Musí se platit stočné, když máme domácí ČOV?

Ahoj, mohl by mi někdo, prosím, vysvětlit, proč se musí platit stočné, když máme domácí ČOV? Přece vypouštíme přečištěnou vodu, která se dál čistit nemusí.. A ještě ke všemu, u nás v obci je pouze kanalizace povrchových vod, která ústí do potoka a ztrácí se někde v okolí. Do žádné čistírny neteče... Spousta lidí tu má průtokové jímky nebo jsou napojeni přímo na kanalizaci (a stočné neplatí, že?!)
Odpovědět
To je divné, že platíte stočné. Navíc nechápu, kdo vám povolil vypouštění vody z ČOV do kanalizace povrchových vod (dešťovka). U nás toto není možné, byl jsem na životním prostředí. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My taky vypouštíme čov do dešťový kanalizace...o stočným nám nikdo nic neříkal...čov je ofiko, stejně tak vypouštění do toho kanálu...nikdo s tím problém neměl... @1pepino @cocka
Odpovědět
Stočné se neplatí.
Odpovědět
@davescz Opravdu? A na to je nějaký zákon anebo záleží na tom, jak to mají jednotlivé vodárny nastavené?
Odpovědět
@cocka Dojděte si na vodárny, že máte ČOV. Mohou se cukat a chtít vidět rozbory vody.
Odpovědět
Voda z ČOV do dešťovky nesmí jít. Pokud to je jen kanalizace na dešťovku, tak se stočné neplatí. ;-) , Pokud Vám povolili napojení ČOV na kanalizaci, tak se asi o dešťovou kanalizaci nejedná.
Odpovědět
@davescz Vím, že už to s vodárnami řešil soused, který má též ČOV, ale neuspěl. Říkám si, že to taky zkusím. Logicky ten poplatek v našem případě nechápu.
Odpovědět
@1pepino Přesně tomu nerozumím, ale když se tu mluví o kanalizaci, říká se - kanalizace povrchových vod. Je to asi proto, že neústí do žádné čističky, ne?! Obecní stokový systém ústí do potoka a způsobuje hygienické závady a silně znečišťuje povrchové toky (tak to píší na stránkách obce).
Odpovědět
@cocka No logicky se brání :) Co já vím, tak to funguje tak, že kolaudací automaticky naskakuje stočné. Všem. I těm, co mají čističku. Proto je nutné se od stočného na vodárnách "odhlásit". No a protože by tím přišli o příjem, tak se snaží dělat problémy a mohou chtít rozbory vody a podobně. Výrobci čističek mají na svých webech toto: "Obecně z principu pokud není občan napojen, nelze ho nutit k placení stočného. Na druhou stranu povinnost napojit se na kanalizaci dle zákona o vodovodech a kanalizacích existuje. Nicméně se uvádí, že pokud je to technicky a ekonomicky možné. Pak vystává otázka vysvětlení těchto pojmů při posuzování konkrétních případů. Nicméně není zřejmý legální způsob vymáhání či postihy při nedodržení této povinosti. To znamená, že by neměl existovat legální způsob jak Vám to nařídit." Vodárna má na svých stránkách toto : "Stočné je úplata za vodu odváděnou veřejnou kanalizací, tj. za odvedení (odkanalizování) odpadní vody a její čištění." Vodné a stočné je upraveno v zákoně č. 274/2001 Sb. Stočné je úplatkem za odvádění odpadních vod. Právo na stočné vzniká okamžikem vtoku odpadních vod do kanalizace. Stočné je tedy cenou za službu spojenou s odváděním a čištěním, popřípadě zneškodňováním odpadních vod. Právo na stočné má vlastník kanalizace, není-li uzavřena smlouva mezi vlastníkem a provozovatelem kanalizace, ve které by bylo stanoveno, že na stočné má právo provozovatel kanalizace.
Odpovědět
@davescz Děkuju za podrobnou odpověď. Právě že mi z toho vyplývá, že stočné se platí za odvod vody a za následné čištění...
