Jakou jímku koupit?

Potřebuji poradit, potřebujeme jímku pro 4 osoby, v místě je slabá spodní voda. Jakou máme zvolit jímku- samonosnou, dvouplášťovou, nebo betonovou? Máte nějakého prodejce, se kterým máte dobrou zkoušenost? Jsme z okresu Frýdek-Místek. Děkuji Laura
Odpovědět
Profilova fotka
@lauragal měla bys to mít v projektu, my jsme 3 a máme naprojektovanou 10m3, protože máme jílovitou zem/stejné jako spodní voda/, tak budeme mít dvouplášťovou k obetonování, jsem okr.Ostrava, teď budu vybírat dodavatele, když tak ti pak napíšu
Odpovědět
Profilova fotka
Tak kdybych byla odtuď co ty :-) a to nejsem koupila bych tuto: http://www.aboplast.cz/technicke-nadr... ale pro mě nepřipadá v úvahu, jelikož jsem až ze západu čech a dopravu bych nezaplatila... ta mě zaujala nejvíc , cenově přijatelná...
Odpovědět
Profilova fotka
@coco5 my jsme 4 osoby a máme v projektu 6m3, ale máme to jen na dešťovku....
Odpovědět
Profilova fotka
@lajlinka78 tak to budete mít spoustu vody za zalévání zahrady:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lauragal máte už vykopanou díru na jímku?? Pokud ano, za jak dlouhou dobu a kolik ti tam té vody nastoupá?? Podle toho je potřeba určit typ ;-)
Odpovědět
to neni moudry napad provest vykop na jimku,sledovat stav spodni vody a pak teprve vybrat a koupit jimku :) kde je spodni voda zasadne bagrovat a hned usadit jimku nez se do vykopu zacne stahovat voda. bazenek se tam dokaze udelat i do druheho dne :) pokud to lze tak betonovou. koupit k obetonovani? to uz se rovnou muze koupit betonova. ja mam samonosnou sklolaminatovou ale do spodni vody jsem mel vzit spis tu betonovou.
Odpovědět
U nás se objevila spodní voda, takže jsme šli do betonové jímky. Jsme 3 a pořizovali jsme ji o velikosti 10 m3 za 29 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@nemec No určitě není dobrý nápad do místa se spodní vodou osadit samonosnou jímku... Neradila jsem vykopat dopředu díru na jímku, ale zajímalo mě, s jakým množstvím spodní vody je třeba počítat - podle toho Vám totiž seriózní výrobce jímek poradí, jakou jímku pořídit a co za opatření proti spodní vodě provést. @lauragal se samonosnou nepočítejte vzhledem ke spodní vodě. Buď pořiďte plastovou k obetonování (s tzv. skrytým bedněním - kolem jímky je obtočený plášť a tento prostor - cca 10cm se vylije betonem, takže žádná hrůza) a nebo pořiďte betonovou, ale zde je potřeba počítat s vyšší váhou, tudíž vyšší cenou za dopravu a složení na pozemku. Nech si nacenit oba typy a uvidíš :-)
Odpovědět
já si na zahradě udělal šachtu cca 1m hlubokou a jal se přes půl roku měřit spodní vodu, bych měl představu, co nás čeká - spodní voda klesala stoupala - pohybovala se kolem 50cm, na jaře dokonce plná vody, když jsem díru vyčerpal, bylo vidět, jak tam crčí za chvíli voda, tak jsem si říkal, jak my to tam tý spodní vody nemáme - no ve finále bagrista hrabal a spodní voda nikde, jediná voda byla stažená v tý mojí "vodoměrný" šachtě :) samozřejmě hodinu po provedení výkopu se malinko vody v šachtě udělalo. podle mě, kdo nemá problém s dovozem a složením jímky, tak rozhodně betonovou - sladit bagristu s dovozem jímky prý není problém. samonosná jímka má podle mě největší výhodu v tom, že ji unesou 4 lidi - aspoň tu naši 300 kilovou jsme nesli ve čtyřech. ve všem ostatním silně pokulhává za betonem. čeho se naší sklolaminátový bojím nejvíc, tak stavu, kdy bude téměř vypuštěná a bude na ni působit největší tlak. pak taky životnost sklolaminátu. catt - koukám, že jsi zatím psala taky - mám samonosnou určenou přímo do míst se spodní vodou, takže v tomto se asi neshodneme. při usazování dle instrukcí výrobce by měla tlaku spodní vody odolat - viz stránky mirosep. stejně se neshodneme na té plastové k obetonování - dotyčný bagrista už viděl dvě zborcené, takže do tý bych nešel ani náhodou do místa se spodní vodou. k čemu koupit plast, který je třeba následně obetonovat - to už si rovnou můžu koupit betonovou, pokud je na pozemek přístup. pokud se obrátím na výrobce betonových jímek, doporučí betonovou, pokud na výrobce plastových a jiných, doporučí zase tu svou.
