Přesun jímky

Dobrý den, rekonstruujeme dům z 50. let, který nemá v tuto chvíli přístup ke kanalizaci, pouze jímku. Tato již existující jímka je však příliš malá a zároveň na místě těžko dostupném fekálnímu vozu, Rádi bychom tedy tuto jímku zároveň se zvětšením i přesunuli na vhodnější místo - tedy vlastně stávající jímku zrušili a vystavěli novou. Byla by tato akce legálně proveditelná? Jaká potvrzení by byla případně potřeba? Děkujeme
Odpovědět
1
2
@videnskeparky Legislativně nepotřebujete. Ale jakmile se zeptáte, tak si můžete často zavařit. Úředník se začne ptát... stejný pozemek? Stejná vzdálenost? stejný typ? Co těsnost? Jak často vyvážíte? Faktury máte?......A přivede vás vyrobit papíry a to jenom proto, aby měl ON klidný spaní.
Odpovědět
Legálně to lze realizovat, proč ne. Je to minimálně na územní souhlas a ohlášení stavby. Co všechno budete potřebovat Vám řeknou na stavebním úřadu. Co ale budete určitě potřebovat a čím bych doporučil začít, je potvrzení od místního provozovatele kanalizace (příslušný VaK nebo obec), že Váš dům nelze napojit na kanalizaci. Protože pokud to možné bude, tak Vám stavební úřad jímku nepovolí. Zvažte ale ekonomiku věci. Jímka na vyvážení je obvykle vhodná jen k rekreačním objektům. Pokud chcete ten dům obývat trvale, docela se Vám to kvůli častému vyvážení prodraží.
Odpovědět
Udělejte to přesně jak píše milanq, nevyplatí se obcházet zákony, obzvláště pokud máte ve svém okolí nějakého všímálka, který rád sepisuje oznámení ... Ohledně té jímky případně zvažte, zda by se Vám nevyplatila - pokud Vám potvrdí, že se nemůžete napojit na kanalizaci, nějaká ČOV se vsakem ... Dnes už ty čističky zvládají docela dost přípravků používaných v domácnostech - nehledě na to, že těch šetrných přípravků je na trhu mnohem více než dříve. A pokud máte na pozemku prostor na vsak a máte tam dobré vsakovací podloží, tak není co řešit.
Odpovědět
@milanq @franti_p Tak znova...žádný zákony neobchází, vše lze legálně bez papíru. Zbytečně to komplikujete a navíc ani nemáte ani jeden z vás pravdu. Žádný souhlas ani ohlášku není třeba. Najděte si to v 183...Dokonce bude mít jímku certifikovanou a těsnou-zřejmě lepší stav oproti staré a vy mu budete radit papíry 😬
Odpovědět
@panlorenc Ono jde také o to jak se kde staví OŽP - vodoprávní - stavební úřad k takovýmto změnám, byť jsou zákony jedny, tak jejich výklad a vyžadování není v rámci ČR jednotné a kolikrát je úřad od úřadu jiný požadavek, bohužel ale je to tak. A zda je lepší vyvážecí jímka - nebo ČOV, to ať si každý posoudí sám podle toho co mu lépe vyhovuje, každého věc.
Odpovědět
@panlorenc Když to tak víte, tak mě prosím poučte. Kde v tom zákonu 183 (zřejmě máte na mysli zákon č. 183/2006 Sb., stavební zákon, v platném znění) je uvedeno, že jímka na vyvážení (žumpa) nic nepotřebuje? Pokud budete marně hledat, tak pro Vaši informaci: Jímky na vyvážení (žumpy) povolují stavební úřady souhlasem s ohlášením podle ustanovení § 104 odst. 1 písm. b).
Odpovědět
@panlorenc A nemusíte ani moc hledat ve stavebním zákonu. Ono stačí použít přítele googla a pohledat, jak se povoluje jímka na vyvážení... 🙂slight_smile🙂 Najdete toho spoustu. Namátkově: https://stavimbydlim.cz/stavba-zumpy-... https://www.mirosep.cz/nejcastejsi-do... https://www.vodavdome.cz/cov-septik-n... atd atd atd.......
