Účinný vsak

Ahoj potřeboval bych radu někoho, kdo je nebo byl ve stejné situaci jako já. Máme postaveno na jílovitém podloži, které je dle hydrogeologického posudku do cca 5 m prakticky nepropustné. Deštovou vodu máme všechnu staženou do 8m3 nádrže a z ní je přepad do vsaku (cca 4m hloboká jáma vysypaná kamenivem ). Vím, že jsem toto asi podcenil ,ale bylo to pro mě nejlevnější řešení a chybama se člověk učí. Nyní jak neustále prší jsem se přesvědčil jak rychle se nádrž naplní a vsak absolutně nestihá vodu propustit. Pomohl by např. nějaký vsakovací vrt do hloubky třeba 10m ? zde bych napojil přepad z nádrže a voda by se dokázala vsáknout ? nyní je situace taková, že mi voda vytéká z gajgrů kolem domu a musel jsem vodu z nádrže odčerpar na vedlejší pozemek. Toto, ale není řešení, které bych chtěl pořád řešit a strachovat se, kdy mi to zase zatopí okolo domu.
Odpovědět
@pepa89 Můžu se zeptat, jakou máš plochu střechy a jak rychle se nádrž naplnila? Budu řešit to stejné, akorát mám propustnější zeminu, tak abych se nedostal do problému. Budu to řešit podobně, levněji, jámu s kamenivem. Geotextilie. Máš i nějakou foto dokumentaci, jak máš řešeno potrubí nad tou vsakovací jámou? Možná je tam problém.
Odpovědět
Záleží co pod těmi 5m/10m je. Může tam být napjatá zvodeň, to by navrtání mohlo vytvořit "fontánku" :-) Mělo by to být v tom HG posudku, pokud nedělali tak hlubokou sondu, tak obvykle se vychází z nějakých map..
Odpovědět
@davex plocha střechy cca 210m2. Silnější déšt to zaplní do pár hodin určitě. Fotodokumentaci nemám. Vsakovací jáma je cca 2m vedle nádrže na deštovku. Z nádrže je napojený přepad práve do vsaku.
Odpovědět
@mlch no hydrogeolog přímo u nás nedělal žádnou sondu. jelikož máme pozemek vedle hřbitova a on dostal zakázku právě na tom hřbitově zpracovat posudek ohledně studny atd. tak použil toto.
Odpovědět
@pepa89 mame to podobne, jen mnohem mensi nadrz. Resim to tak, ze si proste tu retencku udrzuju prazdnou / napul plnou. A pokud vim, ze jdou velke deste, tak ji vycerpam uplne. takze nejdriv se naplni retencka, pak to jde do vsaku a az pak to preteka z gajgru... mas tu retencku celkem velkou, ale v momente, kdy ji mas plnou, tak je uplne jedno jak velka, protoze to pres ni proste jen proteka dal a je to, jako bys ji vubec nemel. neslo by udelat treba neco ve smyslu, ze si do pulky vysky retencky das druhy prepad do toho vsaku, a proste tu retencku takhle vypoustis postupne v suchych dnech? pripadne proste tu vodu za vsakem protahnout nekam do pole / na vedlejsi pozemek. Kolik destu bude rocne, kdy by Ti naplnilo 8m3 retencku? Edit: ted ctu, ze mas 210m2 strechu, takze potrebujes cca 40mm deste na naplneni 8m3 retencky. to uz je celkem slusny slejvak. pokud ji budes udrzovat poloprazdnou, tak bys mel byt v klidu... a kdyz uvidis predpoved na nejake velke deste, tak ji proste vycerpej uplne. ja si koupil za 3tis cerpadlo a cas od casu ji proste vycerpam...
Odpovědět
@mirekb No původně mělo být v plánu, že i ten vsak bude mít odvod přebytečné vody pryč směrem po pozemku. Jenže soused nám blokoval stavební povolení a nebyla s ním domluva cca 2 roky. nelíbilo se mu, že ta nádrž a vsak budou umístěny tak, jak ji navrhl hydrogeolog. Poté mi už došla trpělivost a přistoupil jsem na jeho podmínku a umístil vše jinam jenže je to o dost výše jelikož máme pozemek v mírném svahu. Nádrž je tedy zakopaná v hloubce cca 120cm pod terénem (nutnost abych docílil potřebného spádu od nejvzdálenějšího svodu ze střechy). V takové hloubce již nejsem schopný vyvést vodu spádem pryč po pozemku.