Odpovědět
Profilova fotka
@nemec No neshodneme se, ale o tom přece diskuze je, ne?? ;-) Dívala jsem se na ty sklolaminátové jímky a shodou okolností jsem narazila na zajímavou diskuzi (spíš zkušenosti zákazníku fa Mirosep a Beren; asi se jedná o jednu a tu samou firmu). Třeba Vás to bude zajímat a snad nebudete mít s jímkou podobné trable... http://dumachalupa.cz/forum/odpady-a-... Jinak nemůžete házet jímky k obetonování do jednoho pytle - jsou natolik rozdílné, že to prostě nejde. Už jen třeba taková banalita a to je jejich barva. Normální zákazník se nad tím nepozastaví - jenže už třeba neví, že šedá je prvoplast = 100% kvalita, černá je částečně složená z recyklátu a pak je třeba hnědá a to je 100% recyklát. To znamená, že kvalita jímky bude u různých materiálů naprosto někde jinde. Záleží na síle stěny, použitém materiálu, výztužích, na kvalitě sváru a na tisíci dalších věcí... A co si budem vykládat, je to i o ceně, že?? A že se jímka zhroutí?? No a podle toho se pozná kvalitní výrobce :-)
Odpovědět
@zimajevsude můžu se zeptat,odkud jste ji kupovaly a to je nějak ještě ten beton izolovaný? Máme taky spodní vodu,děkuji.
Odpovědět
chtěli jsme jít původně do plastové, ale díky spodní vodě nám doporučili celobetonovou. Je to 4,6 tunový "drobek" a zajišťoval nám ji dodavatel naší stavby. Firma se jmenuje ABO plast.
Odpovědět
Článek se načítá
@catt82 diskusi znám - taky jsem tam přispíval, ne tedy jako poškozený :) já když jsem vybíral jímku, tak mě táta vybláznil, že přes mostek přes potok náklaďák s betonovou jímkou nepřejede, tak jsem si vybral sklolaminát - toho času jsem na ně nenašel naprosto žádné reference, tak jsem do toho šel. samozřejmě nějaký nejasnosti tam byly - když se mrknete, kde firma mirosep sídlí, tak je jasný, že jejich certifikáty musí být nějaká levota, protože na kubánským náměstí v Praze rozhodně výrobnu mít nebudou, takže odtamtud nemůžou mít ani certifikát z výroby :) to, jestli se jímka určená k obetonování zhroutí, podle mě záleží na kvalitě betonu kolem, nikoli na kvalitě jímky samotné - protože ta jako taková už z principu tlakové vodě neodolá a proto je určena k obetonování. - tam už si pak člověk ale rovnou může koupit betonovou.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
někteří v této diskuzi píšete o fa Mirosep nepravdy. nemec : jak může mít certifikáty na kubánským náměstí, když jsou jenom 2 firmy které certifikace provádějí, v některých diskuzích mám vážné obavy, že tu píše někdo schválně nastrčený a škodí fa mirosep. Tato diskuze proto nemá podle mě žádnou váhu, když tu čtu vymysli které se nezakládají na pravdě 8-)
Odpovědět
Také mám jímku od Mirosepu. Bohužel mi do ní , při větším dešti, teče. Když odhrabeme prostor kolem vstupu,kde je těsnění do jímky, tak to přestane. Zatéká pouze, když je vstup do jímky zasypaný. Nevíme si s tím rady. Mirosep dělá mrtvého brouka. Firma Rýmařov, která jímku instalovala také. Že si prý máme udělat nad jímkou odvodnění(není kam). Nechápu to. Přeci je ta jímka pro instalaci do země, kde se shromažďuje po dešti voda. Nikde jsem nečetla, že je jímka do sucha.
Odpovědět
@opelcosmo nějak nevím, o čem se s Tebou mám přít, číst umím - a nevím, jak Ty, ale já tam čtu z místa výroby - Kubánské náměstí - takže tam to vyrobí a borec mi to někde od ostravy přiveze..a teď bych si dal tu o perníkové chaloupce :) firmu nějak záměrně poškozovat nepotřebuju, jen mi tady pár věcí nesedí a nevidím důvod, proč se o tom nezmínit. je možno, že jsem příspěvek špatně pochopil, ta první věta mi moc hlavu a patu nedává :) v příloze certifikát z "místa výroby"
Odpovědět
Prosím poraďte betonovou jímku,septik na Moravě,kde koupit?děkuji moc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Máme problém s novou plastovou jímkou - protéká (ven i dovnitř). Stavební firma nám tvrdí, že se za 20 let své praxe nesetkala se 100%-ně těsnící jímkou, že všechny prosakují. Navíc argumentuje tím, že přece ušetříme balík peněz za vývoz odpadu. Co je to za nesmysl? Copak nějaký výrobce jímek připustí, že jeho zboží teče?! Setkal jste se s tím prosím někdo?