Odpovědět
@milanq Milane, jak si starej, tak si blbej (pardon, ale nešlo to)...nebavíme se o povolování jímek, ale O TOM, jestli potřebuje na přemístění STÁVAJÍCÍ jímky nějaké povolení!
Odpovědět
@franti_p Ach jo, ...1) jímka není dle 183 vodním dílem. 2) A tudíž ani nejde o to, jak se k tomu staví ŽP. 3) Není žádný legislativní předpis, proč vůbec tento záměr oznamovat. 4) diskuse nebyla o tom, zda je lepší vyvážecí jímka, ale o tom co je třeba pro přemístění stávající jímky!
Odpovědět
@panlorenc Nevím, kdo je tady blbej... Jestli jste si všimnul, tak jímka má být přemístěna, takže zrušena a postavena jinde. A když se něco staví jinde, tak už to není stávající stavba, ale je to nová stavba a ta se musí povolit. Tak si prosím odpusťte ty invektivy, když tomu evidentně nerozumíte.
Odpovědět
@milanq Takových jímek a vůbec záměrů jsme už v rámci inženýringu povolili...ale toto slyším poprvé 😄 Zkrátka není pravda, není to nová stavba. Pouze stávající objekt na xx pozemku a přesunutí na tomtéž pozmku. Není to zrušení a výstavba nové. Stávající byla kdysi "nějak" povolena a tudíž se nemění jeho podmínky. Ty snad musíš dělat úředníka, jinak si to nedokážu vysvětlit 😒
Odpovědět
No nic, taková diskuze nemá cenu. Vy byste na tomtéž pozemku "přesunul" bez povolení i jadernou elektrárnu. Ono bez povolení se dělá kde co. Ale vždy jen do doby, než se to provalí. Potom má takový stavebník smůlu. Takže já raději vždycky upozorním na možné problémy a stavebník ať se sám rozhodne. Vy to máte zřejmě nastavené jinak a Vašich klientů je mně upřímně líto. A že jste "v rámci inženýringu" něco povolili, tak to je bomba. Vy si už hrajete i na stavební úřad? Pane Lorenc, běžte do háje.
Odpovědět
Článek se načítá
@milanq Až na to, že jímka NEMÁ status stavby ani vodního díla. Taková je zkušenost na úřadech JČ, PK, SČK....A dá to i obyčejný selský rozum....na osobní výklady se vykašleme, vzdorující=nejistý úředník musí být vždy vyargumentován. Kontrolní otázka... když je rekonstrukce domu, z které zbyde jedna obvodová zeď a dům má jiný půdorys...je to snad nová stavba na jiném místě?? 😄 A vy tady řešíte přesun jímky na h...a přes úřady 😬
Odpovědět
@panlorenc Však taky nikdo neříká, že je to vodní dílo! Protože kdyby bylo, musí to povolit vodoprávka. Ale tyto rozdíly asi nevnímáte. A k té kontrolní otázce: Pokud zbude jen jedna obvodová zeď a dům bude navíc mít dokonce i jiný půdorys, tak u všech stavebních úřadů v republice se to bude povolovat jako nová stavba. Dovzdělejte se prosím.
Odpovědět
@milanq Tak to chodíte asi na jiné úřady něž stavební....Jenom za rok 2021 máme "takovýchto" 6 projektů "STAVBA POVOLENA" jako rekonstrukce stávající, nikoliv nová stavba. Vaše znalosti jsou velmi omezené a logicky s tím i vyjednávací schopnosti na úřadech, kde vás úředníci utáhnou na vařené nudli...
Odpovědět
@panlorenc Jestli Vám to nějaký stavební úřad byl schopen nezákonně povolit, tak to je jeho problém. Ale nevěřím Vám, už jen proto, že stavební zákon vůbec nezná rekonstrukci, takže ji nikdo nemohl povolit. Ale už toho mám dost, dohadovat se s člověkem, který věci moc nerozumí, ale musí mít vždy pravdu. Už mě prosím neobtěžujte a svoje moudra pište někam jinam.
