Přečištěná voda z domácí čistírny, dešťová voda – společná akumulační nádrž

Profilova fotka
Zdravím všechny a prosím o radu….Budeme mít domácí čistírnu. Dle projektu bude přečištěná voda svedena do vsaku (povolení máme). Dešťovou vodu budeme svádět do akumulační nádrže. Tak jsme si říkali, že bychom přečištěnou vodu mohli také využívat na zalévání a abychom nemuseli pořizovat dvě nádrže, svedli bychom jí do té samé, ve které bude dešťová voda. Zjišťovali jsme u pár dodavatelů čistíren zda je to realizovatelné, ale jak už to tak bývá, názory se rozcházejí – v jedné tvrdí samozřejmě lze, běžně se to dělá – jinde zase v žádném případě nedoporučujeme, protože když se tyhle dvě vody smíchají, bude to zapáchat….Na netu jsme nic moc nevypátrali, tak teď nevíme. Nemáte s tím někdo prosím osobní zkušenost? Předem díky!
Odpovědět
@silviiik Na zalévání vodu z čističky používám a občas je i promíchám. Nemám to napojené přímo, ale když hodně prší, tak čerpadlem přečerpávám vodu ze sudu do nádrže. Že by dešťová voda způsobovala páchnutí? Tak o tom dost pochybuju. Nic takového nepozoruju. Proč to bude smrdět, tak maximálně tehdy, když čistička dobře nepojede, případně jí zahltíte velkým množstvím vody a z čističky to hrkne přepadem rovnou do nádrže. Ale že by to zhoršovala čistá měkká voda? Spíš k zamyšlení. Záleží jakou budete mít zahradu, ale zalévat vodou z čističky zahrádku se zeleninou a vůbec jedlou zahradu není moc dobrý nápad. Na to se pak zase hodí dešťová, čistá, voda
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Díky moc, tenhle aspekt jsme si vůbec neuvědomili! Krátce jsem zapátrala, někde píšou že zeleninu s tím zalévat jde, ale spíš "na zem" (ne na listy), ale spíš jsem našla, že se s tím zalévá jen tráva atd...Žádné velké hospodářští rozhodně v plánu nemá :-) Ale časem bych si něco zasadit chtěla, a to by mě fakt nebavilo při zalévaní řešit, abych na tu jahůdku náhodu necákla....V nabídce jsou nějaké desinfekční UV lampy, ale to nevím, jestli do toho investovat....To si radši radši připlatit za ještě jednu nádrž a zalévat z ní jen tu část zahrady, kde nebude nic jedlého (budeme to mít celkem rozdělené). Jinak v jedné firmě mi řekli, že k zápachu dochází kvůli tomu, že jedna voda je zásaditá a druhá něco jiného, už si to nepamatuju, ale něco takového....
Odpovědět
@silviiik Jak říkám, já to míchám, když můžu, a necítím v tom žádný rozdíl. Ono s tím zeleninu zalévat jde, ale musíš to pak umýt a já mám rád, když si můžu sníst věci rovnou ze záhonu. My jsme to právě vyřešili tak, že máme u okapů sudy a z nich zalévám, když je plný. Když ne, na ten malý záhon beru vodu normálně z vodovodu, tolik toho zase není. A na vše ostatní, ke stromům, keřům, beru vodu z čističky. Trávu nezalévám, takže tam nic. :) Záleží, jak máte velkou střechu, velkou nádrž atp. A jestli se třeba vyplatí udělat jeden okapový svod do nádrže a jeden jen k sudu nebo něco takového. My máme spotřebu vody v domě cca 120m3, tzn, že máš v čističce každý měsíc 10m3 vody a teď jde jen o to, kolik toho prozaléváš na zahradě a jakou budeš mít zahradu..
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius tak to musíme ještě promyslet, z tohohle úhlu jsme to pravda vůbec nedomýšleli a je fakt, že to bude asi stěžejní. Takže moc díky za pomoc dostat se dále v této problematice :-)) Mimochodem, máte krásné záhony! :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?