Jak na dálku změřím hladinu ve studni a žumpě?

Profilova fotka
Nezkoušel jste někdo vymyslet nějaký hladinoměr na měření hladiny vody ve studni nebo splašků v žumpě pro včasnou signalizaci jejího naplnění, aniž by člověk musel každých pár dní otevírat poklop? Zatím mě jen napadlo instalovat vodotěsnou IP kameru s přisvětlením a sledovat hladinu přes kameru na počítači.
Odpovědět
@krizak co třeba obyčejný plovák, který v případě plné žumpy stiskne signalizační tlačítko a tobě se někde rozsvítí ledka?
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Taky by šlo, ale představuji si to trochu detailnější, abych třeba alespoň dvakrát týdně věděl na čem jsem. Když se stiskne tlačítko, tak už bude pozdě, případně tomu nastavit třeba stisk v 90%, tak stejně někdy můře být moc pozdě, někdy zase moc brzo.
Odpovědět
Takových systémů je spousta, většinou průmyslová řešení. Pokud chceš měřit vodu, nejlevněji vychází tlakové čidlo (čím vyšší sloupec vody tím vyšší tlak). Se splašky je to horší, většinou se to řeší bezkontaktně - buď radarové čidlo nebo ultrazvukové čidlo (měříš vzdálenost mezi čidlem a hladinou a jelikož vzdálenost čidlo-dno nádrže víš, hladinu dopočítáš). Bezkontaktní čidla počítej tak 10tis Kč :-( , tlaková tak 5tis, displej tak 1800Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@musac Měl jsem představu něco jednoduchého za pár stovek, nejvýš tak do 3000 Kč. Na těch 10 tisících začínají nabídky, které jsem si nechal udělat v asi 3 firmách, tolik peněz za to dát nechci. Asi fakt bude nejjednodušší tam namontovat kamerku a "kochat" se na monitoru. Více se člověk asi pokochá pohledem do studny než do žumpy :-) IP kamera od D-Linku stojí 1500 Kč, dám ji do Lock&Lock krabičky a bude.
Odpovědět
@krizak pravda, ono je celkem jedno, jestli se divas kazdy vecer na to h..., co davaji v televizi, nebo na vlastní na PC :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Souhlas, místo televize koukám na plameny do kamen a místo na televizní h...a se mrknu na vlastní na počítači. A můžu se koukat i z práce nebo z pláže v Chorvatsku :)
Odpovědět
@krizak IP kamera bude potřebovat přisvícení a čistit od prachu a vlhka. pokud jsi kutil tak si můžeš hladinoměr udělat. viděl jsem řešení přes kladku. na jedné straně plovák na druhé straně závaží a na kladku umístěný "budík" s rafičkou. něco jako toto, ale čistě mechanicky
Odpovědět
Profilova fotka
@musac Taky je to řešení. Tenhle typ jsem někde už včera vygooglil, ale nikde nepíšou ceny. Určitě by se to dalo nějak samodlabo doma udělat.
Odpovědět
@krizak zrovna tenhle je hodně chytrý, má přesnost na 1mm, výstup na PC a stojí kolem 10tis. pokud bys chtěl výstup elektricky, tak místo rafiček bys tam dal víceotáčkový potenciometr. kdybys to bastlil tak to spácháš za 300Kč a službu ti to udělá jak senzor za desitku ;-)
Odpovědět
našel jsem odkaz s návodem na jeden extrémně jednoduchý http://recenze.okamzite.eu/articles/j...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Ja merim hladinu v jimce snimacem na principu vodivosti, kdy se se stoupajici hladinou sepne sonda umistena v urcite vysce jimky se sondou spolecnou umistenou na dne jimky. Tim se uzavre elektricky okruh a rozsviti kontrolka. Pristroj ma 5 sond, takze umi merit prubezne stoupani hladiny a indikovat to pomoci diod. Zaroven ma funkci i pro sepnuti cerpadla pri dosazeni max.hladiny, coz je vhodne treba pro vycerpani jimky pri pouziti tlakove kanalizace. Je k tomu tedy potreba zavest do jimky 6 zilovy kabel, pripadne mene zilovy pri omezeni poctu sond. Vyrabi to elko a jde to koupit tady: http://eshop.elkoep.cz/detailsklk.asp... Pri mem hledani to bylo asi nejlepsi zarizeni pri pomeru vykon/cena. Chteji za to 1900,-Kc (verze pripojitelna na 230V) Podobnou vec dela ZPA a jmenuje se to HS4, ale to umi jen 2 urovne hladiny.
