé retenčky nebo studny), které celý ten systém tak prodraží, že je veškerá ekonomika tatam. Návratnost někdy po 60 - 70 nebo i více letech. Namísto toho, aby bylo takové řešení podporováno všemi možnými způsoby. Akorát je tady spousta chytrých, kteří si myslí, že svým geniálně jednoduchým řešením všechny předčí a že zdravý selský rozum bude upřednostněn před (dle mého názoru) lobbystickými tlaky velké firmy se zahraničním majitelem
Odpovědět
@awakened Klapka se nedá brát jako oddělení, takže nevyhovující. Pružina praskne, co se může stát a při poklesu tlaku ve vodovodním řadu (co je také možné) se nasaje dešťovka do rozvodu pitné vody třeba pro celou ulici a ta se celá z toho třeba pos..e. Koukněte na odkaz https://voda.tzb-info.cz/destova-voda... kapitola - Řídící doplňovací jednotky obr. 25 takto muže být napojená pitná voda.
Odpovědět
@esmeralda2 Ano dotační politika je určená pro firmy. Ať vezmete dešťovku, FV a třeba i kotle. Vždy z toho nejvíc má firma a to tomu říkají že je to podpora pro nás. Zvládne to trochu tech. zdatný člověk sám zapojit ale musí si o tom něco nastudovat. Ten kdo má v dnešní době dům a moc si toho neumí nebo nemá možnost udělat sám tak jenom platí a to hodně, někdy i za hodně mizernou práci.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?