Jak jste řešili odvětrání ČOV?

Ahoj, jak jste řešili odvětrání ČOV? Nejprve důležitá informace a to, že už máme postaveno, jsme teď ve fázi pokládání podlah. Instalatér nám trubku na odvětrání nikde v domě neudělal, prý má Geberit nějaké jakoby víko, které nepustí zápach do domu. Tak jsme to celou dobu neřešili, až teď. Po instalaci ČOV máme samozřejmě zápach v domě. Výrobce ČOV nám doporučil buď udělat odvětrání přímo někde u víka ČOV s tím, že ale budeme mít smrad na zahradě, nebo ještě udělat tu trubku v domě a vyvést na půdu nebo střechu. Což se nám vůbec nechce, máme omítky, štuky, čisto... Uvítáme jakýkoliv nápad či zkušenost, díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mame COV a udajne kdyz smrdi, tak nefunguje spravne tak jak ma. Bydlime uz 4 mesic a cisticka fakt nesmrdi. Mam ji otevrenou zhruba co 3 den pro kontrolu. Odvetravani mame nad strechu dokonce 2x, pokazde za zachodama vzdycky, trubka asi 10cm siroka. I ve viku od cov jsou dve diry kvuli odvetravani. Nevim jaky mate typ.
Odpovědět
@darina_k Nemáme z ČOV žádné odvětrávání, bydlíme 6 let a pracuje nepřetržitě. V domě máme pouze odvětrání kanalizace nad střechu, ale to se dělalo při stavbě. Pokud ČOV maká dobře tak žádný zápach cítit není. Funguje jinak než klasický septik
Odpovědět
@ivetkaahonzik Máme Ekocis a bohužel jsme v domě to odvětrání kanalizace nedělali. Bylo nám instalatérem řečeno, že je to zbytečné :-S Zatím ta ČOV v provozu není, je jen nainstalována, ale prodejce ČOV nám říkal, že odvětrání potřeba bude, protože ten zápach bude zřejmě trvat i po zapojení do provozu. Tak jsme se zhrozili co teď =-)
Odpovědět
@jitule23 My právě nemáme odvětrávání ani doma :-| Zapách teď je způsobem zřejmě tím, že ještě ČOV nemaká, ale prodejce tvrdí, že odvětrání prostě udělat musíme. A sekat teď trubku za záchod do omítek a obezděných Geberitů by bylo na blázinec už :-x
Odpovědět
Profilova fotka
No bojim se, ze jestli to odvetrani byt musi, tak vam nezbyde nic jineho nez neco seknout do zdi. Ted zalezi, aby to byla co nejmensi skoda, treba jestli je pristup zezadu ke geberitu.. tak seknout az na pudu.. idealni na odvetrani je asi nejvzdalenejsi misto od cov, ktere je i logicky nejvys.. :-)
Odpovědět
@darina_k nějak se mi nezdá že by Vám projektant nakreslil a SÚ schválil plány bez odvětrání odpadů nad střechu... V ČOV vzniká plyn a ten se prostě musí odvětrat. Když nemá otevřenou cestu nad střechu, tak se prostě bude tlačit cestou nejmenšího odporu ven. Takže jestli ještě nemáte nalepené obklady, je nejjednodušší varianta zasekat trubku do stěny a vytáhnout nad střechu. Stačí trubka 75mm.
Odpovědět
@darina_k Tak to jste asi kápli na zkušeného instalatéra. To odvětrávání tam je primárně pro vyrovnání tlaku při splachování. Ono i vypouštění vany udělá svoje. Prostě pokud v potrubí vznikne podtlak, vytáhne se voda ze sifonů a pak ten smrad jde do místnosti. Ten smrad v potrubí je i s odvětráváním to se nebojte, ale urží ho tam právě voda v kolenech.
