Jak vyřešit svod dešťové vody ze střechy?

Ahoj uvytala bych nějaké nápady jak vyřešit svod dešťové vody ze střechy . Máme v projektu jimku do země ale rada bych aj jiné možnosti.dík
Odpovědět
1
2
Tak legální možnosti jsou jenom 2 - jímka anebo vsak. Vsak většinou vyjde na podobné peníze nebo jen o trochu méně, tak je lepší jímka a vodu využít např na zalévání. Pokud má obec speciální dešťovou kanalizaci, tak by vám to možná povolili svést tam, ale to si musíte zjistit.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki Co je levnější zalévání pitnou vodou nebo dešťovkou z nádrže ? Samozřejmě z nádrže, takže k čemu vsak, nebo bude celá zahrada betonová ?
Odpovědět
@petr13 podle projektu máme akumulacni nádrž 3340 l a z toho pak odvod do 4 vsakovacich tunelu 1600m/60 ale jen to vyde na 41000 plus výkopové prace usazeni a nejake to potrubí to opravdu neexistuje levnější legalni varianta ??
Odpovědět
Profilova fotka
@annachr vsak nemusi stat desetitisice staci vykopat jamu a zasypat kamenim, zalezi ale na tom jake mate podlozi
Odpovědět
@annachr No nejlevnější je, pokud má obec dešťovou kanalizaci u pozemku. Pokud ne, nepovolí vám dnes nic jiného, než vsak. Vzhledem k momentálním politikám, budou chtít nejspíš i retenční nádrž a vsakovat až to, co opravdu nevyužijete. Stejně na to budete muset mít HGL posudek, ten vám řekne, jestli jde vůbec zasáknout a jak.
Odpovědět
@geodett nevím co bych tím jako vyřešila. vsakovací tunel nebo nádrž? :-| nebo obojí
Odpovědět
@petros4 děštovou kanalizaci nemá a my už to máme schválené obcí měli jsme to jako součast projektové dokumentace k novostavbě. zdá se mi to finančne ale dost náročné proto přemýšlím nad něčím jiným.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme stejnou velikost nádrže a vyšlo mě to tak na 18-20k. Jímka za 15,bagr za 2 plus trochu betonu a kamení.
Odpovědět
@petr13 @mikiliki @zubr487 a co to vyřešit takhle??
Odpovědět
@annachr no pokud to máte ve schváleném projektu a ve schváleném stavebním povolení, či ohlášce, tak to nejspíš budete muset dodržet. Pokud to podloží dovolí, jde udělat vsakovací studna, ta by měla vyjít levněji než tunely. Díra, do ní studna, obsypat štěrkem. Jinak nechápu, jak jinak se chcete té dešťové vody zbavit, než ve vsaku nebo v nádrži, doplněné vsakem.
Odpovědět
Profilova fotka
@annachr to je misto toho tunelu, proste klasicka vsakovaci jama, kdyz bude dostatecne velka neni potreba ani ta nadrz, ale tim se samozrejme clovek obira o destovou vodu
Odpovědět
Článek se načítá
@annachr A co když to přeteče? jakože tohle přeteče během pár minut...to tam budete mít pěknou bažinu a nebo budete lítat s kyblama? :D
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@annachr potom taky záleží na velikosti střechy, velikosti zahrady a půdě na pozemku. Možná by šla část dešťovky vsakovat na povrchu - dešťový záhon a pod..
Odpovědět
@annachr Bagr vykope jámu 2x2x2 metry + svody ke vsaku = 4000 Kč za práci Jámu vystlat geotextilií = 500 Kč Pak přívézt štěrk 16/32 včetně dopravy = 8000 Kč Trubky = 3000 Kč Geigery = 1000 Kč Takže nejlevněji cca. 16 500 Kč svépomocí. Levnější řešení neznám.
Odpovědět
@dawerius Já jsem do vykopané jámy naskládal zbytky cihel a tvárnic. Na to vrstvu zbytkových hurdisek. Geotextilii a další stejnou vrstvu až nahoru. Takže jsem získal téměř zdarma vsak a navíc jsem se zdarma zbavil zbytků ze stavby a bouračky.
Odpovědět
Řeší se 3 způsoby: •před­nostně jejich vsako­vání •jejich zadr­žo­vání a regu­lo­vané odvá­dění oddíl­nou kana­li­zací •není-li možné oddě­lené odvá­dění do vod povr­cho­vých, pak jejich regu­lo­vané vypouš­tění do jednotné kanalizace (výjimečně) pohled úřadu: vsako­vání dešťo­vých vod na pozemku pro bydlení je splněno, jestliže poměr výměry části pozemku schopné vsako­vání dešťové vody k celkové výměře pozemku činí v případě a) samo­statně stojí­cího rodin­ného domu a stavby pro rodin­nou rekre­aci nejméně 0,4, b) řado­vého rodin­ného domu a byto­vého domu 0,3. Tzn. nejlevnější řešení je, pokud máte střechu RD celkem 4 svody, tak když budete mít alespoň 2 vyvedený výtokovým kolenem na zatravněný terén (vsak), tak splňujete 50% neboli 0,5. Můžete mít i všechny 4 svody vyvedené jen volně na terén, ale pokud máte zahradu (jakože ano), tak chcete levněji zalívat dešťovou vodou a tedy dále řešit sud/podzemní nádrž příslušenství (filtr/čerpadlo).
