Místní šetření před realizací ČOV

Ahoj všichni, nyní vybíráme dodavatele na ČOV. Máme to trochu specifické v tom, že musíme mít přečerpávací stanici za ČOV. Nechávala jsem si dělat x nabídek ale pouze jedna firma mi řekla, že mi cenovou nabídku udělá až po místním šetření až zjistí, jaká je tam zem, jak hluboko je uložená kanalizace, až vše zaměří atd atd. Na základě tohoto šetření mi zhotovili nabídku na realizaci a zjistilo se, že máme ČOV atyp. Od ostatních firem jsem dostala jen nabídku dle základního ceníku. Otázka tedy zní, jak Vám dělali nabídky na ČOV? Byl se potom někdo na místě podívat, aby mohli říci, jaká ČOV je potřeba, zda právě nebude atyp? Děkuji za Vaše postřehy
Odpovědět
@kacule26x Dneska mám dobrou náladu, tak si odpustím sarkastické poznámky a dám Ti několik dobrých rad do života. 1) Když něčemu nerozumíš, najmi si člověka, který tomu rozumí - aka. stavební dozor 2) Nepoptávej mailem společnosti, aniž bys jim nedala dostatečné podklady. - A nehádej se, neposlala. Jinak by se nemuseli ptát, jak hluboko máš vyústění kanalizace z baráku a jaká je skladba podloží. Jestli jsi toto neposlala, tak došlé nabídky vyhoď z okna. Jsou k ničemu. Všichni nacenili ideání podmínky, aby se zalíbili cenou. Hloubka a slkladba podloží jsou při návrhu přímo kruciální, protože se mlůže stát, že máte na pozemku třeba vysokou hladinu spodní vody a jílovité podloží a čov se tak bude muset obetonovat a vystužit, aby se nepropadla sama do sebe. 3) Vem si propisku. Zapiš si za uši: "Nikdy nebudu akceptovat nabídku někoho, kdo se nikdy nebyl podívat, co bude dělat".... a tři vykřičníky. 4) Máš kliku a narazila si na někoho solidního.... k tvému neuvěřitelnému štěstí :)
Odpovědět
@trolll ty poznámky jsis ale moc neušetřil :D nevadí :D beru každou radu ;-) Každopádně nejsem úplně blbá, abych někomu kývla na nabídku, kterou mi pošle od stolu a na pozemku nikdy nebyl. Když jsem poptávala ČOV, tak jsem se snažila jim vypsat vše, co vím. A hádat se určitě nebudu ;-) Ano, firma to solidní asi je, když udělali místní šetření aby zjistili více. :-) Také jsem spíše chtěla říci to, že jiná firma mi ani nenabídla, že se přijedou podívat 8-)
Odpovědět
@kacule26x Umím to mnohem lépe :) No, takže máš vše co potřebuješ. Upřímně, tady se nic nového nedozvíš....maximálně to že: "ČOV sice nemáme, ale vnučka sestřenice mé babičky ze třetího kolene měla na zahradě žumpu a spadnul jí tam souseedův pes. On teda nebyl sousedův, ale lidí, kteří u něj byli na návštěve... Jmenoval se Max a když ho vytáhli, tak příšerně smrděl."
Odpovědět
@trolll to si dovedu docela živě představit, že to umíš lépe ;-) no, čekala bych, že třeba někdo, kdo ČOV realizoval bude mít k tomu co říct, jak to probíhalo atd :-)
Odpovědět
Také nyní vybírám ČOV, mám projektovou dokumentaci, stavební povolení. A stejně vybrat typ není legrace, něco je poruchové, něco nemá certifikáty na některé hodnoty. ČOV sama o sobě je jímka s vnitřní technologií a vedle čerpadlo a ovládání. Firma co jen přiveze ČOV a očekáván přípravu dle dokumentace nemusí jezdit předem na místo. Jaká je přesná otázka a stav věci?
Odpovědět
@kacule26x A co přesně by Tě zajímalo Kačko??? ČOV je stějně jako vodoměrná šachta nebo přečerpávací jímka plastová vana usazená do podloží. Hloubka se volí podle nátoku. Tady záleží, jak hluboko máte výtok kanalizace z domu a jak daleko bude ČOV od domu stát. Běžně se potrubí spáduje. Podle průměru to je 2% pro průměr 150mm a 1% pro průměr 200mm. Nejdůležitější je ale hladina spodní vody a skladba podloží. Kvůli tlakům. Hovnojímka je jednou z věcí, na které se nevyplatí šetřit, protože případná oprava je nejenom drahá, ale hlavně Ti třeba na 14dní kompletně odstaví provoz celého domu. Vyber takovou, která není z plastových recyklátů. Když bude spodní voda... třeba jen 10cm od dna, tak jí obetonuj celou. Nenech se uchlácholit, že to je v pořádku a že stačí třeba jen 10cm betonová deska. Není, až přijdou deště, tak se hladina zvedne a jímka by Ti "vyplavala". Vyber si někoho, kdo Ti dodá celé vystrojení a zajistí následný servis. Když budeš chtít řešit detaily, Piš.