Odpovědět
@krizak Ja merim hladinu v jimce snimacem na principu vodivosti, kdy se se stoupajici hladinou sepne sonda umistena v urcite vysce jimky se sondou spolecnou umistenou na dne jimky. Tim se uzavre elektricky okruh a rozsviti kontrolka. Pristroj ma 5 sond, takze umi merit prubezne stoupani hladiny a indikovat to pomoci diod. Zaroven ma funkci i pro sepnuti cerpadla pri dosazeni max.hladiny, coz je vhodne treba pro vycerpani jimky pri pouziti tlakove kanalizace. Je k tomu tedy potreba zavest do jimky 6 zilovy kabel, pripadne mene zilovy pri omezeni poctu sond. Vyrabi to elko a jde to koupit tady: http://eshop.elkoep.cz/detailsklk.asp... Pri mem hledani to bylo asi nejlepsi zarizeni pri pomeru vykon/cena. Chteji za to 1900,-Kc (verze pripojitelna na 230V) Podobnou vec dela ZPA a jmenuje se to HS4, ale to umi jen 2 urovne hladiny.
Odpovědět
Článek se načítá
@krizak Jde tam nastavit i citlivost pri ruzne vodivosti kapaliny, takze to jde ladit, pokud cidla spatne uzaviraji okruhy a spatne signalizuji vysku hladiny. Mam to uz 3 roky a po pocatecnich trablech s nalazenim citlivosti to jede uz roky absolutne bez problemu. Cidla jsem umistil do derave novodurove trubky, ktera je postavena na vysku v jimce, podle objemu jimky jsem si spocital v jake vysce je jaka zaplnenost v m3 a ted vim, ze kdyz sviti napr. 3 diody, tak tam mam 8m3, kdyz 5 diod, tak 11 m3 atd. a podle toho si clovek dokaze i pripadne objednat velikost cisteny pro odvoz. Funguje to dobre.
Odpovědět
Profilova fotka
@nova001 To je naprosto úžasný a přesně to, co jsem hledal!!!! Díky, příští týden to jdu objednat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
o víkendu jsem se byl podívat u známého na hladinoměr, který si koupil v létě v Praze u http://hladinomer-studna.cz/. Ten prý pracuje úplně na jiným principu, než je běžné. Zařízení váží trubky, které jsou ve studni a tím vyhodnocuje výšku hladiny. Výhoda je prý v tom, že tam není nic mechanického a proto se to dá použít i do žumpy. Necháme ať to soused prověří a uvidíme :)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 5 měsících
ted tak do měsíce budu mít hotový elektrický modul se 40ti výškovými měřícími body zobrazeny na LED diodách umístněných doma propoj mezi studnou a domem pomocí 2 zilového kabelu. Az bude hotovo dam sem foto.
Odpovědět
@krizak dědek měřil hladinu v senkruvně, tak, že měl zapíchnutý klacek v polystyrenu a když ten konec klacku vylezl nad dekl, tak volal hovnocuca, fungovalo to dokonale. :-N
Odpovědět
Tak v dnešní době je snad nejjednodušší postavit hladinoměr na základě arduina a ultrazvuku... Vyjde to na pár korun a je to naprosto přesné řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied dá se to o čem píšete výše, někde koupit? nějaký odkaz? vůbec se nevyznám a řeším stejný problém, sleduji hladinu žumpy a fakt to není pěkný pohled:-)
Odpovědět
@romik67 např. http://www.instructables.com/id/Measu... Ale chce to mít aspoň nějaké povědomí o arduinu ;-)
Odpovědět
Koupit to asi lze, ale já jsem myslel "postavit to" není to složité a na internetu je spousta návodů... A v materiálu by to stálo cca 500,- https://www.youtube.com/watch?v=RTmbW...
Odpovědět
To co odkazuje @jezevec666 nelze použít, musí to mít vodotěsný sensor.
Odpovědět
@requied senzor je jasný, chtěl jsem jen ukázat jak na to ;-)
Odpovědět
@jezevec666 jasně, jen že tam vypisuje konkrétní potřebné produkty a ten vodotěsný sensor je o 200 dražší
Odpovědět
Profilova fotka
@requied @jezevec666 hoši díky, ale moc mi to nepomohlo:-) budu se muset obrátit na nějakého odborníka
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Tiež som si ubastlil takýto ultrazvukový senzor vzdialenosti pre hladinomer. Je však nutné podotknúť, že vzhľadom na detekčnú charakteristiku senzora JSN-SR04T musí byť studňa dostatočne široká (ide ho použiť iba do kopaných studní). Dáta si posielam na svoj webserver (cloud), kde sa uložia do MySQL databázy a môžem si ich vizualizovať. Ktokoľvek môže vyskúšať, ak má kompatibilný hardvér: http://arduino.clanweb.eu/studna_s_pr... Je potrebné mať ultrazvukový senzor vzdialenosti HC-SR04 / JSN-SR04T a mikrokontróler Arduino s Ethernetom, alebo WiFi platformu ESP8266, prípadne ESP32. A ak nie je v okolí studne pevný internet, je možné prednášať dáta aj cez IoT sieť Sigfox, ktorá už pár rokov na Slovensku pôsobí. Super kompromis.
Odpovědět
https://youtu.be/1d-1Y0lGiZ8 Na Aliexpressu za asi 35$
Odpovědět
Profilova fotka
Maroš, posielam link ak si to nenašiel https://s.click.aliexpress.com/e/_AEJSaX Je tam toho viac, dá sa vybrať čo potrebuješ... Tak meraj...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?