Jímka souseda na našem pozemku

Dobrý den, věc se má takto…koupili jsme pozemek od obce a při kopání základů se ukázalo, že soused má část jímky na našem pozemku, dokonce je jímka za jeho plotem směrem k nám. Jímka má navíc trativod. Zatím to chceme řešit po dobrém a nějak se domluvit. I když situace vlastnictví domu je u souseda celkem komplikovaná. Ale v případě nevole, čím mohu argumentovat? Zjistila jsem si, že jímka musí být 2 m od hranice pozemku, bezodtoková a měla by se pravidelně vyvážet, což se také neděje. Souhlas s tím, že ji mohou mít takto není. Co když dojde na nejhorší? Mohu je nahlásit na stavebním úřadě, životním prostředí? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemuze mit jen tak jimku s trativodem... vzdyt za to jsou pokuty jako krava 🙂 navic musi mit dolozitelny vyvazeni (faktury)... tahat za delsi konec provazu snad uz nejde 🙂
Odpovědět
No já si taky myslím, že by mohlo dojít i na pokuty. Navíc se nacházíme v chko.
Odpovědět
Nebyl to puvodne jeden velky pozemek, ktery v minulosti nekdo rozdelil, aniz by tusil, co je kde umistene? Jak je jeho dum stary?
Odpovědět
No, údajně jímku budovali nynější majitelé domu a to už bylo rozdělené a vedle byl obecní pozemek. Oni sami to ví, že vedle je obecní pozemek. Navíc ji mají částečně za svým plotem. Oni teda tvrdí, že jim to takto vybudovala kdysi obec sama, ale starosta tvrdí, že to není možné a už vůbec ne s trativodem.
Odpovědět
Nebo spíš takto…zřejmě nikdo neřešil přesné hranice svého pozemku, udělala se jímka dle libosti a až potom se měřili přesné hranice pozemku a byl udělán plot, který vede přes jímku. Vedle to bylo obce a nikdo to nijak neřešil. No, pravdu o tom, jak to celé bylo před xx lety se stejně asi už nedozvíme.
Odpovědět
@barebare Jestli jste v CHKO, nejsou to treba byvale Sudety? Tohle se zpetne bohuzel tezko dohledava, zvlast co se delo za minuleho rezimu (per huba predsedovi NV), nebo jeste v davnejsich dobach.
Odpovědět
To ne, navíc majitelka tvrdí, i její dcery, že jímka byla budována, když už to bylo jejich….ale není to historicky jejich dům, kupovali ho až později s rodinou…můžou tam být 30 let. Každopádně to tenkrát asi nikdo neřešil, kam jímku vrazí, oni to dávají za vinu obci. Každopádně, jímka tam být nemůže, teď jen jak hladce to půjde vyřešit.
Odpovědět
@barebare A pouzivaji ji? Vyvazeji?
Odpovědět
Kanalizace není, tudíž používají. Bydlí tam teď pouze jedna stará paní. Jímka se prý vyváží tak jednou za 5 let, víme od místního. Samozřejmě je plná a teče.
Odpovědět
Kdyby se nepoužívala, tak by to nebyl žádný problém. Vyvezla by se a zasypala.
Odpovědět
Profilova fotka
@barebare myslím, že blbě, hladce v žádném případě. Řekla bych, že nejschůdnějším řešením by bylo: navrhnout jim, aby si vybudovali jinou jímku, na svém pozemku, a že než to udělají, strpíte tu jejich jímku u sebe. Důležité by bylo jím říct, že by to bylo časově omezené. Ze začátku bych zkusila moc netlačit na pilu, jen jim říct, že byste viděli, že toto by bylo nejschůdnější řešení. A to vzhledem k tomu, že mají jímku na cizím pozemku, není tam věcné břemeno, a je otázkou jak ji mají v archivu ve stavební dokumentaci, jestli je zkolaudovaná, že v CHKO jen těžko mohou mít legálně trativod a že určitě by bylo lepší vyřešit to dohodou, než přes úřady (pokuty, dodatečné papírování, dodatečná povolení za mnohem přísnějších podmínek). Jestli tam ti lidé bydlí 30 let a jímka se dělala, když tam již bydleli, nevěř tomu, že před 20 - 30 lety stavební úřady nic neřešily, není to pravda. Akorát jim to neříkej jako ultimátum, dej jim čas, ať se o tom doma poradí, nebo ať nabídnou jiné řešení
Odpovědět
Ano, chceme to řešit po dobrém. Nám samotným to není příjemné, bydlí tam stará popletená paní, která se stala takovou loutkou své dcery, které napsala veškerý svůj majetek bez věcného břemene. Plus menší podíly vlastní další dvě dcery. Takže tři majitelky, které se vzájemně nesnáší, takže to bude zajímavé. My jsme byli i ochotni se na tom finančně podílet, ale na druhou stranu proč, na stavbě proteče spoustu peněz a ještě toto.
Odpovědět
Článek se načítá
@esmeralda2 V r. 1991 nasi kolaudovali tak, ze se pri tom urednik tak priserne zlil, a odvezli ho rovnou domu. Vesnice, uznavam, ale urednik byl z okresniho mesta.
Odpovědět
Jestli to dobře chápu, tak jste pozemek koupili od obce a to je dost "podstatná vada na kráse", pokusila po nich chtít součinnost při řešení "skryté vady". Nebude to asi jednoduché vyjednávání.
