Soused se chce napojit na naší budoucí kanalizaci

Zdravím. Máme teď malé dilema. Ještě, než jsme začali pracovat na projektu baráku, tak nás oslovil soused, který má na vedlejším pozemku penzion, že by rád přistavěl ještě asi dva malé bungalovy pro další hosty, asi 5-8m od našeho pozemku a že by pro ně chtěl vést kanalizaci přes náš pozemek. Prej že by veškeré náklady uhradil. Řekli jsme mu, že plánujeme na našem pozemku stavět a tím pádem si nechceme rozkopat a nechat něco položit na parcelu, když nevíme, jak to bude vypadat u našeho baráku. Dá-li pánbůh, na jaře začnou výkopy pro náš barák a tím pádem se nějaká případná spolupráce blíží. Pokud by se teda něco společného dělo, nejspíš by se napojil na kanalizaci z našeho domu (někde nejspíš pod garáží) a odtud by to šlo dál. Chtěl jsem se zeptat, jestli se tomu máme raději vyvarovat nebo to nemusí znamenat žádný problém? Jestli by to nebyl problém, tak co všechno s ním sepsat, aby v případě potíží s kanalizací, které by zapříčil on, byl nucen se o to starat nebo to šlo na jeho náklady? Pokud by to bylo potřeba, mohu poskytnou obrázek, jak by to asi vypadalo. Děkuji za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
nešlo by to napojit mimo váš pozemek? Jistě ti jiný poradí podrobněji, než já, ale pokud to povolíš, tak jednak budeš muset zřídit věcné břemeno v jeho prospěch, z čehož plyne např., že by k tobě na tvůj pozemek prakticky kdykoli mohl. Dále si neumím představit, jak by jste si rozúčtovávali náklady na stočné, pakliže by se stočné samostatně měřilo. Přitom on ze svého pensionu zcela určitě odpadné vody někam odvádí, proč se nechce napojit na svou vlastní kanalizaci, má ten pozemek tak velký, že přes tvůj by to bylo blíž ? Ať si rozkope svůj pozemek, ne tvůj. Již vůbec bych nesouhlasila s tím, aby bylo něco pod stavbou - představ si, že (s prominutím) nějaká turistka hodí do WC 2 dámském potřeby najednou, případně uklízečka spláchne s vodou i hadr - to se běžně stává, teď se ti to ucpe pod garáží a budeš bourat v garáži podlahu. Ještě mě napadá, že bys např. mohl mít problém v bance, kde takové věcné břemeno výrazně snižuje hodnotu pozemku jako zástavy. Neznám poměry u vás, ale takto na první pohled mi taková žádost vypadá jako drzost.
Odpovědět
Profilova fotka
dále jedna věc je mít smlouvu, druhá věc je vymoci plnění, které ze smlouvy vyplývá. Jak fungují naše úřady a soudy, o tom není potřeba mít iluze. Kromě toho - třeba jste dnes přátelé, ale nevíš, co bude za pár let, komu on to prodá nebo kdo to po něm zdědí, stejně tak u tebe. Třeba se někdy vyskytne situace, že bude potřeba dům prodat, a toto by snižovalo hodnotu
Odpovědět
Podle mého laického pohledu by Vám, snížil hodnotu pozemku.
Odpovědět
S tímto bych nesouhlasila.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych si žádnou cizí kanalizaci na svůj pozemek položit nenechala a už vůbec ne napojit do míst POD STAVBU!!! V případě jakékoliv havárie budete mít v lepším případě rozkopaný pozemek a v horším budete kutat skrz podlahy... Nedovedu si představit, jakým způsobem by jste od souseda vymáhali náhradu škody (i když by to bylo sepsané...) a dovolím si říct, že v případě "hotového" exteriéru RD by mi žádná finanční částka to rozkopání pozemku nevykompenzovala :-|
Odpovědět
Tak do toho bych nešel
Odpovědět
Děkuji za názory. Věc se má tak, že mimo náš pozemek by se mu to nejspíš hodně prodražilo a tak to zkusil přes nás v době, kdy ještě netušil, že tam budeme stavět. Momentálně u nás stojí přes celou plochu zahrada. To, že by mohl kdykoliv na náš pozemek, by se mi rozhodně nelíbilo. Pozemek máme malej a kolem baráku budeme mít jen několik metrů volného místa, takže by se dotyčný pohyboval v blízkosti domu. Nějaké ucpání odpadu jsem myslel, že by se mohlo pořešit nadimenzováním potrubí. Nejspíš do toho asi tedy nepůjdeme. Ještě jednou díky za názory.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
@radim83 pokud máte opravdu malý pozemek tak pozor na odstupové vzdálenosti, budete řešit drenáže, přípojky atd. To musíte taky nějak umístit. Já bych do toho nešla ani náhodou. Znehodnotí Vám to pozemek a může být pak i problém při stavbě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
většinou dle požadavku místního správce kanalizací je nutné míst pro každého majitele vlastní kanalizační přípojku, takže to zřejmě nepůjde dohromady.. navíc pokud by to šlo přes sousedův pozemek je nutné zřídit věcné břemeno..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Tak to chtěl i náš soused na budoucím domě.Protože je normalní arogantní omezenec,jednoznačně jsem řekla ne!Přítel nad tím přemýšlel.Ted řešíme že jeho sovody nám tečou na pozemek a on podal na sta.uřad stížnost.Uřad mu doporučil at si protáhne rýnu a svede do kanalizace.Prej ho nemůžou nutit a je to celkem nakladné a zaleží to na něm,ale mě vadí a hlavně bude vadit tekoucí voda vedle nového domu.Kanál mu tam odmitáme povolit po tom co předvedl.Takže netuším jak to budem řešit??
Odpovědět
Profilova fotka
@spagetka123 to mu to SÚ nemůže nařídit pod pokutou? =-) :-. kecají do tolika věcí, když se má stavět a když je postaveno a je problém, tak už to neřeší? :-N
Odpovědět
@blahova_andrea -To nevím,ale je to člověk co se s druhýma sousedama soudí až někde v Praze..Ale já mu rozhodně nehodlám ustupovat,dělala jsem to půl roku ;-(
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@spagetka123 :-(
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?