Odpovědět
@panlorenc máme volne stojící RD a 3 svody. 2 ze střechy a jeden ve předu ze stříšky před dveřmi (ten budeme ale řešit jenom retízkem) Přemýšleli jsme že by jsme udelali destový záhon. jeden svod by šel přímo k nemu druhy taky ale dali by jsme tam ješte sud aby se nám taky zachytávala voda na polívaní. Dle úřadu to bude ok nebo ne?? (omlouvám se za pravopis ješte mi čeština tolik nejde)
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius ale jde to :-) díru vybagroval švagr zadarmo Geoška max 500,-jak píšeš trubky, gajgry na celý dmů také 3tis štěrk zdarma za dopravu 1300,- Takže mě to více jak 5tis nestálo... @annachr kdybych měl tenkrát peníze, dnes jsou i dotace, jdu jednoznačně do betonové nádrže, min 15m3, sice je to drahé, ale za pár desítek let se ti to vrátí, pokud tedy budeš zalívat a využiješ vodi i na záchod, přepad pak není potřeba, protože se ta voda spotřebuje, pokud si ji umíš hlídat.... http://www.modrastrecha.cz/blog/petrs... viz další fotky
Odpovědět
@annachr Ze zkušeností s úřady, je toto řešení v pořádku, ale stejně si musíte zaběhnout na ten váš úřad za konkrétním člověkem a budete vědět.
Odpovědět
@annachr byli jsme ve stejne situaci, nakonec jsme zakopali 2000 litrovou retencku a za ni vsak. Retencka vez vsaku je uplny nesmysl. Puvodne jsem zvazoval jen vsak, ze retencka bude na nic. No a kdybych to delal dneska, dam retencku aspon jednou tak velkou. Staci jeden vetsi dest a retencka je plna. No a pak velmi rychle prestane fungovat i vsak, proste se to vsechno zaplni a pak to vyteka, kde muze.. Je si treba uvedomit, ze plocha strechy je fakt velka a te vody se tam dokaze nasbirat fakt hodne - jedna letni bourka, kdy spadne 20mm vody na m2 a retencka je plna. jo jo, to je jedna z veci, kterou u druheho baraku uz urcite vyresim lepe :-)
Odpovědět
@mirekb Myslíš, že na jižní Moravě (Tišnovsko) bude stačit nádrž na dešťovku o objemu 8 m3 ??
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 ja platil zas jen bagr, geoska zbyla v praci a kameny z vykopu a bourani staryho baraku, jelikoz je jejich velikost kolem 0,5-1 m celkem vyrazne to zvysuje retencni schopnost :-)
Odpovědět
@anveno Dali jsme nádrž 10m3 od poláku betonovou cca 31tis s dopravou a usazením. Jako přepad jsme dali ZB co nám zbylo (něco jako vsakovací tunely). Více je vidět v albu okolo domu u mě na profilu
Odpovědět
@anveno urcite to bude lepsi nez ty nase 2m3 :) jsme taky na JM, kousek od Rosic. ono jde i o to, co s tou vodou z retencky budete delat - pokud nic, tak je jedno, jak velka bude. Par vetsich destu a mas ji plnou a pak prestane plnit funkci, protoze veskera dalsi voda uz pujde jen primo do vsaku (nebo jinam). A samozrejme taky zalezi na tom, jak se tam u vas vsakuje voda do pudy - u nas to je celkem bida, coz nam taky zrovna nepomaha ....
Odpovědět
Profilova fotka
nádrž na dešťovku (cca 1500 za použitou/1 kubík), máme čtyři, obávám se, že je málokdy naplníme všechny, kdyby jo, tak přepad nějak navedeme do zahrady, ale asi z toho moc vody nebude. Tzn 6000 za 4 nádrže+ nějaký ten materiál na rozvod vody + mít kam je umístit (buď zakopat, nebo někde skrýt (my je máme pod terasou). Práce svépomocí, takže náklady velmi nízké. Posílat vodu do obecní dešťové kanalizaci mi přijde v dnešní době jako zhýralost, zahrada toho spolkne hodně a bude ráda za závlahu z přírody, zalévat pitnou vodou bych viděla jako doplňkové řešení, když už není jiné zbytí.
Odpovědět
Profilova fotka
@annachr to vypada dobre jen neni to male nepretika to kdyz dele prsi nebo mate nadob vice. pripadne da se v tomto designu sehnat vetsi? dekuji
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?