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll pánové asi spadli z hrušky.... K plastové jímce musí být vydán atest o vodotěsnosti! Pokud jímka teče, je špatně konstrukčně zhotovená nebo nekvalitně svařená... Trvejte buď na opravě (pokud to lze) nebo nové jímce. Vůbec bych s nimi o tomhle nediskutovala. Začněte tím, že si od firmy vyžádejte veškerou dokumentaci k jímce a budete vědět hned na čem jste ;-)
Odpovědět
@catt82 Díky. Dokumentaci vyžadovat budeme, stejně jako záruku. Něco málo slepili, ale prý jen to, co bylo ve sváru, protože není vidět všechno a musí se počkat, až okolní půda proschne, páč lepidlo na vlhkým nedrží. No je to na facku.
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll zjisti, kdo je výrobcem a z jakého materiálu ta jímka je (pokud je z polypropylénu, tak mi je divné, že něco lepí lepidlem... Pokud totiž praskne svár, tak by se to mělo svařit)
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll tak to jsou dobří magoři,dala bych ruku do ohně za to že ji při manipulaci poškodili a nebude vada výrobce
Odpovědět
@catt82 Je to sklolaminátová jímka od Mirosepu. @ratatooy Jo, máš pravdu - určitě to podělali při instalaci. Když jsem si na webu výrobce četla, jak se to má usazovat, tak o pískovým loži i obsypu si můžeme nechat jen zdát. Je tam hrubej štěrk, kdoví, jestli vůbec zhutněnej. Tzn. o ostrý šutry není nouze. Navíc pod naším pozemkem je hodně spodní vody a pochybuju, že použili spešl jímku nebo jinej postup. No bude ještě zajímavý prokázat, že je něco špatně a pak se domoct, aby to celý předělali. Nejradši bych si novou jímku objednala sama a nechala ji usadit odbornou firmou, ale těžko bych pak z někoho vytřískala vzniklý náklady.
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll hele a jaký náklady byli od nich?mi ted budem jímku dělat sami,a celkový naklady vyjdou na 13m3jimku+ betonový základ na cca 35tisic
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll jako pokud to takto udělali tak bych šla za nima s papírem jak se to má dělat dle výrobce jímek a jakobych to chtěla doložit že to tak je udělaný,to je děs co si ty firmy doolí jen aby co nejvíc vydělali
Odpovědět
@ratatooy Náklady neznám, protože jsme neměli položkový rozpočet, ale jen celkové částky za etapy. Jímka má 9 m3. Oni určitě ví, jak se to má správně dělat, ale nedovedu si představit, jak by dokládali jimi zvolený pracovní postup (anebo jak bychom my dokazovali, že to udělali blbě).
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll ja bych to snad rukama vyhrabala aby jsme se podivali co tam dali:-D
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll pokud máte pod pozemkem spodní vodu a nedali vám tam jímku konstruovanou pro spodní vodu, tak můžete očekávat brzo problémy... Já osobně bych chtěla znát názor výrobce, protože ta jímka stojí dost peněz! Každopádně pokud se do opravy pustila stavební firma sama, tak to nevypadá na výrobní vadu ale že něco zmršili sami a snaží se to opravit :-| Běžný postup je, že stavební firma nahlásí výrobci problém - výrobce dojede, zkontroluje a případně opraví.
Odpovědět
@ratatooy Možná, že mi nic jinýho nezbyde, protože oni jsou schopní tvrdit cokoli - podle hesel "papír snese všechno" a "slibem nezarmoutíš". @catt82 Za sousedním pozemkem jsou obecní studny a několik podzemních pramenů, v době tání tudy tekl potůček. Pak přišel podnikavý majitel parcely, zavezl to sutí, poslavil domy a prodal. :-) Ve vykopané jámě před usazováním jímky ale bohužel zrovna v tu dobu moc vody nebylo. Budeme tedy požadovat vyjádření výrobce, jehož pracovník tu na tu opravu byl a taky garanci, že je všechno v pořádku. Podle mě to totiž jen tak narychlo zaflikovali, co šlo, aby nám zavřeli pusu.
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll určitě, jsou to vaše peníze ;-) Držím palce, ať máte brzy vše v pořádku!
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?