Odběr vzorků domovní ČOV + hlášení na úřad

Ahoj, chci se zeptat na zkušenosti s odběrem vzorků domovní ČOV, měření objemu vypouštěných odpadních vod a následné hlášení na vodoprávní úřad. Ve stavebním povolení máme uvedeno odebírat vzorky 2x ročně (8 vzorků po 15min) a vyhodnocovat podle norem, pak měřit vodoměrem odpadní vody a vše hlásit přes internet na úřad... pokud máte podobné povinnosti a už nějaké zkušenosti, tak budu rád za tipy, rady, návody. My právě kolaudovali, tak se děsím toho, co budu muset všechno s ČOV dělat... Díky moc!
Odpovědět
@davecom Zdravím, máte již nějaké zkušenosti co vše po Vás požadují? A jak to celé funguje?
Odpovědět
@peta123456 Také Vás zdravím, zkušenosti už jsou: - 2x ročně k nám přijde člověk a odebere vzorky, stojí to 1200,- Kč (ročně tedy 2400,-) - odběr i rozbor nám dělá firma, která ČOV instalovala, takže je i v jejich zájmu, aby to vždy vyšlo 😉 - výsledky pak uploadujeme na portál odboru životního prostředí magistrátu, ale po uploadu tam vždy svítí "ověřuje se", takže nevím, jestli to vůbec někdo čte... - každopádně výsledky jsou vždy OK, údržba ČOV je jen jednou měsíčně dát tam enzymy a bakterie (cenově na 3 měsíce 70,- Kč) A jak je to u Vás?
Odpovědět
Děkuji za info. My ještě nejsme rozhodnutí. Jestli je lepší revize nebo ty vzorky. Zase jak to máte, je prý na dobu 10 let a poté se to dá prodloužit. Tak zjistuji všude možně, jak je kdo spokojený.
Odpovědět
@davecom zkusila bych poptat ten odběr vzorků ještě někde jinde. Nám to dělá hygienická laboratoř a i s odběrem jedny vzorky stojí okolo 800,— tj. necelých 1600,—/rok.
Odpovědět
Ještě se zeptám, platíte nějaký poplatek za to, že vypoustite precistenou vodu?
Odpovědět
@peta123456 my ne, máme zasakování do podzemních vod
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj my budeme mít ČOV EKO BIO SBR 1 Od bazenplastu z Bělé a budeme ji mít na ohlášku a tam píšou že “ Není nutno deklarovat rozbory odpadních vod, provádí se technická revize osobou pověřenou MŽP v četnosti 1 x za dva roky.” Takže takhle by to mělo být OK a povolení je na dobu neomezenou. Jen nevím cenu za tu kontrolu ale to by nám měli říci v bazenplastu.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jsem pozjišťoval cenu za revizi a ta se pohybuje od 2500 Kč až 3500 Kč 1 x za dva roky takže když budu brát cenu třeba 3 tisíce tak je to 1500 Kč ročně. Navíc vodoprávní úřad při této situaci ohlášení nemůže stanovit žádné podmínky ani nařizovat kontrolu.
Odpovědět
@jarin1 My právě uvažujeme zda ta revize bude lepší. Zase jsem slyšela, že známým ta revize neprošla, tak musí dělat novou a to se pak sakra prodraží. Jen tahání peněz z lidi, nic jiného. Jak je to myšleno, že nemůžou nařizovat kontrolu? V povolení bude daně, že se ta revize musí dělat.
Odpovědět
Profilova fotka
@peta123456 Tak pokud to firma deklaruje a mají na to certifikáty že to takto lze a je to lepší než vodoprávní řízení tak by pak neměl být problém s revizema. S tou kontrolou to je tak že vám vodoprávní úřad nemůže stanovit povinnost odběru vzorků pro kontrolu kvality 2x ročně a také nemůžou omezit platnost povolení na určitou dobu. Jako nějaká pro a proti to má tyhle dvě varianty schválení. No my jsme se rozhodly pro ohlášení, sice je více papírování co jsem se dočetl ale vyřizuje nám to kolegyně projektanta tak to neřešíme. Navíc my to doporučil kamarád který už to má za sebou. A nějak se my nechtělo dělat několikrát do roka testy, stačí že už tam budu muset lest každý měsíc a kontrolovat stav kalu. Je to tak akorát z lidí tahaj peníze. Jako my dáme cca 60 tísíc z dopravou i s výkopem za ČOV a pak nám udělají kanalizaci a my se budeme muset připojit takže pokud to bude za krátkou dobu tak se to fakt vyplatí jen ta vyhodit oknem tyhle peníze. Ale pokud to bude tak rychlé což moc nepředpokládám tak bychom ji prodali.
Odpovědět
Buzerace, nic jiného. Vím, ČOV musi mít označení CE. Dříve to povolovali normálně, ale teď byznys na peníze. Výhodu to má, že je to neomezená platnost...A ten kamarád s tou revizi nemá žádné problémy, vše vychází bez problémů? Jestli Vám udělají kanalizací v blízké době, tak zda by se nevyplatila jiná varianta?
Odpovědět
@peta123456 přečištěná voda se vsakuje do podzemní vody, takže žádné poplatky...
Odpovědět
Článek se načítá
@angie.shy no, rozdíl to je, ale zvažuju jakousi jistotu za ty peníze, že mi to pokaždé "vyjde", když to dělá výrobce. Taky jsem se ptal i jinde a bylo dražší... o ČOV se vlastně vůbec nestarám, kaly žádné neřeším (možná je ještě brzy, máme to 2 roky), jen jednou měsíčně doplním bakterie...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?