Odpovědět
@utety třeba doporučit nějakou firmu a říci své zkušenosti s realizací ČOV 😉
Odpovědět
Řeším se zpožděním podobný problém. V projektové dokumentaci mi zpracovatel uvedl konkrétní typ. Tento typ úřednice na SÚ při vydávání stavebního povolení do něj opsala a v tuto chvíli se stal závazným a pokud nechci obíhat další "papírové" kolečko, pak už si nemůžu vybírat. Podotýkám, že stavební povolení a územní rozhodnutí sice ČOV zmiňuje, ale jinak je to samostatná akce a musíte mít samostatný projekt a samostatné povolení pro její stavbu. Dokládají se i technická data vybrané ČOV (od výrobce získaná) a pokud by některé hodnoty neodpovídaly, tak, předpokládám, povolení nedostanete. Začal bych tedy kontrolou a přípravou papírů a pak se třeba výběr značně zúží.
Odpovědět
@jiri_1477 já ale projekt na ČOV mám, mám i stavební povolení. Tohle všechno vím jen si nejsem jistá, jestli ve stavebním povolení mám uvedený typ ČOV jako v projektu.
Odpovědět
Profilova fotka
neviem ako v Česku, ale u nás na SVK musíme mať projekt k osadeniu a zprevádzkovaniu ČOV, podstupuješ vodohospodárske konanie, niečo ako stavebné povolenie k domu, čiže v prvom rade oslov patričného projektanta na to oprávneného. Ten zisťuje skutký stav u vás doma. Niekedy je potrebné dať vypracovať hydrogeologický prieskum.
Odpovědět
Já měl to samé. Mám stavební povolení. Teď budu za 1000 Kč řešit nové vodoprávní řízení ve formě změna stavby před dokončením. Ve výběru skončil Aquatech AT6 a ASIO IDEAL PSV 5 SSC s tím pytlem. Ale opět si nechám dál poradit. Tak rozporuplný reakce jakou jsou na TOPS 5 S PF, to je neuvěřitelný.... Doporučuju: 1. sám si vybrat typ 2 nechat si udělat hydroposudek ,PD a vyřídit povolení a nebo ohlášení (také rozpor info) 3. zrealizovat firmou - vnější kanalizace + ČOV.
Odpovědět
@kacule26x Stavební povolení na ČOV je něco jiného než na dům - aby nedošlo k mýlce. Musí být oboje.
Odpovědět
Článek se načítá
@utety mám samostatné povolení na ČOV 🙂 hlavně to řeší každý jiný úřad, tak že to vím a mám 🙂
Odpovědět
A tam - ve zdůvodnění - by měl být i typ ČOV a odkaz na dokumentaci. Je? A pak jde zajít za tou úředníci a zjistit, jestli ona bere typ ČOV závazně a neb stačí, aby při kontrolním dnu stavby zapsala změnu do deníku a odsouhlasila. Co kraj, to mrav...
Odpovědět
@kacule26x měli jsme to v povolení stejně jako @jiri_1477 , taky konkrétní typ, jenže jako člověk co staví poprvé jsem si neuvědomila, že je to tím pádem závazné a objednali jsme ČOV jinou, takže před kolaudací jsme museli požádat ŽP o změnu a ti po nás potom chtěli přepočty, jestli i ta nová čov bude splňovat normy a limity, které nám pro tu předchozí nastavili. Naše naštěstí splňovala, pokud ne, muselo by se asi vše udělat papírově znovu. Takže bacha na to.
Odpovědět
@angie.shy děkuji
Odpovědět
@kacule26x Už máte nějakou vybranou? Taky se rád nechám inspirovat....
Odpovědět
@utety máme udělanou nabídku od Sineka na ČOV BC 4 Basic ale v atypu. Dále poptávám Asio Variocomp K
Odpovědět
U té Variocomp pozor na splnění ukazatelu N-NH4+, výrobce ho výrobce doměřoval při dobrovolné zkoušce a není součásti shody CE. Což mě hodilo k dražší variantě s tou ponožkou :) (verze IDEAL ... SSC).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?