Odpovědět
@barebare jak je psáno výše, pokud jste pozemek koupili od obce, pak je toto skrytá vada. Požadoval bych tedy po obci, ať najde / zajistí řešení nebo slevu na pozemek v rozsahu spolupodílení se na přebudování jímky na sousedův pozemek.
Odpovědět
Ano, už nás to také napadlo a se starostou jsme domluvení, že to s nimi zkusí vykomunikovat. Navíc sám starosta říkal, že není možné, aby jim kdysi obec dovolila jímku s trativodem. Je pravda, že jsi to měla obec vše pohlídat než pozemek prodala. Na druhou stranu, byla to taková hurá akce…pozemek obec nikde nenabízela, byl dlouho obecní v malé dědině (40 obyvatel). A obec nám jinak vyšla hodně vstříc, například nám vybudovala přípojku vody za úplně směšné peníze. A to jsme cizáci z jiného města. Uvidíme, při nejhorším sousedům vybudujeme jímku sami. Zase máme štěstí, že v takové pidi vesnici máme hned vedle pozemku elektřinu, vodovod a dokonce i plynovod. Takže přípojky na dlani. A kanalizace se chystá cca do 5ti let.
Odpovědět
Ale vychází mi z toho, že jímka je prostě špatně a hlavně by to měli řešit majitelé. Obec taky nevěděla, že jim to tam vypouští na pozemek.
Odpovědět
Pokud by skutečně kanalizace byla do 5ti let nechat stávající stav jestli nepřekáží stavbě a potom přepojit, ono stejně postaveno s venkovními úpravami o moc dřív není.
Odpovědět
Nelze to takto nechat do doby kanalizace, jímka viditelně teče ven, je z části obnažená, navíc je na naprosto nevhodném místě, které bude špatně dostupné pro vyvážení až si oplotíme pozemek. Mají ji uprostřed svého pozemku i našeho - ne směrem ke komunikaci.
Odpovědět
@barebare Minimálně s okamžitou platností zaslepit a vyvážet. Další možnost čistička a po vzniku kanalizace zrušit čističku a napojení na obecnou kanalizaci. Určitě bych to řešil okamžitě a rázně. Přece si nenecháte dělat na pozemku hnojiště to musí uznat i soused. Musíte použít i páky úřadu aby ho k tomu donutili.
Odpovědět
No čističku zřejmě nikdo budovat nebude, jednodušší bude nová jímka dál od nás a směrem k nové kanalizaci. Sousedka je stará popletená paní, té to už nikdo nevysvětlí, paní si myslela, že má kanalizaci. Majitelkami jsou tři dcery, které tam ani nebydlí. A hnojiště opravdu nechceme, to máte pravdu. Uvidíme co s tím zmůže starosta. Mohli by od toho aspoň najít nějaké papíry, proč je to takto, nějaké povolení, ale pochybuji. Já předpokládám, že se jim vysvětlí, že pro ně je nejlepší a nejlevnější cesta to udělat nové, v případě odporu to budeme řešit s příslušným úřadem a dojde na pokuty, což by se jim mohlo prodražit.
Odpovědět
Jsme ve fázi základů, tudíž je čas to řešit. Ale určitě to chceme řešit co nejdříve.
Odpovědět
@barebare Ano chce to řešit jak se říká za tepla, starou paní bych s tím nezatěžoval ta s toho bude mít jen nervy a jednal přímo s majiteli. Ono bude také dost dlouho trvat než se ta bažina ztratí.
Odpovědět
@barebare Nejrychlejsi bude, kdyz jim tu jimku udelate vy. Tady v obci chteli po starych lidech, aby si zbudovali pripojky k nove kanalizaci, vyhrozovali pokutou ze zivotniho prostredi. Ti starici jim zabouchli pred nosem, protoze ani na pripojku, ani na pokuty nemaji penize navic. Vysumelo to, dali jim pokoj.
Odpovědět
Se starou pani to urcite resit nebudeme, ona ani neni majitelka. A vi to, ze to budeme resit s dcerami. Navic jedna z dcer ji sikovne navedla, aby vetsinu domu napsala na ni, navic disponuje penezi sve matky. Uz jen pro to nehodlame zvolit jako prvni variantu, ze jim to okamzite postavime a zaplatime. Dcera chtela majetek, tudiz se o nej musi i starat. A jsou to jeji starosti. Zase ze sebe nebudeme delat pitomce, jsme ochotni nejakym podilem prispet. Zaplatit to cele je posledni moznost.
Odpovědět
@barebare Jasne, ze to je nejmene financne vyhodna varianta. Ale proste nejrychlejsi. X let po nich nikdo nechce to napravit a vy najednou honem honem uz aby to bylo. Aby to netrvalo tech 5 let... Jenze pak po nich budou nejspis (tak jako v nasem pripade) pozadovat zbudovani pripojky na vlastni naklady (ochota dotacniho poskytovatele se na tom podilet je cim dal mensi).
Odpovědět
Tak my nepocitame, ze to do par mesicu bude. Bydlet budeme nejdriv za 2 roky s tim, ze je to pouze chalupa. Ale kdyz uz by jsme to resili, tak bychom chteli sepsat do jake doby by to melo byt nebo se aspon o neco takoveho pokusit. Navic to bude celkem oficialni cestou pres starostu obce. To jestli se pripoji ke kanalizaci, to uz jde mimo nas. Nam staci, ze si vybuduji slusnou jimku na sve pozemku, kterou budou pravidelne vyvazet. Navic tedy mame pribuzneho, ktery by jim to cele mohl vybudovat. Takze by jsme to mohli i zaridit a ulehcit jim to.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?