Odpovědět
@ivetkaahonzik Máme Geberity dva a už obezděné. Dostat se za ně nejde, protože jsou sice každý v jiné místnosti, ale jsou jakoby zády k sobě, dělí je jen slabá příčka. Proto se nám do sekání teda ale vůbec nechce :-S
Odpovědět
@requied My měli původně v plánu vyvážecí jímku, ale cca po dvou letech jsme žádali o změnu a dodali nový projekt právě na ČOV. Ale zmínka o odvětrání tam není žádná =-) Nicméně jsme ještě mluvili s výrobcem ČOV a ten doporučil teda udělat odvětrání po obvodové zdi zvenku. Vyvést po venkovní zdi až na střechu. Tím pádem by odpadlo sekání vevnitř a trubku by schovalo zateplení. Akorát by se musela udělat díra v podbití a v jedné tašce. Co si o tomto myslíte?
Odpovědět
@koselak No on nám tam prý kvůli tomu zápachu dal nějakou jednocestnou záklopku s membránou, která nepustí zápach dovnitř. Ptali jsme se ho na to několikrát a pokaždé tvrdil, že opravdu to odvětrání není potřeba.
Odpovědět
@darina_k Záklopku kde? Smrad jde dovnitř hlavně přes sifony v umyvadlech, vaně a dřezu.
Odpovědět
@darina_k odvětrání na střechu taky nemáme a ČOV nám v domě nesmrdí, bydlíme dva roky.
Odpovědět
Článek se načítá
@darina_k jesti máte čov nebo jímku je úplně jedno. Oboje jsou uzavřené nádoby ve kterých vzniká plyn. Takže odvětrání být musí tak jako tak. To co Vám osadil instalatér, jsou "přivzdušňovací ventily" a jejich úkol je pustit vzduch do potrubí aby nedošlo k odsátí sifonů o kterém píše @koselak . Natažení trubky po fasádě je klidně možné a když ji částečně zasekáte, tak se ani moc nezhorší tepelné parametry stěny.
Odpovědět
@requied hele a může jako odvětrání sloužit když máme vsak udělaný z takových děrovaných plastových palet, ze kterých jde nad zem komínek?
Odpovědět
@requied tak nějak
Odpovědět
@angie.shy ano, v případě že z ČOV vede ta PVC DN 150 trubka do vsaku a není trvale pod hladinou... U téhle varianty ale musí být v domě i ty přivzdušňovací ventily, jinak bude mizet voda z sifonů.
Odpovědět
@requied nevím že by tam byly a všechno v pohodě
Odpovědět
Dobrý den, řeším teď stejný problém, jsem ve fázi výběru vhodné ČOV se vsakem a nevím, jak vyřešit případné odvětrávání. V projektové dokumentaci nemám odvětrání vůbec řešené a bojím se zápachu. Můžete mi poradit, co udělat před tím než se budou sekat odpady v domě? Předem děkuji Můžete dát také info jakou ČOV máte?
Odpovědět
@petpa udělat za záchody odvětrání nad střechu, viz výše, to by mělo stačit. My máme Ekocis.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Dobrý večer , chtěla bych se zeptat jak máte daleko od domu čističku ? Máme v projektu čističku se vsakem asi 5m od domu ( okna jsou tím směrem z pokojíčku a ložnice ) ,ale ted si říkáme jestli to třeba při změně tlaku nebude smrdět ? Máte někdo stejný případ ? Případně jak jste to řešili ? Díky ;-)
Odpovědět
@lmisulkaa pokud ČOV dobře funguje, tak nesmrdí vůbec ;-) .... máme ji pod okny ložnice (cca 1,5 - 2 m od domu)
Odpovědět
Nám jí do situace dali od domu 21 m. Nevíte jestli se tím hodně navýší cena za připojení?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Dobrý den ,koupili jsme menší bungalov kde je odvětrání páteřního odpadu řešen vývodem na půdu .Odpad domu je řešen čističkou Envipur BC4 . Má otázka zní jestli mohu použít Durgo- přivzdušnovací ventil na vývod co je na půdě , nebo to řešit nějakým vývodem ven . Dočetl jsem se že se nesmí použít přivzdušnovací ventil pokud je čov, děkuji za nějaké rady nebo zkušenosti.
Odpovědět
@rocky33 ČOV potřebuje odvětrání ven, plyny musí unikat. Přivzdušňovací ventil slouží jen k vyrovnání tlaku při splachování, tedy jen k nasávání a navíc dost často se stává, že po čase přestane plnit svoji funkci a pachy začne propouštět. Ve vašem případě je to bez diskuze odvětrání nad střechu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?