Odpovědět
@cocka Je to přesně tak. Zákon doslova obsahuje toto (citace): "Právo na stočné vzniká okamžikem vtoku odpadních vod do kanalizace. Stočné je úplatou za službu spojenou s odváděním, čištěním, nebo jiným zneškodňováním odpadních vod." Pokud nejste napojeni na kanalizaci, která ústí do čistírny, nezvniká vám dle zákona povinnost platit stočné. Problematické by to bylo, pokud byste napojeni byli a měli ČOV a přečištěnou vodu používali na zalévání a vsakování. Tam netuším, jak byste prokazovali, že kanalizaci nepoužíváte. Vytiskněte si zákon, zvýrazněte si tu část, kdy vzniká povinnost platit stočné a zaskočte tam, slušně se optejte jaký je důvod pro placení stočného ve vašem případě, když v zákoně jste našli toto. A uvidíte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
stavební ani vodoprávní úřad nesmí dovolit napojení výtoku z domovní čov do kanalizce deštové. do kanalizace deštové jen povrchové vody ze srážek apod. jestli máte nějakou kanalizaci v obci, která není zakončená čovkou tak by se nemělo stočné opravdu platit. je to divné.... ověřit např. na příslušném obecním úřadě např. tak, že napíšete email s dotazem na starostu apod.
Odpovědět
Článek se načítá
@ovp21 Chápu, zároveň mi přijde dost hrozný ten systém, co tu je - jak jsem psala výše, někteří jsou napojeni přímo do této kanalizace povrchových vod, což se pak podepisuje na znečištění přírody. Nechápu, že to nikoho nezajímá (třeba odbor živ. prostředí). Je to složité, několik let se tu mluví o vybudování nové kanalizace a proto si někteří raději pořídili septiky. Bohužel je někteří ani nevyváží, takže myslím, že to jde do té kanalizace...
Odpovědět
Profilova fotka
@cocka no spravedlnost v tomhle moc nehledejte :-) to co je stávající - např. domy z r. 1950,1985 apod. ty jsou odkanalizovány původním způsobem - proražená netěsná žumpa, odvod splašek přímo do potoka apod. nové stavby ale úřad nepovolí bez řádné likvidace odp. vod. takže buď těsná žumpa s atestem, nebo čov s odváděním předčištěných vod do toku, nebo do kanalizace pro veřejnou potřebu, která ústí do toku ne však do kanalizace která jde do obecní ČOV ani do deajíštové kanalizace. nespravedlnost to je a obrovská, jeden musí za drahé prachy budovat čovku, soused si to pouští kde to zrovna příjde...moji rodiče třeba zažili zajímavou situaci - v jejich ulici se postavila kanalizace, většina lidí v ulici se na ni připojila, zaslepili stávající septik, začali platit stočné. jeden soused v ulici ale nepovažoval napojení na kanalizaci za důležité a několik let fungoval jako kdysi žádné stočné, žádná kanalizační přípojka... pohoda takže asi tak.
Odpovědět
Dívala jsem se do našich papírů k stavbě a z vodáren nám při stavbě poslali vyjádření, kde se píše, že kanalizace je v majetku obce a že vodárny nejsou jejím provozovatelem. Neznamená to pak, že bych se měla obrátit spíš na obec? Moc tomu všemu nerozumím. Ale děkuju za Vaše reakce ;-)
Odpovědět
Psala jsem na Vodárny, podnikový právník mi napsal toto: Základním právním předpisem upravujícím dodávku pitné vody a též odvádění odpadních vod je zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů. Z něj tedy vychází Vaše povinnost hradit stočné v plné výši, i když odpadní vody z Vaší nemovitosti čistíte domovní čistírnou odpadních vod a teprve poté je vypouštíte do jednotné místní kanalizace. Povinnost k úhradě stočného pro odběratele vzniká dle ust. § 8 odst. 14 zákona č. 274/2001 Sb. okamžikem vtoku odpadních vod do kanalizace. Zákon č. 274/2001 Sb. tedy nerozlišuje při určování povinnosti hradit stočné, a zejména při určování množství odvedených odpadních vod z nemovitosti kanalizací, zda jde o přímé vypouštění do kanalizace nebo přes domovní čistírnu odpadních vod a stanovuje pro všechny případy jednotně v ust. § 19 odst. 5 zákona č. 274/2001 Sb.: „Pokud není množství vypouštěných odpadních vod měřeno, předpokládá se, že odběratel, který odebírá vodu z vodovodu, vypouští do kanalizace takové množství vody, které odpovídá zjištění na vodoměru nebo směrným číslům roční potřeby vody, pokud nejsou instalovány vodoměry.“ Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá, že platba odběratele, který vypouští odpadní vody přímo do kanalizace zakončené například centrální čistírnou odpadních vod, a platba odběratele, který vypouští předčištěné odpadní vody přes domovní čistírnu odpadních vod bude stejná. Co se týče vlastnictví kanalizace - vlastníkem je dobrovolné sdružení obcí "Svazek vodovodů a kanalizací" měst a obcí, se sídlem 17. listopadu 14, Boskovice. Naše společnost, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., má ze zmíněným Svazkem uzavřenu nájemní a provozní smlouvu, tj. naše společnost má zmíněnou kanalizaci v nájmu a provozuje ji včetně výběru stočného od odběratelů napojených na kanalizaci. Takže tak :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@1pepino celkem zajímavá diskuze...ale máme fakt úřadama povolenou čovku, napojenou do místní kanalizace, která prostě ústí do potoka...nikde žádné čištění. Je to katastrofa, když si představím, co tam asi kdo vypouští...v plánu obce čov je, ale všichni víme, jak to je...hudba budoucnosti...