Odpovědět
@mirekb Větší déšť což může být bráno i 20mm i 50mm je celkem vpoho pokud to je jendou za čas. Ale Momentálně u nás ve Frýdku-Místku prší skoro pořád. Sice slabě, ale už asi 14 dní. Musel bych čerpadlo napojit obden. Čerpadlo mám samozřejmě taky a řeším to přepouštěním na vedlejší pozemek, kde zatím nic není, ale co potom ?
Odpovědět
@pepa89 Asi bych to množství vody nepodceňoval. Byla sušší léta, ale v ČR průměrně ročně naprší skoro 700 mm srážek a ve Frýdku, v podhůří Beskyd, to bude i přes 800 mm. Ročně vám tedy na vaší střechu naprší cca 160 m3 vody a tu nádrž naplníte asi 20 krát. A pokud nefunguje však, tak tohle už úplně v poho není. Těžko říct, jestli by pomohl nějaký zasakovací vrt, už to tu někdo zmínil, mohla by to místo vsaku být i fontána a spoléhat na hydrogeologický průzkum bez několika zkušebních vrtů je k ničemu. A komplexní posudek s několika vrty bude stát majlant. Mám to podobně. Však jsem místo kamením zpevnil skružemi a nechal volný, ale zasáknu max. 200 litrů denně. Velký pozemek a spád jsou výhodou. Vsunul jsem do však ponorné čerpadlo, stačí jednoduché, levné o malém výkonu a je trvale zapnuto v zásuvce a když hladina příliš vystoupá, automaticky plovák sepne a vyčerpá něco vody ven. Zakopal jsem pod povrch cca 60 metrů drenážní trubky a tuhle vodu posílám tam, část to pojme, část se těsně pod povrchem lépe vsákne a zbytek, holt, na koncích tří větví drenážek na vhodných místech někde u plotu a v mírné prohlubni vyteče na zahradu resp. steče na cestu. Hřeším na to, že když prší, tak po cestě ta voda dolů stejně teče a pár stovek litrů navíc už nikoho nezabije.
Odpovědět
@jiri_1477 budu to řešit asi podobně. Ten vrt s posudkem atd by byl drahý špás a navíc nejistý. Do nádrže na dešťovku umístím čerpadlo s plovákem a v případě dešťů to budu takto korigovat někde do volného prostranství a čas ukáže.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 bud se musi zvetsit nadrz, vsak (zvetsit nebo dodelat dalsi) a nebo vodu odcerpavat nic jineho se s tim asi delat neda, nejjednodussi (krome cerpani) asi bude udelat treba jeste jednu vsakovaci jamu, ze by pojmula vice vody vrtat do zeme kdyz clovek nevi kde ten jil konci je celkem riziko, muze clovek vyvrtat 10 m a bude to porad stejny ja nejsem na uplnem jilu, ale neni vsakovani uplne idealni, navic mam jen ten vsak, ale nadimenzoval jsem ho trochu velkoryse, jama mela kolem 20-22 m3 a to je zasypano velkymi kameny co zbyly z puvodniho domu, takze se tam vejde min. 15 m3 vody a na druhe strane strechy mam jeste mensi vsak cca na 4-5 m3 vody jeste muzes zkusit vybudovat jezirko :-)
Odpovědět
@geodett @jiri_1477 @pepa89 a jo, u Frydku prsi casteji, to je fakt. Prestehoval jsem se z Trince k Brnu a ten rozdil je fakt neskutecny - v lete i v zime :) uprimne si nemyslim, ze vetsi retencka to nejak vyznamne vyresi. proste se naplni jen o trochu pozdeji. zaklad je dostavat tu vodu v retencky pravidelne ven. protoze plna retencka = zbytecna retencka (ve smyslu ochrany pred vytecenim destovych srazek)
Odpovědět
My jsme šli cestou jezírka, a když prší hodně, tak přeteče no. Okolo něj je historicky mokřad, takže se to nějak tak ztratí.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
No já mám podle hydrogeologického posudku vsak 75 m3 zasypaný štěrkem na střechu 365 m2. Doufám, že to pobere.
Odpovědět
Jakou máte frakci v tom zásypu?
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 no to je sakra velka jama, to bylo tak 5 navesu sterku ne? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett Jenom pár velkých s frakcí 64/32, ale zdá se mi to nesmyslně mnoho.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?