Vsakovací boxy - zkušenosti

Zdravím, řešíme vsakovací jímku na pozemku. Soused mluvil o vsakovacích boxech. Máte někdo zkušenosti? Chceme do toho odvést vodu ze střechy. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
soused je projektant, nebo snad hydrogeolog?
Odpovědět
Ani jedno, jen nás zajímá názor. Před tím jsem o tom neslyšela.
Odpovědět
Profilova fotka
@monika841 podle mě to není pro každého. Máme hodně jílovitou půdu, takže tam to nepřipadá v úvahu...
Odpovědět
@zuzana_ka My mámě právě taky jílovitou půdu, nevím tedy, jak moc, ale máme. Tak si chci nejdřív zjistit více informací o těch boxech.
Odpovědět
Profilova fotka
@monika841 spíš by bylo lepší si pořídit nádrž do země a tam svádět tu vodu bez vsaku a udělat si nějaký chytrý zavlažovací systém:-) vody je málo:-(
Odpovědět
Nejlepší by bylo, vzít hydrogeologický posudek a s ním pracovat. To ovlivňuje i velikost vsakovačky.... U jílového podloží se může stát, že vsak vůbec není vhodny. Vsakování je možné mnoha způsoby, vč. vsakovacích boxů.
Odpovědět
přesně, základem musí být hydrogeologický posudek, protože nebudeš vědět jak a jestli vůbec lze zasakovat jestli to bude pak realizováno kamením, boxem, tunelem nebo plastovými paletami - to už je druhá věc
Odpovědět
Hydrogeologický posudek má před zahájením stavby nejspíš každý. Dělal u vás hydrogeolog opravdu vrt na pozemku? Můj posudek vznikl na základě referenčního vrtu vzdáleného cca. 300m od pozemku. Navrženo - retenční nádrž 12m3 a vsakovací vrt o průměru 10cm. Máte někdo něco podobného?
Odpovědět
@monika841 doporučuju prostudovat příručku Jak hospodařit s dešťovou vodou na soukromém pozemku http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost... - perfektně je tam vysvětlené jak co funguje a jak si udělat sami test zasakování a je to napsáno pro úplné laiky, každý se zorientuje a udělá si představu.
Odpovědět
...máme taky jíl a navržené právě proto zasakovací rýhy + vsakovací jáma, navíc jsme si dali retenční povrchové nádrže 3x 1 m3 a v případě, že je vše plné spustí se na to zapojený zavlažovací systém který vodu rozstřikuje po pozemku, což letos už několikrát u přívalových dešťů spustilo. Doporučuji nakombimovat, protože letošní přívalové deště nám ukázaly. Ty vsakovací rýhy jsou pod povrchem. Ornice osázená trávou umí tu vodu lépe vstřebat, proto se doporučují i u jílovitých pozemků.
Odpovědět
Mluvila jsem s hydrogeologem, který u nás byl. Jsem z toho tedy stále mimo, ale říkal, že u nás by to neměl být problém dát tam ty boxy.
Odpovědět
@tmnj u nás byl hydrogeolog, vrt dělal, ale bylo to kvůli základům na dům. Takže vsak vůbec neřešil.
Odpovědět
Článek se načítá
@kkaccullka nám právě nikdo nic nenavrhoval. Jen nám řekli, že musíme vodu odvést to vsakovací jímky. Člověk se učí až po stavbě...žádné zkušenosti a tak to tak vypadá. Měli jsme za to, že je to vše řešeno v nějakém projektu. Sice to v projektu na osazení je, ale projektant tam má jen, že voda bude svedena do vsakovací jímky.
Odpovědět
@monika841 vsakovací boxy nebo vsakovací tunely - je to něco mezi retenční nádrží a drenáží. Částečně tam ta voda zůstává a postupně se zasakuje, právě podle podloží. U nás taky funguje :) Dala bych na toho hydrogeologa, ale koukněte na internet, je spoustu možností - boxy, tunely a není to úplně levná záležitost.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?