Odpovědět
@cocka pravdu ma @ovp21 - Podle §18: (4) V případě, že je kanalizace ukončena čistírnou odpadních vod, není dovoleno vypouštět do kanalizace odpadní vody přes septiky ani přes žumpy. Nemáte velkou zahradu ? Nezískáte povolení na likvidaci zaléváním a zasakováním ? Pokud ano, tak se nechat "odpojit" a hotovo.
Odpovědět
@davescz Protože v naší ulici je vybudována kanalizace, připojit jsme se museli. Trativod nám nedovolili... Pořád ale nechápu, proč to stočné, když s vodou nic nedělají a vypouští ji jen tak do přírody. Navíc naše cena vodného a stočného patří k těm nejvyšším v republice.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Pokud v obci bude vybudovaná stoková kanalizace, neprodlouží vám povolení nakládání s vodami a do stokové kanalizace budete muset dům připojit. A tedy i platit stočné.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Dobrý den všem.Se zájmem čtu o placení stočného.I my máme letitý tento problém.Psala jsem o radu,ale zatím není pomoci.Psala jsem ombudsmanovi ten mně odkázal na ČOI a ty zase na starostu obecního úřadu. Bydlíme v rodinném domku kde jediný zdroj pitné vody je z naší studně na zahradě.Ihned po nastěhování a neznalostí poměrů nás kontaktoval pracovník VAK že musíme platit stočné.Podepsali jsme proto,že jsme si mysleli že jsme připojení i na městský vodovod.Jenže.Kanalizace je u našeho domku, vede pár metrů a končí v místním potoce.Do této kanalizace se od nás vypouští pouze voda z kuchyně a koupelny z WC jde do septiku který na vlastní náklady vyvážíme.Vodoměr nemáme,stočné je placeno průměrem takže s manželem platíme 100m3 ročně.Psala jsem na VAK že tolik vody ani nespotřebujeme,jsme jen sami dva a senioři. Okolo sousedé celkem asi 12 domků neplatí a vesele vše pouští do místního potoka.Připadá nám to velmi nespravedlivé a už nevíme,kdo by nám pomohl.Díky moc za vstřícnost.
Odpovědět
@cocka Zajímavé, ale nešlo by to uhrát na slovíčka? Je odpadní voda přečištěná domácí ČOV ještě odpadní vodou? V zákoně je, že povinnost vzniká vtokem odpadní vody, nikoli jakékoli vody do kanalizace...
Odpovědět
@puhelin lakynek Zdravím,u nás v obci je kanalizace vybudovaná několik roků a jsme napojeni pouze dva domky.Jak už jsem psala,ostatní pouští veškerý binec včetně hovínek do místního potoka.VAK na ně nemá asi páky,městský vodovod tu není,každý máme své studně a samozřejmě vodárny.Nás to vyjde kolem pěti tisíc včetně vyvezení septiku.Stočné platíme 20 Kč a počítáno průměrem 100m3.Ostatní se jen smějí jak nás VAK napálil.
Odpovědět
@lakynek Co na to odbor zivotniho prostredi?
Odpovědět
Máme domovní čistírnu už 6 let a žádné stočné neplatíme.
Odpovědět
@puhelin lakynek Tak to nevím ale divila bych se,že o tom nevědí.Pomalu desítky let se vypouští septiky do potoka.Musí to vědět i VAK když od nich nevybírají stočné jako od nás.My se chováme ekologicky a ještě platíme.To mně na celé věci hodně mrzí.
Odpovědět
@lakynek Dokud jim nedáte podnět, nebudou se tím zabývat. Zkaročí většinou jne na udání.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?