Odpovědět
@milanq Kličkuješ a slovíčkaříš...nikdo neřekl o rekonstrukci. Jedná se o stavební povolení na rekonstrukci, takže nemuseli jsme dodržet x nových požadavků, tak jako na novou stavbu. Nechápeš a možná i úmyslně... ale to je jedno. Zpátky k dotazu a k odpovědi....přesunutí stávající jímky nepotřebujete žádné povolení. B...i si o něj mohou zažádat, ale normální lidi to nepotřebují 😛
Odpovědět
Tak podle této logiky, když místo původního baráku postavím jiný na druhém konci zahrady nepotřebuji povolení? @panlorenc
Odpovědět
@daruna Podle pana Lorence ne. Což ale každý rozumně uvažující chápe, že je totální blbost.
Odpovědět
Snad jen na závěr: Jak jsem dával i odkazy výše, tak i dodavatelé jímek všichni uvádí, že povolení stavebního úřadu je potřeba. A věřte, že kdyby to nebylo tak jednoznačné, tak oni by byli první, kteří by tvrdili, že to zapotřebí není. Samozřejmě aby prodali. A pro tazatelku i ostatní - nenechte se ovlivnit hloupostmi některých přispívajících, protože na to můžete doplatit. Ale zdůrazňuji, že opravdu jsou stavební úřady, které postupují dost nepředvídatelně a umí udělat věci, které nemají se zákonností moc společného. To je bohužel realita. Ale to neznamená, že ty blbosti jsou obecně platné. Vždy je třeba vědět, co je správně, co se dá risknout a sám si z toho vybrat 🙂)
Odpovědět
@daruna Jímka není stavba dle def 183. Dům ano. Není suterén jako suverén. Nedejte na zdejší diskutující. Nedejte na lidi, co vám radí, aby z toho něco měli-projekt, a klidné spaní (úředník) zbytečně si komplikujete život. U nové jímky k hlavní stavby (logicky) ano. U přemístění ne.
Odpovědět
@panlorenc A kde jste na to přišel, že jímka není stavba? Můžete nám tu definici, podle které podle Vás jímka není stavba, tady ocitovat??? (to bude problém, co?) A tušíte vůbec, že stavební zákon zná i pojem "výrobek plnící funkci stavby"? (taky novinka. že?)
Odpovědět
@milanq Jímka samotná není stavbou už z principu...je to výrobek. To co říkáš platí....ale jen pro NOVÉ jímky, které jsou LOGICKY povolovány s hlavní STAVBOU-domem. Ale neplatí pro přemístění povolené stávající. Dodavatele NIKDY neposlouchejte, ten chce jen z něčeho prachy-projektu/dotace/inženýring...
Odpovědět
@panlorenc Byla to trochu nadsázka, ale ač je to dost let co jsem dělala zkoušku z hygieny tak zrovna jímka- senkrovna- není zařízení se kterým lze šoupat jen tak po pozemku.
Odpovědět
@daruna Pokud dodržíte podmínky stávajícího (kdysi) povolení (např. odstupy, pozemek, och.pásma), tak si jí šoupejte jak chcete. Nejedná se o samostatně umisťovanou stavbu...a @milanq toho neposlouchejte, ten by chtěl papíry i na přesun bazénu 😄 Není ani schopnej sem dát definici (dle 183), že jímka je stavba 😄 Díky těmto jemu podobným lidem, mám přebujelou komplikovanou byrokracii.
Odpovědět
No tak připouštíte, že nějaké podmínky dodržet musí?
Odpovědět
@daruna Vy máte ve vydaném povolení podmínky? Vsadím se, že ne. Takže...
Odpovědět
Že jsem tak smělý, to pane Lorenc opravdu myslíte vážně, že když nějakou stavbu přemístíme, že to můžeme udělat bez povolení? Proboha proč tady blbnete lidi?
Odpovědět
@jozkakomosny Ano opravdu můžete. Přípojku jinudy? Jistě. Dešťovou nádrž? Jistě....
Odpovědět
@panlorenc Já už mimochodem nic dalšího stavět nehodlám, ale každé povolení stavby obsahuje "podmínky" . Bez urážky, ale dnes nemáte svůj den na jinak někdy dost dobré připomínky.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?